ALL Accor Live Limitless: jak vytěžit maximum?

85 komentářů
2020-01-16T11:21:52+01:00

Dáváte přednost při svých cestách komfortním hotelům před rodinnými hotýlky či pronájmy v soukromí skrze Airbnb? Pak pokračujte ve čtení, protože vám prozradím, jak na svých cestách bydlím já, jakým způsobem šetřím a jak za minimální cenu bydlím v luxusním apartmá s přístupem do salónku se snídaněmi i večeřemi zdarma.

Zatímco drtivá většina lidí míří při výběru hotelů na booking.com nebo na hotels.com, já si otevírám stránky accor.com a hledám svůj pobyt zde. Ne vždy si vyberu či najdu jakýkoliv hotel, takže i pak mě nezbude nic jiného, než využít předchozích dvou portálů, ale když je možnost, bydlím levněji a kvalitněji.

Co je ALL Accor Live Limitless?

ALL Accor Live Limitless si můžeme představit jako alianci hotelových řetězců. Pod jednu skupinu připadá téměř 4 000 hotelů z celého světa ve více než 100 zemí.

Některé z nich určitě znáte, třeba Ibis či Formule 1 je velmi populární zejména ve Francii. Hotelové řetězce můžeme rozčlenit do následujících kategorií:

  • budget: Hotel F1, JoJoe, Ibis Budget, Ibis, Ibis Styles, BreakFree
  • střední třída: Novotel, Mercure, Agadio, Mantra, Mama Shelter, Tribe
  • prémiové: Mantis, MGallery, Art Series, Mondrian, SO/, Sofitel Legend, Orient Express, Pullman, Swissotel, Angsana, 25 Hours, Hyde, Movenpick, Grand Mercure, Peppers, The Sebel
  • luxusní: Raffles, Banyan Tree, Delano, Fairmont, SLS, SOfitel, The House of Originals, Rixos

Vybere si tedy skutečně každý. Ceny za noc se pohybují prakticky od 200 Kč za pokoj v budget verzích po desetitisícové částky u luxusních resortů.

Samozřejmě na rozdíl od Bookingu, který zahrnuje celý svět a sčítá na miliony hotelů či hotýlků, u ALL neuspějeme vždy a některé státy jsou doposud neobsazeny. Nemusíme chodit ani daleko, taková Skandinávie nabídne snad jen 3 dostupné hotely v okolí Stockholmu. Nabídka se ale stále rozšiřuje.

I na booking.com najdete všechny tyto řetězce, avšak jen na oficiálních stránkách můžete těžit z následujících výhod a máte vždy garanci nejnižší ceny.

Teď víme, kde budeme bydlet. V čem ale spočívá výhoda oproti běžným pobytům?

Věrnostní program Accor Live Limitless

To by bylo, aby v tom nebyl nějaký ten věrnostní program, který nás bude nutit upřednostňovat hotely určité značky před ostatními, klidně i levnějšími.

Co mám na věrnostním programu ALL rád? Je strašně jednoduchý. Hned víte, co za pobyt obdržíte a zda se vám vyplatí si vzít klidně dražší hotel od Accoru, protože díky bodům vás vyjde vlastně levněji než jiný u Bookingu.

Několik statusů

Jako každý pořádný věrnostní program, tak i ten od Accoru má několik členských úrovní. Po registraci získáte členství Classic, po kterém následuje Silver, Gold, Platinum a nově i Diamond. Řekněme si krátce něco ke všem.

Classic 

  • základní členství po registraci
  • garance nejnižší ceny, přednostní přístup k výprodejům a začínáte sbírat body

Silver

  • nutné získat 10 nocí nebo 2 000 statusových bodů (cca 800 EUR) za kalendářní rok
  • + pozdní check–out (obvykle do 15:00), welcome drink (třeba voda, kola, džus, káva, pivo a v některých hotelech i míchaný drink na baru či v restauraci)

Gold

  • po 30 nocích nebo 7 000 bodech (2 800 EUR) v kalendářním roce NEBO za 60 EUR na 2 roky, čtěte níže ;)
  • + brzký check–in nebo pozdní check–out, obvykle i sladké překvapení na pokoji, upgrade pokoje do vyšší kategorie, k čemu je čtěte níže

Platinum a Diamond členství jsou už pro opravdové „cestovatelské bezdomovce” (60 nocí:) nebo ty, kteří mají roční budget na ubytování nad 5 600 EUR. S tím se pojí nadstandardní benefity jako přístup do salónků, bezplatný minibar či snídaně a vouchery na upgrade do apartmá...

