Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Nedávno jsem psal prosbu o tipy na Dubaj, bohužel bez reakce, tak jsme řešili po vlastní linii :-), níže pár zkušeností z výletu, návrat před 3 dny:

Snaha o kombinaci vlastního výběru letenka + ubytování ( včetně gold member Accor, slevy booking.com, atd. ) nebyla srovnatelná s nabídkou cestovky a pobytem v RIU Dubai. Hotel je all inclusive v plné parádě, super výběr jídla v hlavní restauraci + možnost navíc italská, asijská a libanonská kuchyně s jednoduchou registrací v daný den, nápoje vše, co si přejete ( čepované pivo, víno, šampaňské, míchačky, 24 hod. ). Oproti hotelům ve městě nebo na Jumeirah či Palmě výrazně nižší cena, dopo pláž a koupání v moři, po obědě výlety do města. Taxi od hotelu do centra ( Dubai Mall, Burj Khalifa ) za 45 dirhamů = cca 270,- Kč / 3 osoby /20 min. Na webu a FB řeší lidi kombinaci metro, autobus, tramvaj, monorail, atd. - při 2 lidech a více taxi nejlepší varianta, myšleno dubajské taxi ( béžová barva s červenou, zelenou, modrou střechou ), ne hotelové limuzíny. Když jsme zkoušeli na Expo tam jen taxi a zpět kombinaci metro+další, rozdíl byl 1,5 hod a pár korun. Na Expu chtějí vidět testy při vstupu, měli jsme platné, ale jen zběžný pohled a je jedno, co jim ukážete...Našli jsme si možnost půldenního výletu po městě a musím říci, že to byla dobrá volba - paní je češka žijící v Dubaji a během 4,5 hod jsme viděli a hlavně slyšeli věci, které standardně nemáte šanci zvládnout a zjistit, normálně nedávám doporučení, ale zde ano https://www.vyletydubaj.com/. Už např. chápu, jak se odlišují auta v Dubaji :-)...protože si každý může koupit na místě na leasing cokoliv, takže v záplavě různých značek a speciálních úprav se místní rozhodli, že váhu má značka ( SPZ ) a ne značka auta ( Lamborghini, Ferrari, Porsche, atd. ). Objednali jsme si přes paní i lístky na Burj Khalifa, akvapark, akvárium - přes Revolut kartu vyšlo lépe v dirhamech, než v Kč.

Před odletem jsme dostali upozornění od cestovky na pcr testy, na dotaz u místní delegátky potvrzené, že musíme mít pro návrat do ČR ( možnost přímo na hotelu za 1.500,- Kč / osobu ), vzhledem k tomu, že SAE jsou v zelené zóně při návratu do ČR, neřešili jsme a měli "malou" diskuzi při odbavení na letišti, chvíli nás nechali čekat a po žádosti o ověření pravidel návratu vše bez problémů ( flydubai ).

Závěr - super hotel s možností koupání nedaleko od centra, výborné jídlo+all inclusive nápoje bez omezení 24 hod, výlety přes místního průvodce v češtině.

 

0 Citovat

@Petr 70,teraz sa vraciam, tiež sa pochválim len to musím spracovať :) a pani v svojej .....sú lepšie vyhliadky než pani spomína 

0 Citovat

Dnes návrat z Namibie do Vídně. Tam let 20.11. vyžadován PCR test jak ve Vídni, tak při přestupu v Addis. Při návratu znovu potřeba PCR test, který byl kontrolován jen v Namibii. V Addis a ve Vídni nikdo nic nechtěl vidět, nikoho nezajímal ani test, očkování nebo vyplněné formuláře. Namibie úchvatná, téměř bez turistů. Roušky ve vnitřních prostorách místní dodržují, častá dezinfekce. V Addis letiště funguje bez problémů. Kromě ponávratové povinnosti samoizolace kvůli nové variantě viru vše bez problému. 

0 Citovat

Vídeň - Lanzarote - Vídeň 27.11-4.12. Při letu tam jen OP+BP, na místě kontrola španělského PLF. Při vyplňování španělského PLF se mi poprvé stalo, mám aplikaci v mobilu, že pro úspěšné vygenerování kódu bylo třeba uploadovat i certifikát o očkování. Lauda 60% obsazenost tam i zpět. Při zpáteční cestě jen OP+BP, ve Vídni však nevím z jakého důvodu požadovali i očkování z Tečky, kód si i skenovali. 

