Ahoj,za par dni jedem na Kubu a planuju si privezt nejaky ten rum. Mame prilet do Vidne a chtel bych se zeptat jestli mate nekdo zkusenosti s placenim CLA a vsech poplatku. Vyplati se mi to vubec? Nekde jsem nasel ze na alkoho vychazi CLO nejakych 36Eur za hektolitr. Coz je v pohode, kdyz povezu par flasek. Az podezrele v pohode... :) Diky za rady a zkusenosti .

CLO na alkohol

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

9 reakcí

Ahoj,za par dni jedem na Kubu a planuju si privezt nejaky ten rum. Mame prilet do Vidne a chtel bych se zeptat jestli mate nekdo zkusenosti s placenim CLA a vsech poplatku. Vyplati se mi to vubec? Nekde jsem nasel ze na alkoho vychazi CLO nejakych 36Eur za hektolitr. Coz je v pohode, kdyz povezu par flasek. Az podezrele v pohode... :) Diky za rady a zkusenosti

0

Řekl bych, že problém bude ve větě "dovoz určeného pro osobní potřebu dovážející osoby nebo jako dar pro soukromou osobu" kdy limit na to první je 1 litr a na to druhé taky 1 litr a více přivézt nejde - kámošovi takhle přebytečné lahve zabavili na celnici.

A jinak je u alkoholu kromě cla ještě spotřební daň a ta je o hodně vyšší než clo.

0 Citovat

Clo by pri dovozu do EU melo byt 10 % (je nutne mit uctenku). Plus spotrebni dan. A uprimne nevim, jak je to s DPH (kdysi jsme dovezlit "trochu dost" vic tabaku z Egypta, na letisti nas sice pustili, ale mleli cosi nejen o clu, ale i o DPH).

0 Citovat

Pokud se jedná o jednu dvě láhve nad dovolený limit, vyplatí se to zkusit propašovat. Na příletu kufry přes scan pokud vím nejdou, při opouštění letiště prostě půjdeš přes "nothing to declare" a že tě vyhmátnou, je docela málo pravděpodobné.

Jinak se to určitě nevyplatí - oficiální cestou zaplatíte totiž vše co by zaplatil oficiální dovozce, který ovšem na Kubě nakoupí za velkoobchodní cenu. To raději stejnou lahev kup za dobrou cenu na internetu - je to bez starostí.

0 Citovat

na příletu ve Vídni kufry přes scan nejdou, ale pozor, zkušenost po příletu z Ruska a Kuby - čekačka policejních ministrů u pásu a náhodné vybírání na otevírání kufrů. Nás zatím nepotkalo, ale kolem nás bylo vždy.

Nám se tohle stalo jen ve Varšavě, když jsme přilétali z USA (přes Londýn), tak na nás měly těžký tip. Čučeli na nás celou dobu a pak si počkali, i když jsme šli přes "Nothing to declare". Zajímala je čistě elektronika, respektive apple. Asi 20x se zeptali, jestli "No apple" :D . To že jsme vezli hader, kabelek a bot za hezkých pár tisíc je vůbec nezajímalo (i když měli visačky).
0 Citovat

Tiez sme niesli rum z Kuby a mali sme nad limit (tusim 1,5l na osobu). Nekontrolovali nas ani v Amsterdame ani v Prahe. Riskla by som to.

V Mexiku bol akurat problem s cigarami. Myslela som, ze ich je povolenych 50 ks, tak som na kontrole odpovedala 50 ks a hned ma vzali nabok. Spravna odpoved bola 15 ks :) My sme mali 3 ludia rozdelenych 250 ks. Nakoniec sme to ale vykecali s tym, ze tu len prestupujeme a ze za ne budeme platit v Amsterdame. V AMS to nikto neriesil.

0 Citovat

srneceek napsal(a):

Nám se tohle stalo jen ve Varšavě, když jsme přilétali z USA (přes Londýn), tak na nás měly těžký tip. Čučeli na nás celou dobu a pak si počkali, i když jsme šli přes "Nothing to declare". Zajímala je čistě elektronika, respektive apple. Asi 20x se zeptali, jestli "No apple" :D

Takze kdyz budu mit svuj vlastni koupeny uz davno pred letem, tak se tam budu s nema dohadovat jak blbec? ( nevim jak to funguje vuci tomuto. Me letos ( tedy vsechny) po priletu z KTW do EIN zastavali celnici a ptali se z kama jsem priletel, kam mam namireno a co budu delat v zemi) 

0 Citovat

matt napsal(a):

 "dovoz určeného pro osobní potřebu dovážející osoby nebo jako dar pro soukromou osobu" kdy limit na to první je 1 litr a na to druhé taky 1 litr a více přivézt nejde 

Počkej, takže já legálně můžu ze zahraničí dovézt 2 litry kořalky, ne jenom 1 jak jsem si myslel? 

0 Citovat

Jono, jenom 1litr tvrdeho. Podle toho co jsem se zatim docetl tak se plati CLO (viz nahore) + DPH z ceny zbozi.

0 Citovat

Roiman4 napsal(a):

Takze kdyz budu mit svuj vlastni koupeny uz davno pred letem, tak se tam budu s nema dohadovat jak blbec? ( nevim jak to funguje vuci tomuto. Me letos ( tedy vsechny) po priletu z KTW do EIN zastavali celnici a ptali se z kama jsem priletel, kam mam namireno a co budu delat v zemi) 

slo jim o pocet kusu, tzn. pokud mas jeden telefon, jeden tablet, jeden laptop a vse bez novych obalu (= v prirucaku), tak je to podle me zajimat nebude. Kdybych mel v prirucaku 5 laptopu, nikoho to nezajimalo, sli po krabickach a origo baleni v odbavenych zavazadlech. A na Apple byl asi ujety tento konkretni celnik ;)
0
9 reakcí