Ahoj.Mám v plánu se v květnu-červnu 2018 přestěhovat do Limy na cca rok nebo i dva roky. Z počátku bych se chtěla intenzivně učit španělštinu (asi kurz na půl roku), jelikož jazyk vůbec neumím. A potom si tam najít práci. Mám tam kamarádku, takže o mě celkem postaráno bude. Mé dotazy tedy jsou: Jak je to se zdravotním a sociálním v ČR, musím se nahlásit na pracovní úřad (jelikož budu v Limě „studovat“ a v ČR dám výpověď v práci)? A co ještě vyřídit v ČR před odletem..?Musím něco platit v Peru – zdravotní, …..?Vízum do Peru si můžu vyřídit v ČR na 90 dní, poté musím zažádat o prodloužení na migračním úřadě v Peru. Máte někdo zkušenosti co vše je k tomu potřeba a jak to probíhá? Jsou tamní úřady ochotné? Když budu shánět práci, budou mi tam k něčemu kopie mých diplomů z VŠ? Dá se v Limě sehnat práce s vystudovanou VŠ v ČR? Případně máte další typy k mému případu? Prosím pochopte, že v tomto nejsem vůbec zběhlá, takže vlastně nemám ani ponětí do čeho se pouštím :) a co vše bude potřeba vyřídit apod. A nemějte mě za úplného blázna... ale nějak začít musím :D Máte prosím někdo zkušenosti, případně kontakt na někoho, kdo toto absolvoval? Jakékoli rady jsou velmi vítány! Moc děkuji! .

Stěhování do Peru-Lima

Založila ve fóru Co se nevešlo

Je to fajn nápad, tiež som chcel po výške začať nový život v Kanade a po 6 týždňoch som šiel domov:) takže treba byť pripravený na všetko, ale teda čo tak radšej začať prácou napr. na Kanaroch, alebo Balearoch a naučiť sa jazyk? A je dosť možné že tam získaš dosť kontaktov z Južnej Ameriky. Hlavne, nech ti nie je diplom z Vysokej školy života

0 Citovat

Jinými slovy - obdivuhodný nápad a veliké dobrodružství, avšak jestliže se tu ptáš např. na nostrifikace diplomu (měla by sis bez problému zjistit sama na ambasádě), na to, jak to vypadá v Limě (jde to snadno vygooglit), nápad stojí na velice vratkých základech. Pokud do něj chceš jít, klidně, ale měj připraven únikový plán. Máš dost velkou šanci, že na něj dojde. Takže rozhodně tam nejezdit bez peněz na pobyt a letenku zpátky. Dávají vízum myslím na 90 dní, tak tam leť na 3 měsíce a podle toho, jestli se ti tam bude líbit a najdeš práci, se rozhodni, jestli tam zůstaneš nebo ne. Nebo začni ve Španělsku. 

0 Citovat

tonic napsal(a):

Je to fajn nápad, tiež som chcel po výške začať nový život v Kanade a po 6 týždňoch som šiel domov:) 

No, mozno slecna dopadne podobne a bude z toho dobra historka :) Ja mam v plane v septembri zacat novy zivot vo Svedsku, tiez po vyske. Mozno dopadnem rovnako :) Clovek nikdy nevie. 


Toho, ze si zatial nevie veci vybavit sama, by som sa az tak nebala. To sa clovek nauci najlepsie za pochodu. Skor najviac tych velkych ocakavani a ruzovych okuliarov. 


Ja by som si osobne ani ten kurz Spanielciny neplatila na 6 mesiacov dopredu. Skusit to na mesiac-dva a uvidi sa, co dalej :) 

0 Citovat

Tak ono je trochu rozdíl Švédsko a Peru, to zaprvé a lidi co se k tomu vyjadřují často už mají nějaký životní zkušenosti (nic proti Tobě, ale určitě větší než Ty a Švédsko je podle mého názoru rozumný nápad, na rozdíl od Peru a co můžeš v pohodě řešit "za pochodu" v Unii rozhodně funguje úplně jinak mimo ni, natož v J. Americe) to zadruhé.

0 Citovat

Ja som nechcela porovnavat nase situacie, je to uplne o niecom inom. To bola skor zmienka “medzi recou”.  ;) 

Ano, ja viem ze riesit veci za pochodu v EU je uplne o niecom inom. No myslim si, ze pokial clovek nema rodinu (manzela/lku, deti) za ktoru je zodpovedny a na ktoru musi brat ohlad, tak to nie je az take strasne ani mimo EU. A ak je rozhodnuta, ze to chce ist skusit do Peru, tak by som ju nejako neodhovarala. Hlavne ak tam ma kamaratku, ktora jej s niektorymi vecami moze pomoct.

0 Citovat

Řeknu to asi takhle. Byla jsi někdy sama mimo Evropu a byla nucena tam něco řešit třeba s úřady? Já jsem taky byl mladý a plný ideálů po vysoké, je to tak dobře, ale odjet do Švédska a odjet do Limy je asi jako srovnávat stěhování do vedlejší vesnice a třeba od Omsku.

A pokud se ptá na základní věci jako nostrifikace dokladu o dosaženém vzdělání, tak jí kamarádka asi moc nepomáhá :)

0 Citovat

Katka napsal(a):

No myslim si, ze pokial clovek nema rodinu (manzela/lku, deti) za ktoru je zodpovedny a na ktoru musi brat ohlad, tak to nie je az take strasne ani mimo EU.

Manžel vás okamžitě naučí španělský? Děti vás udělají imunní vůči násilné kriminalitě? Obojí zlepší váš právní status na trhu práce? To přece s tématem nesouvisí... spíš je to jako neumět si obout lyžáky, ale chtít hned pozítří sjet Lauberhorn.


0 Citovat

Kamarádka je asi trochu k ničemu, kdyz se na vsechno musis ptat na foru. Aby nebyla k nicemu i potom, co za ni prijedes a neskoncilas sama nekde, kde se nedorozumis a jen s penezama na letenku zpatky. Libi se mi navrh o praci ve Spanelsku, nauceni se jazyka a pak to treba zkusit o rok pozdeji. 

0 Citovat

eremi napsal(a):

Řeknu to asi takhle. Byla jsi někdy sama mimo Evropu a byla nucena tam něco řešit třeba s úřady? Já jsem taky byl mladý a plný ideálů po vysoké, je to tak dobře, ale odjet do Švédska a odjet do Limy je asi jako srovnávat stěhování do vedlejší vesnice a třeba od Omsku.

A pokud se ptá na základní věci jako nostrifikace dokladu o dosaženém vzdělání, tak jí kamarádka asi moc nepomáhá :)


Zhodou okolnosti som par tyzdnov dozadu riesila nejake povolenia so vsetkymi moznymi Zimbabweanskymi uradmi :) No ja samozrejme do podobnych veci nikoho nepresviedcam, je to len moj osobny nazor.

0