Nejkrásnější japonské zahrady v Kjótu: moje tipy
Kjóto je známé především svými chrámy. Pro mě osobně ale často nebyly největším zážitkem samotné budovy – ale zahrady kolem nich.
Zenové kamenné kompozice, jezírka s mostky, mechové svahy nebo pečlivě tvarované borovice.
V Kjótu vznikly některé z nejslavnějších japonských zahrad na světě a právě tady se nejlépe pochopí, proč jsou v japonské kultuře tak důležité.
Protože je většina zahrad součástí chrámů, může být při plánování trochu těžké vybrat, kam jít. Tenhle článek proto není seznam chrámů, ale výběr zahrad, které mě osobně zaujaly nejvíc a které bych doporučil zařadit do návštěvy Kjóta.
Pokud hledáte spíš přehled nejznámějších chrámů, podívejte se také na článek:
Zobraz nejlepší hotely v Kjótu
Nejkrásnější zahrady a parky v Kjótu na mapě
Zahrady v Kjótu jsou rozeseté po celém městě – od chrámů v Arashiyamě až po klidné parky na severu.
Na mapě níže najdete všechna místa zmíněná v tomto článku.
Zenové kamenné zahrady
Zenové zahrady, nazývané karesansui, patří k nejikoničtějším symbolům japonské estetiky.
Jsou minimalistické – jen kameny a štěrk – a přesto dokážou působit neuvěřitelně silně.
Ryoan-ji
Pokud bych měl doporučit jen jednu zenovou zahradu v Kjótu, byla by to právě ta v chrámu Ryoan-ji.
Patnáct kamenů rozmístěných v moři bílého štěrku vytváří kompozici, kterou nikdy neuvidíte celou najednou – vždy jeden kámen zůstává skrytý. Je to jednoduché, ale zároveň fascinující.
Sedět na dřevěné verandě a jen chvíli tu zahradu pozorovat patřilo k nejklidnějším momentům, které jsem v Kjótu zažil.
Ginkaku-ji
Jedna z nejslavnějších zenových zahrad s obrovským kamenným kuželem se nachází u Stříbrného pavilonu Ginkaku-ji.
A navíc tradiční zenové zahrady je Ginkaku-ji obklopen nádhernou japonskou zahradou s jezírky.
Zahrady s jezírky a mostky
Druhý typ zahrad je úplně jiný. Tady už nejde o minimalismus, ale o krajinnou kompozici, která se postupně odhaluje při procházce.
Tenryu-ji
Zahrada chrámu Tenryu-ji v Arashiyamě je úplně jiný typ zážitku.
Velké jezírko obklopené kopci vytváří kompozici, která využívá princip shakkei – tedy „půjčené scenérie“. Okolní hory se tak stávají součástí zahrady.
Je to jedno z mála míst, kde jsem měl pocit, že zahrada plynule přechází do krajiny.
Heian-jingu
Velkým překvapením pro mě byly zahrady za svatyní Heian-jingu.
Většina lidí projde jen hlavním nádvořím, ale skutečná krása se skrývá až za ním – velká jezírka, červené mostky a spousta zeleně.
Na jaře jsou tu navíc jedny z nejkrásnějších sakur v Kjótu.
Hrad Nijo
Jedny z největších zahrad se stezkami, bonsaji, jezírky a mostky se rozkládají v okolí největšího kjótského hradu Nijo.
Popravdě mě vlastně místní zahrady zaujaly možná více než samotný hrad.
Procházkové zahrady
Některé zahrady jsou navržené tak, aby se jimi návštěvník procházel po určité trase a postupně objevoval nové scenérie.
Kodai-ji
Chrám Kodai-ji leží jen pár minut od přeplněných ulic Higashiyamy, ale atmosféra je tu úplně jiná.
Elegantní zahradní kompozice, malé jezírko a bambusový háj vytvářejí jedno z nejklidnějších míst v této části města.
Největším lákadlem je ale určitě malý bambusový háj – výrazně menší než slavný Bambusový les Arashiyama, ale také výrazně méně turistický.
Tofuku-ji
Menší chrám nedaleko Fushimi Inari láká na dřevěný most pro pěší, který se klene přes nádherné zalesněné údolí.
Krátkou procházkou přes most navštívíte i hezkou japonskou zahradu.
Velmi příjemné místo oproti přelidněným chrámům v okolí.
Parky a botanické zahrady
Krásné přírodní scenerie ale nevytvářejí jen přesně upravené chrámové nebo hradní zahrady.
Navštívit můžete taky parky nebo standardní botanickou zahradu.
Kyoto Imperial Palace
Největší veřejný park přístupný zdarma se rozkládá kolem Kjótského císařského paláce.
Protože se nachází mimo hlavní turistické proudy a je velmi rozlehlý, bývá tu vždy méně lidí než v historickém centru.
Botanická zahrada
Botanická zahrada na severu města je jedno z těch míst, kam turisté téměř nechodí – a je to trochu škoda.
Areál je obrovský a najdete tu několik tematických zahrad, skleníky i velké travnaté plochy.
Je to také skvělé místo, pokud chcete na chvíli uniknout davům v centru.
Maruyama Park
Maruyama Park leží přímo vedle svatyně Yasaka Shrine a čtvrti Gion.
Přes den působí jako příjemný městský park, ale večer má úplně jinou atmosféru – zejména během sakura sezóny, kdy je park plný lidí sedících pod rozkvetlými stromy.
Pokud už jste v oblasti Higashiyama, stojí za to park alespoň krátce projít.
Které zahrady bych navštívil při první návštěvě Kjóta
Pokud jste v Kjótu poprvé, nemusíte vidět všechny zahrady v tomto seznamu.
Kdybych měl vybrat jen několik míst, která podle mě opravdu stojí za to, byla by to tato kombinace:
- Ryoan-ji – nejznámější zenová zahrada
- Ginkaku-ji – nejhezčí zahradní kompozice
- Kodai-ji – malý chrámový areál přímo v centru s bambusovým hájem
Pokud máte více času, přidal bych ještě:
- Tenryu-ji v Arashiyamě
- zahrady Heian-jingu
Podrobný plán návštěvy města najdete v článku:
Pokud chcete během několika dní navštívit více zahrad, vyplatí se bydlet někde poblíž centra – ideálně v oblastech Gion, Kawaramachi nebo Higashiyama.
Zobrazit hotely v centru Kjóta
Kdy jsou zahrady v Kjótu nejkrásnější
Jedna z věcí, která mě na kjótských zahradách baví nejvíc, je to, jak dramaticky se mění během roku.
Na jaře dominují sakury a jemné pastelové barvy. V létě je všechno sytě zelené a zahrady působí téměř tropicky.
Podzim je ale podle mě nejkrásnější období – barevné listí vytváří v kombinaci s kameny, vodou a dřevěnými chrámy téměř dokonalou scenérii.
Naopak v zimě mají zenové zahrady úplně jinou, minimalistickou atmosféru.
Nejhezčí období je rozhodně jaro a podzim.