Ahoj,minulý týden strávený na Ukrajině a v Moldavsku mě dovedl k myšlence, jestli vůbec existují v tuhle době levnější země, než je Ukrajina? (Když nepočítám Venezuelu. :D )Jaké jsou tedy nejlevnější země, které jste doposud navštívili? U mě zatím vede Moldavsko(v závěsu Ukrajina), kde za předkrm, hlavní chod, dezert, domácí limonádu a 2dcl vína jsem zaplatil v jedné z nejlépe hodnocených restaurací na TripAdvisoru v centru měata v přepočtu asi 130-150Kč, což mám tušení, že jen tak nic netrumfne. .

Nejlevnější destinace, kterou jste navštívili?

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ahoj,

minulý týden strávený na Ukrajině a v Moldavsku mě dovedl k myšlence, jestli vůbec existují v tuhle době levnější země, než je Ukrajina? (Když nepočítám Venezuelu. :D )

Jaké jsou tedy nejlevnější země, které jste doposud navštívili?

U mě zatím vede Moldavsko(v závěsu Ukrajina), kde za předkrm, hlavní chod, dezert, domácí limonádu a 2dcl vína jsem zaplatil v jedné z nejlépe hodnocených restaurací na TripAdvisoru v centru měata v přepočtu asi 130-150Kč, což mám tušení, že jen tak nic netrumfne.

0

U mě zatím vede Rumunsko a ruský venkov. Ani Thajsko nebylo tak levné.

0 Citovat

Těžko se to srovnává, protože já si obvykle nikde menu ve stylu "předkrm, hlavní chod, dezert, domácí limonáda a 2dcl vína" nedávám, tak nemůžu porovnat. Ale můžu jmenovat východní část Bangkoku (tu neturistickou), kde na plovoucím trhu jsem běžně měl nudle s kuřetem za 15-25 Kč, nebo potom mě napadá třeba indický Udaipur, kde jsme sehnali na booking.com dvoulůžkový pokoj s větrákem na noc za 7 dolarů (170 Kč) nebo třeba filipínská Manila, kde jsem měl k večeři nejdražší jídlo z menu - 250g hovězí steak s přílohou a k tomu lahev piva v přepočtu asi za 100 Kč. Souhlasím, že Rumunsko mi přišlo taky celkem levné, Ukrajinu ani Rusko bohužel neznám.

0 Citovat

U nas asi vedie Kuba s kopcekom zmrzliny za 1 Kc (ale kvoli dvojitym cenam pre turistov je narocnejsie tam zit za tak lacno). A Bulharsko bolo tiez celkom lacne, hlavne co sa tyka seafoodu. Ale v Azii som nikdy nebola.

0 Citovat

Pro mě to byla jednoznačně Indie. Za cca. 20 dní jsem tam utratil 12k a to jsem si žil jako král. Kdybych se snažil víc šetřit a cestoval ve dvojici, tak by to bylo ještě výrazně méně.

0 Citovat

U me taky Indie a Sri Lanka a pak Kambodza mimo sezony.

0 Citovat

Určitě stojí za to ještě doplnit, že říct "která země" je nešťastné. Hlavně v turistických méně vyspělých zemích je to hodně znát. Padají tady pojmy jako Indie, Kambodža, Kuba... To jsou přesně ty správné příklady. V Kambodži se dá sehnat bez problémů jídlo za 20 Kč. Ale vstupenka do Angkoru stojí na den 20 dolarů a to samé jídlo uvnitř areálu třeba 8 dolarů, což je 10x tolik než jinde v dané zemi. Na Kubě jsme si taky dávali "pizzu se šunkou a sýrem" u stánku pro místní za 8 Kč, ale v restauraci v turistickcýh místech - v Havaně či Trinidadu stálo hlavní jídlo třeba 8-15 EUR. Takže nejde říct "Kuba je levná", ale ani že není :)

0 Citovat

Ja sa odvazim napisat tu Polsko :) Prelety sem-tam s ryanom za paru drobnych, polskibus vie tiez zrazit ceny cestovania, bar mlieczny s pirohami a zurkom 1,8 €. Ale ako tu pisal borshop, neda sa to napisat komplexne ktora lebo jedlo nie je vsetko, ale mozem napisat,ze zlata Europa. Ja tu viem cestovat za celkom slusny peniaz (ak teda neratam severske krajiny a spol.)

0 Citovat

prelety v Polsku su velmi fajn ;) jedlo ma ceny super v Srbsku v Nisi, Kosovo je tiez pohoda, Macedosko kde ako, a par rokov dozadu este aj ubytko s ranajkami na Bali za 8-12USD/2 osoby/ noc , pripadne Bima na Sumbawe uz si nepamatam ceny len to ze sme boli prekvapeny. O tom to je u mna nie zeby sme stale vyhladavali cim nizsiu cenu, ale potom to prekvapenie je o to lepsie :)

0 Citovat

Indie, Thajsko, Ukrajina. V Rumunsku jsem byl nepříjemně překvapen, ale Temešvár asi nebude to správné město na šetření...

Málem bych zapomněl na Gruzii. :)

0 Citovat

Z těch destinací, co tu ještě nezazněly určitě Albánie a poměr cena/výkon je určitě překvapivě levná Malta.

0 Citovat

@Jox - Timisoara uplne v pohode, hotel, jidlo, pivo super pomer cena/kvalita. To Gruzie naopak, tedy co bylo levne, stalo za h... A u more treba v Gonio to bylo drahe a stalo take za h.... Tedy pomer cena/kvalita o parnik Rumunsko.

0 Citovat

Jinak jsem zapomněl - sever Thajska kolem Chiang Mai. Tam to bylo docela levné taky. Tedy s výjimkou Elephant Tour.

0 Citovat

za mě Vietnam, Filipíny, Ukrajina a celkem překvapivě Čína (ale byl jsem v Chongquingu, což není zrovna turistická destinace). Drahý nebylo ani Maroko, ale ti majfrendi mi dojem celkem zkazili....

0 Citovat

Maroko je fajn a ti majfrendi mi nepřipadli tak hrozní, jako ti egyptští (a po srážce s indickými megalháři by si jich jeden mohl začít i vážit :) ).

0 Citovat

Ázerbájdžán, ceny v Baku. Věřím, že mimo město může být ještě levněji :-)

- jízda metrem 0,20 AZN / 2,70 Kč

- jízda autobusem z Baku do Gobustánu 40 km za 0,80 AZN / 10,50 Kč !!!

- jízda Uberem cca 0,5 AZN / 6,50 Kč za km

- zmrzlina 0,40 AZN / 5,30 Kč

- kebab 1 AZN / 13 Kč

- polední menu (polévka, hlavní jídlo, nápoj) 5 AZN / 65 Kč

0 Citovat

Jsem překvapen, že všichni zmiňují Rumunsko :-) dost záleží kde se člověk pohybuje a v jakém období. Maltu bych taktéž neoznačil za levnou.. pro nás byla levná například Sri Lanka, kde ujet 100 km stálo 20Kč, jídlo 40 (a na pivu mě jednou natáhli a platil jsem 100 Kč :-D ).

Andreo, nemáš prosím náhodou z Kuby nějaký zápisky z cest? Chystáme se díky těmto stránkám v listopadu a hledám inspiraci pro nějaká méně turisticky navštěvovaná místa.

Andrea napsal(a):

U nas asi vedie Kuba s kopcekom zmrzliny za 1 Kc (ale kvoli dvojitym cenam pre turistov je narocnejsie tam zit za tak lacno). A Bulharsko bolo tiez celkom lacne, hlavne co sa tyka seafoodu. Ale v Azii som nikdy nebola.

0 Citovat

Andrea napsal(a):

U nas asi vedie Kuba s kopcekom zmrzliny za 1 Kc (ale kvoli dvojitym cenam pre turistov je narocnejsie tam zit za tak lacno). A Bulharsko bolo tiez celkom lacne, hlavne co sa tyka seafoodu. Ale v Azii som nikdy nebola.

Ty dvojí ceny mě tam štvaly téměř neustále. Možnost nakoupit za ceny pro místní je spíše raritní.

Ve finále není Kuba až tak levná destinace, jak se na první pohled může zdát.

0 Citovat

Tak tu Maltu je třeba brát v kontextu toho, že se jedná o Evropu, ostrov a poměrně turistickou destinaci. A ceny jsou srovnatelný s ČR, tedy jednou z nejlevnějších zemí Evropy.

