Ahoj. Tak jak jsem slíbil, zakládám speciální vlákno o naší cestě kolem světa. Není cesta kolem světa, jako cesta kolem světa... (Obkroužit to vrchem umí každý druhý :D)...Proto jsme si s mou drahou polovičkou stanovili určitá pravidla: 1) Urazit cestu v délce min. obvodu zeměkoule, cca 40 075km 2) Přeletět rovník 3) Pokořit obratník raka a kozoroha 4) Dojít za severní polární kruh 5) samozřejmě nultý poledník a skok v čase nad tichým oceánem ;)  6) pak jsou tam další dílčí úkoly tipu množství použitých dopravních prostředků, dostat se do klubu 10tis. atd... Termín: duben 2024 Délka: 23-31dní (může se změnit) Cena: co nejnižší, ale uvidíme... Předpokládaná trasa: Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur- Bangkok- Kuala Lumpur- Sydney- Auckland- Cook Islands- Papeete- San Francisco- New York- Reykjavík- Praha  Už máme 4 letenky (v dalším příspěvku). Více najdete v tomto vláknu: jak se cesta tvoří, jaké letenky a proč kupujeme, kde máme stop-overy, proč nemůžeme některá místa vynechat.... "Cíl" cesty je cca v půlce na ostrově Aitutaki :)        .

Cesta kolem světa 2024

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

S velkou zvědavostí budu sledovat, jak to skládáš, jak to složíš, a jak si to užijete.

Barney Flyer napsal(a):  Předpokládaná trasa:

Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur ...

Když jsem si přečetl začátek trasy, ihned mi napadlo "Bože snad nechce letět s Wizzem???" Hele, a on chce! To je vážně komický. Nepoužívám to slovo ze zlého úmyslu, ale je vážně komický postavit celou cestu na nejnespolehlivější aerolince. Mám nějaký kredity u Wizzu, protože mi už dvakrát aerolinka zrušila nebo zásadně změnila letenky, a nevím co s tím. Mělo to v březnu expirovat, tak jsem náhodně koupil letenku na Kypr v lednu, kam nechci, s očekáváním, že se to určitě neproletí. Ještě nejsou ani prázdniny, a letenka je zrušená a kredity vrácené s prodlouženou životností. Držím ti palce, ať se vám cesta s náhradní letenkou neprodraží.

Barney Flyer napsal(a): Jednu noc přespíme v hlavním městě a pak se vydáme na jeden z lokalních ostrovů a možná i část cesty hydroplánem? Možná někdo poradí jaký.
Už jsem tam pár let nebyl, ale obvykle se na lokální ostrovy nelétalo hydroplánem. Po mém soudu má hydroplán smysl jenom na vzdálenější ostrov, protože to je dost drahý, tak aby sis užil co nejdelší trasu. Jsou to pohádkové výhledy, možná ještě hezčí než ve Fr. Pol. I když takový přelet okolo hornaté Moorea nebo přistání na Bora Bora... ba ne, beru zpět. Nicméně platí, že hydroplánem si to prodražíš.

Barney Flyer napsal(a): Auckland není nutností a klidně dáme den v Sydney.
Sydney je jedno z mých nejoblíbenějších měst. Pokud jsi tam ještě nebyl, dávám ke zvážení procházku z jihu, Cogee - Bondi (ideálně až za North Bondi), samozřejmě s koupáním; na start se dostanete pohodlně autobusem.

https://www.timeout.com/sydney/s...-in-sydney

 

0 Citovat

Sorry Barney, s tím Wizzem jsem fakt nechtěl rejpat, jen jsem popsal svůj autentický pocit po přečtení prvních odstavců.

Za tip na web o Maledivách velký dík, vypadá to nacpané informacemi, neznal jsem. Maledivy jsou velmi kontroverzní destinace, buď je miluješ, anebo odsuzuješ jako pozlátko bez skutečného obsahu. Patřím do první skupiny, byl jsem už 4x, a doufám v další návraty.

Tohle tvoje otevřený plánování RTW je moc zábavný, prosím pokračuj.

