Po 10. rokoch cestovania som dostal prvu facku od zivota :D Pravdepodobne to bude uz aj vekom (a poslednu dobu roztrzitostou) , ale v tomto konkretnom pripade hlavne mojou hlupostou kedy som porusil vsetky svoje zasady. Poslednu dobu nejako zabudam predmety na miestach, prve varovanie prislo pred 3 mesiacmi ked som zabudol v Cobuse cestou k lietadlu druhu prirucnu, a sprintoval po nu aj letuskam cez nohy :D Nastastie mi jeden pan tasku zobral lebo ma s nou predtym videl. (Toto davam za vinu Wizzu lebo som nebol zvyknuty na 2 povolene prirucne :D ) Ale druhy krat ma to uz neminulo ... na poslednej dovolenke na ture v Samaria george som zabudol vetrovku aj s penazenkou na lavicke (a to sme sa zastavili len nabrat vodu na 1 minutu :D) , ked som si na nu po pol hodine spomenul 4 km dalej :D , tak mi uz nepomohol ani sprint. Na pol ceste ma stopol sprievodca, ci bezim po vetrovku. Ano, bezal som po vetrovku a ked mi ju daval s polu s penazenkou v ruke (ta bola predtym zazipsovana vo vrecku) , tak som uz vedel, ze sa mozem s peniazmi rozlucit. Chvalabohu to skoncilo len stratou 75 € a 3000 forintov, doklady by ma srali podstatne viac. Dufam ,ze si dotycny zlomil nohu na zvysnych 15 kilometroch :D Samozrejme moja chyba, hlavne som porusil zasadu nenosit v penazenke zbytocnu hotovost a nenechavat veci po vreckach. Ceresnicka na torte bol uz len zabudnuty tablet ktory vysiel z rontgenu na letisku (ako sa na to da zabudnut za 30 sekund???) ... a ten pohlad pracovnicky ktora mi ho podavala ... neni si ty terorista? :DAka je vasa bilancia na stratach a kradeziach? .

Strata - Kradez, ako ste na tom vy ?

Založil ve fóru Co se nevešlo

Po 10. rokoch cestovania som dostal prvu facku od zivota :D Pravdepodobne to bude uz aj vekom (a poslednu dobu roztrzitostou) , ale v tomto konkretnom pripade hlavne mojou hlupostou kedy som porusil vsetky svoje zasady.

Poslednu dobu nejako zabudam predmety na miestach, prve varovanie prislo pred 3 mesiacmi ked som zabudol v Cobuse cestou k lietadlu druhu prirucnu, a sprintoval po nu aj letuskam cez nohy :D Nastastie mi jeden pan tasku zobral lebo ma s nou predtym videl. (Toto davam za vinu Wizzu lebo som nebol zvyknuty na 2 povolene prirucne :D ) Ale druhy krat ma to uz neminulo ... na poslednej dovolenke na ture v Samaria george som zabudol vetrovku aj s penazenkou na lavicke (a to sme sa zastavili len nabrat vodu na 1 minutu :D) , ked som si na nu po pol hodine spomenul 4 km dalej :D , tak mi uz nepomohol ani sprint. Na pol ceste ma stopol sprievodca, ci bezim po vetrovku. Ano, bezal som po vetrovku a ked mi ju daval s polu s penazenkou v ruke (ta bola predtym zazipsovana vo vrecku) , tak som uz vedel, ze sa mozem s peniazmi rozlucit. Chvalabohu to skoncilo len stratou 75 € a 3000 forintov, doklady by ma srali podstatne viac. Dufam ,ze si dotycny zlomil nohu na zvysnych 15 kilometroch :D Samozrejme moja chyba, hlavne som porusil zasadu nenosit v penazenke zbytocnu hotovost a nenechavat veci po vreckach. Ceresnicka na torte bol uz len zabudnuty tablet ktory vysiel z rontgenu na letisku (ako sa na to da zabudnut za 30 sekund???) ... a ten pohlad pracovnicky ktora mi ho podavala ... neni si ty terorista? :D

Aka je vasa bilancia na stratach a kradeziach?

