Ahoj cestovatelé!Od dubna ideálně do prosince roku 2018 chci nizkonakladove procestovat JV Asii. Už jsem v těchto končinách párkrát byl, takže vím, co můžu očekávat, na co si dát pozor a jak případně trochu ušetřit. Mým plánem je procestovat Vietnam, Laos, Kambodzu, Barmu, Thajsko, Malajsii, Singapur, Indonésii a když to vyjde, tak i Srí Lanku a část Indie. Chci se přemísťovat převážně po zemi vlaky a autobusy, případně loděmi. Žádný luxus, klidně dopravou s místními. Spaní předpokládám v hostelech a obecně levném ubytování, případně couchsurfing ve městech.Až budu vyjíždět, budu mít našetřeno 150 tisíc. Myslíte, že vzhledem k nizkonakladovemu cestování, budou tyto finance stačit alespoň na půl roku cestování případně s vynechanim Srí Lanky a Indie?Nebo je reálné s touto sumou zvládnout celou trasu, když omezím na nutné minimum prelety?V Thajsku jsem byl už 3x, takže pokud by to všude v této části světa fungovalo stejně, stačit by to mělo. Ale s ostatními státy kromě Kambodži a Bali nemám osobní zkušenost. Jaké máte zkušenosti Vy vzhledem k financím?Díky, Lukáš .

Půlroční cesta po JV Asii - finance

Založil ve fóru Co se nevešlo

14 reakcí

Ahoj cestovatelé!

Od dubna ideálně do prosince roku 2018 chci nizkonakladove procestovat JV Asii. Už jsem v těchto končinách párkrát byl, takže vím, co můžu očekávat, na co si dát pozor a jak případně trochu ušetřit. Mým plánem je procestovat Vietnam, Laos, Kambodzu, Barmu, Thajsko, Malajsii, Singapur, Indonésii a když to vyjde, tak i Srí Lanku a část Indie. Chci se přemísťovat převážně po zemi vlaky a autobusy, případně loděmi. Žádný luxus, klidně dopravou s místními. Spaní předpokládám v hostelech a obecně levném ubytování, případně couchsurfing ve městech.

Až budu vyjíždět, budu mít našetřeno 150 tisíc. Myslíte, že vzhledem k nizkonakladovemu cestování, budou tyto finance stačit alespoň na půl roku cestování případně s vynechanim Srí Lanky a Indie?

Nebo je reálné s touto sumou zvládnout celou trasu, když omezím na nutné minimum prelety?

V Thajsku jsem byl už 3x, takže pokud by to všude v této části světa fungovalo stejně, stačit by to mělo. Ale s ostatními státy kromě Kambodži a Bali nemám osobní zkušenost. Jaké máte zkušenosti Vy vzhledem k financím?

Díky, Lukáš

0

Osobne si myslím, žeby nemal byť problém. Je tu pár ľudí, ktorí absolvovali niečo podobné tak si počkaj na ich odpovede :) Námatkovo som našiel tento článok (daná osoba ti tu možno aj odpíše) http://marushka.sk/polrok-v-indi...odnotenie/ kde je aj rozpočet.

0 Citovat

To se mi zdá až neuvěřitelný :) Díky

0 Citovat

Byl jsem na pár přednáškách s cestovateli, kteří podobný trek podnikli. Cestovat se dá levně, to ano. Jen každý z nich říkal, pozor na víza. Jednak např. do Barmy nebo Vietnamu něco stojí, jednak nesmíš přesáhnout povolenou délku pobytu a některé jsou třeba jen jednovstupové. Plus myslím, že do Barmy se dalo vstupovat jen přes letiště. Takže za mě je tohle důležité si pozjišťovat. Dále se podívat, jestli a jaké památky chceš navštívit a kolik stojí vstup pro farangy. Např. Angkor, který teď je pro cizince za 40 USD na tři dny.

Plus se koukni u Air Asia na Asean Pass. Umožňuje během 30-60 denního období si namixovat vlastní lety a platit za ně jejich kredity (30 denní pass s 10 kredity stojí 120 USD) a doplácet jen letištní poplatky. Když to správně uchopíš, dá se ušetřit i víc jak 50% na letenkách.

0 Citovat

Asean Pass je pro mě novinka, díky :)

0 Citovat

Asean Pass je fajn, ale nepřeceňoval bych ho. Nemyslím si, že bys byl schopen ušetřit více než 50% za letenky, jelikož Air Asia má už sama o sobě levné letenky a zadruhé má celkem dost ale (nutnost bookovat myslím 14 dnů dopředu, možnost bookovat pouze v nejlevnějším tarifu, tím pádem pouze omezený počet míst v daném termínu,což zase vyžaduje značnou flexibilitu a podřizování svého plánu době, kdy jsou volný místa, omezená doba platnosti atd.)

0 Citovat

Cestovali jsme takto s přítelkyní v JV Asii půl roku. Dohromady jsme za ten půlrok utratili cca 250 tisíc a to včetně letenek(měli jsme 28 letů za cca 17 tisíc) - tzn. 125 tisíc osoba. Naše trasa byla - Praha-Dubaj-Omán-Srí Lanka-Malajsie(KL, Langkawi, Penang)-Vietnam(od jihu na sever)-Laos-Kambodža-Thajsko-Barma-Thajsko-Singapur-Borneo-Sumatra-KL-Macau-Hongkong-Filipíny-Dubaj-Budapešť.

Cestu jsme měli naplánovanou jen přibližně a letenky jsme kupovali postupně za pochodu, jak se objevovaly akce a podle toho jsme pak i přizpůsobovali plán(např. jsme neměli vůbec v plánu jet do Barmy a na Sumatru, protože tam byla víza a drahé letenky, ale pak byla akce a AirAsia měla letenky za pár dolarů, tak jsme to koupili...)

Spali jsme v levných hostelech(ale zase ne úplně v nějakých hnusných),ale jinak jsme nijak extra nešetřili a chodili i do turistických restauracích, neměli jsme problém zaplatit vstupy na zajímavá místa a atrakce, ale samozřejme jsme museli občas dělat kompromisy a ne vše jsme si mohli dopřát... Kdybychom se ještě uskromnili, tak by se to dalo udělat ještě levněji.

Co jsme tak sledovali jiné cestovatele, tak se dá cestovat ještě levněji, ale hodně na úkor komfortu. Např. tito https://zcesty.net/ měli náklady zhruba poloviční než my(ale to nám už přišlo moc extrémní, když jsme to četli - občas jedli jen zrní, protože bylo drahé jídlo v restauraci, nebo šli pěšky 40km, protože autobus stál 200 kč, semtam přespali na ulici, protože bylo drahé ubytko, atd.), ale asi i toto má své kouzlo.

S tvým rozpočtem nebudeš mít žádný problém cestovat minimálně půl roku. Když budeš i v Indii nějakou delší dobu, tak myslím, že ti ty finance vyjdou i na déle než půl roku a budeš si žít úplně v pohodě, bez nutnosti extrémně šetřit.

Asean pass, jak jsem se na něj díval před dvěma lety, neměl moc smysl, protože tam bylo hodně omezení. To se spíše vyplatí sledovat akce AirAsia a kupovat letenky jednotlivě. Byly na to i nějaké aplikace,ale už si nevzpomenu jak se jmenovali. Hodně jsem používal aplikaci Airpaz, kde bylo super, že jsem si tam zadal město, ze kterého chci letět a ukázalo mi to kam jsou akce plus to má kalendář, ke vidíš, který den je letenka nejlevnější.

