Půjčení auta

Jak si poprvé půjčit auto v zahraničí

102 komentářů
2020-04-28T11:12:45+02:00

Na světě existuje spousta destinací, kde to bez půjčeného auta prostě není ono. Ať už chcete poznávat přírodní krásy USA, vydat se napříč Novým Zélandem či Jižní Afrikou, nebo zkrátka jen chcete být svobodní a nezávislí na jízdních řádech, vaše kroky jistě zamíří do autopůjčovny.  

Jak to vlastně při takovém půjčení auta chodí a na co určitě myslet? Není třeba mít obavy, sepsali jsme pro vás základní návod, po jehož přečtení už vás nic nepřekvapí.  

Kde rezervovat auto

Rezervačních portálů existuje několik desítek. Výběr auta přitom funguje podobně jako výběr letenek. Můžete použít vyhledávače, které vám srovnají nabídky všech dostupných půjčoven, případně rezervovat přímo na webech jednotlivých autopůjčoven.  

Přes vyhledávače 

Ve většině případů bývá cenově výhodnější rezervovat právě přes vyhledávače. Mezi nejoblíbenější a nejpřehlednější patří Rentalcars.com, často nejlevnější cenu nabídne třeba německý biliger-mietwagen.de. Při rezervaci přes vyhledávač se vždy dozvíte, u které půjčovny si auto půjčujete, stejně tak by měly být detailně popsané podmínky půjčovného. Vyhněte se srovnávačům s lákavými cenami, kde podobné informace nezjistíte, například nedoporučujeme používat web economycarrentals.com. 

Rezervace přes podobné vyhledávače má tu výhodu, že porovná většinu nabídek od nejlevnější po nejdražší a vy tak nemusíte hledat po jednotlivých stránkách autopůjčoven. Navíc bývá zabookování přes podobné weby levnější než přímo přes web autopůjčovny. 

Naopak mezi nevýhody patří nutnost detailně a dvakrát číst podmínky půjčení. Často se totiž stane, že po výběru konkrétní nabídky se podmínky aktualizují a liší se tak od původního textu. Před platbou si je tedy znovu pročtěte. 

Při rezervaci peníze platíte přímo dané stránce (například Rentalcars nebo biliger-mietwagen) a případné změny či rušení řešíte přes ně.  

Přes web autopůjčovny 

Každá půjčovna samozřejmě provozuje své vlastní rezervační systémy, přes něž lze auto objednat. Ve většině případů bývá tato možnost dražší než přes výše zmíněné vyhledávače, neplatí to však vždy. Doporučujeme vždy nabídky porovnat.  

Především v různých prémiových lokacích, tedy turisticky velmi exponovaných místech nebo naopak odlehlých oblastech může být levnější rezervovat přímo přes web půjčovny. Mezi nejznámější firmy působící na celém světě patří Avis, BudgetDollarEuropcarSixtHetzAlamo, Thrifty a další. 

Půjčovny, jimž se raději vyhněte 

Ne všechny firmy jsou seriózní a přes lákavou cenu ve finále naúčtují nesmyslné poplatky nebo se po vrácení auta snaží vymyslet různá poškození a strhnout si z karty peníze.  

Mezi tradičně nejhorší půjčovny se řadí Goldcar, Centauro, Firefly, Record nebo InterRent. 

Na letišti nebo ve městě? 

Vždy zkontrolujte ceny půjčení v pobočce na letišti a v blízkém městě. Ceny se ve prospěch pobočky mimo letiště mohou lišit dokonce i o desítky procent (ale také nemusí), porovnejte si tak, jestli se vám nevyplatí jednu krátkou cestu z letiště vážit místní dopravou. Informace o dopravě z více než 600 letišť najdete v našich průvodcích. 

Kdy rezervovat a kolik stojí půjčení auta 

Obecně platí, že čím dříve auto rezervujete, tím méně zaplatíte. Většina autopůjčoven i rezervačních webů typu biliger-mietwagen.de nebo rentalcars.com umožňuje bezplatné zrušení 48 hodin před půjčením, nic vám tak nebrání si auto rezervovat pro jistotu s velkým předstihem a čas od času ceny kontrolovat – i autopůjčovny můžou mít různé slevové akce.  