0 Citovat

Mě pozitivně překvapila Malajsie, minimálně malajská část Bornea. Benzín Kč 9,-, opravdu luxusní hotel s bazénovým barem, privátní zasíťovanou pláží a pokojem větším než můj byt za Kč 600,-/pokoj/noc, oprava auta (výměna rozlámané vrtule chladiče) za Kč 200,- a to mě ještě určitě natáhli :-) , ruční myčka Kč 45,- (umyl, vysušil, vyluxoval, vyleštil okna a ještě mi nabídnul limču a cigárko), ovoce a zeleninu nemá smysl komentovat. Jediné opravdu drahé zboží jsou tam mléčné výrobky. Sýry stály raketu a co jsem vypozoroval, 99% mléčných produktů se dováží z Austrálie nebo Nového Zélandu.

0 Citovat

S Kubou souhlas, je to naopak jedna se zemí, kde nestydaté odírání turistů je dovedeno k dokonalosti za výrazně nepříznivého poměru cena/výkon. Přesto srdcovka jedu znova:)

Ještě detail k Rumunsku - není extra levné, ale poměr cena/výkon je vcelku příznivý a vyšší než v některých, zde zmiňovaných zemích. Z mého subjektivního pohledu...

0 Citovat

Z morfologického hlediska je zkratka kubánského konvertibilního pesa skutečně výstižná aneb jak vyCUCat turisty až na dřeň :-)

1 Citovat

Co ja viem, to dost zalezi od toho na ako dlho tam ides, kolko chces toho vidiet a hlavne ci vies po spanielsky. Stretli sme Nemca, co jazdil tymi ich kamionmi a jedol v stravovniach pre miestnych, minul minimum penazi. Ale on mal na cestovanie 5 tyzdnov a pohyboval sa aj uplne mimo turisticke oblasti. My sme mali ledva 11 dni a to sa trocha predrazi hlavne kvoli spolahlivejsej preprave nez tie ich kamiony pre miestnych, ktore clovek nikdy nevie kedy vyrazia. Ale po Havane sa dalo jazdit autobusmi za 1 Kc, ktore sme vyuzili aj na letisko. Ale suhlas, ze turistov sa tam snazia zdierat neskutocne a pokial sa clovek nechce nechat, tak na to musi vynalozit nejake usilie a hlavne cas.

haxs - nemam, ale mozes mi napisat na mail (gmail: ada.pernik). Ale my sme sa pohybovali najma po turistickych m(i)estach, na neturisticke sme nemali cas.

Lukáš Horák napsal(a):

[citace="Andrea"]U nas asi vedie Kuba s kopcekom zmrzliny za 1 Kc (ale kvoli dvojitym cenam pre turistov je narocnejsie tam zit za tak lacno). A Bulharsko bolo tiez celkom lacne, hlavne co sa tyka seafoodu. Ale v Azii som nikdy nebola.

Ty dvojí ceny mě tam štvaly téměř neustále. Možnost nakoupit za ceny pro místní je spíše raritní.

Ve finále není Kuba až tak levná destinace, jak se na první pohled může zdát.[/citace]

0 Citovat

u mna to je v Europe Ukrajina - ceny vlakov (spacich) su minimalne, na tie vzdialenosti to vychadza 100km za menej ako euro a mimo miest je jedlo uplne lacne, najma v tych "kafe". Ubytko v hosteloch je vsade max. do 5 euro na noc pri tych najlacnejsich. Pri kupe leteniek s UIA dostatocne dopredu su vnutrostatne lety pod 10 euro. Uber v Kyjeve vsade do 2 euro, v Lvove sme aj za euro.

Inak uplne najlacnejsie mi prisiel cinsky vidiek, zil som v "diere" v Shandongu rok a tam ceny dopravy boli velmi nizke... pamatam si MHD za 1 yuan (15 centov cca) na 40km. Takisto vlaky, hard seat a najpomalsie su tiez v kategorii 100km za euro. Strava na ulici pod 50 centov kedykolvek.

V poslednom case ma prekvapili Filipiny, v tych poulicnych karenderiach sa dalo dobre najest pod euro. Takisto prelety medzi ostrovmi lacne ak sa vychytaju akcie.

0 Citovat

Ještě bych přidal Kyrgyzstán, v absolutním měřítku nejlevnější nebude, ale poměr cena/kvalita je v pohodě. Málokde se dá dojet z letiště do centra za cca 15 CZK ☺️ jen pivo je dražší než v CR, jenže to skoro všude na světě

0