Ahoj.Mám v plánu se v květnu-červnu 2018 přestěhovat do Limy na cca rok nebo i dva roky. Z počátku bych se chtěla intenzivně učit španělštinu (asi kurz na půl roku), jelikož jazyk vůbec neumím. A potom si tam najít práci. Mám tam kamarádku, takže o mě celkem postaráno bude. Mé dotazy tedy jsou: Jak je to se zdravotním a sociálním v ČR, musím se nahlásit na pracovní úřad (jelikož budu v Limě „studovat“ a v ČR dám výpověď v práci)? A co ještě vyřídit v ČR před odletem..?Musím něco platit v Peru – zdravotní, …..?Vízum do Peru si můžu vyřídit v ČR na 90 dní, poté musím zažádat o prodloužení na migračním úřadě v Peru. Máte někdo zkušenosti co vše je k tomu potřeba a jak to probíhá? Jsou tamní úřady ochotné? Když budu shánět práci, budou mi tam k něčemu kopie mých diplomů z VŠ? Dá se v Limě sehnat práce s vystudovanou VŠ v ČR? Případně máte další typy k mému případu? Prosím pochopte, že v tomto nejsem vůbec zběhlá, takže vlastně nemám ani ponětí do čeho se pouštím :) a co vše bude potřeba vyřídit apod. A nemějte mě za úplného blázna... ale nějak začít musím :D Máte prosím někdo zkušenosti, případně kontakt na někoho, kdo toto absolvoval? Jakékoli rady jsou velmi vítány! Moc děkuji! .

Stěhování do Peru-Lima

Založila ve fóru Co se nevešlo

Ahoj.

Mám v plánu se v květnu-červnu 2018 přestěhovat do Limy na cca rok nebo i dva roky. Z počátku bych se chtěla intenzivně učit španělštinu (asi kurz na půl roku), jelikož jazyk vůbec neumím. A potom si tam najít práci. Mám tam kamarádku, takže o mě celkem postaráno bude.

Mé dotazy tedy jsou:

Jak je to se zdravotním a sociálním v ČR, musím se nahlásit na pracovní úřad (jelikož budu v Limě „studovat“ a v ČR dám výpověď v práci)?

A co ještě vyřídit v ČR před odletem..?Musím něco platit v Peru – zdravotní, …..?

Vízum do Peru si můžu vyřídit v ČR na 90 dní, poté musím zažádat o prodloužení na migračním úřadě v Peru. Máte někdo zkušenosti co vše je k tomu potřeba a jak to probíhá? Jsou tamní úřady ochotné?

Když budu shánět práci, budou mi tam k něčemu kopie mých diplomů z VŠ?

Dá se v Limě sehnat práce s vystudovanou VŠ v ČR? Případně máte další typy k mému případu? Prosím pochopte, že v tomto nejsem vůbec zběhlá, takže vlastně nemám ani ponětí do čeho se pouštím :) a co vše bude potřeba vyřídit apod. A nemějte mě za úplného blázna... ale nějak začít musím :D

Máte prosím někdo zkušenosti, případně kontakt na někoho, kdo toto absolvoval? Jakékoli rady jsou velmi vítány! Moc děkuji!

0

To by ses tam musela vdát nebo si sehnat brzo zaměstnání, kde by o tebe měli vážný zájem (což je u čerstvých absolventů, kteří nejsou rodilí mluvčí, bez nějaké protekce asi nereálné) a pomohli ti s vízy. Když budeš mít zaplacenou školu, oni ti jistě s vízem na další 3 měsíce pomůžou. Jestli budeš bydlet mimo úzké centrum nebo čtvrť Miraflores, nevycházej po setmění a ani přes den to není moc bezpečné.

Zdravotní pojištění si platit nemusíš, pokud budeš více než 6 měsíců v zahraničí, ale musíš se před odjezdem odhlásit a po návratu doložit, že jsi měla nějaké cestovní či zdravotní pojištění po tu dobu. Na Úřad práce??? Tam se chodí jen tehdy, když člověk hledá práci a cca jednou za měsíc tam dochází. Sociální pojištění neplatíš, ale do nároku na důchod se ta doba nepočítá. Lze platit i dobrovolně, ale to se asi nevyplatí.

