Čína 3x jinak a dohromady vlastně vůbec!
Navštívíme spolu místa úchvatná, bizarní a naprosto neokoukaná!
Cestopis z roku 2024 napsal Barney Flyer
ÚVOD:
Je právě konec července. Někteří z nás přemýšlejí co koupit za vánoční dárky. Mě napadají i jiné, příjemnější, myšlenky. Také Vás každý rok, opakovaně, napadne vyrazit někam mezi svátky? Je to drahé a rozezlíte půlku příbuzenstva. Jenže já celý rok makám a dovolené mám sakra málo. Rodinu stihnu navštívit před odletem a přátelům přivezu něco milého z cest.
Jsem letecký fanatik a pravděpodobně poletím sám, takže mohu trochu více experimentovat. Pojďme to ještě trochu přitáhnout za vlásky a okořenit. Netrvá to dlouho a rozhodnu se vybírat destinaci podle stroje, který poletí! Jsou to šílené proměnné : zajímavé letadlo, exotická destinace, nejhorší možný termín v roce, přiměřená cena.
Trvalo to asi hodinu.
Potil jsem se u všech možných vyhledávačů letenek a podařilo se! Mám letenky z Prahy do Hongkongu, s rychlým přestupem. Za krásných 17.966,- na termín: 24.12. - 31.12. 2024, které jsem našel na stránkách Lufthansy. Takové sebeuspokojení jsem zažil naposledy při koupi první dovolené za 269usd (zpátečka do Thajska se Scoot). Ale to jsem ještě byl cestovatelské kido).
PŘÍPRAVY:
Čím jsem starší, tím víc přípravy flákám. Na Bookingu včas rezervuji hotely (čti asi hodinu po tom, než stačilo vyprchat nadšení z koupě letenek). Zároveň přicházím na to, že Hongkong je úžasná destinace a začíná mi docházet, kam vlastně na Vánoce letím.
Letím v sezóně do místa, které musí uspokojit téměř každého! Čekají mě treky krásnou přírodou, památky, pláže, mrakodrapy, super jídlo, sci-fi svět, krásné holky... No uvidíme.
Píšu první odstavce teprve v polovině září, ale těším se čím dál více. Kupuji další dva"lokální" lety. Na Hongkong si nechávám pouze 3 dny.
Jo a vlastně zpět k těm přípravám. Stačí si přečíst důkladně průvodce Hongkongu na těchto stránkách. Většinu informací najdete právě zde. Ostatní Vám podrobně popíšu v průběhu cesty. Víza nejsou potřeba, beru malý baťůžek, pas, powerbanku, čtvery trenky a kartáček na zuby. S angličtinou snad pomůže Google- translate.
DEN PRVNÍ : 24.12.2024
Je krásný, mrazivý, Štědrý den. Mířím na letiště. Napadá mě spousta myšlenek, jak tahle sranda může dopadnout. Objednal jsem si parkovací místo u POP Airport. Flexi Parking je tu nový a ceny jsou lidové. Za 8 dní platím 990,-. Z parkoviště vás odveze smluvní dodávka před terminál 1.
Letadlo odlétá až za 2 hodiny. Na snídaní volím Fast-track salónek (využívám vstupu zdarma na RB Visa gold debet). Jsem tu úplně sám. Z tradice si míchám gin-tonic a plním talíře vším možným.
První segment letím se Swiss. Mám trochu strach z přestupu. V Curychu je na něj pouhých 45 minut. Naštěstí se nekoná odmrazování a poloprázdný Airbus a220-300 se odlepuje od vzletové dráhy, pražského letiště, přesně na čas.
V letadle je o zábavu postaráno. Přes uličku sedí rodinka s dětmi. Pár ve středním věku. Manžel odevzdaný, sedící s dítětem o řadu vpředu. Žena sedící na trojce sama za ním. Představte si v letadle naprosté ticho a do toho hlášky typu: "nechceš housku", "podáš mi ten bramborový salát?"," v kolik si ho prosím tě vyndal z ledničky?", "vzal sis tu vodičku od letušky? Je zdarma!". Někteří cestující zabořeni s hlavou do dlaní tlumí svůj smích. Já jsem nalepený na okýnko a smíchy prskám. Začíná to hezky.
Přistáváme o 10 minut dříve. Spěchám na vlak, který mě doveze na satelitní terminál. Vše stíhám. Zrovna, když dorážím na gate, tak začíná boarding.
Dnes poletím poprvé s Cathay Pacific. Čeká mě minimálně 11,5hod. dlouhý let. Ještě před vzletem dostáváme u brány, jako dárek, pralinky. Airbus a350-900 vyráží na svou cestu, ještě před plánovaným časem odletu.
Něco málo musím k této společnosti napsat, jelikož si to opravdu zaslouží. Je to nejlepší economy s kterou aktuálně můžete letět. Rozteč sedaček 32", IFE naprosto nabitá vším možným, příjemné a velmi proaktivní letušky, dokonalé jídlo, rychlá wi-fi. Čisté a moderní letadlo. Letěl jsem s hodně aeroliniemi, ale tohle je naprostá špica! A nesmíte zapomenout si při letu s Cathay dát jejich tradiční nudle :)
Mé hodnocení: 10/10!
