Ahoj. Zhruba za 14 dní se chystám do Peru - Lima, Cuzco. Zajímalo by mě, jestli je potřeba platební kartu nějak "aktivovat" v ČR u České spořitelny? Nebo ji tam můžu normálně používat a bude fungovat ..(?) Právě kamarádka z Peru mi říkala, že všichni její kamarádi z Evropy si svou kartu musí aktivovat na konkrétní datum svého pobytu v Peru... Máte prosím někdo zkušenosti s platbami touto kartou v tamních obchodech nebo s výběrem z bankomatů apod.? Jakékoli zkušenosti uvítám :) Děkuji .

Peru - používání platební karty Visa Classic a její "aktivace" (?)

Založila ve fóru Co se nevešlo

16 reakcí

Ahoj.

Zhruba za 14 dní se chystám do Peru - Lima, Cuzco. Zajímalo by mě, jestli je potřeba platební kartu nějak "aktivovat" v ČR u České spořitelny? Nebo ji tam můžu normálně používat a bude fungovat ..(?) Právě kamarádka z Peru mi říkala, že všichni její kamarádi z Evropy si svou kartu musí aktivovat na konkrétní datum svého pobytu v Peru...

Máte prosím někdo zkušenosti s platbami touto kartou v tamních obchodech nebo s výběrem z bankomatů apod.? Jakékoli zkušenosti uvítám :) Děkuji

0

Zdar, právě jsem se odtamtud vrátil. Jako hlavní banku mám ČS s VISA kartu. O nutnosti aktivace karty pro Peru nevím. Jestli je nová, je potřeba ji aktivovat v bankomatu nebo v Servisu 24. Před cestou (příp. při cestě) je vhodné zavolat na infolinku a nahlásit cestu do zahraničí s příslušnou lokalitu. Jinak v rámci bezpečnosti může být platba/výběr z exotické lokality zablokovaný.

Ohledně pokrytí možnosti platby kartou tam spíš vládne tvrdá doba cashe. Platit kartou je možné pouze v dražších podnicích a obchodech. Většinou jen jedním druhem karty. Převládá preference VISA. Např. i online zaplatit vstupenky na Machu Picchu nebo lístky u Perurail je možné platit jen pomocí VISA. Dost často se taky stává, že za platbu kartou chtějí mastné příplatky (např. v posledním ubytku, na TripAdvisorovi přes 9, chtěli za platbu kreditkou +7%) nebo jim momentálně nefunguje.

Výběry z bankomatu jsou tam hodně vtipné. V celé příletové hale nenajdeš jediný, který by k výběru v libovolné výši nechtěl naúčtovat poplatek ve výši 18 PEN (ano, k poplatku tvé vlastní banky). Myslím, že tam je možnost vybrat max. 500 PEN najednou. Směnárny moc výhodné kurzy taky nemají. Taxi u oficiálních přepážek se dá zaplatit v USD. Ale těch 7-12 km k hotelu vychází kolem 18 USD / 60 PEN. Neoficiální taxi není doporučováno z důvodu možného přepadení. Další možností je Uber, který hned za bránou letiště vychází od 12,5 PEN. A MHD z letiště neexistuje. Jen turistický bus do Miraflores za 7 USD (jejich funky čtvrt pro bohaté). Do historického centra (Cercado de Lima) nic nejede, jen taxi / Uber.

Bankomaty bez poplatku jsou jen BCP (jen jeden výběr měsíčně na kartu!) a Scotiabank.

Pokud bys chtěl nějakou hotovost do začátku, můžu za 400 Kč (tj. bez pár korun za středový kurz) nabídnout svých 58,4 PEN, které mi zbyly a nechtěl jsem je směňovat v letištní směnárně. Mohly by se hodit ;-) Uber sice funguje s kartou, ale preferuje kreditní a čas od času s nimi vyvádí fóry a na podporu se dá jen psát a reakční doba je tak půl dne. Naštěstí je možnost zaplatit i hotovostí.

0 Citovat

Je to spíš obrana k tomu, aby ti kartu nezablokovali na základě podivných transakcí, které bys v Peru sama uskutečňovala. Tak dáš bance vědět, že budeš tehdy tam a tam.

