Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Ahoj, neletel nekdo z Tenerife pres Londyn do Prahy? Je potreba PCR test nebo staci antigen? Dekuji :)

0 Citovat

Ahoj, neletel nekdo z Tenerife pres Londyn do Prahy? Je potreba PCR test nebo staci antigen? Dekuji :)

0 Citovat

Jsme na Gran Canaria, vcelku málo turistů, převážně Španělé. Roušky už více než týden venku nosit nemusí, ale nemá ji tak 1 člověk ze 100, mnozí mají nasazeno i na trailu či sami v autě. A to dnes bylo i v horách cca 32 stupňů. 

 

0 Citovat

Kub@js napsal(a):

Ahoj, nemáte někdo informace jak je to nyní na Korsice ? Chceme jet po vlastní ose trajektem z Livorna. Máme již obě dávky Pfizeru od března, tak by nejspíš neměl být problém podle toho, co jsem četl. Nebo má někdo čerstvou zkušenost ? Díky 

Teď jsem na Korsice, ale asi moc nepomůžu, pač máme jen jednu dávku, takže jsme si museli dělat PCR test. Chtěli ho vidět v Bastii na letišti a co mi říkali Češi, který jsme tu potkali, tak při nástupu na trajekt chtěli taky test. 

0 Citovat

Cesta na Corfu ... SK - HU hranica ani nohy, letisko Budapest na prepazke rýchla kontrola QR a covidpassu. Obsadenost lietadla odhadom 50%. Corfu - iba kontrola QR. Trajekt do Igoumenitse - vypisany papier a testy nikto nekontroloval, naspet taky tak. Podla pani v požičovni (Peugeot 106 za 35€ na den +10€ plna poistka) su najviac "zasiahnute" letoviska kam jazdia anglani - Kreta, Rhodos ... mimo to vsetko, sme ocareni horami na pevnine, krasny bol aj mini variant Grand Canyonu - grecky Vikos

0 Citovat

Zdravím, ve středu se vracíme z Tenerife do Berlína, odtud autem do Prahy. Platí pro nás pravidla pro Čechy nebo i nějaké pro Němce (příjezdový formulář, testy,...) ?

Předem moc děkuji za odpověď.

0 Citovat

26.-30.6. jsem byl v Amsterdamu. Podmínky příjezdu do země = pouze vyplnit příjezdový formulář jinak nic. Akorát 25.6. Holandsko rozvolnilo a roušky se už nenosí ani ve vnitřních prostorech pouze v MHD. Takže ve vnitřních prostorech je nikdo nenosil. Já si to bral třeba do míst kde byla velká koncentrace lidí (supermarket) a trochu to přitahovalo pozornost a byl jsem upozorněn že ji nosit nemusím. Na místě byl super uvolněný vibe jakoby žádná pandemie nikdy nebyla. Jaký rozdíl oproti ČR kde nás straší medía jak nás čeká další vlna a že rozvolňovat by se nemělo. A to mají naočkováno podobné procento jako my (cca 36%). Konečně západní Evropa dostává trochu rozum (viz. zprávy z UK apod.). Každopádně super povedený výlet.
Zpátky jsme potřebovali test, který bohužel vyšel na 40 E (antigen) výsledek do 15 min. Ale bylo to ve městě. Na letišti to stojí dokonce 60 E... každopádně nikdo to nikde vidět nechtěl ani u nástupu do letadla (KLM) ani v Praze. Takže vyhozené peníze. No ale kdo to mohl vědět. V Praze klasika příjezdový formulář stačí ukázat QR kód a opět to nikdo nekontroluje (ve smyslu že ten QR načítal) takže dá se tam vyplnit cokoliv. 
Já fakt doufám, že na podzim už bude cestování víceméně normální a to pro všechny. Jestli je někdo očkovaný nebo ne už by mělo být uplně jedno když bude v Evropě víceméně celá riziková populace naočkována z covidu se opravdu stala úplně obyčejná chřipka. Chceme zpět svět jaký byl před pandemií.

0 Citovat

19.6. az 30.6. sme boli s manzelkou v Turecku. Priamy let z VIE do ADB (Izmir) s Corendon Airlines, vo Viedni na check-ine vyzadovali HES code (registracia cez TR web formular) a vysledok testu, mali sme oboje, takze nas hned poslali dalej, ale mnozstvo tureckych spolucestovatelov nemalo tolko stastia. Potom po pristani v Izmire uz nikto tieto papiere nechcel vidiet.

Inac v TR su povinne masky v interieroch aj exterieroch, vacsina domacich to aj dodrzuje - pokuty su pomerne vysoke.

Pri odlete chceli po nas cestne prehlasenie o tranzite cez Rakusko, inak nic - rovnako aj pri pasovke na Schwechate stacilo ukazat listok na bus do Bratislavy. Inac lietadlo na ceste tam zaplnene cca na 70 %, naspat nas ale nebolo viac ako 20.