Podobně jako u letenek navíc nezáleží jen na tom, jak dlouho dopředu auto rezervujete, ale také v jakých termínech. V dovolenkových destinacích zaplatíte nejvíce během letních prázdnin, naopak v zimě jsou často ceny až absurdně nízké v rámci nižších stokorun denně (například v Irsku, Španělsku či Portugalsku).  

Záleží dokonce i na dnech, v nichž si auto půjčujete. Vypravíte-li se do turistické destinace, nejdražší budou víkendové tarify (obvykle začínají ve čtvrtek v poledne a končí v pondělí v poledne), naopak ve velkých městech, kde se auta půjčují pracovně, budou nejdražší všední dny. 

Při každém objednávání vyplňujete datum i přesný čas vyzvednutí, který hraje důležitou roli. Sazby se totiž počítají za každý započatý den. Když si půjčíte auto v pátek v 10:30 a vrátíte ho v sobotu v 10:30, zaplatíte za 1 den, pokud ho však vrátíte v 11:00, platit budete už 2 celé dny.  

A jaké jsou vlastně ceny autopůjčoven? Vyplatí se vůbec? Samozřejmě v některé zemi jsou půjčovny levné, jinde drahé, obecně lze však říct, že většinou se vejdete do 1.000 Kč na den při půjčení menšího nebo standardního auta. Platí také, že čím delší je doba půjčení, tím méně za den zaplatíte. Například při půjčení auta v USA na 14 dní se dost pravděpodobně vejdete pod 700 Kč na den.

Na co si dát pozor při objednání 

Záludností při vybírání nejlevnějších nabídek může nastat hned několik, přičemž některé z nich můžou mít pro vaši peněženku nepříjemné následky. Zkrátka při půjčování auta platí víc než kde jinde: číst podmínky

Pojištění, spoluúčast a depozit 

Tři magická slovíčka, která při půjčení auta budete číst asi nejčastěji. Vzájemně spolu přitom úzce souvisí.  

Pojištění si sjednáte buď přes třetí stranu, například při rezervaci přes rentalcars.com nebo úplně nezávisle u jiné společnosti, anebo přímo u autopůjčovny. Varianta externího pojištění je levnější, na druhou stranu je pak o něco komplikovanější „papírování“ v případě problému. Pokud se pojistíte přes třetí stranu a něco se přihodí, autopůjčovna si strhne peníze z vaší karty a vy pak následně budete uplatňovat škodu právě u společnosti, kde jste se pojistili. Naopak při pojištění přímo u autopůjčovny nic neřešíte a veškerou dokumentaci za vás vyřeší právě půjčovna. Na druhou stranu je takové pojištění výrazně dražší a v některých případech klidně převýší samotnou cenu půjčovného. 

V základní ceně téměř vždy bude obsaženo pojištění CDW (Collision Damage Waiver), které však kryje jen škody na karoserii do určité výše. Nekryje poškození interiéru, skel, podvozku či pneumatik. Jednotlivé komponenty si vždy můžete k ceně přidat, anebo zvolit kompletní pojištění vozu s nulovou spoluúčastí (většinou označované jako LDW nebo FDW). Ceny jsou různé a závisí na lokalitě, typu vozu a délce pronájmu. Obvykle se pohybují mezi 300–650 Kč za den při zřízení přes „třetí stranu“, resp. od 600 do 1.500 Kč při zřízení přímo přes autopůjčovnu. 

Spoluúčast je maximální částka, kterou po vás autopůjčovna může chtít v případě poškození či krádeže vozu. Částky se můžou pohybovat od stovek až po tisíce eur (maximální částka, s níž jsme se setkali, byla 2.500 eur). Pokud si zakoupíte kompletní pojištění s nulovou spoluúčastí, při poškození nebo krádeži auta nezaplatíte nic, opět však platí, že při pojištění přes třetí stranu si peníze nejprve strhne autopůjčovna a vy pak škodu uplatňujete u své pojišťovny. 

Ovšem pozor! Pokud se nezaplatíte kompletní pojištění (LDW či FDW) a v ceně bude jen základní pojištění CDW (tedy většinou pouze karoserie), výše spoluúčastí se vztahuje pouze na dané pojištění. Tedy v praxi. Máte-li zapůjčené auto bez plného pojištění pouze se základním CDW a zničíte motor, spojku či jinou část vozu, zaplatíte plnou výši škody, nikoliv jen maximální částku "spoluúčasti".

Depozit je částka, která vám bude zablokována v den půjčení a odblokována po vrácení auta, pokud ho vrátíte v pořádku. Pozor, peníze se neodblokují automaticky v den vrácení, celý proces může trvat až 3 týdny.  

Výše zálohy se opět napříč půjčovnami vcelku výrazně liší a může se pohybovat od 100 až do 2 500 EUR. Často je výše depozitu rovna výši spoluúčasti, ale není to pravidlem.  

Kolik peněz si půjčovna zablokuje, to opět závisí na pojistce. Pokud budete mít uzavřeno plné krytí přímo od autopůjčovny, depozit bude malý nebo žádný, pokud bude plné krytí s nulovou spoluúčastí uzavřeno přes třetí subjekt (například přes renalcars.com nebo klasickou pojišťovnu), depozitu se nevyhnete. Každopádně mějte na kartě dostatek prostředků, které bezprostředně nebudete potřebovat během dovolené ani pár týdnů po ní. 

Kreditní nebo debetní karta? 

S depozitem souvisí i věčná otázka ohledně typu platební karty. K půjčení potřebujete kreditní kartu. Tu většina autopůjčoven vyžaduje právě k zablokování zálohy. Existují sice výjimky, kdy si vystačíte s debetní embosovanou kartou, ale většinou to znamená nutnost dokoupení drahého pojištění s nulovou spoluúčastí. Případy, kdy až na místě zjistíte, že vám auto nepůjčí jen proto, že nemáte kreditku, jsou na denním pořádku. 

Kreditní karty jsou pro půjčovny důvěryhodnější než debetní, mají větší jistotu, že klient v případě potřeby opravdu bude mít dostatek prostředků. Půjčení s kreditní kartou je výhodnější i pro vás – v případě blokace velkého depozitu vám budou „chybět“ peníze banky a ne přímo vaše.

Pozor na palivovou politiku 

Už při rezervaci auta by měla být jasně deklarovaná palivová politika. Nejběžnější a nejtransparentnější je tzv. „Full – Full“, tedy „Plná – Plná“. Auto si půjčíte s plnou nádraží a vrátíte s plnou, za benzin zaplatíte přesně to, co projedete. 

Levnější sazbu můžou nabídnout půjčovny s politikou „Full – Empty“ nebo také „Prepaid Fuel“, tedy „Plná – Prázdná“, kdy si půjčíte auto s plnou nádrží a vrátíte s prázdnou. Takovým nabídkám se vyhněte. Neznamená to totiž, že dostanete auto s plnou nádrží zadarmo. Benzin si předplatíte s tím, že při vrácení můžete auto vrátit klidně s prázdnou nádrží. Za prvé si půjčovna naúčtuje tu nejvyšší sazbu za benzin, jaká je jen možná, a za druhé ke konci půjčení budete neustále hlídat ručičku palivoměru, abyste zbytečně nepřeplatili a vrátili auto skutečně „prázdné“.  

Limity kilometrů a omezení oblasti pohybu 

Pozornost věnujte položce „Míle/kilometry“. Ne všechny půjčovny vám umožní jezdit autem neomezeně daleko. Respektive umožní, ale vy za překročení bezplatného limitu zaplatíte.  

Pokud je v této položce napsáno „neomezeně“ (unlimited), pak můžete s autem najezdit kolik chcete. Pokud ne, vždy je uveden maximální počet kilometrů, které lze ujet bezplatně (denně) a dále částka za každý kilometr navíc, obvykle se pohybuje kolem 10-15 Kč.  

Dále je obvyklé, že autopůjčovny zakazují cesty do jiných států. Chcete-li zamířit i za hranice země, v níž si půjčíte auto, vždy se předem ujistěte, že to bude vůbec možné. 

Počet řidičů 

Při každé rezervaci vyplňujete, jestli chcete přidat dalšího řidiče. Nepřiplatíte-li si tuto službu, automaticky se počítá s tím, že auto bude řídit jen osoba, na kterou je půjčené.  