0 Citovat

@kopecky: Sdilene letistni taxi (minivan) uz nejezdi? Nebo toto stoji tech 18 USD? Smenarny v centru Limy nemaji vyhodne kurzy nebo jen ty na letisti?

0 Citovat

@Libor_S: V areálu letiště Lima, natož přímo u counterů nic takového nebylo. Podle informací z oficiální přepážky informací je pro turisty nebezpečné brát jakékoliv neoficiální taxi z důvodu často hlášených přepadení. Na přímý dotaz či Uber ano, tak ten je ještě bezpečný. Dá se vzít přímo z areálu letiště za 35 PEN nebo před ním (kde u vchodu stojí policajt) od 12,5 PEN. Většina dálkových letů přistává kolem půlnoci, tak moc experimentů vhodných není.

Letiště Cuzco: Cuzco je bezpečnější a přepadení turistů v neoficiálních taxi není hlášeno, tudíž není nutné využívat oficiální taxi z letiště. Oficiální cena za 5 km z letiště do centra je 40 PEN. Neoficiální začíná na 5 PEN.

Letiště Arequipa: Opět není vhodné využívat služeb neoficiálních taxi z důvodu častých přepadení. Oficiální cena z/na letiště je 25 PEN (cca 6-7 km do centra). Uberem se cena snížit moc nedá. Dostupné bývají 1-2 volné vozy na celé město. Cena na letiště cca od 18 PEN a výš podle poptávky. Z autobusového nádraží do historického centra je oficiální cena 10 PEN.

Puno: Je malé. Taxi jsem nejezdil. Jen chodil. V noci bych tam po ulicích sám chodit nechtěl taky. (Letiště nemá, jen autobusové nádraží).

0 Citovat

Ahoj. Děkuji za reakci!

Ano, měla jsem na mysli to zavolání na infolinku a nahlášení cesty do dané lokality. A třeba při platbě kartou za vstupenky nebo jízdenky na Machu Picchu nebyl nějaký příplatek? Na letišti byla i směnárna?

Ubytování mám zarezervováno, to budu platit cashem. Akorát si ještě musím koupit letenku do Cuzsa, ale to až na místě (peruvian.pe neakceptujte platbu kartou z jiné země).

Jo a ještě jsem četla, že se na letišti platí cestovní poplatek při odletu z Peru (asi 31 USD) - je to pravda?

A můžu se zeptat - letěl jsi z Prahy? Případně kde jsi přesedal?

0 Citovat

Vstup na Machu Picchu spolu s případnými lístky na vlak by se měly rezervovat v dostatečném předstihu. Ideálně několik měsíců dopředu. Obojí, pokud se pamatuji, se dá zaplatit jen kartou VISA (MP na 100%, u vlaku si nejsem zcela jistý). Poplatek za platbu tam taky nějaký byl, ale vzhledem k celkové částce byl marginální.

Pokud máš dost času, nemusí se tam jet jen vlakem, ale i minibusem k hydroelektrárně. Ale jedna cesta pak zabere celý den.

Co se týče letiště, tak to je dost děs. Všechny bankomaty v příletové hale chtějí jako poplatek 18 PEN (cca 120 Kč). Směnárny tam jsou taky, ale s dost nevýhodnými kurzy. Tak je lepší přijet, pokud se dá, s nějakou místní hotovostí.

Do začátku se hodí mít účet na Uberu, abys mohla odjet z letiště za jakž takž rozumné peníze. MHD tam totiž není. Max. do Miraflores za 7 dolarů.

Žádný odletový poplatek jsem neplatil. Ale nemůžu vyloučit, že se může nějaký platit. Letěl jsem s Deltou přes Atlantu do Mnichova (při cestě tam jsem měl přesměrování kvůli hurikánu Irma s KLM přes Amsterdam. Odlet z Mnichova).

Co se týče místních přeletů - pozor na Aviancu a LATAM. Ty mají i speciální tarify pouze pro Peruánce. Když si je cizinec rezervuje (nebo mu je koupí nějaká agentura), letět může, ale musí zaplatit dost mastnou pokutu - u Aviancy se jedná o 179 USD za let. Peruvian by tím trpět neměl. Kupovat až na místě bych ale nedoporučil, mohlo by se stát, že nebude dost míst nebo stoupne cena.