DEN 2: 25.12.2024, MACAO
Přistávám v Hongkongu v brzkých ranních hodinách. Jsem rozbitý jak cik**** hračky. Mám v plánu dostat se hodně rychle do Macaa. Což se mi úplně nepodařilo. Letiště slouží pro obě čínské provincie, takže do Hongkongu vůbec nemusíte vstoupit. Bohužel mě čekají jen fronty a další fronty. Lodě nějakou záhadou dnes ráno nejezdí. Musím autobusem. Fronta na lístek je nekonečná a jízdenku, která je zdarma, dostávám na čas odjezdu až v 9:30 (cca za 1,5hod.). Čas využívám na výběr peněz z bankomatu, instalaci virtuální Octopus karty a snídani, kterou kupuji v sedmičce (pro nezasvěcené: světoznámý řetězec potravin s názvem 7/11). Hongkongské dolary jdou použít i v Macao. Octopus karta je velmi praktická záležitost. Můžete jí použít na platbu téměř všeho (MHD, atrakce, obchody). Později však zjišťuji, že až na pár výjimek, byla instalace karty zbytečná a téměř všude funguje Apple pay.
Vyrážím vstříc dobrodružstvím. Obsluha terminálu Sky-pier nás přepočítá. Před nástupem do autobusu, nejméně 3x (po celou cestu budeme v bezcelní prostoru a nikdo se jim přeci nesmí ztratit).
Most Hongkong–Ču-chaj–Macao je famózní dílo, které překonává deltu Perlové řeky. Je cca 55 km dlouhý a cesta po něm trvá přibližně 50 minut. Během jízdy po mostě můžete obdivovat okolní přírodu. Hongkong není pouze město. To vám dojde už jen při průjezdu kolem ostrova Lantau, který také navštívím.
Vystupuji z autobusu na uměle vybudovaném ostrově, pár stovek metrů od centra. Nachází se zde obrovský hraniční přechod pro auta a chodce, který slouží pro 3 země (ano můžete zde vstoupit i do Číny). Celnice byla docela peklo. Přes pozemní přechod se hrnulo stovky lidí, toužící utratit statisíce v místních kasinech. Strávil jsem zde nejméně 40 minut.
V Macau (vlastně všude, kde jsem se mezi svátky pohyboval) působíte jako Evropan poměrně exoticky. Už v autobusu linky 101X na mě místní koukali jako na exota. Autobus se dá zaplatit kartou, nebo hotově, případně Macau passem, který jsem si nepořídil. Vyhodí vás přímo v centru starého Macau u kasina Grand Lisboa.
Mé první kroky vedly do Casina Wynn. Ne, nejdu utratit své životní úspory. Je to přes ulici a nachází se zde známá turistická atrakce. Už při vstupu do casina si připadám poněkud bezvýznamě (téměř jako dělník montující blinkry ve fabrice BMW). Portýři zde otvírají dveře luxusních vozů světoznámých značek a celý ten wow efekt je asi tak 5x větší než v Monaku.
Umělecká instalace ve vstupní hale Wynn Macao je strom symbolizující bohatství a prosperitu. Zvedá se z podlahy spolu s laserovou show každou celou hodinu. Velmi působivých je také 12 znamení zvěrokruhu vyzdobených na stropě před představením a myslím, že toto místo v Macau musíte navštívit.
Dnes bych rád navštívil historickou část Macau. Jedno z nejznámějších míst je pevnost Guia s majákem. Celkem rychle narážím na nemilý fakt. Podle Google maps pevnost nenajdu. Mapy sice fungují, ale má poloha na nich je někde uprostřed Perlové řeky. Vůdce Si Ťin-pching je všemocný a já jsem ztracený. Zapínám kompas v hlavě, mířím pěšky směr severovýchod a hledám nejvyšší kopec. Po cestě narážím na vkusný parčík Comendador Garden a v dáli zahlédnu ten správný kopec. Mám vyhráno.
Co se tomuto městu musí nechat, že i přes fakt, nejhustěji obydleného místa světa, je opravdu "walk friendly". Na vrchol se dostanu soustavou výtahů a nadchodů (samozřejmě pod dohledem všudypřítomných kamer a velkého bratra). Celou pevnost a okolí tvoří rozsáhlý park. Obyvatelé Macau jsou velcí sportovci. Všichni tu běhají, cvičí a to včetně důchodců ve starším věku. Odpovídá tomu i veškeré vybavení ve veřejných prostorech, jako např. sprchy, nebo toalety na každém rohu (ve stylu japonského sci-fi, s výhřevem prkénka, integrované spršky a rádia). Při návštěvě tohoto zařízení si v duchu zpívám známou píseň od Daniela Landy...
V Macau je mnoho míst, kde si připadáte jako ve středomoří. Pevnost Guia není výjimkou. Jako bonus je zde nádherný výhled na celé staré město. Což opravdu oceníte. Nejen z důvodu orientace, když nemáte mapu.
