Od 21.3.2018 lze vstoupit do Ománu pouze po předem vyřízených víz online. eVisa jsou dostupná stále za 20 OMR na 30 dní skrze https://evisa.rop.gov.om/en/homePo příletu tedy není možné víza získat... Škoda, že Omán dělá vše pro to, aby se mu turismus vyhnul obloukem. .

Vízum do Ománu

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Od 21.3.2018 lze vstoupit do Ománu pouze po předem vyřízených víz online. eVisa jsou dostupná stále za 20 OMR na 30 dní skrze https://evisa.rop.gov.om/en/home

Po příletu tedy není možné víza získat... Škoda, že Omán dělá vše pro to, aby se mu turismus vyhnul obloukem.

0


Je to nepríjemná zmena, lebo vyžadujú poslať oskenovaný pas. Čo sa týka ceny, je len otázkou času, kedy ju zdvihnú. Za posledných 12 mesiacov je toto už druhá zmena vízových pravidiel. Nie je jasné, ako je to s 2 násobným tranzitom. V prehľade víz síce je uvedené aj tranzitné vízum, ale pri vyplňovaní formuláru ako občanovi SR ponúkne jedinú možnosť: jednorazové vízum za 20 OMR (asi 42€). V podmienkach pre udelenie víza je pritom napísané: " Must not have other current Oman visa."

Našťastie na svete je veľa krajín zaujímavejších a lepších po každej stránke ako Omán.


0 Citovat

A co prechod z UAE do Omanu, uz take neni moznost ziskat vstup zdarma? (Tusim bylo 10dni?)

0 Citovat

Ne, platí pro všechny.

https://www.thenational.ae/lifes...1-1.706646

0 Citovat

 Na oficiálnej stránke, čo dal David, je popísané všetko.

0 Citovat

Stranky se mi rozjely az ted. Tak to je smutne, uz mam letenky do Omanu, sice se ta suma da prezit, ale Oman tim asi evidentne projevil zajem spise o mensi, zato movitejsi klientelu.

0 Citovat

Ivo napsal(a):

 Oman tim asi evidentne projevil zajem spise o mensi, zato movitejsi klientelu.


Myslíš, že movitější klientela je ochotnější podstupovat všemožné byrokratické peripetie, když jsou desítky a desítky zemí  kam lze cestovat bez víz?

Souhlas, že z hlediska turistického ruchu je to gól do vlastní branky. 

0 Citovat

Ryanair tiež asi nebude nadšený z tejto zmeny.. 

0 Citovat

Jano napsal(a):

Ryanair tiež asi nebude nadšený z tejto zmeny.. 

 Jedná se o Omán, ne Amman..

0 Citovat

Petr76 napsal(a):


Myslíš, že movitější klientela je ochotnější podstupovat všemožné byrokratické peripetie, když jsou desítky a desítky zemí  kam lze cestovat bez víz?

Souhlas, že z hlediska turistického ruchu je to gól do vlastní branky. 


Uprimne si myslim, ze movitejsi klientele to je uplne u zadku, pac to za ne resi sekreterka ci nekdo jiny..

0 Citovat

Ivo napsal(a):

 Jedná se o Omán, ne Amman..


Pravda, som slepý :)

0 Citovat

kedze do Jordanska sa za VOA plati este o nieco viac nez za eVisa do Omanu, povedal by som, ze Ryanair ma tazko na haku.

0 Citovat

Ivo, stejně jsi nejspíš neměl šanci se tam dostat za méně než za 20 OMR (min. v posledním roce). Aspoň podle diskuzí na internetu, kde se lidé na vstup zdarma z Dubaje ptali a nikdo to nepotvrdil (jestli to náhodou neplatilo jen v době, kdy bylo třeba vízum i do Emirátů, teď je 1 z typů víz, ale ne pro ČR a SR: Dubai / Oman Common Visa - Allows a visit to Oman for a person who is on the list of eligible nationalities, and who has a current tourist visa which was used to enter the Emirate of Dubai, and now wishes to enter Oman directly from Dubai.)

Všichni na diskuzích, které jsem četl, psali, že za víza museli platit (v poslední době 20 OMR i u kratších cest, už nebyla možnost té levnější varianty). To, co píše MZV a některé jiné weby, je staré. Ani částka neodpovídá. Naštěstí máme na čerstvé informace cestujlevně.