0 Citovat

Díky za reakci :) Ideálně bych si to chtěl protáhnout na 8 měsíců. Neplánuju spát v nějakých hnusných ubytkách, klidně jednoduchých a obyčejných, ale aspoň přiměřeně čistých. Na druhou stranu nechodím do barů a klubů, pivo a alkohol obecně piju na cestách výjimečně, jím u místních u stánků na ulici + občas nějakou "lepší" restauraci pro změnu (evropský styl). Přeletů plánuju jen pár a nedělá mi problém při nižších financích zůstat 14 dní na jednom místě u moře a jen si skoro bez nákladů užívat sluníčko, moře a to prostředí. Také ale plánuju navštěvovat ty nejvíc turistický místa, když už tam budu.. Každopádně mi z Vašich příspěvků vyplývá, že reálný to je :) Díky!

0 Citovat

Když tam prodáš ledvinu, tak budeš po cestě ještě v plusu - stejně ti stačí jedna když píšeš, že moc nepiješ.

0 Citovat

Ad Asean Pass: Dobré je o něm vědět a podívat se, jestli to s ním nevyjde levněji. V jeho recenzích na webu ukazovali úspory kolem 50%. Ale samozřejmě Big Sale od Air Asia je výhodnější, když se ho podaří pořádně využít. @World_traveller, nevím, jestli se ti vyplatí, je jen max. na 60 dní. Vyplatí se hlavně u dražších linek typu Bangkok-Siem Reap nebo Bangkok-Yangoon. Ty stojí na passu 1 kredit (nejmenší možný počet kreditů, některé letenky vyjdou až na 5, vzdálenost v tom nehraje moc roli), ale běžně se prodávají od 60-80 USD / jeden směr (vyšší ceny než průměr u Air Asia).

0 Citovat

Díky, určitě se na Asean Pass podívám a nějak si to vyhodnotím... :)

@padrino11: Rád bych cestu dokončil se všemi orgány, ale díky za radu. Každá se počítá!

0 Citovat

Ahoj reálný to určitě je, jsme na cestě tři roky a ve dvou jsme utratili do teď kolem 750 000 Kč (2/3 z této částky jsme si vydělali až během pobytu na NZ, kde jsme získali WHS víza a občas dělali sezónní práce na sadech, 1/3 jsme měli našetřenou) se vším všudy, včetně letenek, pojištění, dokupování ztracených a "odešlých" věcí, víz a roku života na Novém Zélandu (včetně pracovních víz), kde jsme kupovali dvě auta. Za ty tři roky jsme z ČR dojeli přes Asii až na NZ a přes Austrálii zase vrátili do JV Asie, kde momentálně jsme. Komfort je samozřejmě snížen na nižší úroveň, na druhou stranu jsme viděli prakticky všechny památky co jsme vidět chtěli. Akorát nevyhledáváme komerční atrakce typu výprav s průvodci apod. Jídlo jíme buď vlastní (to platilo hlavně ve východní Evropě a pak v Austrálii a na NZ) a nebo z vývařoven na ulici. V JV Asii jsme po většinou ubytování po hostelech nebo využíváme nočních spojů, jinde využíváme stan, případně spíme pod širákem, jak jsme zvyklí z vandrů po ČR. Pro přesun jsme v značné části cesty volili stopování, ale v JV Asii a Indii jsou ceny relativně nízké a lidé moc neznají stopování, tak je jednodušší přesun lokální dopravou, kdy volíme ty nejnižší třídy - z důvodu ušetření, ale i super zážitků - zejména v Indii a Barmě bylo cestování vlakem ve 3. třídě nezapomenutelné. Je pravdou, že v některých fázích cesty, jsme se možná uskromňovali trochu více (opravdu jsme často jedli slunečnicová semínka, ale spíš místo jiných věcí "na mlsání" než místo klasického jídla:-)), nicméně jídlo je v JV Asii nízká položka. Nejdráž tě ze zmíněných zemí vyjde asi Singapur (drahé ubytování) a Barma také není nejlevnější (ubytování, které všude jinde kočírujeme vždy pod 10USD za pokoj pro dva, bylo v Barmě na tuto cenu těžké srazit, na druhou stranu jídlo je zde levné a výdatné). Doprava vychází relativně draho v Laosu a Kambodži. Vietnam umí být drahý první dny než se člověk rozkouká a zjistí co a jak. Když se v tom naučíš chodit, je to naopak jedna z nejlevnějších zemí v regionu. Naše stránky https://zcesty.net/ tu už byly zmíněny, můžeš mrknout tam, případně nás klidně kontatkuj, kdybys s něčím chtěl poradit;) Můžeš nás najít i na facebooku na https://facebook.com/zcesty.pa/ Ahoj a ať ti tvá cesta vyjde, je to určitě skvělý nápad;)

