Platební karta MasterCard

Pozor, kde kupujete letenky aneb Jak jsem přišel o 44 €

22 komentářů
2018-02-13T19:41:47+01:00

Píše se datum 9. července 2017, kdy se ve spárách internetu objevuje tzv. error fare v podobě letenek v byznys třídě z Mnichova do Tokia na palubách Alitalia s neodolatelnou cenovkou 12.200 Kč. Háček je jen v tom, že lety lze koupit pouze přes nerenomované zahraniční prodejce. Jsme léta praxe protřelí, proto dané letenky dáváme jen do fóra a nikoli na hlavní stránku portálu.

Když levnější není výhodnější

Nerenomovaný prodejce (čti jako podvodník v mezích zákona) se projevuje tím, že nabízí letenky za podnákladové ceny a čeká, kdy mu zákazník zaplatí předražené doplňkové služby nebo nastane problém s letenkou, za nějž si nechá řádně zaplatit. Bezpečně je poznáte tak, že se objevují vždy na prvních pozicích ve srovnávačích typu Momondo. Kreditní karty od nich pryč!

Občas se najdou letenky, které nejsou výhodnější jen o dvě stovky, ale rovnou o několik tisíc. A v takovém případě zisk může převažovat rizika. S vidinou šampaňského v oblacích kupuji letenky u Travelgenio.de a vyčkávám, zda rezervace projde, nebo bude zrušena.

Letenky se bohužel o dva dny později ruší.

Teď by měla přijít na řadu ta posvátná věta, kterou se ohání nejeden „lovec letenek“: „Nebojte se, pokud budou letenky zrušeny, peníze vám vrátí…

Nevrátí. Tedy alespoň ne všechny.

Prodejce si totiž k samotné ceně letenek naúčtoval poplatek za platbu kartou ve výši 43.99 €, v tehdejším kurzu přesně 1.177,01 Kč.

Poplatek v rámci úspory na celkové ceně letenek nehrál roli, proto jsem jej neřešil. Později pak právě s touto separátní platbou nastává půlroční maraton tahanic. Zatímco částka za samotnou letenku byla navrácena v řádu dní a ztráta se konala jen na základě rozdílu pohybu kurzu eura vůči české koruně, tento poplatek již nikdy neuvidím.

Neúspěšná snaha získat peníze zpět

Dva měsíce si vyměňuji emaily s prodejcem o tom, aby mi vrátil celou sumu, když mi sám zrušil letenky. Odkazuje na obchodní podmínky.

Obchodní podmínky (ano ty podmínky, které samozřejmě všichni při nákupu čehokoli čteme) zahrnují usnesení o tom, že transakční poplatek je za jakékoli situace nevratný.

Přichází řada na svatý grál všech spotřebitelů. Chargeback u karetní společnosti. V mém případě chargeback skrze FIO Banku a MasterCard.

Banka vždy a v jakémkoli případě reklamaci zamítne, protože jste platbu provedli sami. Chargeback jde přes karetní společnost, tam by to snad mohlo vyjít. Nevyšlo. Právě kvůli obchodním podmínkám není šance, jak získat peníze zpět. Ačkoli jsou to podmínky z Kocourkova, není možnost se jakkoli bránit. Snad jen pomocí advokáta, ale poměr výdajů a příjmů jde v můj neprospěch.

Po půl roce tak končí má snaha o spravedlnost, která mne stála nejen 44 €, ale navíc i spoustu času a nervů.

Nová legislativa nic neřeší

Možná jste pak zaznamenali novou legislativu platnou od 13. 1. 2018, která zakazuje obchodníkům přidávat poplatky za platbu kartou. Tu všichni z těchto prodejců ignorují nebo úspěšně obcházejí i nadále a levnějšími zůstávají jen do finálního kroku platby. Při refundaci tak mnohdy už nebudete bojovat o „poplatek za platbu kartou“, ale o „poplatek za provedení služby“.

Závěr

Se svým příběhem jsem se vám svěřil proto, abyste neskočili na lep těchto rádoby levnějších prodejců. Denně řešíme dotazy cestovatelů, kteří s nimi mají problémy. A to i přesto, že vám x dalších lidí řekne, že s nimi v pohodě letěli. Zaprvé s nimi neletěli (létá se s aerolinkou, ne s prodejcem) a za druhé je to kvůli tomu, že měli štěstí a nemuseli od vystavení letenky nic řešit.

Druhým důvodem je vyvrácení mýtu o tom, kdy v případě zrušení letenky dostanete všechny peníze zpět. Nedostanete je v případě, kdy letenky zakoupíte u špatného prodejce.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 13. 02. 2018

22 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.