Nemyslím, že "Omán dělá vše pro to, aby se mu turismus vyhnul obloukem." Oni to označují: "eVisa to ease Oman entry and boost tourism." Získání e-víza je složitější než víza na vstupu, ale zase to vstup urychlí. Pořád lepší než čínské nebo ruské vízum a třeba indické e-vízum je podobně drahé a údajů chtějí víc. Trochu problém by pro lidi, kteří chtějí jen kempovat, mohla být podmínka: "Applicant must have a valid hotel booking in Sultanate of Oman", ale naštěstí je na booking.com atd. možnost zrušení zdarma (co jsem teď koukal, tak 2-3 dny předem, takže za první 2 noci bude třeba platit). Doufám, že uznají i airbnb. Otázka je, jestli tím myslí na celý pobyt. V žádosti o vízum se to zřejmě nezadává (aspoň zatím jsem se proklikal jen k fotce a skenu pasu, což na rozdíl od Huga nepovažuju za problém). 

Nesouhlasím s názorem: "Našťastie na svete je veľa krajín zaujímavejších a lepších po každej stránke ako Omán." Nedá se to takto srovnávat, když každá země má přednosti v různých kategoriích. Napiš, Hugo, která země s krajinou podobného typu (tj. pouště i s dunami, vysoké hory, kam se dá dojet autem často po asfaltu, vádí, pláže), s arabskou kulturou a tradiční architekturou je lepší. A pokud možno, aby tam byl dlouhodobě klid a mír jako v Ománu. Navíc až na tu novou komplikaci s případným rušením ubytování, což možná ani nebudou na vstupu kontrolovat, se tam dá legálně volně stanovat. Ale jistě nemají zájem dělat z Ománu druhou Dubaj a to je jedině dobře. Osobně se do Ománu těším mnohem víc než do Dubaje (na déle bych do Dubaje ani nejel). Při spaní ve stanu a sdílení nákladů na auto ve více lidech vyjde Omán velmi levně.

0 Citovat

Teď jsem se vrátila z Ománu a platila jsem 20 OMR .  Já bych si to radši vyřídila a zaplatila online z domu.  Taky by mě zajímala země, která je lepší a zajímavější po každé stránce, jak píše Hugo. Souhlasím s Liborem, který nezmínil benzín za 12 Kč a jídlo levnější než u nás.

0 Citovat

sice internet by na otazku zajímala země, která je lepší a zajímavější po každé stránce by jednoznacne odpovedal BALI, ale hlavne som zvedavy, ked sa otvori Saudska Arabia...to je uplna tabula rasa. Ale Oman mam uz dlho v hladaciku.

0 Citovat

Omanci sa ani netajili tym, ze sa idu zameriavat na bonitnejsiu klientelu a nejaky pastekari so stanom su im ukradnuti ... nove viza to len potvrdzuju. Skoda, uz som tam aj chcel ist, ale teraz Oman padol v mojom cestovatelskom rebricku o niekolko priecok dole. 20 OMR nie je nejaka polozka, ale stacilo mi vybavovat viza do Vietnamu a nejak druhykrat nemam chut zhanat fotky, vyplnovat blbosti pol hodiny a trpnut ci uradnik na prepazke bude so vsetkym spokojny.


Svojim sposobom je kazda krajina jedinecna, takze jedinecnost pojdem objavovat inde :) Myslim ,ze este stale mam hordu nevidenych krajin s visa free rezimom.
0 Citovat

Tak nový systém pouze online víz právě odbourají řešení papírů s úředníkem na přepážce. Osobně si myslím, že hlavní důvod je bezpečnost a za sebe s tímto nemám problém.

0 Citovat

ked uz viza, tak  vzdy lepsie evisa ako klasicke VOA (ukrajinci s fotkou by o tom vedeli rozpravat, alebo saskovanie s preapprovalmi a invitation lettrami), alebo nedajboze navsteva ambasady. U mna co je evisa = visa free. A ked to ma nejaku rozumnu cenu ako napr. v Azerbajdzane, alebo ESTA tak preco nie. 

0 Citovat

@voughne: Copak ukradený, to by ještě nevadilo. Horší by bylo, kdyby kempování v okolí turisticky zajímavých míst začali zakazovat, jak se stalo před lety na Novém Zélandu kvůli množství turistů zanechávajících nepořádek.

Fotku můžeš použít stejnou jako do Vietnamu, asi ji máš někde uloženou (i když by měla být do půl roku stará, tak nevím, jestli by zkoumali datum vytvoření, pokud se dá ověřit). Riziko nevpuštění bylo i dosud a e-vízem se trochu sníží (i když je otázka, jak budou kontrolovat rezervaci ubytování). Mnohem horší je, když lidi nejsou vpuštěni třeba na daleký Nový Zéland, což se mnohým stalo, i když je bezvízový (ale jinak nic proti NZ, je to moje nejoblíbenější země).

