Ahoj, máme letenky do Ekvádoru a teď MZV vydalo nedoporučení cest do EQ. To předpokládám znamená, že nám nebude platit žádné pojištění atd. Je možné tu letenku díky tomu zrušit? Letenky jsme kupovali v momentě, kdy tam byla situace 'normální'. Kupovali jsme přes Letušku. díky   .

Ekvádor a nedoporučení mzv

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

12 reakcí

Ahoj,

máme letenky do Ekvádoru a teď MZV vydalo nedoporučení cest do EQ. To předpokládám znamená, že nám nebude platit žádné pojištění atd.

Je možné tu letenku díky tomu zrušit? Letenky jsme kupovali v momentě, kdy tam byla situace 'normální'. Kupovali jsme přes Letušku.

díky 

0

Pochybuji. To že naše země vydá nějaké “nedoporučení”  aerolinku jaksi nezajímá :-)

0 Citovat

Tak určitě by šlo zkusit změnit u aerolinky Ekvador na Kolumbii nebo Peru, případně koupit přelet. 

0 Citovat

Zase to tam bude mít tu pravou latino atmosféru a hoši z gangů zatím po turistech nejdou. Jestli máš nějaký kérky, můžeš jim tvrdit, že jsi evropský boss a navázat s nimi družbu.

A vezmi si cestovní šití, kdybys chytil nějakou kulku.

6 Citovat

Koukám na web MZV a k ekvádoru tam není nedoporučení cestovat, je tam pouze informace (varování) o situaci a o tom, že je tam vyhlášený vyjímečný stav a před cestou varuje. Nicméně to není doporučení necestovat (jako v případě třeba sýrie - to je malinko jiný level). A k tomu je fajn se podívat též na podmínky vaší pojistky, jak jsou tyto země řešeny a na jaký stav se odvolávají.

Nepíšete sice, kdy tam máte letět, nicméně pokud by se situace v Ekvádoru přiostřila, tak většina seriozních aerolinek v takových případech operativně pro cesty do takových zemí dává "odpustek" (waiver .. tvl, jak to přeložit?) a umožnuje letenku přebookovat, případně vrátit.

1 Citovat

Ma to nějakou výhodu mne utajenou kupovat letenku pres letusku?

0 Citovat

Dřív se tam kupovaly letenky za nějaký benefity (nevím jestli je to ted). Jinde je na letenky uplatnit nešlo. A taky "čeština" když řešíte změnu letenky (vyvážena tím, že letenka je dražší a za změnu je další popaltek navíc :-D )

A občas jde na OTA koupit spojení, který přes web aerolinky nekoupíte (trošku složitější interline tarify, který aerolinkový weby občas potlačujou).

Jinak to žádnou výhodu nemá - je to k ničemu, je to dražší, a omezuje to možnosti změny letenky. 

3 Citovat

tak jsem napsal do KLM a nejspíš umožní letenky přebookovat, případně si vzít voucher:

https://www.klm.nl/en/informatio..._null_SF 

ale letíme až za měsíc a půl, tak počkáme, jak se to vyvine

0 Citovat

Pakliže to KLM umožní přebookovat, máš v hledáčku Kolumbii nebo Peru?

0 Citovat

Mimochodem, k té původní otázce týkající se pojištění - teď hledám něco v podmínkách cestovního pojištění, které má ke kartám ČSOB, a při té příležitosti jsem se podíval i na to, jak řeší doporučené/nedoporučené země.

A podmínky jsou nastaveny tak, že pojištění platí i v zemích, ktam MZV zakázalo cestovat, ale v tomto případě platí výluka na pojistné události, které vznikly v souvislosti s důvodem specifikovaným MZV.

Takže pokud by MZV nedoporučilo cestovat do země XXX kvůli válce, a vy jste si zlomil nohu, protože šlupka od banánu, plnit bude. Pokud by ste utrpěl zranění kvůli proto, že vás někdo postřelil, tak plnit nebude.

2 Citovat

Je otázka, zda lze souboj kartelů o přístup na trh charakterizovat jako válečný konflikt. 

1 Citovat

Nejde o to, jestli je v ekvádoru válečný konflikt nebo ne, ale o to, jak to specifikovalo mzv.

MZV to specifikovalo jako pouliční nepokoje spojené se střelbou a explozí. takže pokud tě někdo postřelí na ulici, máš problém (dobře, ten bys měl i s pojistkou :-D ). Pokud uklouzneš v restauraci, tak by pojištovna plnila i v ekvádoru.

0 Citovat

Jakub Langer napsal(a):

Pakliže to KLM umožní přebookovat, máš v hledáčku Kolumbii nebo Peru?

Chci tam jet na kajaky(Baeza, Tena), tak pořád doufáme, že to půjde, že to nebudou úplně exponované oblasti. Pokud z toho vycouvame, asi bysme vzali vouchery a letěli jinam později. Alternativa je Chile, ale tam je sezóna listopad prosinec, takže tak no. 

0
12 reakcí