Ahoj!tak nejak jsem chtel vzdycky litat.. ale citil jsem, ze pilot dopravniho letadla neni to prave orechove (v posledni dobe horsi moznost uplatneni, nasycenejsi trh, vzlet a nasledne dlouha nuda, zmeny casovych pasem, noci stravenych na hotelu misto u rodiny)..A ted jsem si nedavno precetl tento clanek: https://www.seznam.cz/zpravy/cla...&source=hp A zjisil jsem, ze to je asi to, po cem jsem vzdy touzil.. Je mi vsak jasne, ze tech proti bude strasne moc a ze to je velmi tezka cesta stat se profesionalnim pilotem vrtulniku. Momentalne jsem tedy u zacatku sberu dat. A tak me napadlo, ze bych to mohl zkusit i zde. Za jakekoliv postrehy, informace, tipy, odkazy, rady ci hejty budu rad. Alespon si budu moct udelat pro zacatek lepsi predstavu o teto praci. Predem vsem diky za reakce! Litani zdar .

Zamestnani - pilot vrtulniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

7 reakcí

Ahoj!

tak nejak jsem chtel vzdycky litat.. ale citil jsem, ze pilot dopravniho letadla neni to prave orechove (v posledni dobe horsi moznost uplatneni, nasycenejsi trh, vzlet a nasledne dlouha nuda, zmeny casovych pasem, noci stravenych na hotelu misto u rodiny)..

A ted jsem si nedavno precetl tento clanek: https://www.seznam.cz/zpravy/cla...&source=hp

A zjisil jsem, ze to je asi to, po cem jsem vzdy touzil.. Je mi vsak jasne, ze tech proti bude strasne moc a ze to je velmi tezka cesta stat se profesionalnim pilotem vrtulniku. Momentalne jsem tedy u zacatku sberu dat. A tak me napadlo, ze bych to mohl zkusit i zde. Za jakekoliv postrehy, informace, tipy, odkazy, rady ci hejty budu rad. Alespon si budu moct udelat pro zacatek lepsi predstavu o teto praci.

Predem vsem diky za reakce! Litani zdar

0

a) Nezatracoval bych kariéru dopravního pilota.

b) Promluvil bych si s těmi, kteří se tím opravdu živí.

c) Ujasnil si co vlastně chceš. Nic ve zlém, ale tvoje představy mi přijdou dost dětinské.

0 Citovat

a) co mluvi z tveho pohledu pro karieru dopravniho pilota?

b) uz na tom pracuji

c) souhlasim, jsem v uplnem zarodku a v euforii. I proto jsem zalozil toto vlakno, snazim se ziskat vsechny mozne informace/pohledy, abych si mohl vse lepe promyslet a ujasnit. Prece jen minimalne z financni stranky je to obrovska investice srovnatelna napr. s koupi bytu a urcite budu muset byt na 300% rozhodnuty, nez bych do toho sel.

0 Citovat

Stejne tak mi je jasne, ze stat se pilotem zachranarskeho vrtulniku je uplne jiny level nez litat aerotaxi napr. a nejspis se mi to ani nikdy nemusi povest. Ale zachranarsky vrtulnik by byla jen tresnicka na dortu (uz od mala snim o praci u zahrannych slozek). Zaroven ale vim, ze me to tahne jeste vic do oblak.

0 Citovat

ad a) Možnost uplatnění coby pilot dopravního letadla vs. pilot vrtulníku (a zde pak rozdíl v příležitostech mezi civilním sektorem a armádou/policii). Cesta přes armádu se mi jeví jako nejschůdnější, byť to znamená tam strávit třeba 10 let.

b) Obojí vyžaduje vysokou míru sociální mobility, takže jestli je pro tebe opravdu zásadní problém být /nebýt každý večer doma, tak bych si letectví jako takové hodně rozmyslel

c) Nevím kolik ti je, ale určitě bych získal nějakou skutečnou kvalifikaci, protože konec kariéry pilota je teoreticky vždy jen jednu lékařskou prohlídku daleko (s tím se pojí zjistit si jestli na to zdravotně/mentálně vůbec máš... mluvím z vlastní zkušenosti kdy moje plány na to stát se leteckým dispečerem vzaly za své v průběhu přijímacího vyšetření, tehdy se ukázalo že moje schopnost zpracovat audio a vizuální informace pod stresem nejsou příliš dobré)

https://www.pilotcareernews.com/...-shortage/

0 Citovat

Jak píše Petr76, myslím, že nejschůdnější je to přes armádu...mám kámoše u vrtulníku, zůstal kvůli tomu kdysi na vojně v Prešově. Je to sice už dávno, ale myslím, že i dnes je to přes armádu nejspolehlivější. Jako civil můžeš začít přes ultralight, ale budeš to mít na dlouho :-)

0 Citovat

Začal bych tím, co píše Petr. Mnoho lidí ztroskotá na zdravotní prohlídce. Pak se podíval na své finanční možnosti, zda je reálné ufinancovat 2 milionový úvěr ještě před tím, než začneš splácet hypotéku.

Nevím, zda je aktuální situace jiná, pochybuji o tom, ale finanční odměny pilotů nejsou už žádný zázrak a kdejaký Franta z pobočky u Český se může mít líp. Ono pokud tě to táhne do nebes, stačí si udělat piloťák na větroně a věnovat tomu víkendy nebo jen koupit víc letenek :)

Tak či onak, celý výcvik má svou posloupnost a začít teoreticky můžeš hned teď, právě od větroně. Druhá varianta k vrtulníkům je právě přes pilota dopravních letadel, kde si postupem času dokážeš zafinancovat výcvik sám.

0 Citovat

Je to jako u všeho stejný s letectvím, pilot či letové řízení, udělej si zdravotní prohlídku a psychologické testy a podle toho se rozhoduj jak dále. Jinak já jsem šel přes armádu na pilota ( ztroskotal na matice u přímaček, nejlepší a nejshůdnější varianta, jinak tu školu musíš dodělat, jestli to vzdáš, tak ti to daj i uhradit klidně... )

0
7 reakcí