Má rada k "tvému případu" je taková. Vystuduj si tam kurz na 1 měsíc, kde se naučíš základy a gramatiku (španělština je lehká), a pak za ty prachy cestuj po Jižní Americe. Při nedostatku peněz můžeš dobrovolničit, ale třeba po Peru, Ekvádoru a Bolívii se dá cestovat levně. Naučíš se jazyk lépe než sezením ve škole, zvlášť pokud si budeš ve volném čase procvičovat a myslím, že v Limě bys ani delší dobu být nechtěla. Většina Jižní Ameriky je mnohem krásnější a příjemnější.
0 Citovat

Děkuji za reakci.

Jinak ta práce by nemusela být ani tak v oboru. Spíš jestli je tedy možné tam něco sehnat (pro nás evropany) - a nemyslím zrovna pracovat v kavárně, nebo v obchodě apod. Budu bydlet přímo ve čtvrti Miraflores.

Se zdravotním pojištěním to vážně tak funguje? 

Mě se právě jedná o tu Limu - žít tam a naučit se tam jazyk, najít si práci. Cestovat až někdy později, až budou peníze :D

0 Citovat

Loni na podzim jsem tam byl. Historická Lima je pěkné místo. Avšak místa mimo centrum a Miraflores dokážou být dost nebezpečné. Běloch mezi místními dost svítí a je hned poznat, že tam nepatří. Na některých místech v Callao (přístav) se ani nedoporučuje zastavit s autem. Nikde v Limě nefunguje hromadná doprava s výjimkou krátkého úseku metra. Všude jinde se doporučuje nemístním využívat oficiální (drahé) taxíky.

Co se týče pracovního povolení, v zemích latinské Ameriky pro cizince není vůbec jednoduché ho získat. Tyto země si bedlivě chrání svůj pracovní trh. Nějaký expert by tam mohl mít šanci. Daleko větší nadějí na práci v Peru je najít si místo u nadnárodní společnosti a následně se stát expatem. Dejme tu, že se vám podaří získat pracovní povolení, druhou stinnou stránkou je průměrná mzda v Limě, která se pohybuje mezi 2/5 až 1/2 toho, co u nás. Tímto si nejspíš nevyděláte ani na letenku zpět do Prahy, natož na cestování a přesuny po latinské Americe. Bez pracovního povolení a jazyka vás zaměstnají jedině načerno jako nekvalifikovanou sílu. Mzda v nebude valná, např. i v centru tříchodové menu včetně pití 10-15 solů (65 až 100 Kč) s výjimkou těch nejvíce turistických restaurací.

Účelem tohoto příspěvku není snížit vaše nadšení, ale dát mu realistické obrysy. Jestli je vaším plánem vyrazit do Peru s jednosměrnou letenkou a několika tisícovkami s tím, že na vše ostatní si vyděláte na místě, ačkoliv neumíte španělsky, výdělky jsou nevalné a zaměstnat legálně cizince je téměř nemožné, raději bych svůj plán znovu promyslel. Jinak směle do toho a každopádně vám držím palce, ať to všechno vyjde  ;-)
0 Citovat

Tak tím jste mě opravdu nemile překvapil.. Byla jsem v Limě taky loni na podzim, ale jen na cca 5 dní, pak jsme přeletěli do Cuzca.

Ano, vím že většina částí Peru je velmi nebezpečná a uvědomuji si, že bych tam byla jako "pěst na oko" (světlá blondýna). 

Netušila jsem, že je to až takový problém sehnat si pracovní povolení. Já bohužel nejsem žádný expert. 

V podstatě bych měla peníze na cca 6-8 měsíců života tam (ubytování, jídlo, jazyk.kurz). S tím, že bych si pak chtěla najít práci, abych si na své "živobytí" vydělala. Ale vidím, že už i to vypadá jako nemožné - skoro jako zázrak(?) 

