Vaše geografické rekordy při cestování
To se nedivím, tam jsem se dostal až koncem mé 4. cesty na NZ po 10 měsících cestování po NZ. Kdo tam nepřespává v autě, musel by v létě vyrážet dost brzo. Tady mám fotku z tábořiště poblíž před šestou ráno, což bylo asi i hezčí než přímo z East Cape: https://share.google/tgthvtFcKD0mfu0cO
Západ: Las Vegas, NV, USA
Východ: Nusa Penida, Indonésie
Sever: Tallinn, Estonsko
Jih: Punta Arenas, Chile
Nejvýše: Pik Komsomolets 4204 m, Kyrgyzstán
Nejníže: Mrtvé moře -430 m, Izrael / Palestina
Západ: Havaj
Východ: Japonsko
Sever: Gronsko
Jih: Mauricius
Nejvýše: Mount Kinabalu, Manua Kea, jsou vicemene na stejno
Nejníže: Mrtvé moře
Tak je pravda, že ta cesta tam taky není pro každého. Původně jsme si mysleli, jak tam budeme nahoře sami a když jsme se tam v noci vyškrábali, tak tam čekalo už asi deset lidí ve spacácích.
Jakub Langer napsal(a):Na Mount Everestu se nacházejí dva základní tábory, na opačných stranách hor:
Jižní základní tábor se nachází v Nepálu v nadmořské výšce 5 364 metrů , zatímco Severní základní tábor se nachází v Tibetu v nadmořské výšce 5 150 metrů .
Ktery z nich jsi pokorila?
Ten v Nepále to bol.
Libor_S napsal(a):Řekl bych, že víc než 99,9 % lidí, kteří navštívili EBC, byli v Nepálu. Mě zaujalo, že někdo letí na Tahiti a nenavštíví aspoň ostrov Moorea (nebo i další dál na západ). Tomu rozumím jen u potápěčů mířících na Tuamotu, kteří nemají víc času.
Dakujem, az po precitani som si uvedomila, ze z tych ostrovov bol ostrov Bora Bora zapadnejsie.
Západ: LA
Východ: Sapporo
Sever: Trondheim
Jih: Mauricius
Nejvýše: Aragats
Nejníže: Mrtvé moře (Izrael)
Západ: Velikonoční ostrov
Sever: Špicberky
Východ: Hakodate, Japonsko
Jih: Mys dobré naděje
Nejníže: Mrtvé moře
Nejvýše: ve spánku v autobuse - La Raya (4338 m. n. m., v noci při přejezdu trasy Cusco-Puno), pěšky jen Pachatata na ostrově Amantaní na jezeře Titicaca (4063 m n. m.)
matej15 napsal(a):U mě tedy za těch 7 let došlo k posunu téměř u všeho a to velmi výrazně:
Nejzápadnější místo: San Francisco, USA
Nejvýchodnější místo: Letište Narita, Japonsko
Nejjižnější místo: Mauricius
Nejsevernější místo: Helsinky, Finsko
Stále platí:
Nejvyšší místo: hora Tochal, Írán, 3963 m.n.m.
Nejvzdálenější místo od ČR: oblast Anda, ostrov Bohol, Filipíny, 10 600 km
Nově:
Nejnižší místo: Mrtvé moře, Jordánsko, -430 m.n.m.
Nejnižší místo už tedy překonat nejde, ledaže se tam vrátím za pár let až hladina ještě víc poklesne :(
U mě změna pouze v nejsevernějším místě. Posunul jsem až do vesničky Andenes v Norsku. Sice již poměrně daleko za polárním kruhem, ale stále je v rámci Norska (tj. relativně dobře dostupně), kam posouvat.
Mimochodem Nordkapp už je celkem těžké jednoduše překonat. Leží severněji, než naprostá většina Kanady a až na nepatrné malé území i severněji než Aljaška. Kdo to dá až na Špicberky, tak to už se snad standardní leteckou linkou ani nedá překonat. Nevím jestli se v Kanadě nebo Grónsku ještě dá dostat severněji bez toho aniž by bylo potřeba nějaký pronajmutý letadlo.