Jinak turistů celkem dost, domácích ještě víc, ve srovnání před 5 a 10 lety třikrát tolik aut, hodně se staví a už to není tak klidný ostrov jak býval. Půjčené auto na týden za ještě přijatelných 140e (rezervace 3 týdny dopředu Autoreisen vycházel nejlevněji) nový VW Polo, samozřejmě s plnou pojistkou a vyplatila se hned po 30 minutách, kdy jsem zaparkoval u Lidlu a přijela ženská se starým Mercedesem a vinou své hlouposti s přičiněním větru mi promáčkla a hodně podrela zadní dveře, škodu bych odhadl min. na 300€. 

Další nepříjemná věc, která řidiče může potkat, jsou radary mimo město na opuštěných úsecích, instalované kvůli údajné bezpečnosti cyklistů, hlídají 60km/h a pozor, nejsou stacio ale úsekové!!! Zvláště na úseku od 🐫 v Timanfaya směrem na Yaiza, další na staré paralelní cestě do Playa Blanca, je jich hodně a netuším které z nich posílají pokuty, protože lidé to nevědí a na rovné cestě malpaisem jedou v klidu osmdesátkou.

0 Citovat

Ještě jsme se nevrátili, sedíme akorát na letišti v Cancúnu. 24.11. jsme kupovali 2x 10 GB datovou SIM od Telcelu. Myslím, že na každé bude ještě zbývat tak 9,5 GB, Wi-Fi na hotelu šlapala parádně a i při výjezdech mimo jsme toho tolik nespotřebovali. Měla by mít platnost 30 dní, možnost předat zdarma v Olomouci, nebo zítra odpoledne na letišti ve Vídni. Přílet psaný 13:10, let FRA - VIE s LH. Kdyžtak PM.

Edit: Obě SIM již zamluvené.

1 Citovat

Norimberk - Funchal - Norimberk (28.11. - 5.12., Corendon)

Odlet z Německa úplně bez kontrol (poprvé se mi stalo, že nekontrolovali při boardingu ani občanku/pas...) Na Madeiře naskenován jejich QR kód (madeirasafe).

Cesta zpět na Madeiře letmá kontrola QR kódu (očko/test), po přistání v Německu nic. Aktuálně je návrat do Německa i bez nutnosti přijezdového formuláře. Hranice CZ/DE autem také bez kontrol.

Na Madeiře roušky ve vnitřních prostorách. Venku nosí jen část místních ve Funchale, venkov nic. Dle místních nařízení mohou do restaurací pouze osoby otestované na C19 (očkování nestačí). Byli jsme několikrát v restauracích mimo Funchal a nikdo nic nekontroloval (podle místního už toho začínají mít dost..). Bez kontrol QR kódu i při vstupech do obchodů (výjimkou byla jen letná kontrola QR kódu na tržišti ve Funchale).

Od Corendonu jsem něměl přehnaná očekávání, nicméně příjemně překvapil. Vše na čas, letadlo čisté a služby standard, na rozdíl od RYR nerozhazoval sedačky při check-in, takže malé plus pro ně. Zaplněnost tam cca 70 %, zpět cca 90 %.

I přes obavy v souvislosti s Omicronem to byl úžasný výlet a skvělý relax. Díky klukům z CL za bezkonkurenční tip na letenku!

1 Citovat

Ahoj, prosím vás má někdo aktuální zkušenost s cestou do Peru? Cca za tři týdny bych se tam rád vypravil a zatím to vypadá, že na místo bych se měl dostat v pohodě a cestovat po zemi by taky mělo být možné, zavírají se tam jen nějaké pozemní hraniční přechody, ale jinak OK. Ale samozřejmě bych uvítal jakoukoliv přímou zkušenost z poslední doby, díky moc za jakýkoliv postřeh nebo tip :)

0 Citovat

Barcelona

Asi neřeknu nic moc nového. Roušky uvnitř a v MHD. Většina lidí na vánočních trzích nosí roušky (většinou je nenosí cizinci a to jen výjimečně). Překvapilo mě, že někteří je nosí i venku mimo trhy. Jinak lidí na můj vkus a prosinec fakt hodně.

Při cestě tam QR kód nahrán do aplikace a nikdo nic při cestě z Prahy nechtěl vidět. V Barceloně se jen načetl QR kód z příjezdového formuláře.

Jinak při cestě zpátky mě překvapilo, že dříve se kontroloval příjezdový formulář do ČR jen namátkově, ale tentokrát byl zavřený klasický výlez (ke kufrům) a šlo se k celníkovi a každý musel ukázat  příjezdový formulář a říct odkud letí.  

0 Citovat

Byl jste teď někdo v Londýně? Mám letět v pátek večer tam, v neděli večer zpátky. Mám obavu, že objednaný test nedorazí včas a budou ho chtít vidět v neděli při odletu domů. Jak jste to řešili?

0 Citovat

To Dimiku: vím o tom. Neměl jsem v plánu to dodržet, nemyslím že mi někdo ve městě zkontroluje. Šlo mi o tu cestu zpátky.

0 Citovat

hts.jakub napsal(a):

Ahoj, prosím vás má někdo aktuální zkušenost s cestou do Peru? Cca za tři týdny bych se tam rád vypravil a zatím to vypadá, že na místo bych se měl dostat v pohodě a cestovat po zemi by taky mělo být možné, zavírají se tam jen nějaké pozemní hraniční přechody, ale jinak OK. Ale samozřejmě bych uvítal jakoukoliv přímou zkušenost z poslední doby, díky moc za jakýkoliv postřeh nebo tip :)

V Peru jsem byla na přelomu září a října, moje info bude tedy mírně zastaralé. Veřejná doprava tam funguje bez větších omezení,  dálkové autobusy také. Všude, včetně venkovnich prostor, jsou vyžadovány dvě roušky, ve veřejné dopravě ještě obličejový štít, dost se to kontroluje. Při vstupu do restaurace, hotelu, obchodu, kostela... je měřena teplota a do dlaní nastříkána desinfekce. 

Od 15.prosince se pro vstup do uzavřených prostor zavádí povinnost předložit doklad o očkování. 

 

0 Citovat

Dovolená s obličejovým štítem, to člověk chce :D 

0 Citovat

Možná se není čemu divit, že jsou v Peru více opatrní i s těmi štíty. Dle Wordometeru je právě Peru zemí s nejvyšším počtem obětí covidu  na milión obyvatel na světě. (V Kolumbii jsem za 2 týdny zahlédl ten štít jediný v autobusu Transmilenia v Bogotě, jinak převážně roušky, občas respirátor).

0 Citovat

Vrátil jsem se včera z Gran Canarie přes Lisabon s nočními stopovery. Letělo se již podle nových podmínek vstupu do Portugalska, takže i očkovaní musí mít test. Kontrola na letišti v PRG, v LIS je v hale před východem několik zaměstnanců, kteří všem vycházejícím kontrolují testy, vchod na letiště je záměrně vedený z boku haly. Nově se ve všech ubytováních kontroluje očkování, to je podmínka. V hotelu to zkoušeli čtečkou, nakonec se spokojili s papírem. Při cestě nazpět jsme museli mít opět test, což naštěstí není problém, kousek od hotelu na Playa Taurito za 35,- EUR. Výsledek v emailu po 2 h. Na letišti LPA kontrola testů na checkinu, v Lisabonu pak opět při opuštění letiště. V hotelu opět kontrola očkování. Byl to opruz, ale fajn hotel, pěkné počasí, koupání v moři a vánoční trhy v Lisabonu to bohatě vyvážilo, tedy spokojenost. 


4005e9aa-a6a6-47ff-a950-4e3d76bca708.jpg

0 Citovat

cali napsal(a):

Vrátil jsem se včera z Gran Canarie přes Lisabon s nočními stopovery. Letělo se již podle nových podmínek vstupu do Portugalska, takže i očkovaní musí mít test. Kontrola na letišti v PRG, v LIS je v hale před východem několik zaměstnanců, kteří všem vycházejícím kontrolují testy, vchod na letiště je záměrně vedený z boku haly. Nově se ve všech ubytováních kontroluje očkování, to je podmínka. V hotelu to zkoušeli čtečkou, nakonec se spokojili s papírem. Při cestě nazpět jsme museli mít opět test, což naštěstí není problém, kousek od hotelu na Playa Taurito za 35,- EUR. Výsledek v emailu po 2 h. Na letišti LPA kontrola testů na checkinu, v Lisabonu pak opět při opuštění letiště. V hotelu opět kontrola očkování. Byl to opruz, ale fajn hotel, pěkné počasí, koupání v moři a vánoční trhy v Lisabonu to bohatě vyvážilo, tedy spokojenost. 