Samozřejmě jsem velmi ráda za realistické obrysy, jelikož nemám vůbec tušení.

0 Citovat

Anysek.I napsal(a):

Netušila jsem, že je to až takový problém sehnat si pracovní povolení. Já bohužel nejsem žádný expert. 

Myslím si, že váš pohled je hodně deformovaný tím co u nás považujeme za samozřejmost a ani nás nenapadne že by to mohlo být jinak, tj. možnost sebrat se a zítra nastoupit do legální práce kdekoli v 27 státech unie, nebo pocit relativního bezpečí, který taktéž není samozřejmostí. Nerad bych zněl jako nějaký eurohujer, což opravdu nejsem, ale nesporná pozitiva EU rozhodně má.

Je to problém téměř všude (pracovní povolení), EU je v tomto ohledu opravdu anomálie a, upřímně řečeno, představa že v dospělosti po půl roce zvládnete jazyk z nuly na komunikativní úroveň mi nepřijde jako příliš realistická (gentleman se neptá, ale předpokládám že 25 let vám už nejspíš bylo) .

Další detail, který vaše šance sehnat normální práci  velmi negativně ovlivňuje je fakt, že soudruzi ve Venezuele socialismus dovedli jak jinak než do tragických konců, což má za následek že kdo může z Venezuely utíká a není vyloučeno že se snaží uplatnit na běžném i černém trhu práce i v Peru (které je asociovaným členem Mercosuru). Jinými slovy máte konkurenci mezi těmi jejichž mateřštinou je španělština.

Třetí, ne nepodstatný detail je, že i pokud čistě zázrakem seženete nějakou legální nekvalifikovanou práci tak jaký životní standard a hlavně lékařskou péči si budete moct dovolit? V tom vám nedokážu poradit, ale být na vašem místě byla by to jedna z prvních informací, které si zjišťuji.

Dejte na doporučení Libora... jet tam na měsíc, pronajmout si cimru přes airbnb, zaplatit si jazykový kurz a uvidíte sama, jak se na perspektivu dlouhodobějšího života tam budete po měsící tvářit.

0 Citovat

Vsechno co pise Petr76 bych okamzite podepsal - jen s jedinou vyjimkou a tou je jazyk - 2 roky zpatky jsme  si poridili (nase rodina) dum ve Spanelsku v typicke vesnicce 3km od more (80% Spanele, 20% expati) a i muj otec v necelych 60ti letech (jeho jedinym jazykem byla maturita z Rustiny za 4 v roce 1980 a obcasne cteni nemeckych inzeratu s ojetymi auty - tzn. krome cestiny neni schopen komunikovat) a behem 2 let (na jare i podzim pokazde cca 5-6 tydnu) se diky komunikaci rukama nohama naucil opravdu plynule Spanelsky - sam sem se tomu divil, pricitam to faktu ze spousta lidi oznacuje Spanelstinu jako nejjendodussi Evropsky jazyk..

Jinak mi ten napad celkove nepride ani dobry ani realny - nicmene ja jsem nikdy nebyl jako velky dobrodruh - svoje 2 zahranicni rocni cesty jsem obe absolvoval na expat kontrakt pres Ceskeho zamestnavatele - rozhodne mi to prijde jako nejjednodussi cesta - napr. v Praze dneska uz nekolik IT spolecnosti nabizi skoro defaultne expat kontrakty do USA kazdemu kdo se prihlasi (a je schopny)..

0 Citovat

Se zdravotním pojištěním to opravdu tak funguje, mám to mnohokrát vyzkoušené. Když máš peníze na žití v Limě včetně jazykového kurzu, máš peníze i na cestování po Peru, Ekvádoru a Bolívii.

Většina Peru je naopak bezpečná. Nebezpečná je většina Limy, nějaké oblasti v Amazonii, kde operují drogové gangy, a přepadení hrozí na několika dalších místech jako zkratka přes hory z Nazky do Cuzca nebo v některých částech některých měst.

