Langkawi

Malajsie otevírá Langkawi turismu, má to háček

8 komentářů
2021-10-26T13:30:45+02:00

Malajsie ustanovila plán k otevření turistického ostrovního ráje Langkawi. Otevřít mezinárodnímu turismu by se měl již 15. listopadu 2021.

Malajská vláda je tlačena k otevření hranic zejména kvůli svým sousedům. Singapur se postupně otevírá už od 8. září vybraným státům a stejně tak i Thajsko, které od 1.11. umožní vstup cestovatelům bez povinné karantény z 46 zemí, mezi nimiž je i Česká republika.

Bohužel pokud někdo šije opatření horkou jehlou, vznikají dost často nesmyslná opatření, která nakonec nikdo neplánuje využít. Např. Bali je oficiálně od poloviny října 2021 otevřeno turismu vybraným státům, ale za podmínky 5denní karantény ve vládou určených hotelech, kdy tento krátký pobyt stojí okolo 1 000 USD. I proto dosud nepřistál na Bali jediný mezinárodní let.

Bude osud cestovatelské bubliny v případě Langkawi podobný tomu na Bali? Zatím tomu vše nasvědčuje.

Kromě povinného očkování na Covid-19 a negativního PCR testu před odletem budou cestovatelé muset počítat i s dalšími obstrukcemi.

Bez karantény

Pobyt na ostrově Langkawi bude možné zahájit od příletu bez povinné karantény a nutného čekání na případné výsledky testů. Již po příletu lze jít na pláž.

PCR testy na místě

Pokud se na Langkawi zdržíte déle jak 5 dní, čekají vás další 2 povinné PCR testy po příletu.

První test musíte podstoupit 2. den od příletu a další test ve dni 5.

Nemocnic je po ostrově rozsetých spoustu, proto nebude problém se na test dostavit. Problematická bude znovu cena, kdy je nutné počítat s částkou okolo 400 MYR za jedno testování.

Povinné pojištění

I v případě Malajsie se nevyhnete nutnosti prokázat se platným cestovním pojištěním pokrývající náklady na Covid-19 na území Malajsie.

Minimální pojistná částka činí 80 000 USD.

Dovolená pouze skrze místního agenta

Nejpalčivější podmínkou je tato poslední. Dovolenou si budete muset plánovat jen s pomocí místních cestovních agentur.

Pointou je, aby za turisty zůstal někdo zodpovědný a mohl je kontaktovat a postarat se o ně v případě pozitivního výsledku.

Akceptováni budou pouze agenti registrovaní u Ministerstva cestovního ruchu - MOTAC (Ministry of Tourism and Culture).

„Agentura zařídí celou cestu a turisté sami nepřijedou přímo na Langkawi. Pokud se tedy něco stane, jako jsou případy COVID-19, bude za turisty odpovědná agentura.“ říká ministryně turismu Nancy Shukri.

Jak konkrétně povinné zařizování skrze agentury bude probíhat, nebylo doposud řečeno...

Závěr

Jsme v posledních době zvyklí, že v Asii se otevření hranic hlásí médiím zpravidla dny až týdny dopředu, ale pravidla se vymýšlí jen hodiny předem.

Pokud nedojde k realizaci jednoduchého portálu, na kterém si pohodlně vyberete hotel, zadáte čas příletu a odletu z Langkawi a systém vám přidělí agentury, zůstane Langkawi i nadále opuštěným ostrovem bez mezinárodních turistů hledajících svobodné cestování na vlastní pěst.

Ani letecké společnosti zatím na zprávu nijak nereagovaly a Qatar Airways i Emirates prozatím lety na Langkawi neplánují, i když sem v minulosti již létaly a například na zprávy k otevření Phuketu reagovaly promptněji.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 26. 10. 2021

8 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.