Mám hlad. Stánky v bavorském stylu mě nepřesvědčily. Seběhnu z kopce a vejdu do první restaurace, která vypadá trochu asijsky. Připadám si tu opravdu příjemně, ale něco tu nehraje. Na zdi visí thajský král, cítím známé vůně a obsluha vypadá tak nějak thajsky. Mám radost. Objednávám Pad-thai, Singhu a jako dezert mango sticky rice.
Na Tap Seac Square jsou vánoční trhy. Portugalská architektura, svařené víno, klobásy. Všudypřítomné nápisy "Felix natal", betlém v životní velikosti. Evropské vánoční koledy linoucí se z reproduktorů. Je to bizár!
Kolem kostela sv. Lazara se vyškrábu na druhý kopec, na kterém se nachází pevnost Monte de Fort. Další stánky s bramboráky a gulášem, ale ten pravý šok teprve přijde.
Největším lákadlem Macau je náměstí s pozůstatky kostela Ruins of St. Paul's. Místo je narvané k prasknutí. Vystupuje zde městský symfonický orchestr. Hrají se koledy a klasická díla od světoznámých evropských tvůrců, včetně těch českých. Dnes už mě nic nepřekvapí.
Přichází jet-lag. Posun času je +7hodin a já na to poměrně trpím. Proplétám se starým městem přes nádherné náměstí Senado Square a kolem kostela Sao Domingos. Obrovský vánoční strom a čínské vlaječky na každém rohu navozují tu pravou, středomořskou, vánoční atmosféru.
Dnes přespím jednu noc ve velmi pěkném hotýlku Belive Andmore. Tohle město je poměrně levné, ale bohužel do cen ubytování se promítají extrémní ceny nemovitostí. Za malý, útulný a velmi komfortní pokoj platím cca 3150,-/noc.
DEN 3: 26.12.2024
Dnešní den se vydáme na ostrov Taipa. Jestli Vám přišel včerejší den tak trochu přitažený za vlasy, tak dnes trochu přidáme pod kotel. Je brzo ráno. Jet-lag mě pořádně zatápí, ale má to své výhody. Město ještě spí a já mohu navštívit některé památky bez davů turistů. Při toulkami ulicemi obdivuji v čem místní dokáží žít.
Po ulici Alm. Sergio mířím pěšky na jižní cíp poloostrova. Na náměstí Largo do Pagode da Barra navštěvuji starý čínský chrám A-ma Temple. Jedná se o nejstarší chrám v Macau a vstupné je zdarma. Na portugalském náměstí mě do chrámu pouští portugalský mladík mluvící čínsky. Kdo by to také čekal. Už jsem tu potkal Číňana mluvícího portugalsky (je to stále úřední jazyk).
Nejrychlejší způsob, jak se dostat na ostrov Taipa, je autonomní vláček. Spojuje starou část města, zmíněný ostrov a mezinárodní letiště. Cena jízdy se liší podle vzdálenosti a lze platit přes Apple pay, nebo Macau passem. Mám namířeno do stanice Pai Kok a platím 8MOP (cca 24kč).
Okolí stanice Pai Kok, s původní zástavbou, je pomyslná oáza mezi mrakodrapy a kasíny. Využívám toho a naposledy nasaji středomořskou atmosféru. Toulám se uličkami a nacházím michelinskou, tradiční, portugalskou restauraci Litoral.
Zážitek to byl opravdu autentický. Jídlo blížící se gastropornu a portugalské červené víno mě vystřelilo do vesmíru. Obsluha byla neskutečná a ceny, na úroveň restaurace, poměrně lidové (2x 2dc vína, hlavní chod, dezert za celkem cca 900kč).
Nastal čas poznat i druhou tvář městského státu. Macau je vyhlášené svými kasíny. Las Vegas už dávno není v tomto směru největší. Místní podniky jsou impozantní a obrat místních kasínn je cca 4x vetší než u zmíněného města v Nevadě.
Do těchto míst se sjíždějí nejbohatší Číňané a utrácejí zde nesmyslné částky. Součástí každého kasina jsou obrovská nákupní centra.
Na vyhlášené ulici Cotai Strip můžete navštívit obchodní centrum, kde vás svezou na gondole, nebo vystoupat na Eiffelovu věž. Já jsem obdivoval Westminsterský palác Big Benem.
Nejsem příznivcem těchto aktivit, ale vidět jsem to musel. Vzhledem k rozlehlosti areálu, se dostavila únava. Přesunul jsem se do nedalekého hotelu Brodway. Místní ceny jsou úměrné smetánce, která místní atrakce navštěvuje. Naštěstí jsem zde byl mimo sezónu. Za hotel Brodway jsem zaplatil "pouhých" 3600,-/noc. V ceně hotelu je možnost navštívit Grand resort v komplexu Galaxy casina. Nachází se zde obrovský aquapark a největší venkovní bazén s vlnobitím na světě.
DEN 4: 27.12.2024 TAIPEI
V ranní hodinách se přesouvám na mezinárodní letiště Macau. V roce 1995 ho ještě stihli dostavět Portugalci. Letiště je zajímavé svou uměle vybudovanou přistávací dráhou přímo v moři.
Využívám Lounge key na své debetce a snídám v Plaza Premium lounge. Zapomeňte na evropské salónky. Úroveň a gastronomie v tomto salónku je o parník dál.
Vypadá to, že stihnu navštívit další kousek "Číny" před anexí Čínou. Dnes letíme na Taiwan (Čínská republika)!
Jako způsob dopravy jsem zvolil 5* aerolinii Starlux. Jejich služby a pohodlí letadel jsou vyhlášené a patří mezi absolutní špičku v JV Asii. Cena letenky v období Vánoc: 2700,-
Krátká recenze STARLUX: let dlouhý 1:20 hod., rozteč sedaček 31", IFE, wi-fi, zásuvky, polštář, deky, dokonalé jídlo, sluchátka, neomezeně nápoje, velmi profesionální obsluha, v business plně polohovatelné sedačky a nové moderní letadlo airbus a321 NEO. Vlhký sen na letu s Lufthansou! Mé hodnocení: 10/10
Po příletu do Taipeie je nutné vyplnit vstupní formulář (lze i online). Na Taiwanu jsou velké restrikce ohledně dovozu potravin. Po příletu procházíte důkladnou kontrolou (Česká republika je v tomto směru na seznamu velmi rizikových států). Vystál jsem si poměrně dlouhou frontu na imigračním a bez jakýchkoliv dotazů vpuštěn do země.
Do města se nejrychleji dostanete vlakem. Vlak lze platit kartou přímo u turniketu pomocí Apple pay (ostatní MHD pouze hotovostí, nebo s Easycard).
Na Taiwanu je v tomto období opravdu zima. A dnes byla opravdu pořádná. 14°C, studený vítr a déšť. Počasí opravdu nenahrávalo k dobrému pocitu z města. V prvních hodinách jsem chtěl koupit letenku zpět do Hongkongu.
Kroky mě vedou do Memorial parku a Liberty Square. Náměstí je opravdu impozantní. Návštěva místních pamětihodností mi trochu spravila náladu, ale zmrzlý jsem byl až na kost. Přeci jenom cestuji pouze nalehko, takže na sebe vrstvím úplně vše, co najdu v malém, 20l batohu.
Brzo uteču do stanice metra. Zde poprvé poznávám disciplinovanost Taiwanců. Pohyb v metru má svá pevná pravidla a i přes vytíženost stanic je pohyb pohodlný. Do soupravy se nastupuje z front, které se tvoří na nástupištích. Nikdo si nedovolí v soupravě dělat nepořádek, nebo třeba jíst. Opět si tu připadám jako exot. Děti si na mě ukazují. Jedno ke mně přiběhne a začne volat na rodiče "blue Eyes, blue Eyes!". Dobrá nálada je zpět :)
Pomocí červené linky metra se dopravím až do stanice World Trade Center. Na Taiwanu budu pouze 2 dny, takže nenavštívit mrakodrap Taipei 101, ve tvaru pagody, by bylo trestuhodné. Lístek se dá koupit přímo na místě a stojí 600TWD (cca 440kč). Už pouze výtah je zážitek, nejen díky rychlosti. 89 pater překonáte za 37 sec.! Výhled je úžasný. Zvolil jsem čas při západu slunce. Bohužel zážitek kazí všudypřítomný smog.
Večerní hodiny trávím ve čtvrti Ximen. Místo které nabízí neskutečné gastronomické zážitky. Snědl jsem zde tolik tradičních knedlíčků, že mi lezly ušima. Doporučuji podnik Xing Fu Thang, kde se vyrábí původní metodou. Celý postup výroby můžete sledovat přímo z ulice. Krom knedlíčků si zde můžete dát Bubble tea. Pro někoho naprosto nicneříkající nápoj. Ale zde si pochutnáte na originálu! Tento nápoj pochází právě odsud. Kuličky se vaří z manioku, jsou horké a zalévají se čajem a ledovou smetanou. Vše se zasype cukrem a flambuje.
Běžím na poslední vlak. Před turnikety dobíhám a obsluha na mě volá "tooo latee". Vyděšený výraz na dozorce platí. Turnikety jsou sice už zablokované, ale dostávám do ruky "volňáska", přeskakuji turniket a běžím k vlaku. Těsně za mnou se zavírají dveře.
Ubytovaný jsem v All-Ur Boutique Motel, nedaleko stanice New Taipei Industrial Park. Dnešek je plný překvapení. Název "motel" mi připadal podezřelý. Platím cca 4000,- / 2noci se snídaní. Dostanu kartu od pokoje, dopravím se výtahem do 7. patra a ocitnu se v "garážích". Jsem zmatený. Na pointu vtipu přicházím poměrně rychle. Je to opravdu motel a před každým vstupem do hotelového pokoje je parkovací stání. Jak praktické!
DEN 5: 28.12.2024
Motel musím každému doporučit. Nejen kvůli opravdu luxusnímu vybavení, ale také kvůli strategickému umístění (stanice vlaku zajišťuje velmi rychlou dopravu do centra města, ale i na letiště).
Snídani jsem úspěšně zaspal (byla do 10:00). Sfouknu to někde po cestě. Ceny za jídlo, se na ulici blíží Thajsku. Díra v rozpočtu nehrozí. Mířím nadzemkou žluté linky s přestupem na Xinpu do Lunshan Temple.
Čínský chrám je opravdu jeden z nejhezčích ve městě. Přivítá vás umělý vodopád a jezírko s koi kapry. Prohlídka nezabere ani hodinu a vstup je samozřejmě zdarma. Procourám přilehlou čtvrť Ximen a mířím na metro.
Dnešek strávím v horách. Treky mě neskutečně baví a byl to jeden z cílů mé cesty. Ten asi nejzajímavější se nachází nedaleko stanice Xiangshan, na červené lince metra. Přímo ze stanice vystoupáte do Xiangshan Park. Elephant trail začíná na druhé straně, viz. přiložená mapa. Vyškrábat se na Elephant mountain je celkem snadné a nezabere to ani hodinu. Během výstupu se naskýtají nádherné výhledy na město a mrakodrap Taipei 101.
Elephant trail jde kombinovat s moc hezkým Hushan Hiking Trail. Plánuji trasu, abych stihl návrat před setměním. Volím okruh přes vrchol hory Nangangshan. Pokud chcete výstup přežít bez úhony, tak si nezkracujte cestu jako já a držte se červené značené cesty (viz. mapa). V okolí je mnoho tras, které vás navedou na úseky zajištěné lany. Takže pokud nemáte rádi ferraty bez jištění, tak nedoporučuji. Na jeden takový jsem narazil. Super adrenalinový zážitek, ale ne pro každého. Proto předem nastudujte mapu a místům, kde je vyznačen "žebřík" se doporučuji vyhnout.
Na kopec jsem samozřejmě nestihl vylézt před setměním. Naštěstí je většina stezek osvětlená, takže můžete vyrazit na výlet i v noci. Výhledy na město budou neskutečné.
DEN 6: 29.12.2024 HONGKONG
Je brzo ráno. Letadlo odlétá v 8:05 a chci stihnout snídani na letišti. Večer před odletem objednávám Bolt na přesný čas dojezdu k terminálu. Pro snídani jsem vybral Oriental Club Lounge. Mám předposlední volný vstup v tomto roce. Salónek je jeden z nejlepších, které jsem navštívil. Nabídka jídla a nápojů je neskutečná a přístup personálu opravdu vstřícný a profesionální.
Zapomněl jsem Vám říct kam letím. Do Hongkongu samozřejmě! Dnes už to klapne a nepodíváme se pouze na letiště.
Letecká trasa mezi Taipei a Hongkongem je jedna z nejvytíženějších v JV Asii, takže nabídka aerolinií je velmi pestrá. Dnes vyzkoušíme EVA air. Tuto prémiovou společnost, mnozí z vás, znáte z dálkových letů z Vídně.
Krátké hodnocení: Lokální let trval něco málo přes hodinu. Místa na nohy v economy dostatek, jídlo výborné, obluha příjemná a proaktivní, v business pouze "premium economy" sedačky. Překvapením byla sluchátka pro připojení na palubní "radio", které najdete v opěrce. Za chybějící IFE, zásuvky a wifi dávám 8/10, ale stále jsme ve vemíru proti Evropě. Určitě vybírejte spoje, které operují větší letadla, jako 787 Dreamliner, nebo a330. Já jsem byl omezený časem odletu, takže jsem se musel spokojit s postarším Airbusem a321.
Z letiště je mnoho způsobů, jak se dostat do centra města. Já zvolím ten nejméně tradiční a to pěšky. Ano budu trochu "cheatovat". Hongkong není pouze město. Tento malý kus země nabízí mnohem více, než si většina z vás dokáže představit a já vám kousek z toho ukážu. Po příletu se dopravím patrovým autobusem linky S1 do stanice Tung Chung na ostrově Lantau. Octopus karta ve virtuální peněžence funguje naprosto dokonale.
Přes aplikaci Klook kupuji lístek na lanovku (ceny atrakcí v okolí jsou většinou levnější přes tuto appku) za cca 23usd. Jako bonus dostanu poukaz na e-sim s 3GB dat (běžně používám Airalo).
Lanovka na Lantau poskytuje nádherné výhledy. Pokud budete mít štěstí (ne jako já), tak uvidíte jeden z nejdelších mostů na světě přes deltu Perlové řeky, mezinárodní letiště, ale hlavně nádhernou přírodu v okolí. U horní stanice lanovky se nachází Ngong Ping Village. Když už tu budete, tak samozřejmě musíte navštívit velkou sochu Tian Tan Buddha a přilehlý chrám Po Lin Monastery.
V plánu mám hřebenovku až do městečka Mui Wo. Plány jsou jedna věc, ale když si v mapách vygeneruji výškový profil, tak jsem nemile překvapen. Čěká mě výstup na nejvyšší horu Hongkongu Lantau Peak a celkové převýšení něco přes 1000m.
U cesty moudrosti Wisdom Path se mi naskýtá pohled na vrchol hory. Mám před sebou cca 15 km a 5 hod. tůry. Výstup na nejvyšší kopec je trochu utrpení a zdolávám tisíce nekonečných schodů. Brzo vyplivnu plíce. Kolem mě běhají místní důchodci a tak trochu se stydím. Po 1,5hod. jsem na vrcholu!
