Ahoj, můžu se zeptat především rodin, kdy jste poprvé s vaším dítětem poprvé letěli nějaký delší let? Chceme s malou zkusit poprvé letadlo a jelikož máme dovolenou na konci března, uvažovali jsme, že bychom letěli do Dubaje. Let je cca 6 hodin a malé bude 7,5 měsíce. Pořád zvažujeme zda do toho jít nebo je to fakt risk, tak budeme rádi za vaše zkušenosti. Moc díky. Ondra  .

Kdy jste poprvé s dítětem letěli delší let?

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Letěli jsme se s dcerou když ji byli 4 měsíce do Austrálie. Qatar. A vůbec žádný problém. I ten 14,5 hod let ( noční ) zvládla dobre.  Spala jedla měnila se ji plena. Naštěstí je dcera klidná a neplace nějak extra. Dalsi let do Austrálie byl když ji bylo 14 měsíců ale to už byl jiný routing. 5-6 přelety a noc v Bangkoku na spaní.  

1 Citovat

Moc se mi libi co pise Ridder, protoze my mame uplne stejny pristup a naprosto maximalne jsme se po narozeni ditete prizpusobili jeho potrebam. Jenom jsme to delali jinym zpusobem, protoze pro me je ubytovani v hotelu a doprava letadlem prilis omezujici, takze jsme jezdili autem a bydleni vzdy v dobre vybavenem apartmanu, kde jsem mohla nakoupit jidlo do lednice a sama z nej varit to, co vim ze diteti chutnalo (proste stejny jako doma) a navic v casech, kdy chce jist dite a ne kdy zrovna hotel dava snidane atd. Bylo to tak nejpohodlnejsi pro me a taky pro dite.

S osmimesicnim ditetem jsme jeli na dovolenou autem 2 hodiny od domova. Od cca 2 let autem do sousednich zemi tak, ze jsme po ceste treba po 3 hodinach udelali 2-3 hod. prestavku na jidlo, probehani, hrani atd. Bydleni vzdy na jednom miste v apartmanu, kde jsem si mohla vykramovat vsechny ty detsky kramy z auta a potom tam vegetit celou dobu v domacim rezimu.

Nemela jsem potrebu tahat malinky dite do velkych veder k mori ani v lete po Evrope, natoz nekam do tramtarie. Spousta krasnych mist je kdekoli hned za rohem a hodne jsme jich objeli i na kratsi vikendove vylety. Dite vubec o nic neprislo, jelikoz si z predskolni doby z tech vyletu vubec nic nepamatuje, krome toho, ze mu jednou prasknul plavaci kruh s rybickama a ja jsem ho vyhodila do kose (traumaticky zazitek).

10 Citovat

@ondra555

Ahoj. S dítětem do 1 roku jsme dali 12 letů, zejména po EU. Nejvzdálenější destinace byl Izrael (cca 4,5 hodiny letu), kam jsme se vypravili v necelých 6 měsících (zpátky noční let). Osobně bych se SAE nebál, pokud má nějak rozvinuté spací návyky a víte jak dítě uklidnit. Jestli s ním letíte oba dva rodiče, je to jedině plus. Nám třeba dítě "křiklo" jen na zemi když se probudilo po přistání nebo při nočním odletu, když šly příliš nahlas instrukce z kabiny. Stejně vždy do 3 až 5 minut znovu spalo.

Při prvních cestách jsem se vždy dopředu podíval, jak daleko od nás jsou nemocnice s pohotovostí, více péče věnoval vyhledávání supermarketů s dětskou výživou a obecně dal přípravě více času. Jsem rád, že jsem nikdy akutně pomoc nepotřeboval.

Asi bych se nenechal rozhodit názory uživatelů CL nebo lidí v letadle, kteří budou dělat ksichty, že to zase "vyhráli", když sedí jen 4 řady od ročního dítěte. Ze zkušenosti jsou tak pak právě ti, kteří si dají sluchátka tak nahlas, že tím otravují půlku letadla nebo ti, kteří se na hodinovém letu třikrát pohádají. V obou případech mluvím ze zkušenosti o reálných lidech, kteří se nás snažili "poučovat", jak je to nezodpovědné vůči ostatním cestujícím.

Pokud máš více otázek, klidně SZ.

 

5 Citovat

Nenech se rozhodit nesmyslnými žvásty zdejší úderky. Pokud nemáte vyloženě řvoucí dítě, tak let není problém. Je to o tom se tomu dítěti maximálně věnovat tak, aby "otravovalo" jen tebe a ne ostatní v letadle. Důležitá je dobrá příprava, náhradní oblečení, jídlo, nacpi tablet pohádkami, vem nějaké sladkosti a nosítko a bude to ok, v letadle není místo na nějaký přísný režim, co se týká pohádek nebo jídla. Hodně taky pomáhá, pokud máte pro dítě volnou sedačku, takže buď rovnou koupit, anebo sledovat load letadla. Když není letadlo úplně plné, fungovalo mi vždycky přijít na checkin dostatečně brzy a dalo se domluvit, že nám dali celou trojku, respektive ten middle seat zablokovali. Překvapuje mě, kolik lidí tady má zkušenost, že je v letadle reálně někdo napomínal nebo kritizoval, když letěli s dítětem.

 

Jen bych se mentálně připravil, že to bude hodně jiná dovolená. Vlastně si při ní skoro vůbec neodpočineš - aspoň já to tak měl. :)

3 Citovat

No já bych řekl, že hlavně záleží na tom konkrétním dítěti. Naše byly v pohodě, takže v 6ti týdnech Chorvatsko, v 10 měsících Dubaj a v 1,5 roce Thajsko+6hodin přesun taxíkem a úplně v pohodě. Děti letadla milujou, a nepamatuju že by brečely někdy. Ale třeba jsme měli jenom štěstí....

1 Citovat

Poprvé letěla delší let dcera v roce a půl a syn v osmi měsících. Naopak bych řekl že to bylo víc v klidu, než když potom byly o trochu starší (tu krizi vidím kolem cca 2-3 let, kdy se prostě nutí, omalovánky nebo čtení je ještě tak moc neba a rodič nechce aby měli 6 hodin v kuse pohádku).
Na kecy co v téhle diskuzi zazněly bych se vykašlal a vůbec je nebral v úvahu. Kdybych měl z letu vyřadit všechny lidi co mě obtěžují (tlusté, smradlavé, napité, hlučné...) tak bych možná občas letěl sám.

 

3 Citovat

Helejte, stejně záleží na vkusu každého soudruha. Každý dítě je jiný, někomu vydrží spát celou noc a někomu bude řvát celou cestu i při letu z Prahy do Košic. 

Já bych teda do Dubaje nevyrazil, ale ne kvůli dítěti, ale kvůli tomu, že mě tam nic neláká. Asi bych na místě tazatele volil nějakou bližší záležitost - zazněl tu Kypr, Sicílie, Andalusie, škoda že teď úplně nejde Izrael. 

My jeli se 14měsíčním synkem do Černý hory. Vlakem. A taky to šlo :-)

Daleko větší hardcore mi teda přišel ten road trip v 6. měsíci těhotenství, to bych si já na rozdíl od letu kamkoli s dítětem nelajsnul.

2 Citovat

tohle bude vždycky třaskavé téma... musíš to asi vzít podle osobnosti dítěte. Jestli je pohodář, tak to dá, jestli je uřvanej od mala a náladovej, nešel bych do toho. U nás byl jako první hodinovej let do Zadaru, mám tu z toho cestopis (nebo spíš návod) Chce si to uvědomit pár věcí... co je potřeba. Jinak doporučuji instagram prodfil "jsme_furtnekde" mají tam hromadu tipů, jak na cestování s miminem. 

0 Citovat

Všichni nemají jediný problém s dětmi v letadle. Aspoň podle příspěvků tady to tak vypadá. Asi jsem tedy já smolař, který za svých 25 let létání pozoruje, jak se tento problém řvoucích a nevychovaných dětí stává čím dál neúnosnějším. Ale nevadí. Koupím si tedy ty sluchátka, nebo investuju do kvalitních špuntů do uší. Co bych pro rodiče , kteří si potřebují udělat nějaké fotky na instáč neudělal.

9 Citovat

Vlákno s tímto tématem nikdy nezklame...

Mám tohle všechno bohudíky už dávno za sebou, byl jsem podobný chytrý, sobecký rodič, velmi citlivý na vyjadřování ostatních k našim dětem a našemu cestování. Zpětně to vidím trochu jinak, ale každý si to musí prožít a zhodnotit sám. 

Ale neodpustím si @Vojta Slezsko - ten tablet s pohádkami jsi myslel pro tatínka? Autor píše o věku 8 měsíců...

Pak se mně hrozně líbí oblíbené klišé, naše 1,2,3,4leté dítě létání a cestování miluje. Se jich pak v pubertě zeptejte.

No nic, jdu zase ke strojům.

11 Citovat

@Cali Máš recht :D

Je hezké, jak tohle téma má vždy stejný průběh.

1) tazatel se táže, jaký je názor na lítání s malým dítětem, zda je dobrý nápad letět do YX, protože YZ

2) dozví se, že děcku je to pět, protože je děcko, co si nic nepamatuje, že je to vlastně jen zájem rodičů, někam letět, tak si to stejně musí rodičové rozhodnout dle individuality svého potomka

3) dozví se také, že spoustě lidem v letadle není řvoucí dítě příjemné

4) začnou reagovat rodiče, kteří s malým dítětem létají (zde pozor, reagují výlučně rodiče, kterým dítě nikdy neplakalo a naopak i v osmi měsících si létání náramně užívá). Nikdy nereagují rodiče, kterým dítě pláče, zvrací, atd.

5) tazatel se začne navážet do reagujících z bodu 2) a 3)

6) i část rádců z bodu 4) se začne navážet do reagujících z bodu 2) a 3)

7) komunita rodičů toho času malých létajících dětí se podpoří navzájem v tom, jak jsou ostatní zlí

8) těm "zlým" je to ale úplně pět, protože jen přispěli svým názorem a už dotaz dávno dál neřeší. 

Fakt je to tu za ty roky jak přes kopírák :D

 

16 Citovat

Taky to vypada, ze nikomu nikdy na cestach mimina treba neonemocni. Rvouci mimino s horeckou je zazitek i doma, natoz nekde na cestach. Nikdy jsem to nechtela riskovat, a to moje dite do 3 let ani jednou nemelo teplotu a nebylo nemocny (zaclo az po nastupu do skolky, odkud tahal domu ty skolkovy bacily). Je rozdil byt na dovolene s miminem par hodin cesty autem od domova a nebo tisice kilometru s koupenou zpatecni letenkou za tejden. Ale to je jen moje vlastni zkusenost (na kterou se zde tazatel ptal) a muj pristup k memu diteti a samozrejme co si on nebo ostatni delaji se svymi miminy je jejich vec a me je to sumak, pokud jejich rvouci mimina neobtezuji me a moje tiche (nyni jiz pubertalni) dite.

5 Citovat

@niemandos: spousta lidí, co s dítětem cestuje, instac ani nemá, včetně nás. Takže nehazet prosím do jednoho pytle 

6 Citovat

Hele ne že bych měl chuť tu přilévat oheň do ohně, protože každý má zjevně svou barikádu a nemá důvod ji měnit. 

Nesouhlasím s argumentem, že kdokoliv létá s malým dítětem dělá to jen sám kvůli sobě. Pravidelně bereme děti v zimě na Kanáry, minimálně na měsíc.

Nemyslím si, že si z toho budou něco pamatovat, ale:

1) zkrátíme jim tím zimu, kdy tu u nás na horách nemusí být v bundě/zatepleném overalu, ale tam se batolí v tričku;

2) pronajímáme si tam dům, hrají si na zahradě na čerstvém vzduchu nebo na pláži, místo aby tady byli zalezlí doma nebo chvíli v zimě venku;

3) doplní si vitamín D a jsou výrazně méně nemocné než jejich vrstevníci;

4) objíždíme ZOO/Fincy/zvířecí útulky a vždy jsou te zvířat nadšené;

5) dcera chodí do místní školky/kroužků a docela pěkně chytá španělštinu (je jí 5) a u syna to příští rok uděláme stejně;

Naopak pro mě osobně je fuk jestli budu pracovat z HO tady nebo tam.

 

4 Citovat

@Karel: tazatel se neptal na názor na létání s malým dítětem, ale na zkušenosti rodin,které s dětmi cestují

2 Citovat

@MoMo: Tazatel mimo jine vyslovil pochybnost, jestli cesta s miminem do Dubaje neni risk a jaka je zkusenost ostatnich. Dostal k tomu nazory (pravdepodobne vychazejici z jejich zkusenosti jako rodicu) tez ve smyslu, ze to za risk povazuji a sami s tak malymi detmi cestuji jinam nebo jinym zpusobem. Pokud chtel jen doporucujici nazory a utvrzeni v jeho presvedceni, mel svuj prvni prispevek formulovat jinak, resp. nemusel se na nic ptat. A zkusenost s miminy cestujicimi v letadlech nemaji jen jejich rodice, ale bohuzel casto i ostatni cestujici.

7 Citovat

Jako ptat se na foru na nazor na long haul cestovani s deckem je vzdy zarukou neskonaleho pobaveni. Dcera lita od 3 let a na pohodu. Vyjma jedne panicke ataky u Turkish, ale skvele vytrenovany personal ji to pomerne rychle rozmluvil a lizatko vse poresilo. Kdybych mel extra love driv, lita od mimina. Prvni long haul let naprimo stansted-kuala lumpur v eco s air asia, ze, aby to stalo za to. Jako nijak nesoudim,pokud nemate rozmazleneho fakana (coz bohuzel rodice takovych deti nikdy nepoznaji), cestujte o sto pero. Obcas ma decko blby den a nesere jenom vas, ale i dalsi pulku letadla, holt decko.  Ze si decko z letu hovno pamatuje je uplne sumak. Myslim si to uzila dost v cilove destinaci, takze aj my happy a tak je to v poradku. Byt rodicem maleho decka v mem chapani neni nejaka zavazna telesna vada, kvuli ktere bych se mel nejak omezovat. Decko pujde/pojede/poleti tam kam chteji rodice. A zadne psychicke ci telesne ujmy nedojde.

10 Citovat

Neverending diskuze jako obvykle. Vtipný je, že OP má stále představu, že mu to ostatní rozmlouvají kvůli pohodlí ostatních cestujících. Tak to opravdu není. Ostatní třeba už vědí, co všechno se může stát a jak komplikované může být se včas dostat ke kvalifikované lékařské pomoci. Nic, jdu si udělat další kafe, dneska to tu bude na dlouho.

3 Citovat

Ale zase jsme hezky zaplacli nedeli, kdyz bylo tak hnusne 🤣

4 Citovat

Prvni let v 5mes, nasledovali dalsi po Evrope (Sicilie, Alicante, Malta) vse bez jedineho problemu, ani jednou nam nerval, pri vzletu a pristavani, aby nemel zalehle usi byl kojen a behem letu bud spal, nebo si hral. Pak prislo druhe dite, a kdyz jim byl 1r a 3r, jsme absolovali let z Mnichova na Maledivy (2023 se Saudama) a behem cesty zpet jsme museli stravit 8h na letisti v Ryiadhu, coz bylo o to narocnejsi vymyslet nejakou zabavu na tom letisti, kde prakticky vubec nic neni, kde je nechat spat atd (protoze kocarek nam nedali). Deti v pohode, nervali a jediny co, kdyz se vyspali, tak potrebovali nejakou aktivitu, takze jsme se prochazeli v ulicce letadla a pak take pomohl tablet se stahnutymi pohadkami, ktere maji radi a to je dokazalo upoutat.

Cestovani s detmi je nekde jinde, nez solo cestovani, musite resit spoustu jinych veci s ohledem na deti a z tohoto duvodu to byva narocnejsi, ale porad da se to zvladnout a netreba se bat, nebo davat na odrazujici komentare lidi v diskuzi. Jen je treba se na to predem pripravit, mit vymyslenou zabavu do letadla, vzit si jidlo, co je zvykle jist, stahnout ev nejake pohadky a mit s sebou hracky s kterymi je zvykle si hrat, nebojte se s nim prochazet po letadle a nekdy v letadle byva vyhrazeny prostor pro modleni, my to vyuzili jako hernu, kdyz tam zrovna nikdo nebyl a deti si tam hrali na zemi, coz nam take usnadnilo celou cestu.

Take jsme se setkali s kritikou, ze jsme blazni a jak si muzeme dovolit otravovat spolucestujici v letadle s malym ditetem, ze je to nezodpovedne apod. Jakoby bylo pravo na cestovani jen pro jedince a samotare... Na druhou stranu, je treba si uvedomit, ze to s detmi je vazne narocnejsi a vic stresujici pro samotne rodice, nez ty deti.

Nastesti vzdy jsme se setkali s ochotnym personalem, kterym nam pomahal, aby let byl co nejvic v klidu a to i u Wizzair/Ryanairu. Zaridili nam u Wizzu, aby jsme sedeli pohromade, aniz bychom si platili sedadla a ja mel sedet na druhem konci letadla, nez zena s ditetem. A ma to take vyhodu, ze kdyz cestujete s ditetem do 2let, mate bezplatny prirority jak na security check na letisti, tak i pri boardingu do letadla, muzete vzit s sebou jidlo i piti a nemusite tak stat v dlouhych frontach (tak jsme to meli my ve Vidni i v Praze a v Male).

Ted nas ceka cesta do Miami, kde budeme 12h v letadle, tak se na to take pripravujeme, protoze s 2 detma to bude vetsi vyzva. Poridili jsme do letadla tuhle vychytavku, aby deti meli dostatek mista na spanek, tak pak muzeme poreferovat.

 

https://kooshykids.com.au/produc...e-backpack

1 Citovat

Jojo, pamatuju na jednoho otce roku, který si na nočním asi 8hodinovém letu šel přesednout do prémiové třídy a když ho letuška vyhazovala, řekl jí, že vzadu nemůže sedět, protože tam nemá klid, protože tam řve JEHO dítě. Řvalo celou cestu…..

5 Citovat

Já se přidám se zážitkem. V červenci 2022 jsem letěl z Tahiti 8hodin (předtím ještě krátký let z BOB). Usnul jsem jen krátce kvůli silným turbulencím) V San Francisku 5hod. přestup bez spánku a pak 12,5hod let do Mnichova, kde řvalo na sedačce za mnou dítě tak 90% času. Výsledek 36hod. celkem bez spánku. Naštěstí už jsou aerolinie, které mají tiché oddíly. Stačilo by v rezervaci vidět, že tam to dítě je a připlatim si místo na druhé straně letadla. U Smartwings vidíte, že je zvíře na palubě a tohle nejde :-D

5 Citovat

Píčovina. 

Není zač.

Alláh to vidí a skončíte v pekle. I s potomkem.

 

1 Citovat

😵‍💫 to je jako rozmlozvat někomu cestu do Afriky, protože je tam kriminalita a může se cokoliv stát.

Prostě pokud někdo chce cestovat, atm cestuje. Jasně, že dítě z toho nic nemá. Nemá ani nic z ležení na gauči nebo houpadle. O tom to přece není.

Je to o tom žít život a nikde není psáno, že s malými dětmi se nelétá…

Trochu nadhled a tolerance. Kdyby létání s dětmi bylo zakázané, nepouštěli by je do letadla.

Navíc mnohem častěji je problém s 5-8 letými smrady a rodiči v ignore módu, než s děckama do 4 let.

10 Citovat

Létání nikomu nevadí. Jde o to, že je to celé vůči dítěti sobecké, protože to z toho nic nemá a navíc je to vždy riskantní. Nikdy nevíte, kdy a kde budete potřebovat lékařskou pomoc. Jenže tohle pochopí postižení jedinci až v okamžiku, kdy bude průser. 

5