Cestujeme dementne aneb dotazy z FB
Salonek je čekárna určená k čekání v pohodlí a klidu s možností občerstvení před odletem. Dříve spíše pro cestující za prací (business), kteří hledali klid před tím než vlezli do letadla. Dnes se to na některých letištích, kde to uvolnili i pro "plebs", blíží nalejvárně pro maminky s běhajícími ječícími dětmi :D (berte to jako nadsázku).
romancient napsal(a):Upřímně – letištním salónkům vůbec nerozumím. Vždycky jsem přemýšlel, k čemu vlastně jsou. Chtěl bych je využít během nočního přestupu (6+ hodin), abych měl víc klidu a pohodlí, ale nakonec zjistím, že tam stejně nemůžu být dlouho nebo že v noci stejně zavírají. Takže si říkám – k čemu to vlastně je? No, možná jen k tomu, abych si tam udělal fotku na Instagram…
tak v praze nikdo nepredpoklada, ze tam bude nekdo prestupovat (natoz pres noc).
na letistich s cilym tranzitnim provozem salonky toto samozrejme reflektuji a otevreno maji nonstop.
no, a smysl? cekat v trosku vetsim klidu, s nejqkym tom jidlem a putim “zadaco”. a u “aerolinkovych” salonku (kam vetsinou kreditkari nemuzou a je tam i opravdu klid) je v salonku casto primo personal aerolinky a tak recepce salonku umi fungovat i jako tranzitni prepazka takze to i umozni necekat v (nekdy) dlouhe fronte na regulerni tranzitni prepazce.
No, na to jak se dneska lidi snaží mít co nejvíc různých karet a přístupů, si fakt nejsem jistý, jestli to ještě má smysl. A hlavně, jak přesně říkáš – už tam chodí i úplně každý, takže to ztrácí svůj původní význam. Na většině normálních letišť se přitom dá v pohodě najít klidný místo i mimo salónky.
Romancient - stale sa v saloniku mozes najest a napit zdarma, niekde aj osprchovat. Samozrejme, nie je to nevyhnutnost, najest sa da aj doma pred letom, pripadne v lietadle jedlo dostanes. Je to proste len prijemny benefit ku karte.
firefly+ napsal(a):Zrovna teď na mě na FB vykoukl nějaký profil Cestujeme s dětmi nebo tak nějak podobně a tam jim nějaká pipina radí, jak si zařídit v bankách kartu se vstupy do salonků, prostě jak to "přečůrat", přeposílat povinný limit a podobně. No a ostatní pipiny se hned naprosto dementně ptají a už se těší, jak si to teda taky zařídí, aby až poletí s CK ve 4.00 ráno do Hurghády, aby mohli do salonků jako velcí cestovatelé. Našel se i někdo rozumný, který jim vysvětlil, že v noci asi těžko. Pokud se chcete pobavit, tak si to na FB najděte, já jsem z toho hned vyskočila a už to hledat nebudu.
Jo, těch instamistrů a mistryň je mrak. Upřímně - já nechápu, jak mohou mít x tisíc folowerů, párkrát jsem se zkusila na ty cesto videa podívat a nebyla jsem schopná to dokoukat do konce, afektovaný hlas a rady typu "tudy jděte k letadlu", ne to fakt nedávám. A balení kufrů :D a demonstrativní měření v kleci .. uhhh ufff
jina bublina :)
pro nektery lidi je to, co je pro nas samozrejmost, naprosta neznama - a tak na to koukaj :)
pro lidi, co leti jednou za dva roky lowcostem na dovolenou, jsou tyhle veci snad i zivotne dulezite :)
Tak hlavně je smutný pohled na business cestující, kteří si za ten klid platí a pak tam kolem nich běhají koupáci s očima navrch hlavy, co si dát dřív.
Už z toho musí mít nervy i ten personál. Jednou v době když se Equa měnila na RB, tak mi přestal na gold Equa platit vstup zadara do salonků, což jsem se dozvěděla až u pultíku, a slečna se se mnou s lítostí rozloučila. Pověděla jsem jí že si to teda normálně zaplatím, no koukala na mě jak na zjevení. Pravda, měla jsem na sobě zrovna nějaký lehce vagus cestovatelský outfit, ale ten pohled jak mě hnedka odlifrovala do kategorie "další přeposílací příživník v salonku" mě teda dostal.
No jestli tě spíš nepovažovala za alkoholičku, protože kvůli jídlu si tam vstup snad ještě nikdy nikdo neplatil....není to tam žádný Michelin.
