Cestujeme dementne aneb dotazy z FB

Založil před 9 lety tonic ve fóru Co se nevešlo

Michal Jakubík napsal(a):

To se dá asi očekávat, ne? Lowcost zajímají peníze. Ne spokojenost cestujících. Protože ti cestující za ty prachy se vždycky vrátí. A od cestujících cestovních kanceláří je mají násobně více jak od baťužkárů a kabinovek. Nijak mě to nepřekvapuje. Navíc za nimi stojí CK, která má na aerolinku prostě silné slovo. Poslouchej, nebo budeme lítat s tou druhou. Nevidím to jako diskriminaci. Dostaneš to, za co si zaplatíš. 

Letím za 30 EUR, očekávám servis hodný 30 EUR a ne že na mě budou čekat jak na celebritu a vyhlašovat mé jméno pro to, že jsem se nedostavil někam včas. Podle mě to není diskriminace, ale nepsané dodatkové služby a výhody. I dkyž jsem se s tím osobně nesetkal, protože z Prahy, nejdražšího a nejškaredějšího letiště v okolí, zásadně nelítám.

Tohle je snůška nesmyslů.

4 Citovat

Může být.

Já si ale stále myslím, že když má někdo letenku za 200 EUR a aerolince vydělá, že si ten lepší servis zaslouží. zatímco člověk, kdo letí za 15 EUR se může spokojit s ústupky. Koneckonců je jeho povinnost být na letišti včas. 

Já očekávám služby odpovídající ceně. Ano. Oba cestující sedí v jednom letadle. Stejně tak jako cestující economy, nebo businessu. Každý ale platí jinou částku, od které se servis odvíjí. 

Pokud to jsou podle někoho nesmysly, okay. Každý na to máme jiný pohled. Neberu.

0 Citovat

Jinak by se dalo taky napsat, že jako jednotlivec máš zodpovědnost sám za sebe. 

U zájezdu část zodpovědnosti přejímá pořádající cestovní kancelář (za to si taky šlověk připlácí, i když to tady lidi nechápu někteří) a ta si to s aerolinkou může jednoduše domluvit. Zájem cestovky je mít spokojeného a vracejicího se klienta. Opět nediskriminační.

1 Citovat

...Já očekávám služby odpovídající ceně. Ano. Oba cestující sedí v jednom letadle. Stejně tak jako cestující economy, nebo businessu. Každý ale platí jinou částku, od které se servis odvíjí....

Ale aj v lowcoste neplatí každý cestujúci len 15 eur (alebo podobnú čiastku); ak si letenku kúpil neskoro (alebo ak je o letenky vyšší záujem) tak ceny leteniek sa môžu pohybovať na úrovni 100+ eur. A rozdiel v servise nie je žiaden.

4 Citovat

Viz předchozí komentář.

Jednotlivci jsou zodpovědní sami za sebe. Nemyslím si, že je na tom cokoliv špatného. Jako svéprávný člověk nepotřebuji, aby mě všude všichni vodili za ručičku. Ani to neočekávám. Ani to nechci. Jsem v problému? Ozvu se a řeším to z vlastní iniciativy.  

Jinak děkuji za obsáhlejší komentář hodný diskuze, na kterÿ se dá reagovat. Můj názor, se kterým může kdokoliv nesouhlasit, je ale stále stejný.

0 Citovat

I dkyž jsem se s tím osobně nesetkal, protože z Prahy, nejdražšího a nejškaredějšího letiště v okolí, zásadně nelítám.

tohle jsi mel napsat hned na zacatku. clovek by zbytek tech cancu aspon nemusel cist, protoze uz jen tohle cely ten elaborat radi do kategorie “snuska blabolu”

3 Citovat

Pokud taky bereš, stejně jako Roman, letiště Beauvais, Sabiha Gökçen a podobně jako letiště v okolí, tak určitě.

Nejdražší je téměř vždy a existuje levnější varianta z jiného letiště. Ať se jedná o lowcosty, přímé full-service linky, nebo full-service feederové linky. Výjimku tvoří pravidelně akce Condoru a přímé linky do Soulu a Tchaj-peje. Myslíš si opak? Klidně to napiš a oponuj mi.

Vzhled je těžce subjektivní. Z mého pohledu je nejškaredější. Pro jiného může být nejškaredější Chopin. Na tom u letiště, navíc u takového, které neslouží jako hub, moc ale nesejde. 

0 Citovat

cece, ne, opravdu prahu neporovnavam se saw ani beauvais :) a i nadale s klidem v srdci muzu rict, ze je to blabol.

no, a o tech cenach je to taky blabol. mnohokrat vyvraceny.

4 Citovat

O cenách to říkal i ten irský sociopat, tak to musí být pravda.

2 Citovat

Myslíš si opak? Klidně to napiš a oponuj mi.

Tak můžeš uvést konkrétní příklady. Kdy je Praha levnější a okolní letiště dražší. Já jsem několik výjimek zmínil – k tomu ještě dodám Brusel od Brussels Airlines, ale ne feedery této aerolinky a Azerbaijan Airlines. To jsem, pokud počítám správně, na čtyřech výjimkách.

Již podruhé jsi můj názor označil za „blábol“, ale zatím jsi nepřidal jediný konkrétní argument ani příklad, který by mě donutil svůj pohled přehodnotit. A přesně to od diskuse očekávám – že mě někdo obohatí o informace nebo data, která neznám.

Z jednoslovného „blábol“ si totiž opravdu nic neodnesu. Takto se podle mě věcná diskuse nevede.

0 Citovat

Pokud taky bereš, stejně jako Roman, letiště Beauvais, Sabiha Gökçen a podobně jako letiště v okolí, tak určitě.

Kde jsem psal o tom, že s těchto letišt odlítám nebo podobné věci? Hnusné letiště hodnotím jen na základě toho, že jsem tam byl, jako přestup, odlet nebo přílet. Z letiště nemusím jen "odlétat" abych ho mohl hodnotit jako "škadedné". Nesmysl logika.

0 Citovat

Romane, tys mi ale odpovídal na moje tvrzení o letištích v okolí . Problém není v mém tvrzení, ale v tom, že jsi změnil jeho význam. O tom byla celá moje věta.

Už jsem ti odpovídal, že je potřeba číst celou větu, ne se chytit jednoho slova „nejškaredější“ a ignorovat zbytek kontextu.

Na druhou stranu se mi vlastně líbí, že jsi Prahu přirovnal k letištím jako Beauvais nebo Sabiha Gökçen. To je docela dobrý point. Něco na tom asi bude.

„...protože z Prahy, nejdražšího a nejškaredějšího letiště v okolí, zásadně nelítám.“

Uznávám, že přesnější formulace by byla „ neodlítám “. Pak by vůbec nemohlo dojít k tomuhle jazykovému dvojsmyslu. Na významu celé věty to ale nic nemění a vzhledem k tématu diskuse je to spíš marginálie než podstata mého argumentu. V té době jsem nečekal, že se tady bude hrotit takhle můj nevýznamný názor.

Jen mě mrzí, že mi doteď nikdo nevyvrátil ty bláboly ohledně cen letenek. Komentářů jsem dostal hodně, faktický ale nebyl ani jeden.

0 Citovat

Tak je asi možné, že nikdo na to ani nechce odpovídat a pak číst dlouhatánské texty inteligence obsahující z 90 % jen vodu...

1 Citovat

Odpovídáš potřetí. Logika zde chybí. Ne ale na mé straně. Takhle se diskuze nevede. Sám jsi překrutil význam.
Vodu to asi obsahuje, protože napoprvé ani napodruhé jsi to nepochopil. Not my fault.

1 Citovat

Ceny letenek určuje aerolinka, ne letiště a že jsou z Prahy obvykle vyšší souvisí zejména s menší konkurencí a absencí bázovaného linkového dopravce. Např. letiště ve VIE je pro dopravce výrazně dražší než Praha, proto Wizz utekl z VIE do BTS, kde se cenově podbízejí, což nebude trvat věčně.

Jsem z Prahy, když letím z VIE, stojí mě to jen na dopravě na letiště min. 1.000 Kč a ještě navíc spoustu času na cestě. Většinou se mi to vůbec nevyplatí. To samé Bratislava. 

13 Citovat

Již podruhé jsi můj názor označil za „blábol“, ale zatím jsi nepřidal jediný konkrétní argument ani příklad, který by mě donutil svůj pohled přehodnotit. A přesně to od diskuse očekávám – že mě někdo obohatí o informace nebo data, která neznám.

OK .. tak jo. vybírám náhodny termín třeba ...  10 -17.11. vynechávám lety z 20hodinovými přestupy apod.

JFK
Praha - 12 114
Viden - 13 092
Mnichov - 11 461

SIN
Praha - 14194
Viden - 14 395
Mnichov - 15698

BKK
Praha - 12 826
Viden - 14 515
Mnichov - 14 031

SFO
Praha - 11 742
Viden - 12 033
Mnichov -  13 997

TYO
Praha - 24 095
Viden - 24 155
Mnichov - 21 175

LHR
Praha - 3266
Viden - 3943
Mnichov - 3423

tohle byla rychla prace za asi 3 minuty vyhledavani. Ani jsem nemusel moc hledat. Mohl bych pokracovat hromadami dalsich a dalsich destinaci.

"Nejdrazsi je temer vzdy" bych si predstavoval dost jinak.

Takze ano, opakujes stokrát vyvrácené bláboly

6 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

Ceny letenek určuje aerolinka, ne letiště a že jsou z Prahy obvykle vyšší souvisí zejména s menší konkurencí a absencí bázovaného linkového dopravce. Např. letiště ve VIE je pro dopravce výrazně dražší než Praha, proto Wizz utekl z VIE do BTS, kde se cenově podbízejí, což nebude trvat věčně.

Jsem z Prahy, když letím z VIE, stojí mě to jen na dopravě na letiště min. 1.000 Kč a ještě navíc spoustu času na cestě. Většinou se mi to vůbec nevyplatí. To samé Bratislava. 

Já ovšem nikde neřešil, z jakých důvodů josu ceny letenek vyšší ani to, že pro Pražáky to může být výhodnější než jet do Vídně, nebo kamkoliv jinam Já nejsem Pražák. Já píšu za sebe.  Takže můj POV je nesmysl? Proč vy Pražáci se chováte, jak by se celá republika měla točit kolem vás? Absolutně postrádá smysl tohle jakkoliv dál řešit s tímhle omezeným pohledem. Já, já, já. 

0 Citovat

Díky za konkrétní data, ale z takového výběru nelze dělat obecný závěr. Šest destinací na jeden konkrétní týden není relevantní vzorek pro tvrzení o tom, že je Praha obecně nejdražší nebo naopak že to neplatí.

Navíc sis vybral několik specifických případů – například Londýn a San Francisco, kde mají velký vliv konkrétní dopravci a cenová strategie jednotlivých linek (obě destinace jsou dlouhodobě výhodné na odlety z Prahy u British Airways). Takové srovnání může ukázat cenu v daném okamžiku na dané lince, ale ne obecný trend.

Pokud chceme tvrdit, že Praha není oproti Vídni a Mnichovu dražší, bylo by potřeba porovnat větší množství destinací, různé termíny a ideálně stejné tarify a podmínky. Já se v tomhle hrabu každý den. Porovnávám všechno pohraniční letiště i Budapešť.

Tvoje tři minuty hledání tedy dokazují pouze to, že existují případy, kdy Praha vychází levněji. To ale není totéž jako vyvrácení tvrzení o dlouhodobém trendu.

Mé tvrzení je potvrzenou pro mě mou osobní zkušeností, ale HLAVNĚ relevantními zdroji. Jako jsou třeba Student Agency, nebo Pelikán, kteří operují s statisíci vzorky. Viz ČTK.

"Z pražského letiště podle některých prodejců letenek odlétá čím dál méně Čechů. Roste zájem o odlety z Vídně nebo Mnichova, odkud jsou letenky levnější. Vyplývá to z informací prodejců letenek oslovených ČTK. Největší meziroční propady zájmu o odlety z pražského letiště zaznamenali prodejci Pelikán a Student Agency Travel."

0 Citovat

Já ovšem nikde neřešil, z jakých důvodů josu ceny letenek vyšší ani to, že pro Pražáky to může být výhodnější než jet do Vídně, nebo kamkoliv jinam Já nejsem Pražák. Já píšu za sebe.  Takže můj POV je nesmysl? Proč vy Pražáci se chováte, jak by se celá republika měla točit kolem vás? Absolutně postrádá smysl tohle jakkoliv dál řešit s tímhle omezeným pohledem. Já, já, já. 

Tohle vypadá na dost silně uraženou ješitnost.

10 Citovat

Je problém, když mi jednou někdo potvrdí mé tvrzení "jsou z Prahy obvykle vyšší souvisí zejména" a následně začne argumentovat nečím, o čem řeč z mé strany vůbec nebyla, na čemž zakládal své původní tvrzení proti mému "Jsem z Prahy, když letím z VIE, stojí mě to jen na dopravě na letiště min. 1.000 Kč a ještě navíc spoustu času na cestě. Většinou se mi to vůbec nevyplatí. To samé Bratislava."

Já pouze konstatoval, že je Praha nejdražší. Tečka. Žádné důvody, cestu na jiné letiště a tak jsem nikde neřešil. Netuším, proč to musíte takhle neustále komplikovat. Relevantní článek je o dva komentáře výše. Irelevantní porovnání o pět komentářů výš.

Každopádně děkuji Sue, netuším, jak se ten chlap jmenuje, za uznání mého prvotního tvrzení, se kterým nesouhlasil.

0 Citovat

Díky za konkrétní data, ale z takového výběru nelze dělat obecný závěr. Šest destinací na jeden konkrétní týden není relevantní vzorek pro tvrzení o tom, že je Praha obecně nejdražší nebo naopak že to neplatí.

Navíc sis vybral několik specifických případů – například Londýn a San Francisco, kde mají velký vliv konkrétní dopravci a cenová strategie jednotlivých linek (obě destinace jsou dlouhodobě výhodné na odlety z Prahy u British Airways). Takové srovnání může ukázat cenu v daném okamžiku na dané lince, ale ne obecný trend.

Pokud chceme tvrdit, že Praha není oproti Vídni a Mnichovu dražší, bylo by potřeba porovnat větší množství destinací, různé termíny a ideálně stejné tarify a podmínky. Já se v tomhle hrabu každý den. Porovnávám všechno pohraniční letiště i Budapešť.

Tvoje tři minuty hledání tedy dokazují pouze to, že existují případy, kdy Praha vychází levněji. To ale není totéž jako vyvrácení tvrzení o dlouhodobém trendu.

Mé tvrzení je potvrzenou pro mě mou osobní zkušeností, ale HLAVNĚ relevantními zdroji. Jako jsou třeba Student Agency, nebo Pelikán, kteří operují s statisíci vzorky. Viz ČTK.

"Z pražského letiště podle některých prodejců letenek odlétá čím dál méně Čechů. Roste zájem o odlety z Vídně nebo Mnichova, odkud jsou letenky levnější. Vyplývá to z informací prodejců letenek oslovených ČTK. Největší meziroční propady zájmu o odlety z pražského letiště zaznamenali prodejci Pelikán a Student Agency Travel."

Opět, bláboly. 

Z toho vyběru nejde udělat obecný závěr? a mohu se zeptat, z jakého výběru jsi udelal závěr ty? ja jen, ze ze svého názoru, který jsi zatím ničím nepodložil, tady děláš univerzální pravdu.

Tady nejde o trendy, ale o tvé tvrzení, že praha je nejdražší téměř vzdy - což není "trendové" tvrzení, ale absolutní tvrzení, a kdyby mělo alespon neco společného s realitou, bylo by nalezení variant, kdy je Praha zrovna levnější, mnohem komplikovanější.

Ne, ty tři minuty mého hledání ukazují, že tvrzení "že praha je dražší téměř vždy" je blábol. Kdyby nebylo pravdivé, nenašel bych za pár minut random vyhledávání, kvantum variant, které mu odporují (řadu z nich jsem sem ani nepostoval).

Z tohoto vyvodit, že to jakkoli podporuje tvou teorii, nesvědčí nic o tom, jaké jsou ceny v Praze. O čem to ale svědčí je, že máš problém pochopit a interpretovat psaný text. Jinými slovy - ne, zmíněná prohlášení pár agentur (jakkoli velkým s velkým množstvím dat) nijak nepotrvrzuje, že "Praha je téměř vždy draší.

Jo, máš svoji pravdu vyzískanou bůhví odkud, klidně si ji měj dál, ale nehraj uraženého když ti ji lidi začnou bourat. 

5 Citovat

.. aaa, z "téměř vždy nejdraší" už máme "je vždy nejdražší" ... no, čím dál lepší :)

1 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

A to je důvod, proč aerolinky mohou v Praze nasadit vyšší cenu. 

Btw tlačítko Nahlásit by mělo mít potvrzení. Zase jsem se uklikl.

1 Citovat

To opravdu není ten důvod, protože to samé by si mohl říci i Vídeňák, který by se chystal letět z Prahy...

Vždy rozhoduje především konkurence na dané lince a její vytíženost ten který den.

1 Citovat

Poslední 2-3 roky bych řekl, že Praha je konkurence schopná. Dříve jsem často létal dálkovky spíš z Vídně nebo Berlína a teď se dá za podobné ceny letět z Prahy. Vnímám to spíš pocitově, než statisticky.

1 Citovat