Pokud bude auto řídit jiný řidič, než je zapsaný ve smlouvě, nejedná se o nic nelegálního. Nastane-li však jakýkoli problém na autě či nehoda, ať už zaviněná, nebo ne, a auto bude v tu chvíli řídit člověk nezapsaný ve smlouvě, veškeré náklady jdou na vaše triko. A to i když máte zaplacené plné pojištění s nulovou spoluúčastí. 

Věk řidiče aneb mladí a staří si připlatí 

Půjčujete-li si auto a je vám méně než 25 let anebo naopak více než 65 let, počítejte s přirážkou za mladého řidiče, které se nevyhnete nikde na světě u žádné půjčovny. Statisticky je dané, že mladí a starší řidiči jsou náchylnější k nehodám a autopůjčovny to vědí. V některých zemích musí platit i vyšší povinné ručení, pokud řídí mladý řidič.  

Částky jsou opravdu vysoké a nezřídka překročí celou cenu půjčovného. 

Pokud je vám méně než 21 let, auto vám ve většině zemí nepůjčí vůbec – ani za poplatek. 

Typ auta  

Při rezervaci máte samozřejmě možnost vybrat si z různých velikostí a tříd aut. Pamatujte však, že konkrétní značku a model vám půjčovna nezaručí. Všimněte si vždy poznámky „… or similar“, což znamená, že vám půjčí stejné nebo podobné auto dané třídy.  

Mějte také na paměti, že ne vždy můžou být dostupná auta s manuálním řazením, především v USA, Austrálii či na Novém Zélandu se s nimi prakticky nesetkáte. 

Jednosměrné půjčení auta 

Je lákavé si naplánovat epický road-trip napříč celou zemí, méně praktické pak už je vracet se zase zpět na místo, kde jste si auto půjčili. Naprostá většina velkých autopůjčoven vám umožní vrátit auto na jiné pobočce (vždy však ve stejné zemi). Velmi důkladně však zkontrolujte finální cenu a položky s informacemi, co všechno není obsaženo v ceně. 

Poplatky za jednosměrné půjčení auta totiž bývají velmi vysoké, často i násobně vyšší, než stojí samotná cena půjčení. Méně seriózní autopůjčovny tento poplatek neuvedou do celkové ceny, jen ho zmíní malým písmem v informaci, co není započítáno v ceně.  

Existují samozřejmě výjimky, kdy jednosměrný poplatek není nijak závratně vysoký, typicky v menších zemích, na ostrovech, ale třeba i u některých půjčoven v Jižní Africe či v evropských zemích. Poplatek za jednosměrné půjčení například vůbec nebudete platit v rámci Kalifornie. 

Drahé doplňkové vybavení 

Cestujete-li s dětmi, budete si nejspíš spolu s autem rezervovat i dětskou autosedačku. Dobře se však podívejte, na kolik vyjde. Běžné ceny týdenního půjčení sedačky se pohybují mezi 50–80 EUR a může vyjít lépe si sedačku vzít už z domova, většina aerolinek je totiž přepravuje zdarma. 

Úplně se vyhněte připlácení za GPS, kdy ceny často atakují absurdní hodnoty kolem 100 EUR na týden.

Co budu potřebovat 

Zmínili jsme hlavní nástrahy, které vás můžou čekat při samotné rezervaci auta. Co však musíte mít s sebou, aby vám auto vůbec půjčili? 

Předně potřebujete kreditní kartu na jméno řidiče, s níž jste auto rezervovali. O problematice debetních versus kreditních karet se zmiňujeme výše.  

Další nezbytnou položkou je mezinárodní řidičský průkaz, alespoň při cestách mimo EU. Co to je, kde ho pořídit a kolik stojí se dozvíte v našem samostatném článku o mezinárodním řidičáku

S sebou musíte mít i svůj klasický řidičák, bez něhož je ten mezinárodní neplatný.  

Doporučujeme také stáhnout si ještě doma do telefonu offline mapy a nepřiplácet zbytečné peníze za vybavení GPSkou. 

Jak to chodí na místě 

Při vyzvednutí auta 

Při vyzvedávání se můžete setkat se 3 druhy převzetí. Na největších letištích bývají přepážky autopůjčoven umístěny všechny pohromadě ve speciální budově, k níž vede přehledné značení, případně se k nim dopravíte sami místním kyvadlovým autobusem či vláčkem, který je vždy zdarma. 