"Upřímně – letištním salónkům vůbec nerozumím. Vždycky jsem přemýšlel, k čemu vlastně jsou. Chtěl bych je využít během nočního přestupu (6+ hodin), abych měl víc klidu a pohodlí, ale nakonec zjistím, že tam stejně nemůžu být dlouho nebo že v noci stejně zavírají. Takže si říkám – k čemu to vlastně je? No, možná jen k tomu, abych si tam udělal fotku na Instagram…"
upřímně - je to pro masňáky, co se potřebujou cejtit jako Übermenschen, však to vidíš tady v diskusi.
Jinak je to taky bezpracný zdroj příjmů (banky a PP/LK/DP platí štědře). Smysl to nedává, ale to v letecký dopravě nedává spousta věcí. Drobná žranice neublíží :-)
Jo, máš pravdu, díky. Nemám to úplně k obyčejné kartě a dělat si kvůli tomu nějakou speciální taky nechci. Takové ty "bonusy–nebonusy" mě ani nelákají. Vím, že tady na CL existuje i téma na 5454 stránek o tom, která karta je nejjednodušší na založení a používání, ale popravdě na to ani nemám chuť to číst.
nucene premisteny brumak napsal(a):"Upřímně – letištním salónkům vůbec nerozumím. Vždycky jsem přemýšlel, k čemu vlastně jsou. Chtěl bych je využít během nočního přestupu (6+ hodin), abych měl víc klidu a pohodlí, ale nakonec zjistím, že tam stejně nemůžu být dlouho nebo že v noci stejně zavírají. Takže si říkám – k čemu to vlastně je? No, možná jen k tomu, abych si tam udělal fotku na Instagram…"
upřímně - je to pro masňáky, co se potřebujou cejtit jako Übermenschen, však to vidíš tady v diskusi.
Jinak je to taky bezpracný zdroj příjmů (banky a PP/LK/DP platí štědře). Smysl to nedává, ale to v letecký dopravě nedává spousta věcí. Drobná žranice neublíží :-)
Ten Váš "masňák" chce pouze cestovat pohodlně a důstojně. Netlačit se jak stádo prasat na porážku. ale v poklidu počkat na letadlo a udělat si u toho třeba nějakou práci :-)
A to se udělá při nástupu do letadla jak? K bráně se ze salónku stejně musí dostatečně brzo. Jen se ptám pro kamaráda.
co je to “dostatecne brzo”?
staci si (pokud mas status / nebo jinym zpusobem vhodnou boarding groupu a nejsi “jen” kreditkar) prichod na gate naplanovat na cas chvili po zacatku boardingu a vesmes necekas - projdes rovnou do letadla.
V salónku vidíte odlety. V lepším případě ve fasttrack lounge máte i bezpečnostní kontrolu pro sebe. K bráně jdete až začne boarding a ten v lepším případě jdete dřív než ostatní, v horším prostě jdete až boarding začne. Ale spíš jde o to hledání klidu, když má člověk odlet třeba za 1,5hod a nechce čekat na gejtu, pak ty ječící děti v salonku opravdu namíchnou.
Sue Ellen Ewing napsal(a):No jestli tě spíš nepovažovala za alkoholičku, protože kvůli jídlu si tam vstup snad ještě nikdy nikdo neplatil....není to tam žádný Michelin.
Michelin to neni, ale ve Vienna lounge mi docela chutná, když se trefí den. Toho alka už tam bohužel moc nevypiju, čím jsem starší, tím víc mi ten chlast před dlouhým letem nedělá dobře. Jak já bych tam pila, jejej
Tak ve Vienna lounge mi chutná také. A pár Campari s tonikem a bublinek před letem dám, střízlivou mě do letadla nedostanou.
já žila v domnění, že se to týká Prahy, protože tam si platit vstup je nesmyslná rozmařilost, zejména když není ani Campari, ani bublinky...
Nevím jak jiní masňáci, ale já budu raději 4 hodinový přestup v MUC, ZRH, VIE, LHR či FRA trávit ve first/Senator/Cathay... lounge, než se povalovat po letišti.
Mě teď nejvíce zajímá, kde jsou na letišti dětský koutky. Neviděl někdo nějaký přehledný podrobnější seznamy letišť zaměřený na děti?
Sue Ellen Ewing napsal(a):No jistě, a ideálně si ještě trochu napudrovat nos...
To jde právě suprově na terminálu 2 ve Fasttrack salónku. Můžeš tam pak umejt kreditku, než projdeš bezpečnostní. Případně ve VIP Lounge na terminálu 3. Tam to také moc neřeší...
Ridder napsal(a):Mě teď nejvíce zajímá, kde jsou na letišti dětský koutky. Neviděl někdo nějaký přehledný podrobnější seznamy letišť zaměřený na děti?
zaměření na děti? :-o