2 Citovat

Barney Flyer napsal(a): Po dlouhém hledaní zjišťujeme, že nejlevnější a nejlepší časy pro nás na přelet je Hawaiian za 1600 ,- (Maui), koupil jsem bez váhání a kupodivu cca 20% letadla již obsazeno.

Nejlevnější je www.Southwest.com, který se ale ve vyhledávačích neobjevuje, musíte na jejích web.

Kupovat přelet mezi ostrovy 10 měsíců předem nedává žádný smysl, ale to je váš boj.

4 Citovat

To je masakr, kde na tak dobré ceny chodíte? Jaké portály používáte, a případně jak dlouho před letem letenky kupujete?

1 Citovat

Pěkné. Zrovna jsem v posledních dnech uvažoval, že bych plánovanou delší cestu za 2 roky, kdy jeden z hlavních cílů je Fr. Polynésie, mohl vést v Pacifiku podobně, jak byl původní plán tady (přes Rarotongu), ale na úvod bych měl v Asii v létě severnější země. Letěl bych do Uzbekistánu (klidně s Wizzairem do Samarkandu), přejel do Tádžikistánu a projel se po Pamir Highway, přeletěl do Mongolska a z něj do Jižní Koreje. 

2 Citovat

Tak tohle je komplet lowcost očistec.

Tyhle itineráře se obvykle stavějí na nějakém chybovém tarifu nebo akční ceně a lowcosty jsou tam jen jako doplněk. 

6 Citovat

S tvrzenim vyse mohu jen souhlasit a zaroven mi to pripomnelo i nakup RT s LATAMem: CDG - GRU - EZE - LIM - ASU, ASU - LIM - GRU - CDG za peknych 8769 Kc.

Po jednom dni v okoli Sampy, jednom dni v Lime a ctyr dnech v Paraguayi jsem pak zustal v Lime v Peru a pokracoval v Ceste kolem Sveta (RTW 2019). Z teto rezervace jsem tedy nechal navrat do Evropy zamerne propadnout, ale jako zakladni kamen pro tehdejsi RTWicko tato letenka poslouzila dokonale.

0 Citovat

jako když pominu, že obletět svět v lowcostu je na zrušení celýho těla :D tak riskovat hned první dva legy, že wizzair něco zruší 15 dnů před odletem a nabídne mi termín o týden později nebo vrácení peněz? good luck :D nebo ještě hůře cancellation v den odletu :D to vás ani těch 250eur nezachrání.. ale jako vyjít to může, nicméně dobrovolně se dávat do tý pozice nechat si posrat celou cestu kolem světa? i could never teda..

2 Citovat

Tak ona vůbec cesta kolem světa, je něco jako sex na pláži. Dost lidí o tom sní, ale v praxi není o co stát.

Když budeš kupovat zpáteční letenky v akcích, tak to vyjde vždy levněji, plánování bude jednodušší, máš nějaké garance, poletíš přesně kam chceš a zabalíš se podle destinace a i časově lépe vychází více kratších cest, než jedna dlouhá.

 

13 Citovat

Jo, přesně tak. Jeden dva segmenty s LCC se dají, ale takto obletět svět a nepoznat a pochopit z něj skoro nic je divnej mindset.

Specifická tortura :-)

 

2 Citovat

Zase by to tolik nevadilo, kdyby se cesta roztahla treba na 2 mesice a byl by tam pak prostor soupat lety, pripadne dokoupit neco jinyho v pripade zruseni. A byt 1-2 dny v destinaci mi nedava  smysl, podivat se na mesitu a zase letet pryc, to se muzu podivat jinde po svete. Ale jinak klobouk dolu, ze si dal tu praci to poskladat, cas to docela vezme.

2 Citovat

Ahmad Masúd napsal(a):

Jo, přesně tak. Jeden dva segmenty s LCC se dají, ale takto obletět svět a nepoznat a pochopit z něj skoro nic je divnej mindset.

Specifická tortura :-)

 

Ale môže povedať, že obletel svet a zrejme o toto mu ide.

