Ahoj. Tak jak jsem slíbil, zakládám speciální vlákno o naší cestě kolem světa. Není cesta kolem světa, jako cesta kolem světa... (Obkroužit to vrchem umí každý druhý :D)...Proto jsme si s mou drahou polovičkou stanovili určitá pravidla: 1) Urazit cestu v délce min. obvodu zeměkoule, cca 40 075km 2) Přeletět rovník 3) Pokořit obratník raka a kozoroha 4) Dojít za severní polární kruh 5) samozřejmě nultý poledník a skok v čase nad tichým oceánem ;)  6) pak jsou tam další dílčí úkoly tipu množství použitých dopravních prostředků, dostat se do klubu 10tis. atd... Termín: duben 2024 Délka: 23-31dní (může se změnit) Cena: co nejnižší, ale uvidíme... Předpokládaná trasa: Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur- Bangkok- Kuala Lumpur- Sydney- Auckland- Cook Islands- Papeete- San Francisco- New York- Reykjavík- Praha  Už máme 4 letenky (v dalším příspěvku). Více najdete v tomto vláknu: jak se cesta tvoří, jaké letenky a proč kupujeme, kde máme stop-overy, proč nemůžeme některá místa vynechat.... "Cíl" cesty je cca v půlce na ostrově Aitutaki :)        .

Cesta kolem světa 2024

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Z Madridu by se dalo do Maroka a z něj třeba do Vídně nebo Berlína.

1 Citovat

Nebo navštívit Afriku bez nutnosti opustit EU, například letem Iberia AirNostrum z Madridu do města Melilla a po dostatečném prozkoumání zpět.

Nebo zážitek v helikoptéře z Algeciras do Ceuty, respektive z Málagy do Ceuty a zpět. 🚁

0 Citovat

Tohle je už hotový itinerář. Já to nedělala. Jen jsem to sem dala jako zajímavý příklad RTW. V minulosti se tyhle příklady vešly většinou pod 1.000 euro, ale letenky asi podražily.

3 Citovat

V tomhle byli vždy dobří Poláci. Na F4F.pl toho bývalo dost.

0 Citovat

Tyvogy, z New Yorku do Londýna Premium classem za 5,900,-? To zní až moc nereálně.. 

Tím premium classem je myšleno co přesně?

 

Barney Flyer napsal(a):

Pokud se v tom někdo ztrací, tak zde je malé shrnutí zatím koupených letenek a doufám i pevné trasy:

 

ETAPA 1

5.4. 2024

Vídeň- Abu Dhabí, WizZ: 1200 ,-

Délka letu cca 5,5hod.

A321-neo

 

ETAPA 2 :

7.4. 2024

Abu Dhabí- Malé, WizZ: 1700 ,-

Délka letu cca 5,5hod.

A321-neo

 

ETAPA 3 :

12.4. 2024

Male- Singapur- Bangkok,

Singapore Airlines: 6700 ,-

Délka letu cca 4,5hod.+2,5hod.

A350-900, 787-10

 

Zastávka v Singapuru 10,5hod. (13.4)

 

ETAPA 4:

15.4. 2024

Bangkok- Singapur- Sydney

SCOOT: 4000 ,-

Délka letu cca 2,5hod.+7,5hod.

787-8, 787-9

 

Zastávka v Singapuru 13,5hod.

 

ETAPA 5 :

18.4. 2024

Sydney- Honolulu

Jet Star: 8300 ,-

Délka letu: 9,5hod.

Boeing 787

 

PŘELET mezi ostrovy :

20.4. 2024

Honolulu- Maui

Hawaiian: 1600 ,-

Délka letu: 40min.

Boeing 717

 

ETAPA 6 :

24.4. 2024

Zatím v řešení. Pravděpodobně Hawaiian: Maui- Honolulu- NY: cca 6500,-

717 + a330

 

ETAPA 7 :

27.4. 2024

New York- Londýn 

NORSE: 5900 ,- (premium class)

Délka letu: 7hod.

Boeing 787

 

Náklady za letenky CELKEM: 29400 ,- 

 

Trasa zde: 

http://www.gcmap.com/mapui?P=ViE...&DU=km

 

0 Citovat

Round the World Trip from numerous EU cities: California, Hawaii, Australia, Bali, Japan from €1093 (fly4free.com)

Fly out from: Budapest, Bucharest, Warsaw, Amsterdam, Stockholm, Oslo, Belgrade, Berlin, Frankfurt, Munich, Brussels, Prague, London, Riga, Vilnius, Tallinn.


to: Los Angeles (13 February)
Los Angeles – Honolulu (18 February)
Honolulu – Sydney (22 February)
Sydney – Denpasar (27 February)
Denpasar – Tokyo (6 March)
Tokyo – Paris/Warsaw (11 March)

3 Citovat

Tak ten itinerář za ten litr bych nebral ani zadarmo. Nic moc destinace a termínově taky žádná sláva. Asi mám od RTW trochu jiná očekávaní než dvoudenní poskoky po metropolích.

3 Citovat

To je spíš takový základ pro měsíční cestu. Jdou na to navázat další letenky.

0 Citovat

Samozrejme kazdy ma jiny vkus. I kdyz jsem mel na svou prvni a zatim posledni RTW v roce 2019 jen 35 dni, take to ubehlo velmi rychle. A bohuzel ani tech kratkych zastavek jsem se nevyvaroval. Zahrnul jsem jak vyspele zeme, tak i chudsi, rekneme dobrodruznejsi. Co se tyce zemi tak to vypadalo nasledovne (poprve navstivene tucne):

Brazilie, Paraguay, Peru, Kolumbie, Mexiko, Kanada , Japonsko , Singapur, Vietnam , Malajsie, Brunej , Indonesie (odletovou Francii a priletove Nemecko ani nepocitam). 

Temer vsude jsem stravil 1-2 dny, pouze v Paraguayi, Mexiku, Vietnamu, Malajsii, Indonesii jsem se trochu rozsoupl. Asi tak 4 dny v kazde. UZNAVAM, ze je to VELMI MALO, a pokud bude nekdy nejake priste, tak optimalne RTW na 2-3 MESICE.

3 Citovat

Jó, je to reálné a člověk ani nepotřebuje tolik peněz, alespoň co se letů týče. Ale když se takto létá, tak šance, že vám někde zašantročí zavazadlo je velká (asi třeba cestovat pouze s příručním).

Myslím si, že 30 dní je prostě moc málo. To se pořádně nedá stihnout nic. Videla bych to také alespoň na 2 až 3 měsíce.

1 Citovat

Já myslím, že když vychytáš akce, tak jednotlivé RT vyjdou určitě levněji a hlavně mnohem pohodlněji, než RTW, kterou v akci prakticky nikdy nevychytáš celou. A samozřejmě pouze příruční zavazadlo, protože odbavené může tu cestu značně prodražit, zejména když ještě dokupuješ výlety lowcosty do sekundárních destinací.

Také je potřeba počítat s posuny a rušením nenávazných letů. Rozhodně to není pro každého a může to být někdy až frustrující - samé řešení problémů.

Já tohle kdysi zažila na cestě kolem Indie vlaky a letadly. I když jsem si nechala rezervu třeba několik dní, vlaky i lety se rušily a zpožďovaly, že jsem někdy sotva stihla přestoupit a do města se vůbec nedostala.

3 Citovat

Já jsem cestu kolem světa absolvoval v roce 2009 a zvládli jsme to za 11 dnů :) Neměli jsme moc peněz a prostě jsme to s kolegou chtěli zkusit, jestli se nám to podaří, cíl byl hlavně se pořádně proletět a podívat se do Sydney a zpět to vzít přes Los Angeles, neboť mezi těmito letišti operoval Qantas s A380 (a já si dal ještě jako podmínku, že o návrat z USA do Evropy bychom se měli pokusit o MD11 KLM). Měli jsme (až na jeden segment z LAX do SFO) stby letenky a celkem vyšly do 15 000 Kč. Routing jsem několikrát měnil podle aktuální obsazenosti letadel a když už jsem měl nějakou ustálenou cestu a chtěl jít pro letenky, tak kolega onemocněl a celé jsme to posouvali a já to celé překopával, protože lety, kterými jsme původně chtěli letět, byly plné a musel jsem vymyslet alternativy. Kupodivu, finální odsouhlasený plán se nám (s odřenýma ušima) podařilo odletět, jen jsme se z nudy při čekání ve FRA na let Korean Air do ICN zkusili zeptat na Asianě, zda by nás nevzali, že se nám nechce čekat několik hodin. Vzali nás a byl to jeden z nejpříjemnějších letů, co jsem kdy v economy letěl. Pak ještě menší turbulence v SYD (nalistování na let z telefonní budky v parku, check-in agent, který nás odmítl odbavit, dokud si neoblečeme kalhoty a košili do economy na 14ti hodinový let a nakonec rozbitá A380, kdy nás nechali 3 hodiny sedět v letadle bez APU a pak nás vyhnali ven a čekali jsme na náhradní letadlo. Pro zajímavost itinerář viz níže.
Dnes, o 14 let starší, když tak nad tím přemýšlím a vzpomínám si, jak jsem byl už v té době vyřízený...tak v současné době bych to asi nedal :) Moc jsem toho neviděl, ale zase z pohledu fanuška do letadel - proletěl jsem se hezky, odškrtl si nové společnosti, nové typy letadel a bylo to dobrodružství, protože při cestování se sby letenkama nikdy nevíte, kde a kdy skončíte :) A ano, byli jsme blázni :)