Na Lantau Peak musím trochu přehodnotit trasu. Otevírám mapy.cz a volím místo trasy přes Sunset peak, trochu delší cestu po vrstevnici.
Po trase se neskutečně mění příroda. Chvíli si připadám jako v Krkonoších. V nižších polohách procházím bujnou vegetací podobné Amazonii a posledních pár kilometrů mi připomíná Istrii. Výhledy na rozeseté ostrůvky, pláže s bílým pískem a krásnou přírodou jsou úžasné.
Poslední kilometr doslova běžím. Už se stmívá a chci stihnout ferry do centra Hongkongu. Staré čínské městečko Mui Wo má zajímavou, poklidnou atmosféru. Na kraji obce vyplaším stádo vodních buvolů a mám celkem nahnáno. Dobíhám trajekt, pomocí Octopus karty v mobilu platím 25HKD (cca 80kč).
Už je úplná tma. Nevím jak dlouho jedu trajektem, jelikož usínám. Budí mě světla metropole. Pohled z okna trajektu je neuvěřitelný.
Viděl jsem hodně velkých měst, ale na tento pohled nikdy nezapomenu. Dnes už mám všech těch vjemů plné zuby. Z přístavu jdu nejbližší trasou směr metro Admiralty. I přes to, se mi město vrývá pod kůži a těším se na další den.
Ceny ubytování v Hongkongu jsou "přes čáru". V centrální části ceny atakují 10tis. za noc. Trochu rozumnější ceny jsou na druhé straně Victoria Harbour v části města Kowloon. Já jsem zvolil ubytování v jižní části ostrova, nedaleko Ocean parku. Nina Hotel Island South se nachází přímo u stanice metra Wong Chuk Hang. Je to pouhé 2 stanice z centra a ceny jsou zde "přijatelné" (cca 4500,-/noc).
DEN 7: 30.12.2024
Těším se do města. Po vydatné snídani v hotelu jedu žlutou linkou metra do stanice Admiralty. Nejznámějším místem je samozřejmě Victoria Peak. Lupeny kupuji přes aplikaci Klook za 15usd (jednosměrná jízdenka + Sky Terrace) . K lanovce jdu přes HongKong park. Je to jeden z mnoha parků. Je jich zde mnoho a bujná vegetace uprostřed města mi trochu připomíná Kuala Lumpur.
Samotná jízda lanovkou je velký zážitek. Můžete samozřejmě zvolit low-cost variantu v podobě autobusu, nebo pěšího výletu. Ale já všem doporučuji právě lanovku.
Výhled z terasy nákupního centra je opravdu famózní. Asi není potřeba více se o tomto místě rozepisovat. Foto přikládám...
Z kopce už jdu větší část pěšky a kochám se výhledy. Část si krátím jízdou doubledeckerem. Ocitám se nedaleko Central Plaza. Město mě naprosto pohltilo. Po Hennessy road se kodrcají staré dvoupatrové tramvaje. Společně s červenými taxíky a patrovými autobusy neskutečně dotvářejí kulisu města. Znám málo takto autentických míst.
Mířím k Wan Chai Ferry. Po městě se chodí velmi příjemně pěšky a mhd je poměrně levná. Nejlepší je ovšem lodní doprava. Výhledy na záliv se jen tak neokoukají. Nadchodem překonávám Gloucester road a pořizuji mraky fotek.
Přístavní molo Wan Chai je jedno z míst, kde můžete uskutečnit plavbu společností Star Ferry, na druhou stranu zálivu. Cesta historickým parníkem stojí cca 18kč. Zážitek k nezaplacení! Město, až na ubytování, je poměrně levné.
Na opačné straně zálivu se ocitám nedaleko chodníku slávy, přímo pod historickou věží s hodinami. Clock Tower je pozůstatkem původního vlakového nádraží, které zajištovalo spojení s pevninskou Čínou. Chodník slávy je pro mě španělská vesnice. Najdete zde v zábradlí otisky rukou, všech možných hvězd, které zná pouze cca 1,5 miliardy obyvatel planety. Vykašlete se na Hollywood, ty pravé celebrity jsou právě zde!
Podél hlavní ulice Nathan najdete neskutečné množství zajímavostí, které můžete navštívit. Kowloon park mi zajistil dostatek odpočinku. Navštívil jsem, při té příležitosti, asi nejmenší Mc Donalďs (mají zde bohužel pouze zmrzlinu). Cestu si krátím autobusem. Z horního patra jsou super výhledy na rušné velkoměsta. Navštěvuji Ladies market a nakupuji dárky (tohle tržiště opravdu klame názvem). Pro milovníky zvířátek se nedaleko nachází Goldfish market. Malá rybička by mohla projít letištní kontrolou. Samozřejmě pokud rybičku budete mít v nádobě do 100ml :)
DEN 8: 31.12.2024
Budím se do posledního dne v roce 2024! Mířím do velkoměsta. Potřebuji nasát co nejvíc té úžasné atmosféry. Jsem v Honkongu již třetí den a ještě jsem se nesvezl patrovou tramvají. Vystupuji z metra nedaleko United Centra. Nastupuji do první tramvaje a mířím do výhodní části města. Jízda stojí pouhé 3HKD (cca 9kč). Linka zde jezdí pouze jedna. Jen si musíte dát pozor kde končí. Což se stalo i mě (pak jste nemile překvapeni a musíte přestupovat).
Na druhý pokus vystupuji ve stanici Mount Parker road. Rád bych navštívil Yick Cheong Building, která je známější pod názvem Monster Building. Pokud vstoupíte do nádvoří obytného bloku, tak teprve pocítíte v jakých podmínkách místní žijí. Hezké 3kk stojí v Honkongu cca 130mil. kč. Takže si umíte představit, co si zde můžou dovolit obyčejní lide. Budova níže na fotkách má přibližně 10 tisíc obyvatel.
Už jsem opět v tramvaji. Zabírám místo v patře, koukám z čelního okénka a kochám se. Městem bych mohl jezdit celý den. Tramvaj se dá platit hotově, nebo Octopus kartou. Je to jedno z mála míst, kde nelze platit přes Apple pay (autobus není problém).
Vystupuji až na Jubilee Street. Svezeme se zde netradičním dopravním prostředkem. Central-Mid-Levels Escalators je nejdelší soustava eskalátorů a travelátorů na světě. Jeho délka je neuvěřitelných 800m. Dopraví vás dál než do půlky Victoria peak a po cestě můžete vystoupit v různých částech města dle libosti. Dodnes má svůj jízdní řád a směr jízdy se liší dle denní doby a zda lidé míří z práce, nebo do práce.
Naposledy mířím přívozem na druhou stranu zálivu. Stmívá se a dokonalou silvestrovskou atmosféru dotváří tradiční lodě Dukling. Jejich červené plachty a černý trup působí až kýčovitě. Mám zde posledních pár hodin. Na výškových budovách je připravené odpočítávání a já mířím na vlakovou stanici Kowloon.
Cesta na letiště, poloprázdným vlakem, uteče velmi rychle. Poslední volný vstup do salónku použiji tento rok doslova "za minutu dvanáct". Kyra Lounge je úžasné místo, kde si dát poslední večeři v roce. S obsluhou byla opravdu zábava a míchané drinky tekly plným proudem. Chvílemi jsem se bál, že mě v tom stavu nepustí do letadla.
Právě je 23:15, 31.12.2024 a nastupuji do letadla. Dnešní let je naprosto výjimečný. Jedná se o pravděpodobně poslední silvestrovský let Airbusu a340-600 na této lince (nejen na této). Letoun je naprosto unikátní a byl to také důvod mé cesty. Nakonec se však ukázalo, že to byla pouze taková bezvýznamná třešinka na dortu. Hongkong a okolí je místo kam se chci určitě vrátit.
Nebudu hodnotit služby Lufthansy (nestačí mi na ně stupnice). Let jsem si naprosto užil. Byl jsem samozřejmě i v unikátním WC v podpalubí. Krátce před startem jsme oslavili nový rok a zakroužili nad Hongkongem. Champagne samozřejmě bylo také! Možná i slza ukápla...
ZÁVĚR:
Tentokrát se nebudu moc rozepisovat. Nebudu zde, výjimečně, uvádět přesný rozpočet, jelikož ho jednoduše nevím. Pravděpodobná částka na 8 dní se pohybovala kolem 50.000,- Bylo to velmi ovlivněno tím, že jsem cestoval sám (ubytování stojí téměř 2x více). Některé položky jsem nehradil (benefit karty, vánoční dárky v podobě bankovek, nebo úhrady za mílový program u Lufthansy).
Cestování po čínských provinciích jsem si neskutečně užil a některá místa naprosto předčila má očekávání. Malým zklamáním byl pouze Taipei. Naštěstí jsem ho viděl ještě před invazí a mohu si udělat "fajfku" nad navštívenou zemí. Na druhou stranu Macau byl naprostý ústřel. Neznám bizarnější místo. Myslím to naprosto v dobrým. Neznám nikoho, kdo zde byl a myslím si, že je to velká škoda. A to nejlepší na konec? Samozřejmě Hongkong! Těžko se to popisuje, musíte navštívit sami :)
V případě jakýchkoliv dotazů jsem Vám k dispozici. Váš Barney !
IG: barneyho_u_lety

Barney Flyer procestoval 39 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 11 úžasných cestopisů.
S mapami se to má v Číně tak, že je tam jakýsi offset na zmatení nepřítele. https://en.wikipedia.org/wiki/Re...a_in_China Stačí si předem stáhnout offline mapu třeba v MAPS.ME a jsi v klidu.
Taipei 101 nemá tvar pagody, ale bambusu.
Hodně levné ubytování najdeš v Hongkongu ve slavných Chungking Mansions a při troše (ne)štěstí to můžeš mít i s dobrodružstvím. 😆 My jsme jen museli čekat na ubytovatele, než se vrátí z policejní služebny.
Taipei 101 nemá tvar pagody, ale bambusu.

Naštěstí to bylo jen v Macau a to je tak malé, že se tam člověk s dobrou orientací neztratí. V Hongkongu už vše fungovalo. O té pagodě jsem někde četl a mně to přijde hodně podobné :-) Naštěstí jsem v Hongkongu využil kredity v peněžence (booking) nasypané z benefitky. Takže to tak nebolelo :-)

Cathay Pacific? EVA Air? Starlux?! Nezávídím. Nene. Vůbec. Fakt neeeee.