Ne menších letištích pak bývají přepážky přímo v příletové hale a na těch nejmenších vás pak může čekat člověk s cedulkou, který vás do pobočky zaveze. 

U přepážky pak předáte všechny potřebné doklady (pas/občanku a řidičák s mezinárodním řidičákem) a odmítnete všechny služby navíc, které vám půjčovna bude nabízet. Většinou se jedná o nabídku LDW (tedy plného pojištění s nulovou spoluúčastí) nebo předplacenou nádrž. Pojištění obvykle máte zajištěno již předem a předplacená nádrž nebývá cenově výhodná.  

Následně předložíte kreditní kartu, kterou se zaplatí půjčovné, a většinou vám na ní zablokují depozit v předem dané částce. Ta je vždy vyznačena v podmínkách půjčení.  

Poté už nic nebrání samotnému převzetí auta. Vždy dostanete šablonu, na které buď vy sami, nebo zaměstnanec půjčovny před vámi vyplní, v jakých místech a jak moc je auto poškozené. Kontrolu nepodceňujte a vyplňte všechna viditelná poškození od malých škrábanců až po špinavý interiér. Šablonu pak odevzdáte zaměstnanci nebo při výjezdu z parkoviště vhodíte do připravených schránek (je to časté třeba v USA). 

Při odevzdání auta 

Ještě než auto odevzdáte, ujistěte se, že není extrémně špinavé, a pokud je, zajeďte s ním k myčce a vyluxujte ho. Vyjde vás to levněji než poplatek za znečistění, který by si naúčtovala půjčovna (většinou kolem 500–1.000 Kč). 

Samotné vrácení auta je většinou rychlá formalita. Přijedete, odevzdáte klíčky a hotovo. V některých půjčovnách si zaměstnanec rovnou prohlédne auto a sdělí vám, co je případně v nepořádku, jinde se ani s živým člověkem nesetkáte a klíče vhodíte do připravené schránky.  

Zatímco vyzvednutí auta mimo pracovní dobu dané půjčovny buď není vůbec možné, nebo bývá zpoplatněno speciální přirážkou, vrácení mimo otevírací dobu je většinou zdarma. Klíče hodíte do schránky u přepážky. 

Je dobré alespoň několik týdnů po návratu pravidelně kontrolovat výpisy z kreditní karty. Většina seriózních půjčoven vás v případě zjištění nějakého problému (nebo třeba placení pokuty) upozorní e-mailem a až poté si peníze z blokace strhnou, najdou se však i půjčovny, které se vás informovat neobtěžují. 

Závěr 

Půjčení auta může výrazně usnadnit cestování a také rozšířit vaši cestu o nová místa, kam byste se jinak nebyli schopni podívat. Je však důležité dobře znát a dobře si prostudovat podmínky půjčovného a především jim porozumět. Víc než kde jinde platí, že zdánlivě nejlevnější nabídka nemusí být ve finále opravdu nejlevnější. Protože věcí, na které je třeba si dávat pozor, je více, na závěr ještě přidáváme krátké shrnutí. 

  • Pojištění nebývá v základní ceně. Zřídit můžete levnější přes třetí stranu s tím, že při pojistné události budete muset vše vyřizovat sami a půjčovna si zablokuje vysoký depozit. Druhou možností je výrazně dražší pojištění přímo přes autopůjčovnu. Výhodou je fakt, že případnou událost za vás vyřeší půjčovna a vy už se nemusíte o nic starat, stejně jako nízký nebo žádný depozit.
  • Počítejte s nutností kreditní karty a mějte na ní dostatečný limit k zablokování depozitu. Půjčení na kartu debetní je možné jen u některých půjčoven a často je spojené s vysokými zálohami.
  • Nenechte se napálit palivovou politikou, optimální je půjčení i vrácení auta s plnou nádrží.
  • Po návratu pravidelně kontrolujte pohyby na kreditní kartě, méně seriózní půjčovny klidně můžou dál strhávat další poplatky. 
naposledy aktualizováno 28. 04. 2020

102 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře