Lyžování v Rakousku

Kde se lyžuje v roce 2021 během Covidu

25 komentářů
2021-03-18T13:31:35+01:00

Lyžařská sezóna 2020/2021 dostala ránu v podobě omezení a opatření proti pandemii Covid, která se ve velké míře dotkla i lyžařských středisek. Ta ve většině evropských zemí musela zavřít nebo výrazně omezit provoz. Do některých zemí, kde je lyžování povoleno, se zase nelze dostat kvůli zpřísněnému režimu na hranicích.

Kde se tedy během koronaviru lyžuje a kam vyrazit na lyže bez karantény? Může se lyžovat aspoň v Česku a kam do zahraničí lze vyrazit za lyžováním? Sestavili jsme pro vás seznam zemí s detailním popisem opatření, který se budeme snažit aktualizovat. 

🟩 = Lyžování bez omezení

🟧 = Lze lyžovat s omezením (většinou negativní testy)

🟥 = Areály jsou zavřené nebo se do nich Češi nedostanou

Lyžování v České republice

ČR - všechny kraje 🟥

Skiareály v ČR jsou od 27.12.2020 uzavřeny na neurčito a provoz lanovek či vleků pro přepravu cestujících (i bez lyží) není povolen. Zatím není stanoveno žádné datum znovuotevření lyžařských středisek.

Lyžování v zahraničí

Aktuálně neexistuje žádná země, kam lze vyrazit na lyže zcela omezení tak, jako před pandemií koronaviru. Některé státy však mají lyžařské areály otevřené a při splnění určitých podmínek (většinou negativní test). Momentálně můžeme jet lyžovat do Bulharska, Itálie, Polska a také Švédska, byť v případě severské země se jedná spíš o teoretickou možnost vzhledem k vysoké finanční náročnosti.

Bulharsko 🟧

Samotné lyžování je v Bulharsku povolené bez výraznějších omezení. V zemi najdete kvalitní středisko alpského typu Bansko se 75 km sjezdovek, kde je navíc díky vysoké nadmořské výšce (1 600 až 2 500 m) jistota sněhu až do jarních měsíců.

Nutnost negativních testů

  • Při cestě tam: ano - maximálně 72 hodin starý PCR test
  • Při cestě zpět: 2x, jeden antigenní (max. 24 hodin starý) nebo PCR (max. 72 hodin starý) test ještě před cestou zpět + další PCR test nejpozději 5 dnů po návratu do ČR (do té doby izolace)
  • Tranzit přes Slovensko a Srbsko možný bez testů

Opatření

  • Zakrytí dýchacích cest: ano (rouška nebo respirátor), platí na všech lanovkách a vlecích a ve frontách
  • Restaurace: otevřené bez výraznějších omezení
  • Hotely: otevřené bez výraznějších omezení, podívejte se na seznam hotelů a ubytování ve skiareálu Bansku

V případě Bulharska může být výhodnější využít služeb cestovních kanceláří. Některé z nich poskytují slevy na testy, případně dokonce zajistí antigenní test před odjezdem zpět do ČR zdarma. Nejvíce zájezdů do Banska pořádá cestovní kancelář České Kormidlo - aktuální volné zájezdy do Banska.

Polsko 🟥

Od soboty 20.3. je lyžování v Polsku opět zakázáno.

Lyžování je v Polsku povoleno od 12.2.2021, prozatím na dva týdny, po jejichž uplynutí se vyhodnotí míra rizika. Polská lyžařská střediska jsou velikostí i kvalitou srovnatelná s těmi českými. Na největší areály (cca 15 až 20 km sjezdovek) narazíte v Krkonoších a Tatrách.

Nutnost negativních testů

  • Při cestě tam: je nutný max. 48 hodin starý negativní PCR či antigenní test při cestě vlastním osobním autem. Pokud cestujete veřejnou dopravou, je nutná 10denní karanténa, 
  • Při cestě zpět: 2x, jeden antigenní (max. 24 hodin starý) nebo PCR (max. 72 hodin starý) test ještě před cestou zpět + další PCR test nejpozději 5 dnů po návratu do ČR (do té doby izolace)

Švédsko 🟧

Ve Švédsku se lyžuje bez větších omezení, avšak cesta do země je komplikovaná a drahá. Pro cestu tam je nutný test (PCR nebo antigenní) ne starší než 48 hodin, pro cestu zpět hned 2x, jeden antigenní (max. 24 hodin starý) nebo PCR (max. 72 hodin starý) test ještě před cestou zpět + další PCR test nejpozději 5 dnů po návratu do ČR (do té doby izolace). 