 

0 Citovat

JohnHabal: Díky za report, netušil jsem, že Nizozemci už jsou zase takhle v pohodě, v zimě dost panikařili. Tak to už máme bez roušek vevnitř a více méně bez jakýchkoliv omezení Švédsko, Dánsko, Norsko, Island, Estonsko, Nizozemsko, od půlky července Británie. Jen tak dál.

0 Citovat

Vcera navrat z Bukuresti. Odlet z VIE. Rumunsko je "zelene", takze vse ok. Rousky se nosi jen v uzavrenych prostorech.

Test po nas chteli jen v salonku ve VIE (ani nevim, jaky presne - ukazali jsme QR kod z aplikace "tecka" a pustili nas ... QR si nikam nenacitali, jen se podivali...). 

0 Citovat

Kub@js napsal(a):

Ahoj, nemáte někdo informace jak je to nyní na Korsice ? Chceme jet po vlastní ose trajektem z Livorna. Máme již obě dávky Pfizeru od března, tak by nejspíš neměl být problém podle toho, co jsem četl. Nebo má někdo čerstvou zkušenost ? Díky 

S Korziky sme sa vrátili pred 3 týždňami, išli sme rovnako z Livorna, vtedy kontrolovali negatívne testy pri nástupe na trajekt rovnako aj cestou späť, stačil antigen, i keď sme boli očkovaný, odvtedy sa to ale mohlo už zmeniť... my sme si pozreli na stránke lodnej spoločnosti ktorou sme išli a podla toho sme sa riadili...

0 Citovat

Včera návrat z Bologni.

Potvrzuji, že bezplatné antigenní testování ve stanech červeného kříže u hlavního nádraží je pořád možné (potřeboval jsem pro transit přes FRA). Do fronty jsem se postavil ve 12:45 a přesně ve 13:45 jsem dostal do ruky vytištěný výsledek testu. Přede mnou bylo možná 20 lidí, ale tempo odbavování jednotlivých lidí bylo příšerně pomalé...

0 Citovat

Katowice->Bologna->Katowice.

Dnes jsme prileteli zpet. Meli jsme priletovy formular (jeste pred platnosti EU covid pasu), test. V Polsku se podivali jen na letenku. V Italii se nikdo na nic nedival. ALS jsem uspesne zapomnel a po vzpomince 2 dny pred navratem opet rychle zapomnel. Za celou dobu se nas nikdo na nic neptal a to z nas cizactvi uplne cisilo, protoze italsky neumime a oni zase ne anglicky ani nemecky :-D Dnesni navrat: v italii nikdo nic nechcel, v letadle nam rozdali nejake cary papiru, ze to musime vyplnit uplne vsichni i kdo jede transfer. V Katowicich nalevka celeho letadla k asi 6ti vojakum, kteri kontrolovali nejake asi polske nutne formulare (uplne jine nez chteli z Ryanu ty vybrali jeste v letadle). Kdyz na nas dosla rada, ukazal jsem obcanku a papir od parkovani. Pustil bez problemu.

 

Jak to bude za tyden... cert vi.

0 Citovat

Aktuálně Maďarsko - Sárvár - nějaké certifikáty na hotelu nikoho neřešil roušky nikdo nenosí navrch ty byly dva dni po mém příjezdu oficálně plošně zrušeny..... vstup do hotelů,lázní a restaurací bez omezení!

V Maďarsku byl jednoduše ten směšný tyjátr alá covid ukončen ! Já si zde prodlužuji pobyt o dva dny a pak se ještě přesouvám do Budapešťi - své peníze utratím raději tam kde je svět ještě v pořádku a ne někde kde se šaškuje s hadrem na hubě atd. !!

0 Citovat

Ima, a ty vies preco tam ten tyatr ukoncili (zatial)? kedze maju uz celkom slusny pocet ockovanych.

A preto budu aj v UK rozvolnovat a na druhu stranu preto v Rusku opat utahuju sroby.

0 Citovat

Očkovaných mají první dávkou 5,5 milionu lidí, z toho značný podíl Sputnikem a čínou. U nás to je 5,1 milionu spolehlivějšími vakcínami, počty obyvatel prakticky stejné. Takže v tom to není, spíš nikdo z tamní vlády (ač je jaká je) nemá známé v byznysu s testovacími centry a/nebo respirátory.

0 Citovat

no oni maju plne zaockovanych uz vyse 5 milionov, kym Cesko 3,5 miliona. Cisla prvej davky su cca identicke. Inak asi uz tiez nemaju koho ockovat, dnes som cital clanok, ze normalne pri ukrajinsko-madarskych hraniciach v Zahony zdarma ockuju Johnsonom Ukrajincov.

