Mezinárodní řidičský průkaz

6 komentářů
2021-08-06T09:47:30+02:00

Míříte za hranice České republiky či Slovenska a chystáte se usednout za volant automobilu nebo řídítka skútru? Pak budete možná potřebovat vyřídit mezinárodní řidičský průkaz, bez něhož se ve světě neobejdete. Podívejte se na nejčastější dotazy cestovatelů spojených s mezinárodním řidičákem. 

Hned v úvodu je třeba zdůraznit, že mezinárodní řidičský průkaz není doklad, nýbrž jen překlad oficiálního řidičského průkazu. Vždy jej tak musíte mít společně s řidičákem, jinak je i ten mezinárodní neplatný.

Půjčení auta ve světě - srovnání cen

Kdy je a není potřeba mezinárodní řidičský průkaz? 

Mezinárodní řidičský průkaz nebudete potřebovat v žádné ze zemí Evropské unie, v Černé Hoře, na Islandu, v Lichtenštejnsku, Severní Makedonii, Norsku, Srbsku, Švýcarsku a ve Velké Británii. 

Naopak ve všech ostatních zemích mezinárodní řidičský průkaz potřebovat budete. 

Bez mezinárodního řidičského průkazu vám často nepůjčí vůz ani skútr. Co hůř, při případné policejní kontrole či nehodě byste si absencí mezinárodního řidičáku pěkně zavařili a museli se připravit na velké problémy. 

Druhy a platnost mezinárodního řidičáku

Existují 2 základní vzory mezinárodního řidičského průkazu, kdy některé země uznávají oba typy a jiné pouze jeden. 

Úřednice se vás vždy zeptá, kde všude míníte mezinárodní řidičák využívat a dle tabulky vám sdělí, jaký typ potřebujete. Není potřeba dopředu cokoli zjišťovat a ani v procesu získání průkazu se nic nemění. 

Vydán může být MŘP dle vídeňského nebo ženevského vzoru, častěji je však uznáván řidičák ženevského vzoru. Liší se kromě místa platnosti i jeho délkou. 

  • MŘP vídeňského vzoru platí 3 roky ode dne vydání,
  • MŘP ženevského vzoru platí 1 rok ode dne vydání. 

Pokud chcete během jednoho výletu navštívit 2 země, z nichž každá uznává jiný typ, musíte si vyřídit oba.

Ženevská úmluva

Albánie, Alžírsko, Argentina, Austrálie, Bangladéš, Barbados, Belize, Benin, Bosna a Hercegovina, Botswana, Burkina Faso, Demokratická republika Kongo, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Fidži, Filipíny, Ghana, Gruzie, Guatemala, Haiti, Chile, Indie, Island, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jihoafrická republika, Jordánsko, Kambodža, Kanada, Kongo, Kuba, Kyrgyzstán, Laos, Libanon, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Malajsie, Mali, Maroko, Namibie, Niger, Nigérie, Nový Zéland, Omán, Papua-Nová Guinea, Paraguay, Peru, Pobřeží slonoviny, Korejská rep. (Jižní Korea), Rusko, Rwanda, Senegal, Srbsko, Sierra Leone, Singapur, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Středoafrická republika, Sýrie, Thajsko, Togo, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Uganda, USA, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe

Vídeňská úmluva

Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Demokratická republika Kongo, Filipíny, Gruzie, Guyana, Írán, Izrael, Jihoafrická republika, Katar, Kazachstán, Keňa, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libérie, Makedonie, Maroko, Moldávie, Mongolsko, Niger, Omán, Pákistán, Peru, Pobřeží slonoviny, Rusko, Saúdská Arábie, Senegal, Srbsko, Seychely, Spojené arabské emiráty, Středoafrická republika, Tádžikistán, Tunisko, Turecko, Turkmenistán, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Vietnam, Zimbabwe

Kde MŘP není potřeba

Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Černá Hora, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie

Dlouhodobé cestování

V případě, že se v cizině zdržíte delší dobu než je platnost MŘP, nabízí se prakticky jen dvě možnost, jak v zemi dál legálně řídit. Buď si vyřídíte místní řidičák, což ale často znamená doložení povolení k pobytu, případně absolvování drahých testů autoškoly. Například vyřízení amerického řidičáku vyjde v průměru na částky kolem 100 USD, v Austrálii dokonce budete muset absolvovat celý kurz autoškoly a náklady se můžou vyšplhat i k několika tisícům dolarům.

Druhou alternativou je pověřit někoho doma plnou mocí, který za vás MŘP vyřídí a pošle poštou. Na tuto možnost je ale třeba myslet už před cestou, plná moc nelze zřídit na dálku.

Kolik stojí mezinárodní řidičský průkaz? 

Cena mezinárodního řidičského průkazu činí 50 Kč.

Kde vyřídit a co s sebou 

Mezinárodní řidičáky vyřizují obce s rozšířenou působností (viz jejich kompletní seznam) na stejném místě jako klasické řidičské průkazy. Od roku 2018 není nutné navštívit úřad v místě trvalého bydliště, můžete využít jakýkoli.

Co si vzít na úřad s sebou? 

  • Řidičský průkaz,
  • Občanský průkaz, 
  • 50 Kč, 
  • Fotografii pasového formátu 3,5 × 4,5 cm (na úřadě vás při žádosti sami nevyfotí). 

Formulář k žádosti o vydání dostanete až u okénka, kde ho rovnou vyplníte. Jde jen o pár kolonek s osobními údaji a výpisem zemí, v nichž budete řídit. 

Oficiální informace o mezinárodních řidičských průkazech najdete na stránce Ministerstva dopravy ČR.

Závěr 

Vyřízení mezinárodního řidičáku rozhodně nepodceňujte. I když se napříč internetem s jistotou dočtete zkazky, že MŘP po nikom v půjčovně nikdo nechtěl, a dokonce i policejní kontrola si vystačila s českým řidičákem. Dotyční mohli mít prostě jen velké štěstí. 

Pokud je v konkrétní zemi oficiálně vyžadován mezinárodní řidičák, pak se kdykoli můžete dostat do situace, že ho po vás opravdu někdo bude chtít. Pouhých 50 Kč za samotné vydání určitě za předcházení případných problémů stojí…

naposledy aktualizováno 06. 08. 2021

6 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.