Já jsem se také dosud zaměřoval hlavně na bezvízové země nebo jel na bezvízových 30 dní, ale už mi dochází. Teď holt budu muset vyplňovat vícekrát základní údaje a platit.

0 Citovat

To potvrzeni o ubytovani je dost zajimavy.. Snad to nebude na cely pobyt :-O 

0 Citovat

Tak na evisach sa da vselico pokazit, napr. spolucestujuca "Tereza" vyklikala Ho Chi Minh (seaport) lebo si nevsimla Tan Son Nhat intl. airport (Ho Chi Minh) mala jedine stastie, ze jej neslo zaplatit Slovenskou sporitelnou a musel som to cele dokoncit ja, kde som jej to opravil ... no chcel by som potom vidiet tu saskaren na letisku, kde uz v Manile by si na prepazke vsimli, ze ma entry point seaport only :D (ale to tak cestovat s niekym koho zaujima kde je najblizsi McDonald)


Evisa su prijatelne, ale je to pre mna psychologicky "prekazka", preto Oman u mna poklesol o paru priecok dole, aj tak som teraz objavil caro Ukrainy, takze idem sa radsej tiskat do bezvizovych byvalych ZSSR republik a na Oman (a dalsie visa papierovacie krajiny) pride, az precestujem dalsich 100 krajin sveta :D
0 Citovat

Či je lepší nový vízový systém alebo ten starý? Asi ako prekoho. Mne na e-vizach prekáža, že musím poslať naskenovaný pas (citlivé informácie),  a odpovedať na otázky, z ktorých niektoré môžu byť citlivé. Nevýhodou je aj to, že príde k strate 20 OMR, ak napr. po zaplatení víz z nejakých dôvodov nepocestujem, alebo aerolinka pri tranzite zmení časy a namiesto 14 hodinového denného stopoveru bude hodinový. Starý systém fungoval tak, že som sa po vystúpení lietadla postavil do radu na zaplatenie víz, zaplatil som 50 USD, dostal som potvrdenie o zaplatení a ktomu necelé 2 OMR, postavil sa do druhého (krátkeho) radu, kde som odovzdal potvrdenie a dostal pečiatku. (Tuším sa vyplňovala aj landing card, ale to si naozaj nepamätám.) Pasovák sa nič nepýtal, zdržoval som ja, lebo som sa pýtal, ako je to s tranzitným vízom. Pri druhom vstupe som zaplatil rovno 20 OMR, pasovákovi som povedal, že za 13 hodín opúšťam Omán a po 30 minútach od vystúpenia z lietadla som sa už hádal s taxikármi pred letiskom. Samozrejme e-víza sú lepšie, ako víza vydávané výlučne na veľvyslanectve.

0 Citovat

Trochu mimo témy, ale ked sa Libor_S a nafanda pýtajú, tak odpovedám.

Libor_S napsal(a):

Nesouhlasím s názorem: "Našťastie na svete je veľa krajín zaujímavejších a lepších po každej stránke ako Omán." Nedá se to takto srovnávat, když každá země má přednosti v různých kategoriích. Napiš, Hugo, která země s krajinou podobného typu (tj. pouště i s dunami, vysoké hory, kam se dá dojet autem často po asfaltu, vádí, pláže), s arabskou kulturou a tradiční architekturou je lepší. A pokud možno, aby tam byl dlouhodobě klid a mír jako v Ománu.

Krása krajiny a celkové vnímanie krajiny návštevníkom je subjektívna záležitosť. Samozrejme, každá krajina má niečo do seba, som rád, že som v Ománe bol aj keď len krátko, a možno sa tam ešte niekedy vrátim. Omán po zarátaní všetkých ukazovateľov radím do poslednej štvrtiny mnou precestovaných krajín. Príroda pekná, mesto Nizwa zaujímavé, jedlo chutné a lacné, ubytovanie nie veľmi drahé, ale sklamal ma prístup Ománcov. Práve pre podvádzanie v zásadných veciach a nedôveryhodnosť Ománcov má u mňa Omán veľké mínus.

Omán mi po prírodnej, kultúrnej a architektonickej stránke pripomínal Maroko, Jordánsko, Irán a Sýriu (tá je teraz samozrejme na dlhú dobu mimo hru).