0

Čoveče nechceš si zajít na neurologii s tím zapomínáním? :)

Jinak je fakt, že poslední dobou taky pozoruji, že věci občas zapomenu, což se mi dřív nikdy nestávalo a přičítám to čím dále hektičtější době a většímu stresu - mám takovej pocit, že si často děláme stres i z té dovolené tím, kolik toho chce člověk stihnout. Začal jsem jezdit do míň exponovaných míst, kde toho tolik není a nenutí to člověka pořád se někam honit, aby všechno stihl, případně si vybrat fakt jen pár míst, který mě zajímají a ty si užít v klidu.

Moje bilance je zatím jen větrovka bez peněženky letos :)

Jo a já s tím už na neurologii byl a prej stres.... :)

0 Citovat

Tak mě v 18 na brigádě v Severním Irsku obral spolubydlící o týdenní plat. V Hotelu nebyl trezor a jako mladý najivka jsem to ani nečekal. Od té doby jsem docela paranoidní ( což mi ze začátku kazilo dovolené ). Teď jsem našel takový rozumný balanc a pomalu paranoja opadá. Tuším, že mě brzy opět čeká "prozření".

Na standartních dovolených jsem ani nic neztratil.

Různé výjezdy na fesťáky ať už pivní nebo hudební jsou ale tragické. S tím ale počítám a neberu si nic o co bych nechtěl přijít...

0 Citovat

To mi připomíná menší sklerotickou epizodu na Islandu s vařičem Jetboil (cca 3000CZK + kartuše 400CZK). Odlehlé místo (parkoviště u skanzenu), asi 10 večer, nikde nikdo, po zkonzumování polévky z pytlíku dám vařič ven z auta vychladit, načež samozřejmě odjedu bez něj. Naštěstí jenom asi 5km dál k jednomu vodopádu, kde si to v klidu procházím, fotím a při návratu k autu dostanu chuť na čaj. ;) No, necelou hodinu na osamoceným parkovišti přestál bez úhony. Zatím nic horšího mě nepotkalo, ale to asi přijde, s věkem. ;)

0 Citovat

1. pre fotak som sa vracal uz vela krat, nastastie vzdy sa nasiel (v Dubaji pod stromom, na Kryme pri lastovicom hniezde, na CDG na security, v par restikach po celom svete, naposledy som za nim sprintoval v Bejrute, kedze som ho nechal v taxiku..)

2. notebook zabudnuty na security na BUD, bezal som pre neho uz pocas boardingu

3. doklady od auta zabudnute (vypadli z bundy) v lietadle, zistil som to az v centre Hannovera, ale po kratkom telefonate som zistil ze ma uz cakaju na LOST&FOUND

a jedna zahada... pocas cesty do Kyjeva mi zmizlo 100euro, co som mal v obale s cestovnym pasom. zistil som to az po prichode domov, tak neviem, ci ich potiahol niekto na izbe, ci si ich zobrali na kontrole dokladov, alebo ci som pod "vplyvom" zaplatil namiesto 100UAH...

0 Citovat

Nechal jsem ležet na lavičce na Gran Canarii u jeskyní Cenobio de Valerón (sever ostrova) zrcadlovku, prostě jsem ji nedal zpět do brašny, tedy ani jsem nepostřehl, že ji nemám, prostě jsem viděl brašnu na zadní sedačce a nic jsem dál neřešil. Dojeli jsme k ubytku (jih ostrova), beru brašnu, zdá se mi nějaká lehká. Ku*va, já tam nechal foťák! Už jsem se s ním rozloučil. Přesto zkoušíme volat na pokladnu u jeskyní, zrcadlovka se našla, má ji doma jeden domorodec, pokladní dává kontakt na nálezce. Všechno dobře dopadlo. Měli jsme prostě štěstí, že zrcadlovku našel poctivec.

Jinak v Chile nás pokojská obrala o 300 dolarů, bohužel jsme si toho všimli až v Argentině :-( Peníze byly v batohu velmi dobře "zašité"

0 Citovat

Jo, už se mi podařilo nechat všechny boarding passy a e-tickety (i zpáteční) na security na páse... krve by se ve mně nedořezal... druhý podobný případ, když jsme odcházeli z hostelu v Londýně, tak jsem na toaletě zapomněl kabelku úplně se vším... naštěstí v obou případech vše dobře dopadlo :-)

0 Citovat

A pak že je padrino s těma kabelkama jedinej, mirjur se nám nevědomky přiznal :)))