Při cestě autem přes Dánsko je navíc nutné vždy předložit PCR test ne starší než 24 hodin. Přímé lety létají jen z Prahy do Stockholmu (ceny kolem 5 000 Kč za zpáteční letenku bez zavazadel), odkud je třeba dostat se do vzdálených středisek (ideálně vlakem).

V dalších lyžařských zemích jsou buď skiareály zavřené úplně, anebo není reálně možné překročit hranice.

Rakousko 🟥

Lyžování v Rakousku je povolené s velkými omezeními. Nutný je respirátor třídy FFP2 na lanovkách, vlecích a ve frontách, všechny restaurace a služby jsou zavřené, stejně jako hotely.

Do Rakouska je navíc pro Čechy vstup podmíněn 14denní karanténou a tudíž je lyžování v nejoblíbenější destinaci českých lyžařů zatím nemožné.

Itálie 🟥

Oproti původním předpokladům se lyžařská střediska v Itálii nakonec bohužel 15.2. nespustí. Naopak se uvažuje o přísném celostátním lockdownu, který zatím nemá jasné obrysy.

Lyžování v Itálii je povoleno od 15.2.2021 v regionech označených žlutou nebo bílou barvou. Oranžové regiony zůstanou zavřené. Z alpských oblastí je oranžová (zavřená) část Jižního Tyrolska - Alto Adige a Bolzano (například střediska Kronplatz, Val Gardena a další). Je však možné, že se do oranžové zóny "spadne" i zbytek Jižního Tyrolska, provincie Trento. Střediska v ostatních oblastech mohou od 15.2. otevřít.

Pozor, je zakázaný pohyb mezi kterýmikoliv italskými regiony, oficiálně není povolen ani tranzit. Podle aktuálně platných pravidel tak od 15.2. půjde navštívit pouze lyžařská střediska sousedící s cizím státem, tj. jen střediska v provinciích Lombardie (např. Bormio a Livigno) a Furlánsko-Julské Benátsko (jen menší střediska typu Tarvisio nebo Zoncolan).

Aktuální seznam otevřených lyžařských středisek v Itálii např. na webu skiresort.info

Nutnost negativních testů

  • Při cestě tam: ano - maximálně 48 hodin starý PCR nebo antigenní (proveden výtěrem z nosohltanu) test
  • Při cestě zpět: 2x, jeden antigenní (max. 24 hodin starý) nebo PCR (max. 72 hodin starý) test ještě před cestou zpět + další PCR test nejpozději 5 dnů po návratu do ČR (do té doby izolace). Cena antigenních testů v Itálii se pohybuje kolem 30 EUR
  • Tranzit:  Není možný tranzit přes Německo, účel cesty bude na hranicích kontrolován (uznávají se prakticky jen humanitární důvody). Tranzit přes Rakousko (vč. Tyrolska) i Švýcarsko je zatím povolen.

Opatření

  • Zakrytí dýchacích cest: ano (rouška nebo respirátor), platí plošně všude mimo domov
  • Restaurace: otevřené s omezenou kapacitou a pouze do 18:00
  • Hotely: otevřené s omezenou kapacitou, podívejte se na ubytování v oblíbených otevřených střediscích Bormio nebo Livigno

I v případě Itálie nabízejí některé cestovní kanceláře slevy na testy. Tradičně nejvíce zájezdů nabízí CK České Kormidlo.

Slovensko 🟥

Lyžování na Slovensku je od 1.1.2021 na neurčito zakázané, všechna střediska jsou zavřená.

Francie 🟥

Lyžařská střediska ve Francii jsou pravděpodobně zatím do konce února uzavřená.

Švýcarsko 🟥

Lyžování ve Švýcarsku je povolené bez výraznějších omezení, nicméně některé kantony lyžařská střediska zavírají. Aktuálně však není možné do Švýcarska vyrazit na turistickou cestu, pro Čechy platí povinná 14denní karanténa.

Německo 🟥

Lyžování v Německu není kvůli přísnému lockdownu povolené, zatím na neurčito bez konkrétního data znovuotevření. Z ČR do Německa navíc není možné pořádat turistické cesty a vždy je třeba podstoupit karanténu.

Slovinsko 🟥

Lyžařská střediska ve Slovinsku jsou v provozu pouze po předložení negativního PCR testu, avšak aktuálně není možné dostat se do Slovinska bez absolvování 14denní karantény.

Andorra 🟥

Lyžování v Andoře se otevřelo místním, některá střediska (Grandvalira) se připravují na otevření i pro zahraniční návštěvníky, nejméně do konce února však k této situaci nenastane. Jiná střediska (Vallnord, Arinsal) zůstanou zcela uzavřená po zbytek sezony.

naposledy aktualizováno 18. 03. 2021

25 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.