Naše lety:
12NOV PRG-FRA A319 D-AISR Lufthansa LH3261 
12NOV FRA-ICN B777-200 HL7700 Asiana OZ542 (místo Korean Air)
13NOV ICN-SYD B747-400 HL7460 Korean Air KE121
17NOV SYD-LAX A380 VH-OQB Qantas QF11 (výměna letadla + 5h delay)
19NOV LAX-SFO MD83 N9681B American Airlines AA1954 (jediná ne-sby letenka)
21NOV SFO-AMS MD11 PH-KCH KLM KL606 (upgrade do economy plus)
22NOV AMS-PRG F70 PH-KZP KLM KL1355 (upgrade do business class)

10 Citovat

Já mám naklikanou cestu kolem světa na přelom listopadu a prosince na 19 dní. Ale nevím, zda to není moc velká bláznovina. A zda cena tomuto dobrodružství odpovídá, tak stále váhám se zaplacením… Jsme hlavně limitováni manželky prací a množstvím zbývající dovolené. Jedná se o cestu BUD – SIN – SYD - RAR – AKL – NAN – HNL – LAX – MIA – SJU – JFK - BUD. Jako hlavní destinaci jsem zvolil Cookovy ostrovy, kde budeme 6 dnů. Ostatní destinace jsou na 1 – 2 dny… Zastávku na Fidži jsem vybral, aby let do USA nebyl tak dlouhý. A z Fidži jsem našel jen let na Havaj, kde už jsme byli. Takže na Havaji jen zastávka na vykoupání od 10:40 do 22:40. Na odpočinek před cestou nazpět máme vybrané Portoriko a do New Yorku letíme jen proto, že z Portorika bychom museli letět nazpět s Iberií a z NY je cesta s Finnairem. U Finnairu máme totiž gold členství a můžeme si vybrat lepší sedadla. A na celkovou cenu let do NY nemá vůbec žádný vliv.  Je to s jednou leteckou aliancí, s odbaveným zavazadlem a cena vychází na 2700 EUR pro jednoho… Mám vyhledané převážně noční lety, ty hlavně pro ušetření času, ale zase díky tomu ubytování nebude tak drahé. Ale o to to bude náročnější… Tak fakt nevím.

5 Citovat

bezte do toho. nenechte se odradit jinymi. delejte veci po svem, ne tak aby se to libilo ostatnim :)

a cena - podle cenovky odhaduju nejaky oneworld rtw , ne? za tu cenu to stoji - sice urcite nekteri budou nesouhlasit, protoze to jde s lowcosty nasypat treba za polovinu (ale zase s jinymi nevyhodami a nervy)  ale zase za to bude hromada mil a pri trose stesti vam to zaplati (nebo vyrazne prispeje) treba jeste nejakou leteckou dovolenou …

jen bych zvazil do jake miry nahrazujete ubytovani nocnimi lety. litam rad, litam furt, ale na nocnim letu si neodpocinu. musim se pak jit vyspat do postele. pokud toho mate vic, tak to bude rasovina.

ja mam na jaro naklikany (a zatim nezaplaceny - protoze tam mam nejake casove problemy) na asi 24 dnu  prg-hnl-gum-nrt/hnd - syd - sin - bkk - del - ist - add - prg … a rozhodne se nestydim za to, ze ve vetsine mest budu den dva….

3 Citovat

Tohle je docela náročná cesta, kdy toho za docela dost peněz moc neuvidíš a budeš permanentně unavený. To je hlavně pro nadšence, jejichž cíl je hlavně RTW.

Jinak za těch 2.700 EUR můžeš mít klidně 5-6 samostatných RT běžnými linkami, když vychytáš akce a to mi přijde jako racionálnější a pohodovější volba.

4 Citovat

no, za sebe teda pohodlnejsi spis povazuji mit rtw jako jednu letenku, nez to mit jako kombo dvaceti ruznych spolecnosti, kdy pri vetsi zmene to rozseka cely plan …  a to i kdyby to bylo dvacet akci.

1 Citovat

@ knyta & @ om664 : pěkná dobrodružství!

@ Lord Pitzbudka : naprosto s tebou souhlasím, hlavně s doporučením, ať si to každý udělá po svém, bez ohledu na komentáře (někdy u někoho s podprahovou závistí). Já bych to takto nikdy neletěl, nemá to pro mě tu hodnotu poznávání navštívených míst, protože zastávky jsou krátké, ale každý si to přece udělá podle sebe, a podle toho, co ho baví: Barney Flyer si s tím pohraje a někdy i příprava může být cíl (a my ostatní jsme dostali prima čtení); knyta si hezky cílevědomě vyhledal letadla a proletěl se v něčem, co třeba já už nikdy nezažiju (MDéčka a B747), om664 si možná udrží status, získá fůru mil, a podívá se do exotických destinací (letiště RAR a NAN), volba Polynésie jako centra celé RTW cesty mně přijde perfektní. A ano, Libore S., Fiji je Melanésie, raději jsem si to teď při psaní zkontroloval :-)

@ JardaM : jenom s tím Wizzem mám pořád nějaký ten mentální problém... já to Barneymu říkal, ať s tím Wizzem neblbne, já mu to tady už asi třináctkrát napsal, ale nedá si říct.