0 Citovat

Zeptam, se na  mapce CL je u Recka uvedeno  ze test .nebo potvrzeni o ockovani nemusi mit deti do 5 let 

Děti do 5 let mají vstup do volný bez testu i potvrzení o očkování.

Predpokladam ,ze je to zastarala informace 

 na MZV  je toto

  B) Povinnost doložit bezinfekčnost

Všichni cestující starší 12 let  (bez ohledu na státní příslušnost, výchozí destinaci a způsob vstupu do země)  musí při vstupu do země prokázat bezinfekčnost jedním z níže uvedených dokladů: 

0 Citovat

Aktuálně Uganda: PCR test při vstupu, vízum na letišti za 50 dolarů do 5 minut, kontrola mezinárodního očk. průkazu, bez toho opravdu nepouští dál. Všichni nosí roušky, před každým vstupem kamkoliv barel s vodou, mýdlo a dezinfekce. Kontrolní místa policie na silnicích, ale turisté projíždí bez problémů. Na tržištích kdo nemá roušku, tak trestá policie na místě rákoskou a dotyčný je doveden k prvnímu stánku s rouškami, aby si ji koupil. Hotely a lodge fungují normálně, obchody jsou všude otevřené. Zavřené jsou jen školy a kostely. PCR test před odletem 65 dolarů, výsledek lze vyzvednout druhý den v místě odběru. Při odletu jsme se museli asi 4x prokázat testem, pasem a letenkami. Při příletu do ČR pas, negativní PCR a příletový dotazník, karanténa a kontrolní PCR pátý den ( jsem očkovaná a po prodělaném covidu). Po dlouhém roce a půl bez zahraniční dovolené to byla moje první cesta v době covidové a opravdu jsem si ji užila. Jako zdravotník jsem na roušky zvyklá a tak jsem to nebrala jako zlo, ale nutnost. Uganda je opravdu nádherná. V dnešní době skoro bez turistů a vidět horské gorily byl vždy můj sen, který jsem si konečně mohla splnit.                    Daniela

0 Citovat

Návrat Skavsta - Vídeň, jako za starých časů, jen palubní lístek a cestovní doklad. Ve Vídni koukli na občanku, kouzelný slůvku transit a hned jsme byli pryč. Ve vlaku směr ČR nikdo nic nekontroloval podle předpokladů. Takže to byly parádní 4dny bez roušek, počasí luxusní, nebejt tam tak draho, tak tam ještě zústanu :-)

0 Citovat

Kypr. Autem do Blavy v pohodě, přitvrzovat snad začali až včera. Kontrola papírů už před security, dostali jsme potvrzení, na které už se myslím nikdo ani nepodíval. Po příletu do Pafosu vyplnění formuláře (číslo Cyprus Flight Pass, číslo pasu a podpis; jako by si ty 2 položky nemohli opsat sami). Šli jsme z letadla asi první, hned nám provedli PCR test, výsledek přišel večer. Nevím, jestli všem nebo to měla být namátková kontrola. Let zpět - načtení boarding passu, kontrola pasu. Po příletu český pas otevřel brány bez dalších otázek. 🙂 Na cestě do ČR kontrola žádná.

0 Citovat

Kefalonie - po Korfu, Krétě, Rhodu a Zakynthu můj celkem pátý navštívený řecký ostrov a bez ohledu na covid situaci nejméně nastavený pro cestovní ruch. Pro milovníky hezkých pláží ideál, my se tu po třech dnech docela nudili. Auto bez kreditky z místní půjčovny (Kefalonia Gold Cars) se 100% krytím za 105 EUR na 3 dny, benzín cca 1,7 EUR na litr. Levněji vycházel Pefanis Car Hire, kde ale po odeslání žádosti cena z původních 45 EUR naskákala. Ubytování od 800 CZK na 2 osoby na noc. Letenka koupená 28 hodin před odletem na 3.7.-6.7. z Vídně za 1180 CZK, tam cca 80 % plno, na cestě zpět 16 cestujících.

Při odletu do GR standardní požadavek na formulář do Řecka (QR kód) a na Covid dokumentaci... Vakcinaci, PCR, antigen, 180 dní. Celý proces lze urychlit návštěvou přepážky pro odbavení ve veřejné části letiště (5 min). U gatu pak zdržení nula. Po příletu do Řecka opět kontrola QR a Covid dokumentace (5 sec, pokud máte vše po ruce a neaktualizujete zrovna status na FB).

Na Kefalonii jsou otevřené zejména luxusní restaurace a to tak každá druhá až třetí. Klasický pita gyros jsme sehnali jen v Argostoli a Fiscardo. Supermarkety jedou takřka všude, silnice prázdné, hlavní tah mezi zmíněnými městy je odkloněn kvůli poškozenému mostu v důsledku hurikánu minulý rok. Zanechal tu velké škody, které tu jsou stále dost vidět, např. v Assosu nebo na Mt. Ainos.

