Ahoj, jak to řešíte při delším cestování s oblečením? Ono se lehce napíše "vemte si 5 triček a dvoje kraťasy", ale jak to střídáte a perete? V tropech to je pro mě zásoba na 2 až 4 dny. Necháváte to prát ve veřejných prádelnách? Co rychlost? V Asii jsem zatím nebyl na jednom místě déle než dva dny. Nebo kupujete nové a staré vyhazujete? Perete ručně na pokoji? Co schnutí? Ještě jsem nepotkal umělinu, která by mě nekousala. Jinak to oblečení je po té cestě z těch prádelen asi na odpis? Díky moc. .

Dlouhé cestování a oblečení

Založil ve fóru Co se nevešlo

21 reakcí

Ahoj, jak to řešíte při delším cestování s oblečením? Ono se lehce napíše "vemte si 5 triček a dvoje kraťasy", ale jak to střídáte a perete? V tropech to je pro mě zásoba na 2 až 4 dny. Necháváte to prát ve veřejných prádelnách? Co rychlost? V Asii jsem zatím nebyl na jednom místě déle než dva dny. Nebo kupujete nové a staré vyhazujete? Perete ručně na pokoji? Co schnutí? Ještě jsem nepotkal umělinu, která by mě nekousala. Jinak to oblečení je po té cestě z těch prádelen asi na odpis? Díky moc.

0

Coin laundry najdes takmer vsade. V azii je velmi lacna a takmer vsade mali aj susicku :) pri nasej ceste okolo sveta sme ich vyuzivali casto...

0 Citovat

na Filipinach sme si dali prat v pracovnach, hlavne ked maju susicku, to inak nikdy nevyschne pri tej vlhkosti - taka ta bavlna. Ponozky a spodare si operiem aj v rukach na izbe, vsak prasky pracie su vsade, prinajhorsom staci aj tekute mydlo :D

V Decathlone maju celkom faj tricka http://www.decathlon.sk/p/831624...l#/8-200-s

sice je to umelina ale celkom prijemna a tiez som neznasal polyester. Hlavne su velmi skladne. To sa uz vyperie a vyschne zachvilu. A teda s vyhadzovanim ako kedy, najma stare spodare :D

Chcel som jeden cas investovat do merina, ale to pockam ked to bude nahodou v Lidli za 10 euro :D

0 Citovat

Opranie aj s vysusenim trvalo nejaku hodinku... a vacsinou mali free wifi pre zakaznikov takze sme ten cas vyuzivali na dalsie planovanie cesty....

0 Citovat

Polyamid tricka narozdiel od polyesterovych nezacnu smrdiet od potu, su to take umele merino vlakna. Zvycajne su len prepotene a na to staci mat so sebou Lenor. 20 ml na 10 l vody a "smrdis" jak orchidea na 50 metrov celych 7 dni. (dakujem promoterke v obchode, ze ma nanho ukecala :D) V stvrtok si idem do Lidl po "funkcne" ponozky z rovnakeho materialu. Kedysi som zacinal s 10 bavlnenymi trickami, dnes uz chodim len s 3 "funkcnymi" , ponozky skresem tiez a hned mame 2 kila dole a z objemu tiez razatne ubudlo.

0 Citovat

Navaja napsal(a):

jen plátěnou tašku a v ní kartáčky na zuby a ručník.

super :) este ak si spomenies ako dlho isli ;)

Ja mam aj tieto tricka, je mix merino a nejaka umelina, teraz aj v akcii http://www.decathlon.sk/p/838365...#/11-200-m

0 Citovat

V Asii máš vypráno do druhého dne v prádelně – suché, voňavé a nažehlené. Nebo najdeš jak píše janicek samoobslužnou prádelnu na mince a do 3 hodin máš také vypráno a usušeno.

Jak to tu ale čtu, musím otestovat ty vaše funkční materiály, zaujalo mě to.

0 Citovat

O merine a jeho vyhodach viac tu https://froggywear.sk/preco-merino/

Je to trosku drahsie, ale ma to svoje nesporne vyhody (udajne ani Lenor vlacit netreba :D).

Ako pisem, lacna nahrada je polyamidove tricko z Lidl za 5€, polyamid je jedina umelina, ktora mna osobne neskrabe a nezacne smrdiet po 3 hodinach, navyse toto funkcne tricko dokaze vyschnut za noc. Nosim aj na turistiku a dalsou vyhodou je, ze v nom nie je horuco, ani chladno + ked je clovek spoteny, tak ho neprefukne ... a tak dlho som sa z tych funkcnych triciek smial az ... som si raz jedno zo zvedavosti kupil a odvtedy uz nic ine na dovolenky neberiem :)

0 Citovat

@voughne ... tak tak, zachvilu zacneme nosit aj kostkovane rejoicy :D

0 Citovat

Kockovane rejoicy ... myslim ,ze narozdiel od funkcnych triciek si toto urcite nekupim :D Stale som sa z kamarata smial ,ze v tom vyzera ako stavbar ... takto obleceny, neviem ci by som nemusel "bojovat" o turisticke viza v Dubai :D

