Cesta nejstarší křesťanskou zemí... Arménií

Cestopis z roku 2021 napsala Hanka Maturová

Zážitky pro tebe sepsala Hanka Maturová
Cestopis byl naposledy aktualizován 2021-10-13T23:10:34+02:00

Hanka Maturová procestovala 24 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 3 lety a napsala pro tebe 8 úžasných cestopisů.

Avatar uživatele Ahmad Masúd
Ahmad Masúd
před rokem

Azul: Projeli jsme celou zemi (z toho 2,5 dne v Karabachu) ve dvou (muži) a to převážně stopem či maršrutkami. Šlo to, i když je to již řada let a nejspíš to půjde i dnes, ostatně je více Asie, i když někdy bývá řazena do Evropy.

Autostopu bych se asi nebál ani za okolností samostatně cestující žena, protože po těch průserech z minulých let mají lidé jiný starosti. Navic předpokládám, že je země dost militalizovaná, což nějaký kriminalitě nepomůže. Stoupnout si na výpadku a časem vždycky někdo zastavil.

Problémy s dopravou byly v Karabachu, protože po odlehlých klášterech a sporných územích nikdo nejezdil, krom pašeráků. Dnes jsou však tyto oblasti většinou opět pod nadvládou Ázerů.

Jako žena spíš budete mít problémy s ubytováním. Nic moc lepšího většinou nebylo a hygiena tenkrát byla dost strašná. Sračka z jídla nebyla výjimkou. Na něco takového jako teplá sprcha si nevzpomínám.

V tomto směru spíš zkuste Ázerbájdžán (až to covid a poměry dovolí), tam služby fungují o pár řádů lépe.

Ahmade,

děkuju za další info, Arménie mě láká čím dál víc. Kvůli rodině nebudu moct jet na dlouho, vidím to tak na ty čtyři dny, co dovolí letenka, tím pádem Jerevan a okolí, ač bych celou zemi projela ráda. Na luxusním ubytování nelpím, jen nedělám kompromisy co se bezpečnosti týče, čili studená sprcha nevadí, ubytovně pro řidiče tiráků se ale vyhnu. Rusky se víceméně domluvím, tak by to mělo být v pohodě.

Ázerbájdžán i Gruzii mám na seznamu taky, číhám na levné letenky a doufám v méně covidových restrikcí než v zimě 20/21.

před rokem

Ty fotky, to je nádhera.... taková atmosféra..... tam (taky) určitě potřebuju jet!!! Čím fotíš?

Dá se něco z toho zvládnout bez půjčení auta (jasně, vím, že si to můžu vygooglit, ale jen jestli čistě náhodou nevíš)?

Jinak skvělý cestopis, super inspirace, děkuju:-))

PS

Skvělá kniha o Arménii je Tři jablka spadlá z nebe od Narine Abgarjan. Přinesl Ježíšek, čímž mě pošťouchl na cestu "nejstarší křesťanské země".

před rokem

Díky moc :). Mám dvě straší cropová těla od Canonu (ale pokukuju po obměně :)) a objektivy od Sigmy 18-35mm f/1,8 a 70-200mm f/2,8.

Bez auta... já Ti nevím. Jako ruku do ohně za to nedám, ale řekla bych, že to nebude moc žádná sláva. Já nad tou variantou ani neuvažovala, takže jsem to nijak extra nezjišťovala. Ale když jsem cokoliv četla v průvodci, tak to většinou bylo ve stylu "maršutka jezdí 2x denně v x, y". Pokud máš hodně času, tak by to asi šlo. A netuším jak je to tam se stopováním. Žádného stopaře jsem cestou nepotkala.

Za tip na knížku moc děkuju. Přečetla jsem si anotaci a vypadá to jako něco o co rozšířím svou sbírku.

Díky moc :)

Hanko, díky za info.

Máš dobrá skla, na těch fotkách to je vidět (dobré oko taktéž, samozřejmě). Já si poslední dobou zvykla létat jen s minibatohem, zrcadlovku nechávám doma a fotím na kompakt, je to kompromis, se kterým jsem po návratu domů často hrubě nespokojená.

Na cestování bez auta jsem už trochu koukala, Khor Virap se dá a snít o něm a o Araratu v dáli mi v tomhle upršeným podzimu aktuálně stačí:-)))

Ať žije Východ!!!

před rokem

treba lepsi kompakt, ja teraz premyslam nad niecim ako Panasonic LX15 / LX100 alebo Canon G7X/G5x

před rokem

Velmi pekna inspiracia, prave som aj ja dokoncil cestopis z podobnej cesty po Armensku. Vidim, ze velmi podobne destinacie, no stihli ste toho viac a teda urcite si necham poradit pri buducej ceste :)

A mozem poprosit meno pozicovne z letiska? Sice sme uz 2x vyuzili miestnu Caravan, no pri buducej navsteve by sme sa uz asi aj Jerevanu vyhli :D

před rokem

Díky moc :). Půjčovna byla Rent Motors. Byli moc příjemní, všechno bez jediného problému :). Pobočku mají hned dole v příletové hale. Jen pozor, na opačné straně, než zbytek autopůjčoven, tak jen s tím počítat a nenechat se zmást :)

Jinak přečetla jsem si Tvůj cestopis na webu a taky super inspirace zase i na jiné části země. Určitě využiju až se tam (snad) jednou zase vrátím :).

diky moc:)

Batuzkar
před rokem

Skvělé načasování tohoto cestopisu, právě jsem překročil hranice z Gruzie do Arménie a určitě se nechám inspirovat a některá z těchto míst navštívím. Doufám, že v Goris bude pán pořád rozdávat ořechy😉

před rokem

Tak to jsem moc ráda :). A těším se, že si třeba zase přečtu něco o Gruzii :).