1 Citovat

-vtip- Tak proč neflexit trošku dopředu , že :) ve spouste lidí to vzbudí obdiv a závist, a dnešní internet je na tom ostatně postavený :)  -vtip-

jeje, tohle skončí krásným flejem "kdo je turista a kdo není turista" a jaká "turistika" je ta jediná správná... losna nebo mažňák?

ale teď vážně - Na chlubení to je - je to krásná ukázka toho, že umí dobře hledat a nebojí se toho. A proč ne - je to legitimní. každej to má nějak - někdo si jako "cestování" vytyčí to, že bude tři tejdny jezdit v rikše po vietnamu, někdo zase raději koukne, vidí, stráví dva tři dny na jednom místě či v okolí a jede dál. a příště se pak vrátí do míst, která ho zaujala.  

sám patřím do druhý skupiny (+ trošku aerošoto) a díky neskonalé touze zažít island hopper to stejně skončí RTW *A, protože to (včetně island hopperu) vyjde levnějc, než jenom island hopper. a skončí to úplne stejne - dva tři dny na město a jedem dál. a nestydím se za to, a je mi uplne u zadele, kdo si o tom co pomyslí :)

 

 

3 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

Když budeš kupovat zpáteční letenky v akcích, tak to vyjde vždy levněji, ... a i časově lépe vychází více kratších cest, než jedna dlouhá.

S ostatním od Sue souhlas, ale toto neplatí pro ostrovy v Pacifiku nebo jiná hodně vzdálená místa, kam není snadné spojení z Evropy, zvlášť pokud jich bude během cesty víc. Samozřejmě to chce mít dostatek času na navštívené destinace (kolik dní je dostatek, je u každého jiné). Osobně bych na RTW na 3 týdny nejel, ale chápu Barneyho důvody.

0 Citovat

No tak jasně, ale i k těm ostrovům se musíš nějak dostat a lowcostem fakt nechceš.

2 Citovat

Každý ať si létá jak chce. Znám chlápka, co v C plus F obletěl svět za 10 dnů nebo kolik. Možná nějaký den navíc. Utratil mrtě peněz za letenky a další produkty, aby nasbíral dostatek mil na podobnou cestu. Byl to jeho sen, tak to realizoval. Bláznů je na světě prostě moc :-). Ale letět s Wizzem s tím, že si když tak za ušetřené prachy užiju lyžování v Dubaji, je pro mě dost nepochopitelná věc. To je mimo moje chápání. Jinak se můžu ztotožnit s názorem Sue. Cesta kolem světa je fajn, ale na měsíce, ne na týdny a postavená na nějaké chybce ideálně dvou. Je to ale každého věc :-). Sto lidí, sto chutí. Je ale vlastně fajn, že tu někdo píše o opravdovém cestování. Jinak by tu byla jen reklama na kufry a trapné dotazy jak se dostanu někam, co si lze najít za pár minut, pokud by nebyl dotyčný líný nebo debil.

8 Citovat

S niemandosem souhlas.

Sue napsala (nejde citovat, tak kopíruju):

No tak jasně, ale i k těm ostrovům se musíš nějak dostat a lowcostem fakt nechceš.

A létají vůbec mezi ostrovy v Pacifiku (nepočítám JV Asii a vnitrostátní lety na NZ) low costy? Já vím jen o 2 linkách Jetstaru ze Sydney na Havaj a Fidži a o French Bee ze SF na Tahiti, ale když tak mě někdo doplňte. Těch několik hodin mezi ostrovy bych rád low costem letěl, pokud by to šlo, zrovna tak jako jsem létal v Asii nebo v Evropě.

Jestli myslíš dostat se low costem třeba do Sydney a pak obletět několik souostroví bez Havaje, tak pak u kratší cesty bude lepší mít zpáteční letenky v akci od běžné aerolinky než low costy. Při delší cestě, při které chce člověk navštívit i jiné regiony, bude zase lepší RTW a v tom případě mně osobně lety s low costy nevadí, ani když jsou dlouhé.