Podrobné informace k benefitům najdete na stránce all.accor.com/loyalty-program/cards-status-benefits-details.

Sbírání bodů

Princip všeho spočívá v získávání bodů za útratu. Např. pokud vás pobyt v hotelu stál 100 EUR, získáte 250 bodů. Pokud pobyt stál 300 EUR, obdržíte 750 bodů, atd.

Výhodou je, že pokud máte vyšší členství než Classic, získáte více bonusových bodů. Např. při útratě 100 EUR a Gold statusu, získáte 370 bonusových bodů. Statusové body (ty, které se počítají do získání lepšího statusu) se nemění a stále získáte základní sazbu 250 statusových bodů.

Kompletní tabulka včetně kalkulačky je na stránce all.accor.com/loyalty-program/earn/stay.

Stejně jako s lepším statusem získáte více bodů, tak naopak s „horším“ hotelem získáte méně bodů. U Ibisu, Ibis Styles a Mama Shelter je to o 50 % méně a u Agadia ještě méně. No a třeba u takových budgetových hotelů jako Formule 1 nezískáte vůbec nic. Jejich seznam najdete na all.accor.com/gb/loyalty-program/user/hotels_exception.

Jak je to s platností bodů? Statusové se resetují vždy k 1. lednu, ale ty bonusové mají životnost neomezenou za dodržení jediné podmínky – musíte probydlet alespoň 1 noc za 12 měsíců. Po každém pobytu se platnost bodů prodlouží o 1 rok.

Využití bodů

To je samé jak body získat, kolik jich získám… ale co s nimi budu dělat?

Uplatnit body lze jediným způsobem. V rámci členství u Accoru představuje 2 000 bodů slevu ve výši 40 EUR.

Tedy u mého následujícího pobytu mě noc v Budapešti měla stát 1 500 Kč (tedy původně 2 500 Kč, ale využil jsem akce 40 % off + free breakfast), ale uhradil jsem 500 Kč a 2 000 bodů.

Trocha té matematiky aneb V jednoduchosti je krása

Vzpomínáte si, jak jsem výše psal, že se mi na Accoru líbí především ta jednoduchost a přímočarost? Tak teď vám předvedu konkrétně, jak jsem to myslel.

Body využijeme tak, že 2 000 bodů směníme za 40 EUR. To znamená, že 1 bod má hodnotu 0,02 EUR.

A teď si představte, že si rezervuji pobyt na víkend v hotelu za 100 EUR. Pokud budete mít Classic členství, získáte zpět 250 bodů, tedy 5 EUR. Automaticky se vám vrací 5 %. Pokud byste ale měli třeba Gold členství, získáte ze 100 EUR už 370 bodů, což je 7,4 EUR. Automaticky se vrací 7,4 %.

S Classic členstvím získáváte 5 % z hodnoty pobytu zpět na účet formou bodů. U Gold členství je to 7,4 %.

Pamatujete si na to šílenství kolem 10% slev na Bookingu? Tak tady já mám 7,4 % automaticky a k tomu zpravidla ještě o 10 % nižší původní cenu díky garanci a ceny přímo od hoteliéra.

Pojďme si dosadit normální částky. Letíme do evropského města na víkend. Na Bookingu jsou nejnižší ceny okolo 4 000 Kč za pokoj. Na Accoru si můžeme vybírat hotely za částku 4 320 Kč a díky bodům pobyt vyjde stejně. S největší pravděpodobností ale budete bydlet v lepším a s lepšími službami či benefity navíc.

Jak to dělám já? X4 více bodů nebo 6 000 bodů za 3 pobyty

Nezpochybnitelně už vidíte, že členstvím se dá ušetřit. Ale tohle je jen minimum na co lze dosáhnout.

Ačkoliv je 5% úspora zajímavá, stále tu máme podmínku nasbírat 2 000 bodů, abyste mohli slevu 40 EUR uplatnit. A na takovou hodnotu je nutné utratit za hotely 800 EUR.

Jde to ale mnohem snadněji, rychleji a za méně peněz. Jak to?

Na stránkách Accoru najdete sekci Boos Your Rewards Points. Jsou tu časově omezené akční pobídky, které vám přinesou třeba X2, X3 nebo až X4 více bodů či jednorázový bonus 500 bodů za pobyt. Stačí se jen do dané pobídky registrovat, rezervovat hotel a po probydlení vám bude připsán bonus.

Nejčastěji narazíte na X3 nabídku. To znamená, že místo toho, abyste za 100 EUR dostali 250 bodů, obdržíte 3x 250 bodů, tedy 750 bodů. V procentech to znamená 15% slevu!

Tyto bonusy se počítají ze základní sazby, proto nehraje roli, jaký status máte.

Tou nejlepší pobídkou, která se zatím stále každý rok minimálně 2x opakuje, je kumulativní bonus 6 000 bodů v rámci 3 pobytů o minimálně 2 nocí. Za první pobyt o minimálně 2 nocí získáte 500 bodů, za druhý 1 500 bodů a za třetí 3 000 bodů. Slovy peněz získáte bonus nad rámec bonusových bodů 120 EUR. Mě takováto akce minimálně zaplatí 1 celý pobyt, ale zpravidla i více. Cestuji levně, někdy i zadarmo :)

Před koupí hotelu si vždy zkontroluji, zda mi nějaká nabídka nemůže přihodit pár bodů navíc. Rázem je celý věrnostní program mnohem výhodnější.

Další možností je také propojení účtu Accoru s partnerskými programu autopůjčoven nebo leteckých společností. Např. jedno půjčení auta přes Europecar vám připíše rovných 1 000 bodů. Více k partnerským nabídkám najdete na all.accor.com/loyalty-program/partners.

Když jenom postel nestačí. Vítejte ve světě salónků

Zatímco výše jsem vás učil, jak i s malým rozpočtem můžete ušetřit či bydlet doslova zdarma, nyní přidám i něco pro ty, kteří až tak rozpočet neřeší. Řekněme, že váš budget na noc by měl být alespoň 1 500 Kč i v levnějších destinacích.

Vzpomínáte si, jak jsem psal o upgradu pokoje zdarma k zlatému členství? Je potřeba jej umět správně využít.

Upgrade funguje tak, že vás hotel zdarma umístí do o jednu třídu lepšího pokoje.

Můžete si vzít nejlevnější pokoj s postelí Queen a dostat pokoj s postelí King, nebo pokoj v patrech 5-10 a dostat pokoj v patrech 10-12 s výhledem na město. Varianty, jak se jednotlivé pokoje liší, závisí na konkrétním hotelu.

No a některé hotely mají i salónek. V salónku se ráno podávají snídaně a obvykle se večer pořádají Cocktail Evenings, kde nechybí plnohodnotný teplý i studený bufet. Prakticky vzato, máte v ceně polopenzi.

Bohužel, ne všechny hotely salónek mají a většinu z nich najdete v Asii. Tedy minimálně těch lepších, kde se dočkáte opravdu skvělého zážitku. I v Evropě však narazíte na pěkné prostředí. Třeba v Budapešti v hotelu Sofitel Budapest Chain Bridge se nachází snad nejlepší evropský hotelový salónek ze sítě Accor.

Co je tedy potřeba udělat? Rezervovat si pokoj o jednu třídu nižší, než je pokoj s přístupem do salónku. Na recepci vás poté zdarma upgradují a podají informace k přístupu do salónku. Představte si hotel, který má pokoje následovně:

  • pokoj s postelí Queen
  • pokoj s postelí King
  • pokoj s postelí King a přístupem do salónku
  • apartmá s přístupem do salónku

Vy si musíte rezervovat pokoj s postelí King.

Jak zjistit, jestli vámi vybraný hotel má salónek? Nejjistější variantou je rozkliknout si nabídku pokojů a hledat zmínku o salónku (club / lounge acces). Dříve byla použitelná i stránka all.accor.com/loyalty-program/user/hotels-lounge, kde aktuálně ale najdete jen Asii a Pacific. Výjimku s přístupem do salónku po upgradu tvoří řetězec Fairmont, který na Gold Floor nedává upgrady. V České republice najdeme Mercure v Ostravě, ovšem kvůli tomu bych si členství nezařizoval :)

Všechno se netočí jen o pokoji s přístupem do salónku. Uchváceni jsme byli třeba pobytem v resortu Veranda High Resort Chiang Mai od MGallery. Místo klasického pokoje jsme obdrželi upgrade do 2,5-krát dražší vily s vířivkou na terase.