Co koukam tak jen střední Grosnko - disko Bay, což je i turisticky Ilulissat je okolo 70 rovnobezky a Nordkapp je na 71..a v Gronsku se leta běžným linkama i mnohem výše.
Sever: Trondheim, Norsko
Jih: Mys Kanyakumari, Indie
Západ: dálnice u Torres Vedras, Portugalsko
Východ: Gangtók, Indie (Sikkim)
Nahoru: Kala Pattar, Nepál (5545 mnm)
Dolů: Mrtvé moře - Ein Bokek (Izrael) a Suwayma (Jordánsko)
Jorgus napsal(a):Co koukam tak jen střední Grosnko - disko Bay, což je i turisticky Ilulissat je okolo 70 rovnobezky a Nordkapp je na 71..a v Gronsku se leta běžným linkama i mnohem výše.
To jo, ale ten Longyearbyen na Špicberkách už je nad 78. rovnoběžkou a to už se podle mě standardní leteckou linkou překonat nikde na světě nedá (i AI říká že ne). Přitom tohle je úplně běžně dostupné z Osla, byť ne úplně levné. V rámci ještě celkem dostupných výletů lodí z Longyearbyen se dá ještě dostat třeba do Ny Alesund, který už téměř líže 79. rovnoběžku.
Je to hodně těsně - Qaanaaq Airport je 77,4 a Longyearbyen Airport je 78,2. Ai říká ze Spicberky mají nejsevernější turistické letiste, jinak jsou jeste 2 severnejsi ale ty u jsou vojenské.
Mimochodem Fidži (ostrovy Taveuni, Rabi a východní cíp Vanua Levu) je jediná země na světě mimo odlehlé oblasti Ruska, kde se dá na pevnině stát zároveň na nejvýchodnějším i nejzápadnějším místě světa (prochází tam 180. poledník). Přičemž je to relativně snadno dostupné (na Taveuni je na tom místě silnice a vesnice), tedy když už se někdo dostane až na Fidži.
Terézia napsal(a):[citace="Libor_S "]
Řekl bych, že víc než 99,9 % lidí, kteří navštívili EBC, byli v Nepálu. Mě zaujalo, že někdo letí na Tahiti a nenavštíví aspoň ostrov Moorea (nebo i další dál na západ). Tomu rozumím jen u potápěčů mířících na Tuamotu, kteří nemají víc času.
Dakujem, az po precitani som si uvedomila, ze z tych ostrovov bol ostrov Bora Bora zapadnejsie.
[/citace]
Bora Bora má tu zvláštnost, že je sice západněji než Tahiti, ale Tahiti je dále od ČR 😃. Já tam mám naštěstí ještě to Maupiti, ale nejdál od domova mám jižní část ostrova Tahiti.
Ještě pro zajímavost, teď jsem to trochu zkoumal a nejvzdálenější pevnina od ČR je obecně Nový Zéland, konkrétně tedy Chatham a Pitt Island, ale už i jižní pobřeží Jižního ostrova se prakticky blíží té maximální vzdálenosti (poloviny obvodu Země, cca 20 tisíc km).
Jorgus napsal(a):Je to hodně těsně - Qaanaaq Airport je 77,4 a Longyearbyen Airport je 78,2. Ai říká ze Spicberky mají nejsevernější turistické letiste, jinak jsou jeste 2 severnejsi ale ty u jsou vojenské.
Podle letového řádu Air Greenland se z Qaanaaq dá letět ještě kousek na sever do Siorapaluk (heliport). Ale na Longyearbyen to pořád nestačí.
Mapy.cz mi ukazují, že z hlavních ostrovů NZ je nejdál (z Prahy) Flat Point na JV Severního ostrova (aspoň z míst na mapě pojmenovaných), a to 18282 km. Na Jižním ostrově je nejdál východ poloostrova Otago 18198 km. Kategorii nejdál od domova jsme v tomto vlákně dřív neměli, ale když Barney začal, já bych si tam dal Cape Kidnappers 18229 km na východě Severního ostrova , i když ještě o 11 km dál byl Masterton, přes který jsem projížděl. Na východě poloostrova Otago jsem byl taky a největší pocit konce světa jsem měl asi na Nugget Point (18156 km) na JV Jižního ostrova.