0 Citovat

Tahle diskuze mi připomněla toto video. Kolem světa za 80 hodin. Aneb může si to člověk užít?

https://www.youtube.com/watch?v=SidnJL9iX_c

0 Citovat

Inu asi 24x rychlejší než jistý britský gentleman Phileas Fogg ...

2 Citovat

Mıchal napsal(a):

Tahle diskuze mi připomněla toto video. Kolem světa za 80 hodin. Aneb může si to člověk užít?

https://www.youtube.com/watch?v=SidnJL9iX_c

proč by nemohl? 

někdo si užívá to, že stojí s teleobjektivem na haldě a fotí každý letadlo, a když letí "emíjek" s nějakym hezkou livery, tak tím zaplevelí polovinu leteckých facebookových skupin. 

někdo zas obletí svět za 80 hodin a užije si to.

(kolik lidí, tolik chutí. ja třeba spíš pochopím, že někdo dělá to druhý. to první nechápu. ale pro obě skupiny právě ta jejich činnost je tím, co je baví. a o tom to je)

5 Citovat

Tohle je parodie na cestu kolem světa, vždyť co je to za cestu kolem světa, při které se vůbec nepřeletí rovník? 

3 Citovat

Barney, jen chci doplnit, že jsem to nemyslel nijak zle. Obdivuju tvoje hledání letenek a že to fakt riskneš. Já teď proletěl během 8 dnů DEL-ICN-SYD-SIN-HKT-KUL-RUH-LHR, takže vím že taková cesta je dost náročná - jsem mrtvej ještě týden po příletu a to jsem letěl v C. 
Ale jen jsem chtěl upozornit na ten risk lítání s lowcostem a celkově, lidi chtějí občas ušetřit až moc, ale zpětně se to může pak dost prodražit. Držím palce a určitě nás dál informuj!

2 Citovat

Tak kdyz platis 4 lidi, musis setrit, co usetris na letenkach, zbyde ti pak na zazitky .

0 Citovat

Barney Flyer napsal(a):

@JindraC:

je to dost složité a žádný návod neexistuje. Něco jsou zkušenosti, něco si tady nechám poradit, na něco narazím náhodou. Používám pouze: skyscenner a kiwi. Kombinuji různá místa odletu a příletu. 

Kdy kupovat?:

Také není jednoznačná odpověď a většinou mi funguje "čím dříve, tím lépe". Samozřejmě pokud se letadlo neplní, tak se občas stane, že cena klesá i pár týdnů před letem (sleduje se to těžko a algoritmus pochopit asi nejde).

Časem samozřejmě můžete vysledovat, že v určitých destinacích fungují určitě aerolinie, které zaručují nejlevnější lety (ale zase jen na jistých trasách). Viz. WizZ z a do Abu Dhabi, Scoot a AiAsia kolem Singapuru, JetStar v Austrálii, nebo Norse směr USA- Evropa.

Pak jsou linky, které z nějakých důvodu jsou levnější s přestupem do vzdálenějších destinací, než přímo z destinace do Hubu viz. Maui-Honolulu-NY (levnější než Honolulu-NY), podobné je to na letech z Male do Singapuru a okolí.

Ale o tom bych tu mohl psát dlouho a jsou tu daleko větší borci ;) 

 

Jasně, to dává smysl. Občas to však vypadá, že je nějaká skrytá www stránka, kde jsou všechny ty lety za kačku a málokdo o ní ví..

0 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

Tohle je parodie na cestu kolem světa, vždyť co je to za cestu kolem světa, při které se vůbec nepřeletí rovník? 

Tedy pro tu pravou Cestu kolem Světa (RTW) je nutno přeletět rovník a zřejmě i nultý poledník. ;-)

Jak je to ovšem s těmi světadíly? Musí obsahovat všechny (tedy Evropu, Afriku, Asii, Austrálii, obě Ameriky nebo snad i Oceánii a Antarktidu)?? Takovou ji dal asi málokdo, jestli vůbec někdo ...

0