Upgrade pokoje je samozřejmě daný volnou kapacitou. Pokud je hotel plně obsazen, upgrade se nekoná. Většinou jsou ale plné hotely jen ty na letišti nebo v době pořádání konferencí či sportovních událostí a v takovém případě nejsou ceny nikterak atraktivní. Osobně jsem upgrade dostal vždycky, a to i když jsem bral jeden z posledních pokojů, protože lepší hotely si drží volné pokoje právě pro vás či vám v době rezervace vyšší pokoj vyblokují.

Ovšem v Dubaji se mi stalo, že i přes upgrade do pokoje s přístupem do salónku nás do něj nechtěli pustit. Podle zkušeností ostatních cestovatelů je toto nešvar Emirátů, kteří si vždy hrají na něco extra a póvl s Goldem je nezajímá :)

Naopak zase třeba v Dillí nás upgradli rovnou dvakrát a místo lepšího pokoje nás přesunuli rovnou do apartmá.

Gold status za 60 EUR až na 2 roky

Tak a teď to nejdůležitější nakonec. Líbí se vám představa toho, že máte v hotelu upgrade do lepšího pokoje, třeba i s možností přístupu do salónku a další benefity pojící se se zlatým členstvím? Pak pro vás mám tip, jak si status Gold za 60 EUR pořídit hned teď.

  1. Založte si členství u Accoru, pokud jej ještě nemáte a přihlaste se na stránkách all.accor.com
  2. Na stránce https://ibisbusiness.accor.com si kupte Ibis Business kartu. Jedná se o placené členství hotelů Ibis a uveďte zde své členské číslo Accoru

Hotovo. Za několik minut byste měli svůj účet mít ve statusu Gold a můžete naplno využívat všech možností!

S Ibis Business kartou totiž automaticky obdržíte Gold status na letošní rok + celý rok následující. Aktuálně tedy budete mít zlatý status platný až do prosince 2021 s tím, že výhody jsou spjaté s časem rezervace hotelu. Pokud si objednáte hotel v prosinci 2021 a budete bydlet až v roce 2022, stále máte zlaté benefity k dispozici.

Ibis karta stojí 60 EUR na rok a pokud cestujete i za prací a máte DIČ, bude vás stát karta 50 EUR. K dispozici je i dvouleté členství za 99 EUR, ale to bych nekupoval. Raději si v lednu 2022 pořiďte znovu jednoleté členství.

Co se ještě může hodit je dodatečná sleva 10 % na všechny hotely Ibis.

Jeden příklad na konec

Neletíte náhodou do Kuala Lumpur? Je tu jeden z mých nejoblíbenějších hotelů Sofitel Kuala Lumpur Damansara. Např. na víkendový pobyt 7.–9. února aktuálně vidím cenu 3 733 Kč + daň 224 Kč za 2 noci pro 2 osoby.

V tomto hotelu mají jen Luxury Room a všechny ostatní typy jsou už s přístupem do salónku. Proto si rezervujte tento nejlevnější pokoj a automaticky máte verzi Luxury Room Club Millesime Access za 7 668 Kč + daň.

Právě jste ušetřili necelé 4 000 Kč, získáte 544 bodů (270 Kč) a ten zážitek, který na vás čeká… :)

Závěr

Nemusíte hned mířit do hotelových salónků, aby se vám čas nad tímto článkem vyplatil.

Postačí vám prostá registrace do věrnostního programu a začít sbírat body. Využít některé akční pobídky a znásobit tak množství získaných bodů a třeba při příští akci na 6 000 bodů budete už vědět, co a jak a budete mít ubytování zdarma. Jedinou podmínkou k celé této anabázi je udržení si bodů alespoň 1 nocí za 12 měsíců.

A pokud do salónků míříte, určitě 60 EUR litovat nebudete :)

Nějaké dotazy? V komentářích níže, díky!

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 16. 01. 2020

85 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře