Dubaj - Abú Dhabí
Pátá návštěva a stále je co objevovat.
Cestopis z roku 2023 napsala Petra _7
Dubaj většina z nás už asi navštívila, jak sem psala před x lety v prvním cestopisu, mě/nás úplně nadchla. Během let 2017-2024 jsem Dubaj navštívila 5x a jednou jsme to spojili s návštěvou Abu Dhabí. Chtěla bych tímto cestopisem ukázat všem, co ještě v Dubaji nebyli, že je to země, která má co nabídnout a že už opravdu není zemí nedosažitelnou, co se týče financí.
Vždycky, když někam cestuji, ať už jen někde po Evropě, nebo dál, vždy si zde pročítám cestopisy a z každého si něco zajímavého vezmu. Takže bych i tento cestopis chtěla pojmout tak, že pokud se do Dubaje někdo chystá, a je to jeho první návštěva, třeba se mu bude nějaká rada hodit.
V první řadě bych chtěla říct, to co píšu v úvodu, že Dubaj už vůbec není nedosažitelnou zemí. I já sem měla před x lety pocit, že do Dubaje jezdí jenom boháči, podnikatelé a modelky a že podívat se sem bude nesplnitelné přání. Ale už tomu tak vůbec není. Letenky se dají sehnat ( pokud Vám úplně nezáleží na termínu) za pár tisíc. Já sama jsem letěla do Dubaje i za tis z Prahy nebo za 2800,- z Vídně do Abu s Wizz. Jasně, jsou to hladolety a těch 5-6h je takový strop ( za mě ), co jde v nízkonákladovce přežít, ale teď se lítá s nízkonákladovkami přes půl světa.
Další pocit určitě je, že ubytování v Dubaji je drahé. Další mýtus. Ano, jsou zde hotely za x tisíc na noc, ale pak tu jsou hotely, které Vás budou stát míň, než noc ve Špindlu. Já sama sem posledně měla hotel na tři noci, pro dva, s polopenzí za 6 600,- ! U metra, s bazénem a znovu zmiňuji polopenzi ! ( Atana Hotel ) .
Další hotely, v kterých sem bydlela pro inspiraci - Premier Inn Dubai Ibn Battuta Mall - v tomto hotelu jsme bydleli, kvůli cestě z Abu Dhabi - hotel leží přímo na metru, dole velký obchoďák ( jídlo, lékárna, obchody se vším ), hotel neurazí- nenadchne. Další hotel - City Max Hotel Bur Dubai - v tomto hotelu jsem byla 2x, poprvé od cestovky ( cesta vyšla na necelý týden tenkrát s polopenzí i s letenkami na 12 tis. ) poprvé se mě hotel docela líbil, při druhé návštěvě jsem byla malinko zklamaná z čistoty - ale bohužel je to všechno o lidech no - hodně Indů, ty se chovají jako prasata a to hotel moc neovlivní :( další hotel, který mě teda nadchl, byl hotel FORM Hotel Al Jaddaf - ten byl dražší, ale moderní, čistý, sice dál od metra, ale stanice metra byla asi 50 m, okolo krámy, pár místních restaurací, kde jsme měli jedno z nejlepších Butter chicken asi za 60 Kč :) bazén na střeše s nádherným výhledem a jedna z nejpohodlnějších postelí vůbec :)
Takže, máme za sebou letenky a ubytko a teď atrakce :) V Dubaji je každý rok něco nového. Furt se něco staví, plánuje, vzniká. Aspoň za sebe můžu říct, že pokud máte na Dubaj určený větší finanční rozpočet, můžete každý den vidět a zažít něco jiného. Pokud máte finanční limit vyberte jen jednu dvě atrakce, všechny stojí za to. My se každou návštěvu snažíme vidět něco jiného, nového. Tady pár tipů.
Burj Khalifa - lístky předem koupit na ofiko stránce, na přesný čas a den( pozor bývají tam fronty a čas není orientační, když přijdete později, nemusí vás vzít). Vstup je přes obchodní centrum, to centrum je obrovské, tak si nechat velkou časovou rezervu. Výhled je možný ze 124/125 podlaží nebo 148 ( dražší ) my byli jen v tom nižším, vím, že nahoře je nějaký lehký bufet – ale cenově to už bylo o dost dražší a i výhled z nižšího patra je super. Nejvíce narváno je v době západu slunce. Pozor na všech atrakcích jsou bezpečnostní kontroly. Kolem Burj Khalify jsou nádherné procházky, jak ve dne tak v noci, určitě si to okolí projděte. Metro jede přímo do obchoďáku, cesta od metra je teda ale zdlouhavá. Taky určitě najít křídla na fotku - The Wings of Mexico- krásná fotka v pozadí s Burj Khalifou !! :) ( hoďte do mapy)
Fontány u Burj Khalify- každý večer fontány s hudebním doprovodem, každou půlhodinu jiná hudba, dá se jít i pozorovat z vody na takových plovoucích deskách, krásný zážitek. Vím, že teď se mají na pár měsíců zavírat a rekonstruovat, tak si vždy najít na oficiálních stránkách raději informace.