0 Citovat

kabelka:) to som si spomenul na kamosa, ktory nechal takuto cestovnu kabelku na pumpe na zapade USA. zistili sme to asi tak o 50km dalej. mal tam pas. nastastie sa nasla :D

0 Citovat

to je hned... :-) no nemohl jsem si vzpomenout na jiný název... prostě taková malá kabelka, no, už vím, taštička

0 Citovat

Zatial som zazil dve neprijemnosti. V Jakarte na letisku mi ukradli mobil,zistil som to az v buse,doteraz neviem,ako sa to stalo. Jedine, co si spominam,ze na letisku do mna niekdo "omylom" v rychlosti vrazil. A druha udalost, to bolo horsie, v Chile (predposledny den, asi 2hod pred odletom z Calamy do Santiaga) som od unavy zaspal v autobuse a niekdo mi zpod sedacky ukradol prirucny batoh,a vystupil pred konecnou zastavkou v Calame. Teda som prisiel o nejaku hotovost : 200usd+200eur+chilske pesos, jednu Visa kartu + Dinersku + fotak + ridicak atd. Zachranilo ma,ze som na krku mal "tasticku", kde mavam pas+mobil+aspon jednu platobnu kartu a nejaku cash...

0 Citovat

@eremi ak nepocitam jednu anginu, tak som pri doktorke nebol celych 12 rokov :D a s tymto (neviem ci sa to uz da nazvat problemom resp. neviem aka suma definuje tento stav ako problem :D) sa rozhodne nikam nechystam.

Deje sa mi to len posledny polrok a tak plus minus tusim pricinu, nie je to stres. Kreta isla ako pomasle, az na tie peniaze. Problem zacinam vidiet v mojom okoli, hodne ludi si zvyklo nepohnut ani prstom, a dokonca uz sa ozyvaju, ved ty to uz mas vymyslene resp. to nejako vymyslis. Vysledok toho je, ze koordinujem uz slusnu skupinku ludi (a netyka sa to len cestovania) a zacinam byt z toho zrejme mimo. Keby som to nechal na nich, tak sa pravdepodobne nedostanem ani na letisko. Sa rozmholo zmyslanie, ze ono sa to nejako samo poriesi na mieste, ale to mu ja neverim. Odlet na Kretu vdaka jednemu takemu millenias chill out boy sme takmer nestihli, ved naco by som doma chystal letenky ked si ju mozem stiahnut do mobilu o 4 rano (a samozrejme ,ze to neslo ... co vyustilo do neskorsieho odchodu z hotela a k tomu sa pridruzila zatvorena stanica metra ... no bolo to o fuz, nebyt toho, ze som v Budapesti ako doma, tak sa tam vcas nedostaneme).

@lukas neprijemne :O tusim som tu uz niekde cital ako peniaze dostali v hotely nohy, tak aj vdaka tomu som si radsej kupil zamok na batoh a zamykam vzdy ked idem z izby prec.

0 Citovat

Kabelku jsem tedy zatím neztratil. Ale naposledy jsem při cestě kolem Indie na pokoji v hotelu zapomněl veškeré spodní prádlo které jsem si vypral. Zbytek cesty jsem absolvoval naostro.

Jinak jen maličkosti - redukci k nabíječce, náramek, apod.

Pak mě ještě vydírali v Zimbabwe, kde jsem musel platit 100 USD za údajné povinné ručení - ale bylo to buď zaplatím, nebo neuvidím Viktoriiny vodopády, a pak ještě jednou v Pekingu, kdy chtěli několik tisíc za šálek čaje. Nakonec byli rádi, že neměli restauraci zdemolovanou.

Necháváte na hotelovém pokoji notebook? Cennosti a doklady mám stále u sebe, ale notebook se mi stále nosit nechce a dávat ho několikrát denně do hotelového trezoru mi přijde otravné.

0 Citovat

mirjur napsal(a):

to je hned... :-) no nemohl jsem si vzpomenout na jiný název... prostě taková malá kabelka, no, už vím, taštička

U metrosexuálů je to kabelka.

U homosexuálů je to buzertaška.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Necháváte na hotelovém pokoji notebook? Cennosti a doklady mám stále u sebe, ale notebook se mi stále nosit nechce a dávat ho několikrát denně do hotelového trezoru mi přijde otravné.

vždycky mám hotel s trezorem na pokoji a jsem v klidu.

