Cestujeme dementne aneb dotazy z FB
Koupí si jednu letenku za uherský rok u lowcost tureckého dopravce přes pelikána a sepíše důvěryhodný článek o současném letectví… 😂
kazdy druhy Lada a Rudo cestuje po celej Europe za menej ako dennu mzdu a este sa im nepaci servis na palube
Tohle je přesně ten typ “cestovatele” - expert co poletí někam jednou za rok a očekává, že s letenkou za 3 litry se mu všichni budou klánět a roztahovat červený kobereček
Ještě před 20 lety, kdy jsem několikrát do měsíce komutoval z Prahy do Curychu, stála letenka od Swiss 8 000 -10 000 tisíc a bylo super, že na této lince už neplatilo saturday night rule, jinak by byla za 20. Jasný, že za tyhle prachy bylo v Y jídlo, pití a kufr jak dneska v C. Toliko asi k tomu, jak se "z létání stává stále dražší a zároveň méně komfortní zážitek"🙃
V zásadě jo, ale zrovna ten Curych poslední dobou stojí už zase 9-10 tisíc a není v tom už ani kabinové zavazadlo. Nejlíp bylo na této trase za časů click4sky, kdy v letence za 2780 byl i 20 kg kufr.
Jen taková maličkost. Před 20 lety jsem bral, stejně jako většina lidí kolem mě, cca 5x méně :D A v tom je také ten fór. Tu letenku v C si muže dnes dovolit daleko více lidí, než před 20 lety tu letenku v Y.
Včera jsem poprvé letěl z Prahy s Eurowings. Měl jsem koupenou dražší letenku (3.5 hodinový let za 3500 Kč) i se zavazadlem, odbavením (check-in) na letišti a s přednostním nástupem na palubu (doplatek jen za 7 Kč). Když to srovnám s dobou před 20 lety, tehdy jsem dával půlku měsíčního platu (cca 7 000 Kč) za zpáteční let na vzdálenost 2 000 km. Ale ano, měl jsem v ceně kufr i jídlo...
Prvním překvapením na letišti byla cena zabalení zavazadla do fólie – 350 Kč za jedno zavazadlo. To mi přišlo moc, nebo jsem už dlouho s odbaveným zavazadlem neletěl a teď je to standardní cena. Obsluha u balicího stroje navíc neuměla česky, což mi také přišlo zvláštní.
Dále mě čekalo další překvapení, a to odbavení na přepážce. Čekal jsem, že dvě hodiny před odletem otevřou standardní přepážku pro odbavení, ale žádná se (kromě přepážky pro business třídu) neotevřela. Bylo mi vysvětleno, že mám jít ke kiosku, tam se odbavit, vytisknout si palubní vstupenku a sám si odbavit i kufr. Na dotaz, zda nevadí, že má kufr 23,1 kg místo povolených 23 kg, mi bylo sděleno, že budu muset něco doplatit, ale to mi ukáže až automat. Pokud se mi něco nepovede, můžu prý jít na přepážku pro business a tam to s nimi vyřídit. (Nakonec jsem z kufru vyndal jednu knihu, váha rázem klesla na 22,7 kg and už jsem nemusel vymýšlet, co dělat, kdyby systém vyžadoval doplatek).
Při nástupu do letadla jsem šel jako poslední z osmi lidí na přednostní nástup. Ale jako naschvál už pro mě nebylo volné místo v přihrádce nad mou řadou sedadel, jelikož tříčlenná rodina z řady za mnou obsadila svými kufry i místo nad mým sedadlem.
Posledním překvapením byl rozestup sedaček. Nohy se mi pohodlně vešly a ještě zbylo asi 7 cm, což u lowcostů jako Wizzair nebo Ryanair bývá vždycky problém. Takže let hodnotím dobře, ale to povídání u přepážky mi chybělo.