Za zázrak považuju něco pozitivního. Sehnat práci v Limě bych osobně považoval jako za trest s ohledem na výše uvedené, i když to úzké centrum je pěkné.

Se vším, co odpověděli ostatní, souhlasím také s výhradou k naučení se španělštiny. Sám jsem začal mluvit plynule (i když bez gramatiky) na některá témata po 4 měsících, aniž bych se to nějak učil (první 2 měsíce jsem španělštinu ani v Patagonii nepotřeboval). Na druhou stranu pro účely hledání zaměstnání na místě to nikdy nebude stačit v konkurenci s rodilými mluvčími, kteří navíc mohou pracovat legálně včetně občanů ostatních zemí Mercosuru (Venezuela má ale pozastavené členství).

0 Citovat

Ve vašem případě bude nejlepší si vygooglit konkrétní podmínky získání pracovního víza včetně všech omezení (nebo se s žádostí o tyto informace obrátit na peruánskou amabasádu) následované studiem nabídky místních pracovních inzerátů nebo třeba těch přes LinkedIN. Typické místo pro cizince je učitel angličtiny. Člověk, co není z anglicky mluvící země, má jistou nevýhodu. Na druhou stranu, řada místních netuší, kde je Česko, natož jak se v něm mluví. Také je nedostatek specialistů v ropném nebo důlním průmyslu a za tímto účelem hledají cizince, které aspoň na místní poměry dobře platí.

P.S. V první řadě si rozmyslete, co byste v té zemi chtěla dělat (povolání), jestli vám bude stačit peruánský plat a proč by vás měli zaměstnat místo někoho místního, aby vám pomohli vyřešit všechno papírování spojené s pracovním vízem (tj. vaši přidanou hodnotu pro ně). Ideální by si bylo práci domluvit ještě před odletem do Peru a stejně mít scénář co dělat, kdyby se cokoliv pokazilo a nedopadlo to.

0 Citovat

Co by som spravila ja je, ze by som si na workaway nasla nejaky vhodny projekt na dobrovolnicenie. Vhodnym myslim, ze moji hostitelia budu spanielsky hovoriaci (a cim menej anglicky vedia tym lepsie) a kde sa nebude ocakavat, ze budem pristupna nonstop, cize si odrobim 4-5 hod denne a mam pokoj. Tak by som si pokryla ubytovanie a stravu a zvysok dna by som venovala studiu spanielciny. 3 mesiace by mali stacit aby sa clovek pri takomto exponovani jazyku dostal na uroven B1/B2. No a potom by som to cele precestovala dokym by ma to bavilo a mala som peniaze. Co ty na to? :) 

Btw, ked tam mas kamaratku, nevie ti poradit ona?

0 Citovat

Moc děkuji za Vaše názory.

Samozřejmě jsem se snažila googlit podmínky pro získání pracovního víza a další informace, ale zjistit něco (v českém jazyce) je nemožné. Psala jsem i e-mail na peruánskou ambasádu v Praze, ale nikdo mi bohužel neodpověděl. 

Mě se jedná právě o to zůstat v Limě a ne cestovat, i když by to bylo samozřejmě pěkné :) 

Kamarádka mi říkala, že v jejím okolí pracuje hodně lidí z EU (např. Španělsko  - chápu, že zde není problém jazyk :) ). Ale samozřejmě o tom nemá taky více přehled.

Uvědomuji si, že můj plán vypadá zatím celkem nereálně a crazy, ale ráda bych našla cestu k jeho uskutečnění.

0 Citovat

jj, odváženému štětí peřeje... Jak se hezky říká.