Jinak moje první zkušenost s krádeží na cestách je letos z Ria. V podvečer na Copacabaně skoro pusto, příjdu na pláž, batoh položím za sebe a rozhlížím se. Za minutku se otočím a batoh v pryč. Sečteno, podtrženo mě to stálo kreditku, 200 usd cash, iPhone 6s a a batoh z aliexpressu za 3 eura. Moc prima začátek pobytu, byl jsem v Riu asi 3 hodiny.

0 Citovat

Podobnou zkušenost jako kolega výše má z Ria mám z Kuby, na pláži někde u Santiaga. Přišel jsem o příruční batoh, peněženku s téměř všemi cucy a méně důležitými doklady, oblečení a pouzdro na foťák. Na druhou stranu následný zážitek při sepisování protokolu na kubánské policejní stanici, kde jsem v plavkách, žabkách a prostěradle strávil asi sedm hodin se jen tak nezapomíná. Naštěstí to bylo jen pár dní před návratem, tak to nebylo tak hrozné.

Pak jsem přišel o mobil, když jsem stopoval z Alexandrie do el-Alamejnu. Jestli mi ho někdo vytáhl z kapsy v tlačenici na nádraží v Alexandrii nebo mi vypadl z kapsy v některém z těch minibusů/aut, kde jsem přestupoval, netuším.

V Tainanu na Taiwanu jsme nakonec zůstali o den déle než jsme plánovali. Šli jsme zkusit, zda bude místo v hostelu, kde jsem spali předchozí noc. Bylo, ubytovali nás dokonce ve stejném pokoji a já jsem tam ke svému úžasu našel v zásuvce nabíječku k foťáku, kterou jsem tam ráno při balení nechal.

0 Citovat

inutihar napsal(a):

Podobnou zkušenost jako kolega výše má z Ria mám z Kuby, na pláži někde u Santiaga. Přišel jsem o příruční batoh, peněženku s téměř všemi cucy a méně důležitými doklady, oblečení a pouzdro na foťák. Na druhou stranu následný zážitek při sepisování protokolu na kubánské policejní stanici, kde jsem v plavkách, žabkách a prostěradle strávil asi sedm hodin se jen tak nezapomíná. Naštěstí to bylo jen pár dní před návratem, tak to nebylo tak hrozné.

policií jsem se vůbec nezdržoval, sice mám pojištění na všechno, ale pojišťovna mi samozřejmě neuhradí věci které nebyly ukradené ze sejfu nebo zamčeného pokoje :-)

0 Citovat

já naštěstí v pohodě, ale kámošovi šlohli v metru v Miláně peněženku, když jsme jeli na fotbal a kámošce v Paříži zase kabelku, když jsme večeřeli na Champs-Élysées.....

btw ale je pravda,že jsem je varoval a oni bohužel mé varování brali na lehkou váhu

0 Citovat

Ja mám v tomto zaujímavú a celkom smutnú skúsenosť. Mám už 44 zárezov (44 navštívených krajín) a okradli ma zatiaľ len dva krát - obidva krát v Prahe :(

Prvý raz v KFC na Václaváku - niekto mi počas jedenia zavolal, s mastnými rukami som hovor zrušil a nechcelo sa mi telefón tými zapatlanými rukami vracať naspäť do vrecka, tak som ho položil len na stôl, vedľa tácky s jedlom. Asi do dvoch minút došiel "mladík" potmavšieho vzhľadu a začal mi núkať nejaké erotické salóny s letáčikmi. Poslal som ho slušne doprdele, letáčiky mi hodil na stôl a zmizol. Kým som si uvedomil čo sa stalo, telefón aj s mladíkom už bežal za výlohou po Václaváku.

Druhý krát mi niekto potiahol z ruksaku na stanici metra "záložnú" peňaženku s 80 eurami a Fio kartou :D Pritom bola zašitá slušne vnútri hlavného vrecka.

Oba prípady bola moja blbosť vyplývajúca z toho, že som bol "doma" a nedával som si taký pozor ako niekde v zahraničí. Niekde v Ázii by ma ani nenapadlo si telefón položiť v reštike na stôl alebo nosiť peňaženku v zadnom vrecku ruksaku, ktorý mám na chrbte. Veď som predsa doma, v bezpečí, tu sa nekradne. :))

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Necháváte na hotelovém pokoji notebook? Cennosti a doklady mám stále u sebe, ale notebook se mi stále nosit nechce a dávat ho několikrát denně do hotelového trezoru mi přijde otravné.

Vždy ho nechávam na izbe a zatiaľ som ho tam vždy aj našiel. Je ale pravda, že aj kvôli tomu vždy zásadne vyberám hotely s veľkým množstvom dobrých recenzií (hlavne s dôrazom na kvalitu personálu a manažmentu - napr. také kde aj odpovedajú na recenzie na bookingu / tripadvisore) kde je predsa len menšia šanca, že by sa niečo stalo. Radšej na každej ceste preplatím 40 eur na lepšom hoteli, ako si kvôli tomu musieť kupovať nový ntb za 1500 (alebo ho vláčiť celý deň so sebou / neustále riešiť nejaké sejfy).

0 Citovat

Tak přidám také něco málo... Krádež/loupež zatím nic, ale ztráty v letadle, hotelu atd. bohužel. Nejvíce mě mrzí sluchátka Sennheiser a památeční kšiltovka:)

A největší pecháček - můj kolega byl asi před 10 lety na zájezdu po Jižní Americe. V té době to ještě nebylo až tak jednoduché to zorganizovat sám, jen za ten zájezd dal přes 100t, přiletěli do první destinace SCL. Šel poprvé do města a jak byl vyblázněný, tak kromě 10 USD si veškerý cash - ca. 2000,- USD (to tedy přiznal, myslím to bylo ještě více) schoval v hotelu pod matraci a další den, při letu do PUQ , si na to vzpomněl. Po příletu volal průvodce do hotelu, ptali se pokojské, nic nenašli...

0 Citovat

Jaký máte vlastně tipy kam si schovat věci na hotelu? A speciálně když spíte v hostelu s více lidma?

Přes noc cennosti u hlavy to je jasný, ale když někam jdu/na pláž nebo někam kam nechci všechno tahat?

0 Citovat

Ideální je malej vodotěsný váleček nebo pouzdro, který dám v klidu i do kapsy plaveckých šortek a mám tam karty a cash v ruličce, v pohodě se to tam vejde a nijak to nevadí.

Ideálně ale trezor v hotelu :)

0 Citovat

eremi napsal(a):

Ideálně ale trezor v hotelu :)

Přesně tak, nejlepší je nebrat si nic, co můžu postrádat :-)

Pak tedy varianta, že se lidi u věcí střídají a jeden hlídá. Jinak ty vodotěsný pouzdra jsou taky OK, ale pokud chcete šnorchlovat, tak to chce něco solidnějšího. Pak je zajímavé toto: https://www.amazon.com/Bunkerbou...004BFVIQU/ nebo toto: https://www.amazon.com/Arizona-G...008CSK7SC/

Pak je ještě varianta zahrabat věci do písku, ale k tomu jsem xkrát slyšel zajisté pravdivou historku, jak pak někdo půl dne přehrabával pláž, aby ty věci našel.

0 Citovat

U me kradez/loupez take nebyla (ani za 13 mesicu v Jizni Americe) a zapominani nastesti jen zanedbatelne, sem tam nejake kusy obleceni.

Pri 1. ceste po Australii jsem nechal par dni pred odletem pas a letenku (tehdy jeste ne elektronickou) v ledvince v autobusu MHD (nevim proc jsem si ji odepnul a dal na batoh). Nastesti mi dispecer na centralni stanici v Brisbane domluvil schuzku s ridicem pri jeho dalsim prijezdu.

A zrovna vcera jsem v Australii na parkovisti nechal varic, kdyz po uvareni a vypiti kafe zacalo prset. Dal uz ho nebudu na teto ceste potrebovat, tak to tolik nevadi.

Kdyz se jdu koupat do more, nechavam vse cennejsi v pokoji. Pokud jsem v hostelu, tak jen v takovem s dobrym hodnocenim a zamykatelnou skrinkou. Klice nechavam na recepci, pokud je na plazi vice lidi. U prazdnych plazi spise s sebou. Obvykle penize a karty dam na ruzna mista (jinak se s tim az na vyjimky neobtezuju, pasy mam dva, hotovosti moc nenosim a 3. kartu mam doma) a nekdy zapomenu kam. Pak mi takto schovane zalozni dolary, ktere jsem dlouho nepostradal, vypadly na letisti na zem z obalu na batoh, kdyz jsem ho tam rozbalil.

0