0 Citovat

Lord Pitzbudka napsal(a):

no, za sebe teda pohodlnejsi spis povazuji mit rtw jako jednu letenku, nez to mit jako kombo dvaceti ruznych spolecnosti, kdy pri vetsi zmene to rozseka cely plan …  a to i kdyby to bylo dvacet akci.

Ne, to je myšleno jako 5-6 samostatných RT cest rozvržených v delším časovém horizontu místo jedné RTW. Kdy ve výsledku uvidíš více za méně peněz a budeš mít v destinaci více času a stačí ti menší zavazadlo. 

Dají se sehnat akce jako třeba:

Japonsko z Budapešti za 360 euro

San Francisko z Berlína za 300 euro

JAR z Mnichova za 370 euro ...

Na místě si pak můžeš půjčit auto na roadtrip, nebo dokoupit další lety po okolí. O RTW jsem také přemýšlela, ale tahle varianta mi vyhovuje více.

1 Citovat

aaa, chapu :)

0 Citovat

Moc pěkný nápad, ale aby se to pěkně neprodražilo, když máte pevně daný termín. Radši bych si zarezervovala většinu letů předem, abych vědela, na jaké ceně jsem a může se i stát, že se cena ubytování v průběhu několikanásobně zvýší. Já se do pár let chystám kolem světa na kole, tak to bude asi na dýl, než taková cesta letadlem :oD. Ale chystám se sama, což má taktéž své grády. Nevím, co přesně plánujete, ale doporučuju mrknout na článek https://www.srovnator.cz/clanky/...stni-pest/ , na který jsem nedávno narazila a docela mi pomohl srovnat si své priority a očekávání. Aby jste pak nenarazli na tvrdou realitu s tím, že příjdete o své několikaleté úspory :o/

1 Citovat

Ne že by se v Sydney nedalo najít dost míst i na víc dní, ale pokud je cílem cesty i velká pestrost přírodních krás, doporučil bych zajet vlakem (2 h.) do Blue Mountain (Katoomba) a tam se projít na vyhlídky nebo i dolů (lze i lanovkou). Zabralo by to půl dne nebo až necelý den.

2. den asi už ta hlavní známá místa včetně procházky podél pobřeží třeba na jih z Bondi Beach (klidně s koupáním).

1 Citovat

Nevím, jestli může jít o smysluplný podnět, ale nedávno jsem přemýšlela u rozděleného pojištění jak by se řešilo zdržení, které přesáhne zadaná data. Konkrétně se nám stalo, že jsme místo nástupu do letadla odjeli od gatu do nemocnice (náhodou zrovna v USA). Pobyt v zemi jsme nuceně přesáhli o cca 24 h. Může se stát i něco nezdravotního. Jen to nadhazuju do úvahy, platit měsíc pojištění do USA smysl ale (dle mého) nedává.

0 Citovat

Různé pojistky návazně po sobě by podle mě neměly být problém. Někdy jsem měl základní pojištění na celou cestu a k tomu další pojistku na kratší dobu v rámci cesty kvůli vyšší nadmořské výšce, kdy základní neplatila. Pokud by platilo víc pojistek na jeden případ, čerpat lze jen z jedné z nich.

To, co píše Betsy, mají pojišťovny určitě ošetřené v podmínkách. Návazné smlouvy na tom nic nezmění, když jde o neplánované prodloužení závěru cesty. Ale nevím, z jaké z pojistek by se hradil pobyt nemocnici, kdyby došlo třeba k hospitalizaci v poslední den platnosti 1. pojistky a na následující dny platila navazující pojistka (a byla platná i na tento případ ). Ta samá otázka, jako když jde o hospitalizaci poslední den před odletem, vznikne i tehdy, když návazná pojistka neplatí třeba v USA, kde došlo k hospitalizaci (cesta by pokračovala mimo USA).

0 Citovat

Předpokládám, že to je, jak píšeš. 

1 Citovat

Dal bych si pozor na pojistné podmínky. Často nelze uzavřít pojistku ze zahraničí a může tam být podmínka, že pojištění začíná platit překročením hranic ČR...
Pročetl bych radši pořádně podmínky, případně si napsal do pojišťovny. Pokud by se cokoliv stalo, budou hledat každou maličkost jak neplnit

1