0 Citovat

Ja by som skúsil ako Andrea hovorí - volunteering, workaway, job v hosteli, ak máš po škole, tak niečo ako Aiesec, vybudovať si sociálnu sieť, naučiť sa jazyk a postupne budovať kariéru. Tiež som v 2009 prišiel do Vancouveru ako king s ročnými pracovnými vízami a po 2 mesiacoch šiel domov, keďže kríza vrcholila a mne sa nechcelo drhnut riad :) aspoň som si pocestoval po BC a severozápade USA. A potom som na rok zakotvil v Číne, ale to už je iná story :)) možno keby som v deň odletu z Kanady prijal ten entry level job v Office Depot, tak by som tu hľadal lacné letenky do Europy. Takže veľké oči nemaj, daj si reálne ciele a všetko bude ok

0 Citovat

A co tak to pojmout trošku jinak, celý ten scénář - Najít si práci přes internet (ať už u českého, nebo lépe zahraničního zaměstnavatele s platem v USD) a vydělávat si tak? Najít si tak práci nebo přivýdělek je dneska jednodušší, než bylo kdykoliv předtím... A dle mého i s "průměrnou brigádnickou mzdou v ČR" by si měla vyšší plat, než kdyby jsi pracovala fyzicky v Limě. :) Určitě by si taky měla více času na případné cestování, kurzy španělštiny a podobně... 

Jinak, mám obdobné plány, za 4 týdny letím sám s jednosměrkou do Kolumbie po tom, co jsem dal výpověď v práci a přivydělávat si přes PC mám také v plánu.

0 Citovat

Anysek.I napsal(a): Kamarádka mi říkala, že v jejím okolí pracuje hodně lidí z EU (např. Španělsko  - chápu, že zde není problém jazyk :) )
Podstatný rozdíl je v tom, jestli to jsou expati (tzn. Španělé vyslaní nějakou korporací, aby v dané zemi pracovali v místním zastoupení / pobočce / dceřince) nebo jestli opravdu pracují jako místní. Podmínky jedněch vs. druhých jsou nesrovnatelné.

0 Citovat

Chápu, že chcete jet do Limy, protože tam máte kamarádku. Ale dle mého názoru je to snad to nejhorší místo v Peru. Je tam nebezpečno, až na pár výjimek ošklivo, přelidněno... Už jen to cestování po Limě, místní nevěří nočním taxíkům, jezdí vlastními auty, kde mají nerozbitná skla, zamykají se v autě a nikdy, ale opravdu nikdy neotvírají okýnka. Evropan tam svítí jk neonový poutač.

Neměla byste snazší, jak tu radili přede mnou, vydělat si peníze tady v ČR/Evropě a pak si tam chodit na španělštinu a cestovat  Peru je nádherná země s milými lidmi, ale v Limě máte pramálo šanci toto poznat.
0 Citovat

Zní to mocinky moc hezky, sám bych si takovou jízdu nedovedl představit z jednoho prostého důvodu - nemám rád Lamy (zvířata i lidi).

Ale slyšel jsem teď o dobrých příležitostostech (hlavně pro světlé blondýny, jak píšeš že jsi) v Pákistánu, žádná náročná prácička, sem tam foceníčko, kouřeníčko, vývoz cukru a mouky do celého světa (pro nadnárodní korporaci) a různé jiné kratochvíle.

Tuhle jsem o jedné holce četl, že si za pár chvilek vydělala na doživotí... 

To je dobrá nabídka, ne ?