Dubaj Frame - zlatý rám ( je to jakoby rám, mezi starou a novou Dubají ). Lístky předem na určitý den a čas, myslím, že jdou koupit i případně na místě. Za mě nejlépe jít hned ráno, minimum lidí- nahoře prosklená podlaha, hezké výhledy a vstupné je relativně nízké. Sem bych jela taxíkem, je to dál od metra.
Dubaj Marina - krásný přistav, obchody, bary, promenáda- za mě jedno z nejhezčích míst v Dubaji, neskutečná atmosféra, nejlépe navštívit k večeru – vše svítí, jede tam metro a pak tramvaj, celá Marina se dá obejít, má to x km.
JBR Beach + AinDubaj ( velké vyhlídkové kolo) - jedna z nejhezčích pláží- nádherné výhledy, zázemí, kavárny, restaurace, sprchy ( za poplatek ) wc, slunečníky teda za poplatek ( docela veliký), ale jinak pláž je zdarma .
Na téhle pláži se nachází Ain Dubaj - obří kolo ( bylo asi 3 roky zavřené, ale už by mělo být zase v provozu). Opět lístky předem na určitý čas a den, dopředu koupit na ofiko stránce. My byli navečer, že postupně zapadalo slunce a bylo to krásný. Ke kolu vede z pláže promenáda – zase docela dost dlouhá procházka, nechat si dostatek času, i tam je důkladná kontrola ( pozor, tam nám vyhodili i pití z tašky :). V okolí bary, restaurace, kavárny. Krásná procházka i když byste kolo navštívit nechtěli.
The View at the Palm - za mě nejkrásnější vyhlídka v Dubaji, nachází se v půlce Palmy ( ostrovy ve tvaru palmy). Blbá dostupnost, buď taxi nebo metrem se přiblížit a pak jede taková nadzemka, přímo do obchodního centra a odtud je vlez. Zase lístky předem na čas a den, opět přijít včas. Za mě nejlepší zase čas kolem 15-16h a být nahoře na západ slunce. Dole jsou skřínky, kavárna, a malé představení jak se budovala Palma ( neuvěřitelný, co dokážou). A pak se jede výtahem nahoru- nahoře nádherná 360°C vyhlídka, kavárna fakt krása. Kdybych si měla vybrat jen jednu vyhlídku, rozhodovala bych se mezi Burj Khalifou nebo právě touto.
Aquaparky -jeden se nachází úplně nahoře na palmě v hotelu Atlantis- vstup opět předem na den a čas- nachází se zde i pláž, milion skluzavek a tobogánů- dostupné opět buď tou nadzemkou nebo za mě lepší taxi. Je to velmi daleko od centra, ve špičce klidně i hodinu. U vstupu nám kontrolovali batohy, vyházeli pití. Jídlo zde je drahé, ale s tím se počítá. Park má i přístup k moři. Pozor, na tobogánech kontrolují cm dětí, kdo má myslím pod 120 cm, na plno atrakcí nemůže. V mém prvním cestopisu o něm také píšu.
Wild Wadi Park - zase lístky předem na čas a den- horší dostupnost . Zase opět taxi, my jeli autobusem ale cesta docela zdlouhavá. Za nás tam dost tobogánu nebylo v provozu a i je tam i dost drahé jídlo, a docela malý vyber. Na druhou stranu má ale krásný výhled na Burj Al Arab ( plachetnice). Nemá pláž s pískem, jen takovou malou umělou. Návštěva obou mě přijde zbytečná ( my dali jeden rok jeden, a druhý rok druhý)- je to docela finančně nákladný-pokud bych měla vybrat jen jeden, tak spíš volím ten u Atlantisu.
V Dubaji je samozřejmě ještě milion dalších aktrakcí - Miracle Garden, Legoland, Global Village, Futuristické muzeum, staré město, kde jsou trhy s kořením- taková stará část Dubaje, SkiDubaj, pak samozřejmě obě obří obchodní centra - Dubaj Mall a Mall of Emirates, akvárium, .. na vše ale doporučuji se podívat přes oficiální stránky, zda mají zrovna otevřeno nebo volné lístky.
My jsme jeden rok spojili tedy návštěvu Dubaje s Abu Dhabi, už jen právě kvůli tomu, že Wizz má často lety z Vídně za pakatel a cesta z Abú do Dubaje trvá něco málo přes hodinu a za pár korun. V Abu Dhabi je teď nové letiště, fakt krásné. Z letiště jsme jeli do centra autobusem, na letišti jsme kupovali takovou dobíjecí kartičku. Hotel jsem měla relativně v centru Millennium Downtown - dvě noci pro dva, se snídaní 5100,- . Hotel takový zlatý střed, střešní bazén. Hotel byl na rušné ulici, přes cestu restaurace, obchody, zastávky autobusů. Musím říct, že nás uplně facinovalo, jak město žije večer, přijeli jsme na hotel kolem 22h a měli hlad, tak se googlila zda je otevřený nějaký obchod. A hned u hotelu mě to ukazovalo obchod 24/7. Bylo asi 23:00, normálně obchod narvaný lidmi co měli plný košíky, měl snad tři patra, no masakr, a já se bála že v jedenáct večer budeme někoho otravovat jako u nás, když jdu v devět do Alberta :) .