Roušky povinné pouze uvnitř, ale nikdo je nevyžaduje. Platí omezení na počet lidí v obchodech (třeba v Lidlu jsme čekali na vstup do prodejny). Lidí ze zahraničí obecně málo, pláže prázdné. Češtinu jsme slyšeli asi 2x, nejvíc je tu Srbů a Rumunů. Jediná větší koncentrace v Melissani Lake Cave. Problém s parkováním jen v Assosu, kde bylo po poledni zaplněno všech cca 25 míst.

Při odletu do AT jsme jen ukázali formuláře o očkování, postačí ale i antigen...nevím, jak by Řekové reagovali, pokud bych zmínil, že nově nic na cestu do CZ nepotřebuji. Návratový formulář, který v těchto 4 dnech není potřeba, nikoho na odbavení ani u gatu nezajímal. Na gatu kontrola velikosti zavazadel. Při opuštění VIE letiště jen kouzelné slovo tranzit. Hranice Hatě na cestě zpět prázdné, na cestě tam chtěli rakušáci vidět Covid dokumenty.

0 Citovat

Odlet z kyjevskeho Borispolu do Viedne s FR: na prepazke pytali vidiet bud test alebo doklad o ockovani pre vstup do Rakuska. Ockovaci certifikat sa mi nechcelo hladat v telefone, snazil som sa vysvetlit, ze cez Rakusko len tranzitujeme na Slovensko, kde nic netreba. Neuspesne, stale si omielala svoje, tak som nakoniec ukazal ockovaci certifikat. Bez toho by nas nepustili, resp. by to bolo na veeeelmi dlhe zjednavanie s neistym koncom. Pri vstupe do Rakuska samozrejme po carovnom slove "tranzit" nic nepytali.

0 Citovat

Polsko - Wroclaw, Swiebodzin, Wolin.

Wroclaw bez turistů, vše otevřeno. Poláci na dodržování opatření serou ještě více než Češi (v oblibě maji zejména respirátor pod nosem, asi se jim moc mastí nos a respirátor lehce sjede).

Na plážích Baltu jsme byl poprvé, takže nemohu porovnávat množství lidí. V letoviscích většina Poláci, jinak přehlídky nevkusu, píčovin, satelitů, pšotrosů, skákacích hradů atd. Na plážích mimo letoviska téměř nikdo. Kempy u moře natřískané.

Oblast dobrá na cyklovýlety, avšak při plánování tras pozor na zvolené silnice, cyklostezek je poskromnu a "bíle" silnice na mapy.cz, v ČR představující silnici do Dlouhé Lhoty, představují v Polsku celkem rušné silnice. Doporučuji volit pouze cyklostezky, popřípadě "čárkované" komunikace.

Spali jsme v minicampu u Wolině (Sulomino). Pouze první noc tam s námi byly 2 páry Němců, pak už jsme tam byli sami. Mohu jen doporučit, naprostý klid, stan přímo u vody, zdarma půjčení kajaků, teplá sprcha, velká lednice na pivka.

0 Citovat

Včera jsme se vrátili z dvoudenního Říma. V Praze na letišti jsme šli na Check-in, ikdyž jsme měli letenky, zajímal je hlavně vyplněný příjezdový italský formulář a očkování/test. Po kontrole, že to máme nám dali papírek, který jsme ukázali při boardingu, ale v pohodě, žádná velká buzerace. Let v neděli s Ryanairem plnej. Na letišti Ciampino si nás nikdo ani nevšiml, prošli jsme bez ničeho. ASL jsem v neděli akorát prozvonil, nezvedli mi to a nikdo to nikde neřešil. V Římě pár turistů je, ale oproti dřívějšku tak 20-30%. Potkali jsme Němce, Čechy, Španěly a pár Američanů, restaurace otevřený, ceny normální. Vevnitř - obchody, metro, Termini se nosí roušky, venku spíš už ne. Docela dost řeší měření teploty (Vatikán a letiště). V 5 ráno nás na Termini kontrolovali policajti, jestli je to kvůli Covidu nebo jestli to dělají jako svoji běžnou práci nevím, každopádně řekli Documenti a Grazie, Bella Giornata a mohli jsme jít dál. Domů jsme letěli s Wizzem s přestupem v Catanii. Letadla poloprázdný, šlo si přesednout, resp. nás šťastně letuška usadila k emergency, tak jsme měli krásnej prostor na nohy. Pro let z Říma do Catanie jsme vyplňovali čestné prohlášení, do Prahy nic. V Praze jsme akorát mávli občankou na policajty v kukaních a jelo se domů. Docela rád jsem se po roce a půl někam podíval :) 

0