0 Citovat

Pokud nechce jit i na Huayna Picchu, tak listky na Machu Picchu nejspis staci den dopredu. I na horu Machu Picchu (ze ktere jsou hezci vyhledy nez z HP) by to melo stacit, zvlast mimo hlavni sezonu (HP a hora MP jsou vystupy na vedlejsi kopce za priplatek a je na ne nizsi kvota nez zakladni vstup).

Vlak jiste neni treba rezervovat mesice dopredu. Myslim, ze i den predem se nejaky listek v rijnu sezene, ale mozna ne ten optimalni spoj.

Jet misto jedne cesty vlakem oklikou pres sedlo Abra Malaga a hydroelektrarnu (treba turistickym minivanem ci minibusem) a pak pesky podel koleji se vyplati nejen financne, ale pro me to byl 1 z nejzajimavejsich dnu na jihu Peru.

Departure tax je uz 6 let zahrnuta v cene letenky, tak jako ve vetsine sveta.

0 Citovat

Mě naštěstí hned na letišti budete čekat kamarádka, která tam žije. Takže o mě bude postaráno :)

Jo, jízdenku na vlak a vstupenku na MP by neměl být problém koupit, tak snad to vyjde. Jinak děkuji za odpovědi ;)

Kdyby jste se chtěli podělit ještě o nějaké zkušenosti, sem s nimi :)

0 Citovat

U spořky mi teď před poslední cestou do exotiky nabízeli nějakou doplatkovou službu ke kartě, která za relativně přijatelnou cenu sníží ten šílený poplatek za výběr v zahraničí ze 125 Kč na 40 Kč, což se v zemích, kde je potřeba často vybírat hotovost, může docela hodit. Zkus se poptat, zda to jde nastavit třeba jen na měsíc.

0 Citovat

inutihar napsal(a):

U spořky mi teď před poslední cestou do exotiky nabízeli nějakou doplatkovou službu ke kartě, která za relativně přijatelnou cenu sníží ten šílený poplatek za výběr v zahraničí ze 125 Kč na 40 Kč, což se v zemích, kde je potřeba často vybírat hotovost, může docela hodit. Zkus se poptat, zda to jde nastavit třeba jen na měsíc.

Aneb: "Nechci slevu zadarmo..." Pochybuji, že tě ta doplatková služba zbaví poplatku za použití bankomatu, který je bohužel v některých zemích běžný (třeba v Thajsku) a nemá nic společného s poplatkem za výběr (v tom případě relativně dost bank nabízí karty pro výběry v zahraničí zcela zdarma). Ale možná se pletu, když tak ať mě někdo opraví.

0 Citovat

Přesně tak. I s Revolutkou (výběry zdarma) mi 90% tamějších bankomatů chtělo připočítat extra poplatek 19 solů.

0 Citovat

Aby bylo jasno - to je poplatek, co si za výběry v zahraničí (mimo síť Erste) účtuje Spořitelna. To, že mě to nezbaví poplatku za použití bankomatu, pokud si to účtuje jeho provozovatel, to samozřejmě chápu (nečekal jsem, že by to někdo myslel).

Plus mám zkušenost, že různé karty různých bank ve stejném zahraničním bankomatu mívaly různou výši toho zahraničního poplatku, takže se vždy vyplatilo zkusit různé karty, než jsem vybral.

0 Citovat

V tom případě, pokud hodně cestuješ, je lepší, poohlédnout se po jiné bance, která výběry zdarma nabízí. Případně si pořídit Revolut. Přijde mi na hlavu, platit bance za to, aby snížila poplatek, který jinde nemusím mít vůbec.

0 Citovat

Já nemám jen ČS :-)

Psal jsem to jako doporučení pro zakladatelku vlákna, která o ČS přímo píše a která si bezpoplatkový účet s kartou už asi zřídit nestihne.

0 Citovat

Tak to jo, to se omlouvám.

0 Citovat

No stress :-)

0
16 reakcí