0 Citovat

Ok ok. Díky za tipy :-) Mrknu se do českého Decathlonu, jestli tam jsou aspoň z části stejné ceny jako na Slovensku a kouknu se na slevomat, jestli tam nemají něco z merino vlny, abych to vyzkoušel. Teď mě čeká Jižní Amerika, tam asi tolik prádelen mít nebudou :-D

0 Citovat

Kalhoty Direct Alpine, triko z merina, toť smrtící kombo českých turistů/cestovatelů

0 Citovat

kopecky napsal(a):

Ok ok. Díky za tipy :-) Mrknu se do českého Decathlonu, jestli tam jsou aspoň z části stejné ceny jako na Slovensku a kouknu se na slevomat, jestli tam nemají něco z merino vlny, abych to vyzkoušel. Teď mě čeká Jižní Amerika, tam asi tolik prádelen mít nebudou :-D

Když už se teda řeší to merino, termoprádlo, atd. Super věc je dát si jako první vrstvu i pod to merino nějaké scampolo/tílko ve stylu tropiko. Každá značka to bude mít pod jiným názvem, takové to síťované tílko. Perfektně odvětrá a ušetří druhé vrstvě hlavní nápor vlhkého potu.

0 Citovat

Pradelen je v Jizni Americe podobne hodne jako v JV Asii. V Peru, Bolivii a dal na sever podobne levne. Merino bych tam ale radeji nedaval:

https://www.epipi.cz/jak-prat-ob...erino-vlny

5 tricek na 2-4 dny? To se asi neustale potis a vymenujes je, ze jsou za tu dobu nekolikanasobne propocena. 2 noci na 1 miste staci na vyuziti pradelny. V Chile a Argentine maji hostely pracky a pokud ne susicku, tak to schne v techto zemich rychle. Mam kratasy a dlouhe kalhoty. Kdyz peru, vezmu si kratasy-plavky.

0 Citovat

@Libor_S: Počet dní založen na loňských zkušenostech z JV Asie, kde bylo 35°C a téměř 100% vlhko :-D

0 Citovat

No dobre, ale clovek obvykle neni od rana do vecera na treku nebo prochazce po meste v tomto klimatu. Spis v klimatizovanych prostorach nebo na plazi. Obvykle byva nizsi teplota a vlhkost. Ja jsem letos v JV Asii stravil uz temer 4 mesice a prat si davam asi tak jednou za 2 tydny (mam 2 tricka, 2 lehke kosile a 2 trekova tricka).

0 Citovat

A jestli jedes do tropu v Jizni Americe, nejspis budes vyse v horach, kde je chladneji a ne tak vlhko (casto sucho). Na vychodni podhuri And, kde je nekdy podobne jako v JV Asii, asi nebudes mit cas.

0 Citovat

@Libor_S: To máš pravdu. Peru (jako ten stát). Za měsíc jedu a zatím tam je spíš na svetr. Na Titicaca jsou teď v noci dokonce přízemní mrazíky :-D

Jinak v Thajsku jsem měl atypický pěší/turistické programy. Samé chrámy a přírodní krásy. Na válení u moře mě moc neužije. Však za tu dobu jsem se do něj namočil jen třikrát. Příští cestu chci u moře být víc, ale i tak myslím, že to vytáhnu max. na dvojnásobek.

0 Citovat

Ve vysce 3800 m n.m. je v teto oblasti v noci pod nulou od kvetna do zari, coz je podle statistik i z me zkusenosti. Pres den je to ale bezne na tricko.

Ja se take nevalim u more (to uz spis plavu nebo snorchluju), ale po meste a na treky chodim radeji mimo nejteplejsi cast dne. Nebo ve vyssich vyskach, coz v Thajsku moc nejde. V pralese take nikdy neni 35, ale tak do 30. Na celodennim treku na Borneu jsme byli nekolik hodin kolem poledne u vodopadu nebo primo ve vode

V Peru u more? Nebo az dalsi cestu? V Peru se staci mrknout na par mist u more, ale na koupani to neni, snad krome uplneho severu.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

No dobre, ale clovek obvykle neni od rana do vecera na treku nebo prochazce po meste v tomto klimatu. Spis v klimatizovanych prostorach nebo na plazi.

Jak kdo teda. :-D

0 Citovat

@Libor_S: V Peru mě čeká plavání s lachtany a to bude od moře všechno. To koupání bude až opět v Thajsku o pár měsíců později.

0 Citovat

Základ je dokonalý styling - nevozit příliš mnoho oblečení a být stále cool a chic.

Vše potřebné se vejde do kabelky. Ušetříte za poplatky za odbavené zavazadlo aerolinky vám nemají co ztratit...


chic-styling.jpg

0
21 reakcí