0 Citovat

Ahoj, díky za reakci. Přiznávám se, že až tak moc lowcostový to asi nedám. Budu se držet takového toho cestovatelského/baťůžkářského standardu :) Vaše stránky si určitě projdu, jsem si jistý, že tam na mě vypadne hodně dobrých tipů!

0 Citovat

Ahoj, ja ted cestuju mj. po JV Asii asi podobnym stylem, jak to planujes ty. Hlavne za prirodnimi krasami (to se na rozdil od mnoha jinych oblasti sveta nekdy v JV Asii prodrazi), obcas pamatky, nejlevnejsi ale kvalitni ubytovani, levne restaurace (stanky moc ne, i kdyz v Bangkoku ano), pivo jen obcas, ale hodne ovocnych dzusu, doprava s mistnimi (na Sumatre ale spise sdilene taxi). Malajsie (vcetne 2 ostrovu a Bornea), Indonesie (Sumatra a Java) a Filipiny me vysly po prepocteni na aktualni kurz v prumeru na 690 Kc denne vcetne vnitrostatnich letu.

Nesouhlasim s nazorem, ze Barma neni nejlevnejsi. Pod 10 USD pro dva ubytovani opravdu neni, ale v cene je temer vzdy dobra snidane na rozdil od jinych zemi (v Mandalay to byl dokonce bufet se spoustou ovoce, ruznych teplych jidel, pristrojem na ruzne druhy kafe atd. v cene 8,5 USD za vlastni pokoj s klimatizaci v hotelu, teda se slevou na last minute na Agoda). Mam prave za sebou 3 tydny po nejturistictejsich mistech Barmy (+Hsipaw) a vyslo me to na 480 Kc na den vcetne 2x pujceni el. skutru a jidla casto v lepsich restauracich (streetfood ne). Mimo sezonu (cca kveten az zari) je ubytovani v relativne kvalitnim hostelu s klimatizaci (pokoj max. 6 luzek, nekdy jsem byl sam) kolem 7 USD, ale v sezone je Bagan od 15 USD. Byl jsem na 4 mistech ve vlastnim pokoji vetsinou s klimatizaci za 7-13,50 USD. Jsou jiste levnejsi zeme na ubytovani, ale krome drazsich taxiku v Mandalay je vse levne. Vlakem nizsi tridy jsem nejel, protoze, abych sedel 2x7 hodin na drevene lavici kvuli uspore 16 ci 25 Kc oproti upper class, mi za to nestalo.

Jedna poznamka k itinerari. Zvaz, jestli nebudes z tech tropu po nejakem case unaveny. Me by asi nebavilo cestovat v kuse 8 mesicu v JV a jizni Asii, i kdyz horko snasim dobre. Jsem na ceste presne 10 mesicu a bavi me to, ale tropy si pravidelne prostridavam chladnejsim ci sussim klimatem a mene zalidnenymi oblastmi (NZ, hory Tchaj-wanu, zapad a SZ Ciny, Hokkaido a brzo JZ Australie). V tvem pripade min. hory v Indii by pozmenily prostredi. A doporucuju i Nepal.

0 Citovat

Super. díky moc! :) Aspoň to už všechno vypadá reálnějš :) Jinak já taky právě víc ujíždím na místních ovocných "šejcích" než na pivu.

0
14 reakcí