PCR platí 72h a antigen 48? :)

0 Citovat

Tak tak.

 

0 Citovat

@Patrik Č: když odpovídáš na mail, tak taky pro jistotu předchozí text mailu ještě zopakuješ, aby tam byl 2x?

0 Citovat

Máte někdo čerstvé zkušenosti s odletem z Berlína do Las Palmas na Gran Canarii? Chtěli PCR testy nebo stačí potvrzení o očkování? Nějaké další papíry? Díky za každou radu. Letíme s Ryanair 17.12.-24.12.

0 Citovat

s

0 Citovat

divan napsal(a):

@Patrik Č: když odpovídáš na mail, tak taky pro jistotu předchozí text mailu ještě zopakuješ, aby tam byl 2x?

Ehm? 🤔

0 Citovat

Gruzie

PRG-KUT : kontrola COVID passu v Kutaisi, stačilo v aplikaci Tečka.

V Gruzii prakticky vše funguje, ale od 1. prosince zavedli nutnost prokázat se COVID passem při vstupu do restaurací, muzeí aj. (nevztahuje se např. na veřejnou dopravu). Stačí ukázat Tečku v mobilu, někde i skenují QR kód. Na většině míst, co jsem navštívil, opravdu certifikát kontrolovali (včetně muzea v Gori).

Údajně lze vyřešit i testem, který je v Gruzii dost levný. Roušku většina lidí nosí i venku, hlavně v Tbilisi. V obchodech a hromadné dopravě je potom samozřejmostí, i když někteří ji mají pod nosem. Mimo hlavní město už je nošení roušky o něco méně časté.

Díky kombinaci off-season a covidu je teď všude opravdu minimum turistů.

KUT-PRG : Před odletem musíte na přepážku, ale i tak vše proběhlo rychle. V Kutaisi chtěla vidět příjezdový formulář do ČR. Zapomněl jsem, tak řekla, ať ho vyplním před odletem. V Praze potom jen kontrola příjezdového formuláře, očkování nikoho nezajímalo.

PS: Cestu na brzký ranní odlet na letiště v Kutaisi doporučuji vyřešit přes aplikaci Maxim - taxík vyšel na 18 GEL. Georgian Bus (10 GEL) odjíždí už ve 4:00 a navíc jsem nepochopil, zda je teda součástí vyzvednutí z adresy nebo ne.

1 Citovat

@Jáchym: kde jsi všude byl a jaké tam bylo počasí v tuto dobu? Dík.

0 Citovat

idolezelova napsal(a):

Máte někdo čerstvé zkušenosti s odletem z Berlína do Las Palmas na Gran Canarii? Chtěli PCR testy nebo stačí potvrzení o očkování? Nějaké další papíry? Díky za každou radu. Letíme s Ryanair 17.12.-24.12.

 

Stačí očkování. Všechny informace jsou i tady na cestujlevne. Najděte si Španělsko bez cestovky - koronavirus.

https://www.cestujlevne.com/pruv...oronavirus

0 Citovat

Dominikánská republika. Nikde po ceste nechteli krome pasu zadne doklady. Ve Švýcarsku nikdo nechtel PLF pro tranzit - opet famózní servis Edelweiss -, v dr nikdo  příjezdovy PLF. Jediny problem byl jako obvykle v Praze na odletu. Po dětech nad 7 let chteli PCR test!!!! Nechce jej letecká spolecnost, vyžadují zeme, ale clovek na odbavení ano. Zmenili se snad vcera podminky? Diky

0 Citovat

kobracek napsal(a):

[citace="idolezelova"]

Máte někdo čerstvé zkušenosti s odletem z Berlína do Las Palmas na Gran Canarii? Chtěli PCR testy nebo stačí potvrzení o očkování? Nějaké další papíry? Díky za každou radu. Letíme s Ryanair 17.12.-24.12.

 

Stačí očkování. Všechny informace jsou i tady na cestujlevne. Najděte si Španělsko bez cestovky - koronavirus.

https://www.cestujlevne.com/pruv...oronavirus

[/citace]

Nestačí. Teď je potřeba k očkování i PCR test, neočkovaní nebo ti, co nejsou po covidu, dokonce úplně smůla

Viz oficiální španělský web

0