Na svete je veľa krajín s krásnou prírodou, architektúrou, kultúrou, ktoré sú zároveň bezpečné a prívetivé k návštevníkom.  Nie sú krásne len vyprahnuté hory, pieskové púšte, wádí, arabská architektúra, kultúra a kuchyňa. Iste, pre človeka, ktorý sa zaujíma predovšetkým o arabský svet, je Omán pravdepodobne top voľba. Pre toho, kto má záujem nielen o arabský svet,  sú viaceré krajiny príťažlivejšie ako Omán. Napr. na tomto fóre neprávom zaznávané európske krajiny s ich bohatou prírodou, architektúrou, kultúrou, kuchyňou, s bezvízovým režimom a serióznym prístupom k návštevníkovi. Ale aj krajiny ako USA, Kanada, Nový Zéland, Francúzska Polynézia, Japonsko ... úmyselne uvádzam len krajiny, ktoré som precestoval za posledné roky. V tomto kontexte som mal na mysli vetu "Našťastie na svete je veľa krajín zaujímavejších a lepších po každej stránke ako Omán."


0 Citovat

Takze se taky pridam k diskuzi o Omanu byli jsme tam predloni na Silvestra ,vyuzili jsme dotovaneho letu z Ostravy do Dubaje a do Muscatu jsme pak jeli busem .Uz si presne nepamatuju cenu za viza ,ktere jsme dostli na hranicich . ale protoze jsme tam byli jen tyden ,tak to urcite byly ty kratsi 10 ti denni coz jak vidim uz nebude Pred cestou jsem hlavne resil mezinarodni ridicak , pro jistotu jsem si nechal udelat oba , ale nakonec se ukazalo ,ze jsme nepotreboval zadny , puvodne jsem mel rezarvaci u economycar, ale stihl jsem ji zdarma zrusit , protoze po prijezdu a ubytovani jsem zjistil , ze nam hotel je schopen nabidnou vyhodnejsi cenu , zrejme i proto nebyl vyzadovan ten mezinarodni ridicak , dokonce nebyla ani zadna platba predem , puvode jsme meli auto na 3 dny, behem zapujceni jsem nahlasil v recepci, ze bychom si chteli nechat auto jeste o den dele , nebyl s tim zadny problem . Ochota v hotelu na dost vysoke urovni , pujcovna rovnez vstricna Duster v pohode slapal byt byl starsi Bohuzel tim , ze jsme delali vylety jen hvezdicovite a vraceli se do hotelu jsme toho tolik za tyden nesthli Hotel vybranu pres booking,com byl za slusnou cenu skoro u plaze na jidlo jsme si chodili sami kousek byl fast food i obchodnak , takze z meho pohledu nemuzu hodnotit spatne Asi bychom tam jeste jeli ,ale priste spis jen pujcit auto a bydlet po ceste treba i v tom stanu jih jsme nestihali

0 Citovat

Rovněž se přidám, Omán jsme navštívili loni - leden / únor, celkový pobyt 3 týdny, auto po celý pobyt přes economy, na letišti v Muscatu půjčovna Firefly, vše OK, trasa - okruh směr Sur, Ibra, Nizwa, Bahla , Sohar, Muscat, vždy ubytování 1-3 N , vízum na letišti 20 OMR/osoba. Byly tam ovšem fronty a ještě vzhledem k tomu, že nebrali jinou měnu, další fronta u směnárny. Nový způsob vyřízení víza bude určitě klidnější. Pokud se týká lidí, měli jsme mnoho příležitostí s nimi se setkat, povídat, přijali jsme pozvání na čaj...... Na jedné straně krásné domy, kde žije několik generací jedné rodiny, na druhé straně na venkově i velmi chudí, avšak všichni, se kterými jsme se potkali byli velmi přátelští. I na pláži, kde se většinou za poledního horka nebo k večeru setkávají mladí , jsme s nimi poseděli u coly a měli jsme velmi dobrý pocit z jejich názorů. To, že většina obyvatel Ománu neví, kde je Česko, možná někteří starší z minulosti znají Československo, je realita. Každopádně je třeba se přizpůsobit alespoň oblečením ve venkovských oblastech a neprovokovat nezvyklým chováním své okolí, pokud chceme přijít s místními do kontaktu. Za mne: Omán je krásná země, i přesto, že jsme toho projeli a poznali opravdu hodně, ráda využiji další příležitosti k jeho návštěvě. Návštěvu země doporučuji.

0