Vlak Regiojet

On-line antigenní testy při cestě z Chorvatska

2 komentáře
2021-05-27T20:53:24+02:00

Regiojet nezahálí a na podporu prodeje svých vlakových spojů do Chorvatska přichází se zcela zásadní novinkou. Maximálně zjednoduší testování, které je stále pro většinu obyvatel ČR povinné před návratem do vlasti. Kdy test musím mít, jak ho zařídím a provedu? Čtěte dále.

Kdy se musím testovat před návratem z Chorvatska?

Cestovatelský semafor určuje povinnosti, které musí čeští cestovatelé splňovat, vracejí-li se ze zahraničí. Aktuálně (27.5.) se Chorvatsko nachází v červené kategorii a ta určuje jednu z následujících povinností:

  • musíte mít antigenní test max 24 hodin starý před nástupem do vlaku / letadla / autobusu
  • máte platné očkování (min 22 dní po první dávce nebo 14 dní po druhé dávce vakcíny)
  • prodělali jste nemoc Covid-19 v uplynulých 90 dnech

Pokud pro vás platí povinnost testování, tak bývá komplikované hledat laboratoř v cizině a domlouvat si termín odběru včetně vystavení certifikátu. Právě toto Regiojet on-line testováním řeší.

Jak zakoupit antigenní test?

K tomu, abyste služby mohli využít, si musíte přes Regiojet přikoupit v rámci doplňkových služeb antigenní test za 60 Kč.

Ve vlaku poté společně s testem obdržíte i letáček s návodem, jak a kdy si test provést.

Testy mohou využít jen plátci zdravotního pojištění v ČR.

Jak si odběr udělat?

Nejdříve 24 hodin před vaším odjezdem si vezmete telefon s kamerou nebo počítač a připojíte se na speciální adresu k videohovoru. Na druhé straně na vás bude čekat zdravotník, který vás testováním provede.

Spojit se ze zdravotníkem však můžete vždy v čase od 13:00 do 20:00 hodin. Vzhledem k odjezdům si budete z Rijeky dělat test tentýž den a ze Splitu den předem.

Šťouchnete se do nosu, necháte vzorek vyhodnotit a stále před kamerou ukážete výsledek. Celý proces zabere 15–20 minut a po celou dobu musí být kamera zapnuta a vidět manipulace s testy.

Bude-li test negativní, zdravotník vám okamžitě odešle e-mail s potvrzením, které je nutné mít před nástupem do vlaku.

Závěr

Doufejme, že do léta se situace ještě vyvrbí a nakonec toto „samotestování“ nebude vůbec potřeba.

Sledujte podmínky k vycestování a návratu, které konkrétně k cestám k Jadranu popisujeme na stránce koronavirus a cestování do Chorvatska.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 27. 05. 2021

2 komentáře

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.