Ahoj, už nějakou dobu využívám Airbnb k ubytování v zahraničí. Nyní, před cestou do Madridu , se mi ale stalo, že hostitel vyžaduje po všech ubytovaných doklad totožnosti či pas ve formě kopie emailem a předem z důvodu nutné registrace ubytovaných. Máte s tím prosím zkušenost? Není to samozřejmě příjemné, takto rozdávat doklady a google není úplně jasným pomocníkem. Oficiální zdroje říkají, že pobyt do 3 měsíců není potřeba hlásit/registrovat. Naopak nějaké zapadlé články nebo fóra říkají, že registrace probíhat má. Děkuji za reakce a zkušenosti. https://administracion.gob.es/pa...ancia.html https://chekin.com/en/blog/guest...-in-spain/ https://community.withairbnb.com...-p/1768053 https://www.spain-holiday.com/re...ental-home  .

Vyžádání dokladu totožnosti před ubytováním na Airbnb

Založil ve fóru Co se nevešlo

13 reakcí

Ahoj, už nějakou dobu využívám Airbnb k ubytování v zahraničí.

Nyní, před cestou do Madridu , se mi ale stalo, že hostitel vyžaduje po všech ubytovaných doklad totožnosti či pas ve formě kopie emailem a předem z důvodu nutné registrace ubytovaných.

Máte s tím prosím zkušenost? Není to samozřejmě příjemné, takto rozdávat doklady a google není úplně jasným pomocníkem. Oficiální zdroje říkají, že pobyt do 3 měsíců není potřeba hlásit/registrovat. Naopak nějaké zapadlé články nebo fóra říkají, že registrace probíhat má.

Děkuji za reakce a zkušenosti.

https://administracion.gob.es/pa...ancia.html

https://chekin.com/en/blog/guest...-in-spain/

https://community.withairbnb.com...-p/1768053

https://www.spain-holiday.com/re...ental-home

0

Nikdy po mě nikdo nic takového nechtěl a pokud by chtěl, tak smůla. Tohle bych mu rozhodně neposlala. Vše by mělo stačit ukázat na místě. 

0 Citovat

Stává se docela často po světě, že si recepční v hotelu / majitel ubytování dělá fotokopii pasu. Párkrát vyžadovali i fotku pasu předem (jednou to bylo myslím v Itálii). To bylo většinou v případě samoobslužného chrck-inu. Není to i tvůj případ?

 

S těmi odkazy pleteš dohromady dvě různý věci. Týkají se registrace u místních autorit při dlouhodobém ubytování, ale to neznamená, že hotel (nebo Airbnb) nemá povinnost zaznamenat určité osobní údaje o svých hostech i při krátkodobém ubytování. To platí nejen ve Španělsku, ale i v ČR. Takže se můžeš hostitele zeptat, které osobní údaje podle španělských zákonů potřebuje a napsat mu je, pokud nechceš posílat fotku pasu. Případně se domluvit, že si údaje opíše při chrck-inu (pokud se s ním setkáte).

 

3 Citovat

Nám se to teď stalo v Itálii a to hned u obou ubytování, nechtěli mi bez toho potvrdit příjezd na ubytování...

0 Citovat

Po mne kopiu id chcelo Air BNB iba pri ceste do Spanielska. Dovtedy nikdy. Ale stacilo moje id, spolucestujucich neriesili.

0 Citovat

Ahoj, ano stalo se mi to letos v únoru při ubytování v Itálii.

0 Citovat

Není to nic výjimečného. Buď to chtějí předem, nebo si to fotí mobilem na místě. V Madridu chtěli kopii dokladu před rokem také po všech. Stejné je to v Itálii (třeba v Benátkách před několika dny také chtěli kopii po všech) ale i v mnoha jiných zemích. Často to souvisí s městskou pobytovou taxou.

2 Citovat

Benátky 03/2023 všechna ID předem přes nějakou on-line check-in aplikaci, pravděpodobně kvůli městské taxe, kterou jsem také předem rovnou po tom vyplnění musela zaplatit.

0 Citovat

Je to úplne bežné. Preukaz totožnosti si kopíruje hocikto. (napr. banky, hotely, dopravné spoločnosti, súkromné firmy ...).

Mimochodom, vyplniť údaje cez googleformulár chcela aj hostiteľka v Dečíne. Dal sa vyplniť aj na mieste, mala vytlačené formuláre v byte. Sám neviem čo je bezpečnejšie, či poslať foto OP alebo pasu alebo napísať údaje do knihy ubytovaných.

0 Citovat

Průkaz totožnosti si sice kopíruje kdejaký hotel ,ale chtít to zasílat předem je tedy nestandartní !

0 Citovat

Mně by třeba bez toho vůbec ten check-in neudělali. Bylo to soukromé ubytování přes booking.com a ubytovatele jsem fyzicky vůbec neviděla, vstup byl přes zaslaný kód.

0 Citovat

Děkuji všem za reakce a zkušenosti. U hotelu by mi to nepřišlo zvláštní, ale Airbnb stále vnímám více soukromě, takže jsem to prostě nečekal...

V mezičase jsem si dopisoval s hostitelem a odkázal mě na toto: https://www.boe.es/buscar/act.ph...2021-17461

Díky Jáchymovi za vyjasnění odkazů, špatně jsem si je vyložil.

Pro doplnění dodávám, že nejde o samoobslužný check-in a bylo mi nabídnuto, že to můžeme nafotit i při příjezdu. 

0 Citovat

U AirBnb se mi to ještě nestalo, ale u např. Bookingu si to hotel vyžádal.. takže si myslím, že pokud má to ubytko dobré hodnocení, tak se nejedná o podvod. A beztak, s kopií vaší občanky toho nikdo moc nedokáže, beztak jí už někdo má ;-)

0 Citovat

Ahoj stalo se mi to teď, když jsme byli v Mexiku, dokonce jsem se musela nafotit a systém porovnal foto na dokladu a tu mou.

0
13 reakcí