Ahoj,jak velka blbost je letet do jedne ci vice techto zemi v zime? Tj. leden-brezen? V Gruzii to asi nevadi na vikendovku a sirne lazne, ale Azer a Armenii jeste procestovanou nemam a tam bych tudiz rad podnikl nejake vylety pripadne - asi vse bude tezce pod snehem a mimo mestskou turistiku to nema moc smysl, ze? .

Gruzie/Armenie/Azerbajdzan

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ahoj,


jak velka blbost je letet do jedne ci vice techto zemi v zime? Tj. leden-brezen? V Gruzii to asi nevadi na vikendovku a sirne lazne, ale Azer a Armenii jeste procestovanou nemam a tam bych tudiz rad podnikl nejake vylety pripadne - asi vse bude tezce pod snehem a mimo mestskou turistiku to nema moc smysl, ze?

0

Do Gruzie můžeš na lyže.

0 Citovat

Ahoj, ono záleží kde se budeš pohybovat. V Gruzii v březnu už v nížinách sníh nebude a může být i celkem teplo, hlavně tedy v pobřežních oblastech kolem Batumi, Poti ale i třeba v Kutaisi. To samé v Azerbajdžánu v Baku a obecně na pobřeží Kaspiku. Nicměně v Gruzii a Arménii jsou nejzajímavější právě ty horský oblasti, který pod sněhem určitě budou, ale i taková Mestia v zimě má svoje kouzlo, byť na nějaký treky to není. Pokud bys tam však někde dokázal půjčit sněžnice tak minimálně trek ke kříži si dokážu představit i v zimě :) Pokud jsi navíc ještě lyžař, tak jsou v Gruzii super sjezdovky (Gudauri, ale i Tetnuldi u Mestie)

0 Citovat

Koncom marca som bol v Gruzínsku + Baku a bolo to úplne vpohode, dalo sa výjsť dokonca ku Gergeti Triniti na bežnom SUVku. Počasie relatívne chladné ale nič hrozné, cesty plne zjazdné. Nejakú turistiku sme neriešili ale myslím že by to nebol problém.


Takže ak je možnosť voľby, posunul by som to k tomu koncu marca.

0 Citovat

ak sa inak neda, tak minimalne v Armensku sa v pohode dostanes k Sevanu, alebo Khor Virab. Ostatne zalezi od stavu ciest, k tym chramom (aspon co ja som bol) vzdy isla pekna nova cesticka, len po nejakej sneznej burke to moze byt chvilu nedostupne.  

0 Citovat

V Gruzii je ještě možné lyžovat v Bakuriani, které je z Kutaisi blíže.


Nevíte jak to je s alkoholem v Kutaisi na letišti? Potřebuji dovézt nějaké láhve, tak jestli kupovat už ve městě nebo až letiště. 

0 Citovat

Pokud máš odbavené zavazadlo, tak rozhodně už ve městě. Na letiši to bylo tak drahé, že mi málem vypadly oči.  Lahve vína co jinde měli za 6 lari, tam měli za 8 eur. Vodky, který jsem kupoval za 2 eura litr v Sarpi na hranici, tam snad měli za 15.

0 Citovat

presne, ten duty free tam je naprd

0 Citovat

Děkuji, nakoupíme už ve městě.


Jinak ohledně půjčení auta v Gruzii.  Pokud bude půjčovna tvrdit, že vám stačí smlouva o půjčení a nepotřebujete techničák a jiné papíry, tak to už není pravda. Včera nám po cestě v Chiaturi při policejní kontrole zabavili auto :-D. Naštěstí se to vyřešilo proplaceným taxíkem a náhradním autem v cílovém místě od půjčovny. Zábavná historka, ale veřím, že rodinu nebo někoho by to v tom deštivém počasí mohlo více rozhodit.

0 Citovat

Ozivim tema a zeptam se na radu.

Od ctvrtka do nedele budu s manzelkou v Gruzii. Nemame plan. Cekal jsem z osobnich duvodu, taky co pocasi vymysli a najednou mame 4 dny do odletu a ja netusim co tam budeme delat. Prirucak od wizzu a rocni obdobi  to celkem oklestuji.


Mate nejaky osobni tip na nejakou kratochvili nebo co videt ci kam se urcite podivat? Je nam to uplne fuk, nemame velke plany ani ocekavani... vypadneme z naseho viiru a tam se na 4 dny ztratime a vyrelaxujeme 😊


Male info: nepujcujeme si auto, priletime do kutaisi a z nej odlitame v nedeli. Nebereme sportovni ani vysohorskou vybavu 😊 kdyz se tu nenajde tip nebo radce tak to vidim na tbilisi na 3 noci a zpet k letisti v nedeli 😊


Kdyby vas neco napadlo, dekuji a snad oplatim v budocnu svym tipem a zkusenosti

0 Citovat

Naplánujte si to podľa predpovede počasia v stredu večer:) či Kutaisi + Batumi alebo Tbilisi a napr. Stepantsminda. Prip. nejaké kúpele typu Tskaltubo :)))

0 Citovat

Od čtvrtka do neděle je docela málo času. V Kutaisi doporučuju navštívit katedrály Bagrati a klášter Gelati, v okolí jsou pak přírodní zajímavosti jako Prometheus Cave (otevřeno celoročně), kaňony Okace a Martvili (nevím, jak jsou přístupné teď v zimě). Je  taky pravda, že tady to vše je nejlepší objet autem, ušetříte čas. Maršrutkou z Kutaisi se dá dostat do Tbilisi za cca 3,5 hod. V Tbilisi doporučuji navštívit sirné lázně (v části Abanotubani), kterými je Tbilisi známé, dále třeba zajít ke katedrále Nejsvětější trojice, pevnost Narikala...centrum se dá projít během 1 dne.

0 Citovat

Myslím že Tbilisi a Stepantsminda budou akorát na ty 4 dny, plus nějaký půl den - den (v případě jeskyně) v Kutaisi. V Stepantsmindě předpokládám, že tu asfaltku co si tam postavili nahoru ke kostelu i v zimě frézují, takže si tam můžete v pohodě vyjet autem. Do Batumi bych v zimě nejel, tam bude strašně foukat a pršet.

0 Citovat

Středa 23:00 přílet

čtvrtek ráno do Batumi .. procházka kolem moře, romantika až na půdu, dobrá večeře a přespání v pěkném 60 patrovém hotelu s výhledem na moře.

Pátek ráno vlakem do Tbilisi (prý 5hodin) .... sirné lázně, procházky, romantiky až běda...

Neděle ráno/dopoledne do Kutaisi na letadlo

Realita : Bude chcát, bude 5 stupňů, nikdo nám nebude rozumnět Anglicky, žrádlo bude fuj, mám suchej únor a tak si nedám ani místní šnaps, žena bude protivná bo ... NĚCO :D 


UŽ SE ZAČÍNÁM TĚŠIT :)





0 Citovat

fakt  zalezi od tej predpovede pocasia... tam sa to meni stale, ako nalada manzelky :D

ale teda Tbilisi istota, tam sa zabavite aj pri horsom pocasi a Septantsmide nebude prsat isto v tej nadmorskej vyske :))

0 Citovat

No romantická procházka podél moře v zimě v Batumi :) To není Barcelona. Vzhledem k tomu, jak to tam vypadá v létě  a když se podívám na předpověď, tak to bude spíš jako procházka na pláži v únoru v Oostende (akorát, že místo písku jsou šutry) :)

0 Citovat

Do Batumi bych nejela ani v létě :D Není to ta pravá Gruzie, pláže o ničem,  ale proti gustu... :)

0 Citovat

kaňony Okace a Martvili su jeden velky tourist trap 

0 Citovat

" Není to ta pravá Gruzie" - to poviete aj turistovi co smeruje na Karlstejn alebo do Prahy? :D
Batumi mne osobne zaciatkom septembra prislo velmi fajn, uz menej turistov, prijemna atmosfera, plaze v okoli dobre. Na oddych po trekkoch v okoli Mestie akurat.
Tak ci tak v zime to je z nudze cnost.


Ale poviem to takto ... davat tYpy  na februar v Gruzinsku je ako davat na Slovensku alebo v Cesku. Mesta budu pravdepodobne hnusne (blato, snehova kasa) a jedine kde bude krajsie je so stupajucou nadmorskou vyskou. A vzdy to zachranuju kupele/wellness.


0 Citovat

Já třeba jela do Gruzie za přírodou a památkami. Pokud někoho táhne velkoměsto a moderní architektura, věřím, že v Batumi si přijde na své, toť vše... Já jej měla v itineráři taky, ale nakonec jsme protáhli pobyt v horách a nelituju.

0 Citovat

a teda boli ste tam alebo nie?

0 Citovat

A není lepší na pláže v Gruzii po treku Kobuleti (samozřejmě v létě nebo začátkem podzimu)? Byl jsem tam v letech 1997 a 1999 a bylo to na krátký odpočinek fajn (tehdy bez turistů). Spali jsme u místních v jejich nedostavěném podkroví několikapatrového domku.

0 Citovat

to Batumi som spomenul ako alternativu v pripade zleho pocasia niekde v Tbilisi. Dnes tam je okolo 14 stupnov, no ako pozeram cez vikend zima ja tam. Hlavne je to z Kutaisi 2 hodiny pohodlne vlakom a da sa tam celkom zabavit. 

0 Citovat

Tak hlavně v zimě asi nejlepší místo kam v Gruzii jet je Gudauri a tam zalyžovat, pokud se tomu tedy věnujete. Výbavu netřeba, vše půjčí za pár korun.

0 Citovat

Bagrati je skvělý příklad, jak nechat památku vyškrtnout z UNESCO. Doporučuji navštívit - max. jednou v životě. 😂
Anglicky se dá určitě domluvit s mladšími ročníky. Může se dokonce stát, že naopak nebudou umět rusky.
Vlak z Batumi do Tbilisi je v pohodě, jezdí tam nějaké novější Stadlery - tj. romantika z toho naopak nekouká. 😁
Ještě jeden způsob, jak se zabavit, tu kupodivu nikdo nezmiňuje - jídlo.

0