Uvažuju kam na podzim, tak jsi Číňanů jeden bod přidal. :)
Cathay Pacific? EVA Air? Starlux?! Nezávídím. Nene. Vůbec. Fakt neeeee.
Uvažuju kam na podzim, tak jsi Číňanů jeden bod přidal. :)

Tak s tou závistí něco udělej :-) Je to super kus země a když se ti tam nebude líbit, tak jsou poměrně snadno dostupná místa po okolí za ne moc peněz ( Bangkok, Osaka, Hanoj, nebo třeba Filipíny :) )
Kdyz nebyla Cina vubec, aspon jsi nepotreboval vizum. Ma to i sve vyhody. Zajimave, ze na Taiwanu bylo o tolik chladneji nez v Hong-Kongu a Macau. Taiwan zas nejak moc extra na sever na mape nevypada. Nebo zrovna doslo ke zhorseni pocasi?
Diky za informaci o tom novem moste z Hong-Kongu do Macaa, dokoncenem v roce 2018. Kdyz jsem tam kdysi byl, tak bylo k dispozici pouze ferry.
Jinak krome centra Macaa a dalsiho kasinoveho ostrova Taipa se mi tenkrat dost libila atmosfera a priroda na jihu ostrova Coloane. Je tam dlouha plaz i vesnice Coloane, jiz vevodi malebny portugalsky kostel (Igreja de São Francisco Xavier).
Stale v Macau mluvi jen cinsky? Stezi nekdo anglicky? A zda se, ze uz temer vubec portugalsky (jen napisy zustaly). Zrejme uz i strasne malo jejich patuá papiando. Na ukazku mistni pisen:
A pokud jsi podnikl tolik zajimavych letu, slo nastradat i vyssi mnozstvi mil u ruznych alianci? Nebo uz i tyto letenky byly jako awards tickets (za mile z minulosti)?
Ahoj.
Já měl na tom Taiwanu asi fakt smůlu. Další dny už byla předpověď přes 20. Ale stejně většina času i v Hongkongu a okolí byla na mikinu.
Z Macau jsem stále trochu rozpačitý. Je tam nejvíce cítit čínský vliv. Na druhou stranu mají portugalské tradice a jsou na to očividně hrdí. Je tam na každém kroku vidět jak se snaží z toho portugalského dědictví co nejvíc vytěžit (rozhodně to nepůsobí lacině, nebo že by to bylo jen na oko). S angličtinou nebyl problém vůbec nikde (obchody, restaurace, veřejná doprava, hotely).
Co jsem nezmínil v cestopise, tak Macau se neskutečně rozrůstá. Budují se umělé ostrovy a třeba nadzemka už má 3 větve a ve výstavbě je napojení na severní a jihozápadní přechod Číny.
Co se týká aerolinek, tak zpátečka byla celá koupená u Lufthansy a jen jsem si vybíral aerolinie, které operují (Cathay má codeshare se Swiss, takže tam byla jasná volba). Uz dlouho jsem chtěl zkusit STARLUX a využil jsem toho, že lítá z Macau. Zpět do HK bylo velké váhání mezi China airlines a EVA. Chtěl jsem jen vyzkoušet různé aerolinie, nic jiného za tím nebylo :)
Ahoj.
Jakube, ono tam má vliv i klimat, který je v Hong Kongu CWA a na Tchaj-wanu CFA. Tj. Hong-Kong je během zimy suchý a Tchaj-Wan naopak vlhčí. V létě na tom budou podobně, ale zimy se u nich liší.
Na každé místo jednoduše působí (během zimy) jiné síly.
Představ si rozdíl mezi Prahou a Londýnem třeba. :) Zhruba stejně vysoko na severu, ale moc podobná ta města si nejsou. Ale tady platí už celoroční rozdíl.
Na každé místo jednoduše působí (během zimy) jiné síly.
Jo, vlhkost, to je previt!
Souhlasim s tim, ze tomu tak je.
I kdyz treba srovani Prahy s Londynem muze byt navic ovlivneho i tim, ze Praha je dost vnitrozemska a Londyn temer primorsky.
Ale jeste zpet k tomu novemu mostu Hongkong–Čuchaj–Macau. Koukal jsem se na googlemaps i mapy.cz a vidim, ze jde o most i tunel zaroven. Tunelova cast pod vodou asi 6,5 km. Tedy dosti podobne uchvatne dilo jako silnicni spojeni mezi Kodani a Malmö. Slo to dobre behem jizdy zaznamenat i z autobusu?
Jo, vlhkost, to je previt!
Souhlasim s tim, ze tomu tak je.
Most je to neuvěřitelný, ale vzhledem k podmínkám v den příletu (smog a dohled cca 0,5- 1km) moc vidět nebylo. Když budou dobré rozptylové podmínky, tak musí být super výhled z okolí Lantau Peak, nebo lanovky. Z kopce jsem ho viděl pouze část. Ale i tak, když člověk vnímá, že po něm jede 45min., tak je to něco skoro nepředstavitelného.