Druhý den jsme se vydali do centra k Emirates Palace Hotelu, prošli se kolem promenády a tak se různě procházeli centrem u Etihad Tower. Odpoledne jsme měli v plánu navštívit Mešitu Sheikh Zayed. Do mešity jsme jeli autobusem, cesta je dlouhá ale za kár korun. K mešitě se dostanete přes velké obchodní centrum, hned u vstupu se dáte doprava a tam je potřeba udělat takovou registraci, co vám vygeneruje QR kód a ten se pak ukazuje u vstupu, který je úplně na druhé straně. Ženy musí mít zahalené nohy, ramena i vlasy, muži dlouhé kalhoty. Na místě se dá abaya myslím když tak půjčit nebo koupit. Pozor, nikde v okolí mešity se nesmíte objímat natož líbat, opravdu striktně lidi upozorňovali, i když si třeba chtěli udělat jen fotku u sebe a vzali se kolem ramen nebo pasu. Nejkrásnější je za mě jít zase k večeru, kdy zapadá slunce. Pokud byste měli v Abu třeba jen jeden den, určitě se se sem vydejte. Je to krása !!
Závěrem, Dubaj miluju, podle mě i kdybyste tu byli měsíc, a měli prachy :) měli tu každý den co dělat a stejně byste nestihli všechno. Ale i když je nemáte, tady to není jen o penězích, je tu plno pláží, parků a míst, které jsou zdarma, jíst můžete v místních restauracích ( ani já nejím denně na hlavní třídě nebo nepotřebuju latté ze Starbucks na JBR pláži). Jezdit můžete metrem, které je přehledné, čisté ( ani já nejezdím taxi ). Myslím, že i zde se dá udělat pěkná lowcost dovolená. Myslím, že i v posledních letech je Dubaj velmi oblíbená i z důvodu, že let sem trvá relativně krátkou dobu, počasí je tu celý rok krásné ( jasně v lednu nebude na koupání a v červenci chcípnete vedrem, ale i moje kamarádky tu občas byli v létě a přežily), je tu případě potřeby dostupná zdravotní péče, dá se tu sehnat prakticky cokoliv, o jídle ani nemluvím- jakékoliv jídlo, jakékoliv intolerance nic není problém- funguje tu skvěle rozvážkové služby. A Abu Dhabi mě mile překvapilo, určitě sem pojedu ještě při další příležitosti. Je zde plno zábavních parků ( Ferrari world, Aqua park, SeaWorld..).
Tomu, kdo to přečetl až do konce, bych znovu chtěla říct, že to píšu pro někoho, kdo třeba ještě v Dubaji nebo Abu nebyl. Zkušený cestovatel už ví, zná, má svůj pohled a názor, třeba se mu Dubaj nelíbí a už by sem nikdy nejel ( což naprosto chápu, i já mám místa, co sem viděla jednou a stačilo, a jiní je milují) . Pro někoho, kdo by chtěl třeba více informací na jednom místě.

Petra _7 procestovala 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 7 úžasných cestopisů.
Zrovna letíme za 14 dní přes Dubaj, a máme tu asi 13 hodin přestup, a ten tip na Wings of Mexico rozhodně využijeme, vypadá to hezky. Ještě mě tam hodně zaujal zip line marinou, nikdy jsem na zip linu nebyla, protože mi přes ty kaňony a pralesy vadí, že to kazí přírodu. Ale nad tím městěm to vypadá luxusně.
Jinak Abu Dhabi jsme byli taky jen v rámci pár hodinového přestupu v září, a raději jsme jezdili taxíky, protože bylo brutální ale brutální vedro. Foukal úplně horký vítr, a konečně jsem pochopila rozdíl v pečení v troubě s ventilátorem a bez... myslela jsem, že budu dokřupava :D V mešitě jsme byli raději až za tmy, ale moc to nepomohlo :D Jsem zvědavá, jak bude teď v Dubaji v březnu.
Jako je pravdu ze v tom autobusu v Abu bylo občas na chcípnutí a nebo naopak strašná zima. Ale já se přiznám ze to vždy volím kvůli financím, protože někdy ty rozdíly jsou fakt v řádu stokorun. V březnu si myslím, že už bude akorát ! My byly na konci května a už bylo na chcípnutí. Zip line sem nezkoušela, ale věřím že nad tou Marinou by to mohl být mega zážitek.
zipline je super, ale osobně se mi o dost víc líbilo "edge walk" s výhledem na Burj Khalifu a celou Dubaj. Je to větší adrenalin a člověk si to stihne prohlídnout.. zatímco adrenalin na zipline mi zaručil nepamatování si skoro ničeho :D
Na ted edge walk mrknu, na ten zip line totiž přítel nemůže kvůli váhovému omezení na max 100 kilo :D