Hezký den 

0 Citovat

Tak tohle cteni me docela zaujalo , nevim nakolik se zmenila v jizni Americe situace , ale byl jsem tam v roce 2002 skoro pul roku , do Peru jsem pricestovel z Bolivie a z Cuzca pak zamiril do Limy , po meste jsem se pohyboval i v noci , protoze jsem diky casovemu posunu potreboval byt na internetu a navstivil net cafe , v noci me pak kontrolovala mistni police ,jinak jsem zadne nebezpeci nepocitoval , je pravdou , ze jsem nemel zadne penize ,a muj zjev by se dal prirovnat k bezdomovcum ( cestoval jsem po jizni Americe s batohem a prazdnou kapsou a prilezitostne si hledal praci ) Spanelsky jsem se byl schopen uz trosku domluvit , pracoval jsem predtim v Chile v Santiagu a pak v La Sarene Asi to je nesrovnatelne po tech 16 letech , navic jako blondynka co neumi spanelsky , ale jak uz tu zaznelo , odvaznym stesti preje , a nevidel bych to az tak cerne s tim nebezpecim co tu nekteri zduraznuji , prece jen to neni Pakistan , Afganistan a podobne , kde asi holka zmizi ani nevi jak ,,, Byl jsem v Lime tehdy i na ceske ambasade , ambasador me pred praci na cerno durazne varoval ,nakonec mi poskytli 40 dolaru nenavratne pujcky na telefony a zarizeni si zpatecni letenky , no penize jsem pozdeji nejake ziskal a odjel do Equadoru , -) Asi bych si Limu zrovna nevybral ,ale v Peru se me docela libilo , vubec v cele jizni Americe se chovaji k lidem co nemaji nic dost vstricne , rekl bych ze nejvic kulturni zeme je Chile

0 Citovat

Ahoj. Přeji Vám hezké Velikonoce.

Mám ještě takový dotaz. Máte někdo zkušenosti jak to zhruba chodí/funguje při hledání práce v jižní Americe s titulem získaným v ČR? Musím si diplom nechat "přeložit a ověřit" od nějaké příslušné instituce? Je mi jasné, že v českém jazyce je mi v Limě fakt na nic. 

0 Citovat

To se asi musíte ptát na peruánské ambasádě a/nebo úřadech v Peru jaké jsou jejich podmínky nostrifikace cz diplomů. 

0 Citovat

Cela tvoje cesta mi prijde jako silena improvizace, ptas se tady na uplne zakladni veci a predstavujes si to jako hurvinek valku. No, asi nezbyva, nez poprat hodne stesti! 

0 Citovat

A nechces to trosku prehodnotit? Zajed si do Spanelska - nauc se jazyk, zkus bydlet "na divoko" par mesicu a uchytit se na neznamem miste. Nebudes ve vetsine pripadu resit veci okolo pracovnich povoleni atp. ale ziskas zkusenosti a znalost jazyka. Po pul - jednom roce, se vydej na vysnenou cestu do Limy :D Takhle jak to popisujes, pro Tebe nezname, pro evropana mnohdy nepratelske misto, bez jazykoveho vybaveni, predpokladam, ze budget nebude ve statisicich - takze ve vysledku bez zajisteni....chces byt ve zpravach? :D Mimochodem potreboval bych poslat takovy 9kg balicek pro kamarada ve vychodni Lime...

0 Citovat

Hlavně důvod vybrat si zrovna Limu (což není jedno z nejbezpečnějších měst) kvůli tomu, že tam máš kamarádku je fakt trochu mimo. Sama píšeš, že v tom nejsi zběhlá, v Jižní Americe jsi určitě taky nikdy nebyla, tak si nech poradit a zvol jinou metodu seberealizace, minimálně pro začátek.

0 Citovat

Proč ti toto nezjistí tvá kamarádka v Limě? Sežene ti práci? Můžeš u ní aspoň ze začátku bydlet? Řekne ti, jaká je tam bezpečnostní situace? 

0 Citovat

Diplom vecsinou treba prelozit nie len do prislusneho jazyka ale aj do vzdelavacieho systemu v danej krajine, kedze vyssie vzdelavanie v CR im nemusi hovorit absolutne nic. Podobne veci riesi vecsinou ambasada.


Inak mne je cely napad velmi sympaticky. Akurat treba pocitat s tym, ze veci nepojdu podla planu a bude treba plan menit za pochodu. Ako, napr ze sa pracu v Peru najst nepodari pripadne sa podari najst iba nejaku velmi podradnu. A budes musiet odist z krajiny do inych casti Juznej Ameriky pripadne spet do CR kvoli vizam. Alebo dobrovolnicit. No moze z toho byt velmi dobra skusenost :) 

0