Fiji
Vianoce na druhom konci sveta
Cestopis z roku 2024 napsal frixus
Príprava
Výlet na Fiji sa zrodil úplne spontánne, keď sme si hľadali destináciu kam pôjdeme na Vianoce 2024. Pozerali sme Thajsko alebo Indonéziu, ale ceny leteniek boli abnormálne nenormálne vysoké, tak sme náhodne zadali Fiji a cena za letenku bola síce vyššia ako do Thajska, ale v norme na danú destináciu.
Keďže je Fiji úplne na opačnej strane zemegule, tak sme si urobili cestu okolo sveta - na ceste tam išli cez Istanbul a Singapur (4 dni stop over) a späť cez Los Angeles a Londýn. Celkovo sme na Fiji strávili 11 dni rozdelených na pobyt na malých ostrovčekoch Yasawa Islands a zvyšok pobytu 5 nocí sme plánovali stráviť na hlavnom ostrove.
O Fiji som nemal žiadne znalosti a viac informácií som začal hľadať až keď som si kúpil letenku. Popravde - cestovanie na Fiji počas európskej zimy nie je dobrý nápad, lebo je tam vyššia šanca na dážď. Ale ceny sú nižšie.
Väčšinou si booknem celý pobyt sám, ale na Yasawa Islands som sa rozhodol využiť služby Fiji Awesome. Uznávam, že ich stránka je príliš komplikovaná a vyžaduje dôkladné preštudovanie, ale v skratke - z Denarau Island vypláva každý deň malý trajekt na sever a odváža turistov na jednotlivé ostrovy a poobede sa vracia naspäť do prístavu Denarau. Výlet môže byť iba na jeden deň na nejaký ostrov alebo aj s prespaním na pár nocí, pričom Awesome Fiji vie zabezpečiť:
1. buď iba cestu, alebo
2. iba jednodenný výlet na ostrov alebo atrakciu (ráno tam, večer späť) alebo
3. cesta a ubytko na jednom alebo viacerých ostrovčekoch alebo
4. cesta, ubytovanie a aj výlety na jednom alebo viacerých ostrovčekoch.
Každá varianta výletu má svoj vlastný názov, čo je hlavná dôvod neprehľadnosti. Ďalšia dôležitá vec, na ktorú treba mysliť, ak sa rozhodnete využit Awesome Fiji je, že v krajine sa veľmi často platí poplatok za platbu kartou (väčšinou 2-3 percentá), preto pri objednávaní zájazdu plaťte iba najnutnejšie veci. Napríklad povinné jedlo v každom rezorte sa dá zaplatiť v hotovosti na mieste.
Ako som spomenul, dá sa to zabezpečiť aj vlastnou cestou – kúpiť iba trajekt cez Awesome Fiji a ubytko cez Booking.com, ale pri tejto možnosti sú určité obmedzenia (napr. Oarsman Fiji má cez Bookinng.com minimálnu dĺžku pobytu 3 noci, ale cez Awesome Fiji je možnosť ubytovania aj kratšia). Preto sme sa nakoniec rozhodli využiť túto lokálnu agentúru.
Sme tu
Ráno okolo 4:00 sme pristáli na letisku a prešli pasovou kontrolou. Prvá úloha bola si vymeniť peniaze, lebo bankomat si pri výbere strháva poplatok, výmenný kurz nie je výhodný. Na malých ostrovoch sa bez hotovosti neobídeme a plus sme si museli k každom hoteli zaplatiť povinné jedlo. Na letisku je niekoľko zmenárni, väčšina je otvorená non stop - jedna hneď pri východe zo security zóny po vyzdvihnutí kufrov vedľa Vodafone, jedna v odletovej hale oproti check in prepážkam úplne v rohu. Ďalšia zmenáreň (má logo Western Union) je v arrival hall, hneď oproti, naľavo od vládneho kiosku turist info s nápisom Bula from AFL. Najlepší kurz, aj napriek fixnému poplatku, ktorí sa ale vrátil pri vyššej výmennej peňazí, mala zmenáreň pri Vodafone v arrival hall.
O 7mej ráno nás na letisku vyzdvihol autobus a odviezol do prístavu na Denarau Island, kde sme si urobili check in na trajekt a pani nám pri check-ine zopakovala náš itinerár - 2 noci Waya Island Resort, potom Mataray Island Resort a nakoniec Oarsman Bay Lodge znova na dve noci. Musím ešte vyzdvihnúť, že vo všetkých 3 hoteloch sme sme mali súkromnú a krytú sprchu vonku, čo považuje za extrémne príjemné spestrenie pobytu a pekný zážitok.
Osobne si myslím, že sme chceli vidieť príliš veľa a príliš často sme sa presúvali. Odporúčal by som max. 2 ubytovania a závisí na Vás, či dáte prednosť ubytovaniu s klimatizáciou alebo iba s vetrákom (možnosti s klímou sú výrazne nižšie). Veľké množstvo rezortov ponúka aj možnosť ubytovania ála hostel. Yasawa Islands sú malé ostrovčeky, kde okrem Vášho rezortu nie je nič. Ak hovorím o rezorte, tak je to stále ubytovanie s malým počtom návštevníkov, napr na Waya Island bolo 16 double room chatiek, z toho boli obsadené 3.
Prvá zastávka - Waya Resort
Po cca 1.5 hodinovej ceste trajektom, sme sa presunuli na malý čln, ktorý patril hotelu a ten nás odviezol na Waya Island Resort. V prístave na nás čakali zamestnanci rezortu a spievali uvítaciu pesničku, čo považujem za absolútne očarujúci zážitok. Po dospievaní pesničky nás ešte privítali slovami „Welcome Home“. Dostali sme aj uvítací alko alebo virgin drink a išli sa ubytovať do mega veľkej a luxusnej chatky. Nasledujúce necelé 3 dni sme strávili relaxom na pláži a v okolí rezortu, kde zo 16 chatiek boli obsadene maximálne tri. Každý rezort ponúka aj výlety loďkou, workshopy alebo výstup na vyhliadku, ale mi sme sa po dlhej ceste rozhodli iba oddychovať.
Ubytovanie vo Waya Island Resort považujem za úplne najlepšie zo všetkých troch, čo sme na ostrovoch mali. Tomu zodpovedala aj cena za povinné jedlo, ktorá bola najvyššia zo všetkých navštívených hotelov. Chatka bola veľká a priestranná, celý komplex bol výborne udržiavaný a nový. Bolo vidieť, že rezort sa orientuje na dospelých a páry, lebo nemal žiadne izby ála hostel.
Jeden večer pre nám zamestnanci zorganizovali posenie a servírovali nápoj kava. Je to tradičný lokálny nápoj, bez ktorého sa nezaobíde žiadna slávnostná udalosť ako svadba, narodenie dieťaťa a podobne. Vrámci večera nám zamestnanci rozprávali rôzne lokálne príbehy a skúsenosti s kavou. Som veľmi rád, že som mohol zažiť túto malú ceremóniu, ktorá mi priblížila lokálne zvyky a kultúru.
Druhá zastávka - Mataray
Po dvoch nociach nás čakal presun na Mataray Island Resort a počasie sa začalo postupne kaziť a na mori boli pomerne veľké vlny. Malá lodička náš odviezla ku katamaranu a po cca 1.5 hodine dosť náročnej plavby (kvôli vlnám dosť ľudí zvracalo) sme sa úspešne dostali do nášho ďalšieho ubytovania.
Lodička z ďalšieho resortu nás znova čakala pri katamarane, odviezla na ostrov a zamestnanci nám opäť spievali pesničku na privítanie a rozdali welcome drink. V tomto rezorte sme hneď videli výrazný skok v kvalite ubytovania, ale predpokladám, že Mataray je skôr štandard a Waya nadštandard.
V Mataray bola naša chatička menšia, okolie bolo udržované, ale nie tak perfektne ako na Waya. Vybavenie bolo tiež na trochu menšej úrovni napr. čo sa týka okolia bazénu. Prvý deň prebehol veľmi rýchlo, ubytovali sme sa, dali si obed, trochu si prešli areál a bol večer. Na ďalší deň bolo poloblačno a deň sme strávili iba pri bazéne.
Mataray ponúka aj dormitory izby, takže sa v areály vyskytovalo veľa mladých ľudí. Výber z fakultatívnych výletov bol tiež o niečo širší a zahŕňal aj potápanie alebo šnorchlovanie.
Tretí presun - počasie sa kazí
Na tretí deň, čo bol deň nášho odchodu, sa počasie začalo opäť výrazne zhoršovať, pršalo a boli silné vlny. Úprimne sme sa báli, či sa dostaneme na ďalší ostrov, lebo všetky jednodenné výlety boli zrušené. Katamaran z hlavného ostrova naštastie prišiel. Naše kufre sme si zabalili do veľkého igelitového sáčku, ktorý nám dala upratovačka a čakal nás tradičný postup – malá lodičkou presun na katamaran a ten nás potom odviezol do najsevernejšej oblasti. Vďaka vlnám a ďažďu mi nebolo všetko jedno a tým, že naše posledné ubytovanie bolo úplne na severe súostrovia a bolo otočené k otvorenému oceánu, tak boli vlny ešte väčšie. Do hotela sme sa dostali bezpečne, ale boli sme mokrý.
Oarsman hotel je otočený k oceánu, takže tam výraznejšie fúka. Bez krátkych prestávok nám počas nášho pobytu nestále silno fúkalo a často silno pršalo. Niekoľkokrát sme museli podložiť uteráky pod dvere chatky, lebo na ne fúkal silný vietor a všetok dážď sa nám potom dostával až dovnútra chatky. Nebola to potopa, ale keby sme nič nerobili, tak by to potopa bola.
Počas pobytu v resorte sme tu oslávili aj Vianoce. My ako praví stredeoeurópania sme oslovovali s čiapkami už večer 24. decembra a ľudia nechápali, prečo tak skoro. Na druhý deň sme to zopakovali v anglosasskej tradícií sme hlavné vianočne pohostenie dostali na obed spolu s tortou a flašou bubliniek.
V areáli hotela nebol bohužiaľ bazén a počas dažďa sa tam nedalo nič moc robiť, jedine hrať karty, pozerať filmy alebo piť drinky na bare. Videli sme, že susedný rezort mal aj bazén, ktorý bol krytý proti vetru, takže sa ľudia mohli kúpať aj v tomto horšom počasí.
Zlé počasie mi dosť robilo starosti, lebo ohrozoval plán výletu. Chceli sme vidiet malú jaskyňu, kde sa natáčali dva zábery z filmu Modrá lagúna. V deň D, sme sa boli ráno spýtať na recepcii, či výlet platí a povedali, že áno. Tesne pred výletom, nám ale sprievodca povedal, že výlet sa ruší. Bol tam však jeden ukecaný Izraelec, ktorý vôbec nebol spokojný a prehovoril sprievodcu, aby sme išli.
Na jednu stranu som bol rád, na druhú som mal obavu. Keď sme nasadli do člnu, tak začalo pršať a ja som si hovoril, prečo som radšej nezostal "doma". Po krátkej chvíli, ale našťastie prestalo pršať a nakoniec sme sa dostali do jaskyne. Bola maličká a milá, ale jaskyňou by som to asi nenazval, lebo to bola jedna zatopená diera obkolesená skalami. Po ceste do a z jaskyne sme z člna videli rôzne krásne a nedotknuté pláže ostrova a relatívne fajn počasie nám vydržalo až do večera.
Tretí deň nás už tradične čakala cesta katamaranom, ale v tomto prípadu už na hlavný ostrov. Kvôli zlému počasiu a vlnám sme sa opäť obávali, aby loď vôbec prišla, ale nakoniec všetko dopadlo dobre. Cesta do prístavu Denarou trvala asi 4 hodiny. Kvôli vlnám bola cesta znova náročná, ale prežili sme to bez potreby využitia hygienického vrecúška.
Hlavný ostrov
Pred naším príchodom na hlavné ostrov, boli v oblasti Nadi lokálne záplavy. Z Denarau Island nás na letisko odviezol autobus, kde sme si vyzdvihli auto z požičovne na posledných 6 dní pobytu. Cestou autobusom sme všade videli mláky. Videli sme, že niektoré služby pre turistov boli omedzené a veľa prevádzok bolo zavretých.
Na prenájom sme využili http://www.discovercars.com a lokálna požičovňa bola Ambala Rent a car. Keďže vždy cestujeme dvaja a s malou batožinou, tak nám stačí iba najlacnejšie economy car a bohužiaľ toto auto bolo veľmi economy. Nemáme moc dobré skúsenosti s lokálnymi požičovňami, lebo väčšinou v aute niečo nefunguje, väčšinou je to klíma, ale v tomto prípade sme mali problém so svetlami. Boli tam použité nejaké lacné žiarovky a viditeľnosť, aj pri diaľkových svetlách bola strašná, rozumej malá. K tomu cesty na Fiji nie sú v noci dobre osvetlené, kvalita ciest nie je najlepšia a kvôli záplavám boli výmoly zaplavené vodou. Na túto skutočnosť nás upozornil aj pán z požičovne. Cesta, ktorá podľa google map mala trvať 58 min, nám pri rýchlosti cca 30-40 km/h trvala okolo 2 hodiny.
Na internete sme si priamo cez stránku hotela zarezervovali Yatule Resort and Spa, ktorý mal v tom čase hodnotenie 4.6 hviezdičky, takže sme išli na istotu. Po check in-ne nás pán odviedol do našej chatky a keď otváral dvere, tak sme videli ako šváb prebehol cez miestnosť. V duchu si hovorim OK. Z izby sme neboli vôbec nadšený, lebo nevypadala ako na obrázkoch. Hotel vraj nedávno prešiel 6 mesačnou rekonštrukciou, ale na našej izbe to nebolo vidieť. Tak som si znova pozrel fotky hotela, kde bolo 39 fotiek nádherných a lokálne zariadených izieb a posledná fotka bola tá naša hrozná kutica.
Ďalšie prekvapenie ma čakalo, keď som išiel odostlať posteľ a z pod dekoratívneho vankúša znova „vyskočil“ šváb. Toto mi už vôbec nepripadalo normálne, ale keďže sme boli unavení z cesty, tak sme sa to rozhodli, že ráno múdrejšie večera.
Raňajky sa servírovali od 7.00 ráno a tým, že sme dobre nespali, tak sme tam boli už 10 minút po otvorení. Na naše prekvapenie nebolo skoro nič pripravené, okrem nápojov, kávy, pečiva a párok. Zamestnancom trvalo približne ďalších 30 minút, kým dovarili zvyšné teplé jedlá. To bol ďalší mínusový bod a po raňajkách sme sa pevne rozhodli, že chceme odísť a hovoriť s manažérom. Ten však nebol k dispozícií a na recepcii nám povedali, že máme prísť okolo 10:00.
Keď sme prišli na izbu, tak ma prekvapil nepríjemný zápach odpadu, ktorý sa šíril z kúpeľne. Najskôr som si myslel, že jeden z nás v izbe vypustil plyn, ale keď to neustávalo, tak som vedel, že je to z kúpeľne. Ďalší negatívny point.
Po 10 hodine sme išli znova na recepciu, vypýtali si šéfa, ktorý tam ešte stále nebol, a tak sme na neho museli počkať ďalších 20 minút, kým sa zobudí a príde z jednej z chatiek v areály. Vysypali sme na neho všetky problémy - šváby, smrad, neprofesionálne služby a žiadali o odchod. Súhlasil, zaplatili sme 1 noc, ktorú sme tam strávili a išli kade ľahšie.
Nový hotel - nový začiatok
Po tejto nepríjemnej skúsenosti s lokálnym hotelom som sa rozhodol, že chcem bývať iba v medzinárodnej sieti s bazénom a najviac nás oslovil Outrigger Fiji Beach Resort. Autom sa nebol problém presunúť a cesta trvala približne 40 minút. Hotel sa nachádza v oblasti zvanej Coral Coast, kde je more plytké, príliv a odliv sú dosť ďaleko od pobrežia, ale bohužiaľ dno je plné skál a koralov. Nám to moc neprekážalo, lebo rezort ponúkal niekoľko bazénov a dokonca aj bazén len pre dospelých, ktorý bol na úplne opačnej strane areálu, kde nebol tu počuť krik detí.
V hotely sme si prikúpili aj raňajkový bufet a tým pádom sme boli najedený na celé ráno a aj skoré popoludnie. Večere sme riešili buď v najbližšom meste, raz sme jedli v hotely alebo v okolitých reštauráciách, z ktorým spomeniem Crab Shack Fiji. Treba tu rezerváciu, ktorú je možné si urobiť cez FB Messenger a jedlo je fakt vynikajúce s krásnym výhľadom na more a západ slnka. Dobré možnosti na stravovanie ponúka aj, na miestne pomery veľké, mestečko Sigatoka, ale bohužiaľ je rušné v okolí trhoviska hlavne cez deň. Večer je ponuka výrazne obmedzená a v nedeľu večer je fakt problém nájsť niečo otvorené - nám sa v nedeľu podarilo najesť iba miestnej verzii KFC, ale jedlo bolo suché, takže neodporúčam.
V meste sa nikde, okrem supermarketu, nedá platiť kartou, preto sme potrebovali ďalšiu hotovosť. Skúsili sme si vybrať peniaze z bankomatu Bank of Baroda, ktorý sa nachádza v meste a vraj ponúka výber peňazí bez poplatku, ale nefungoval. Pochodili sme si pár zmenárni a výrazne najlepší kurz mali v Singapore Exchange, kde kurz z USD na FJD závisel od nominálnej hodnoty amerických bankoviek a od toho, či tie bankovky boli nové (tie farebnejšie) alebo stará zelená verzia. Najlepšie sa oplatilo vymeniť nové bankovky v nominálnej hodnote 100 USD.
Čo ešte okrem váľačky
V okolí hotela sme si urobili výlet na najväčšie piesočné duny v pacifiku Sigatoka Sand Dunes National Park. Návšteva stojí pár korún (okolo 150 Kč) a ten dlhší hike trvá 2 hodiny. Prosím majte so sebou vodu, dá sa kúpiť v automate rovno na kancelárii národného parku. My sme vodu nemali a trpeli sme. Spoliehali sme sa na to, že to nejako dáme a keďže bolo zamračené, tak sme si mysleli, že aj tak smädný nebudeme… ale boli sme, a boli sme proste hlúpi a leviní to riešiť :-)
V okolí sa nachádza aj vodopád Biausevu, ale už vôbec neviem prečo sme tam nešli, ale osobne si myslím, že kvôli neustále sa meniacemu sa počasiu. Pôvodne sme plánovali aj výlet do hlavného mesta Suva, trochu nás však odradzovala cesta 3 hodiny autom. Tento výlet sme plánovali na nedeľu, ktorá je v meste trocha mŕtva, a tak sme nikam nešli. Hlavné mesto sme nasledujúci pracovný deň úplne vzdali, lebo malo byť krásne slnečno, a rozhodli sme sa radšej zostať na bazéne a radšej si užiť trochu slnka, ako stráviť 6 hodín v aute.
V itinerári sme mali naplánované navštíviť viac miest, ale náš pobyt sa stal bojiskom medzi nami a počasím - keď bolo pekne, tak sme boli na bazéne, a keď pršalo alebo malo pršať, tak sme sa zdržiavali iba v okolí nášho mesta v západo-južnej časti ostrova, kde bola predpoveď najpriaznivejšia (pre ostatné časti ostrova predpovedali dážď). Naše plány zahŕňali aj návštevu dedinky Navala, vodopády Koroyanitu National Park, jednodenný výlet po okolitých ostrovoch, na party lode Seventh Heaven alebo Cloud 9.
Po ceste z hotela na letisko pred naším odletom sme sa ešte zastavili pozrieť ikonický indický chrám v meste Nadi. Ale bol zahalený lešením a plachtami, takže sme z toho moc nevideli. Pri vstupe si za tie plachty dokonca pýtali malé vstupné, ale nikto mi nevysvetlil, čo by sme tam videli. V oblasti prístavu Denarau sa nachádza niekoľko hotelových rezortov a víl na prenájom, preto je toto miesto viac turistickejšie a viac prispôsobené pre západných turistov. Ponuka reštaurácii a obchodov je tiež výrazne širšia.
Celkovo odporúčam všade v krajine hotovosť, lebo ak sa vôbec dá platiť kartou, tak sa väčšinou pripočítava ďalší poplatok za platbu okolo 2-3 percent. Tiež NEodporúčam cestovať na Fiji v čase európskej zimy, kedy je počasie na ostrovoch nestále a striedajú sa pekné dni s daždivými. Na druhú stranu je na ostrove výrazne menej turistov a ceny sú priaznivejšie. Mimo Nadi a Suva sú turistické služby veľmi obmedzené, je tam nízky (alebo žiadny) počet reštaurácií a miestne lokálne obchody ponúkajú často extrémne nízky sortiment potravín a výrobkov (ryža, Coca-Cola, konzervy a 2 druhy suchých keksov). Fiji mi prišlo bezpečné, ale stále odporúčam dodržiavať normálne bezpečnostné pravidlá ako u nás. Ľudia sú veľmi milí a priateľskí.
Rozpočet:
- Letenka 44.000 Kč/osoba
- Awesome Fiji (doprava a ubytovanie 6 nocí) – 2.514 USD/2 osoby
- Plná penzia na Yasawa Islands – od 140 FJD/1 osoba/1 deň
- Outrigger Fiji – 3.900 FJD/2 osoby/4 noci
- Požičovňa auta – 4.732 Kč/5 dni, full coverage
frixus procestoval(a) 61 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 8 lety a napsal(a) pro tebe 3 úžasné cestopisy.
Toto bola nasa skusenost s Yatule a najhorsi bol ten smrad z kupelne. Asi sme mali smolu na zlu izbu. Suhlasim, ze Outrigger nie je ziadna lokalna skusenosti
Práve sme sa z Fiji vrátili (máj 2025) a z 9 dní nám svietilo slnko tak 2. A to sme boli v suchom období. Inak - pre nás bol Yatule resort úžasný, s výborným jedlom a zrekonštruovanými bure a infinity bazénom, len sa treba preorientovať na FIJI time. Večerný program amatérov zo susedných dedín bol fantasticky autentický.
Crab shack - súhlasím - výborné jedlo - deň dopredu sme si objednali poschodovú zostavu z kombinácie lobstra, krabov a morskej hávede a bolo to úžasné (pre dvoch tak za 80 €. Outrigger je rezort pre austrálske rodiny s deťmi, za polovicu sa dá lepšie ubytovať v susednej Bedarra beach inn. S kúpaním je to bieda na celom koralovom pobreží.
Boli sme aj na Vanuatu a Novej Kaledónii, z ostrovov Melanézie sa mi zdá Fiji najlepšie s dobrou turistickou infraštruktúrou. Mega rezorty ako Outrigger, Intercontinental či Hilton vám neprinesú žiadnu atmosféru miesta, treba sa orientovať na menšie hotely.
super hodnotny komentar. Kedze je to tak daleko, urcite cez 23 hodin letu (odhadujem) a v kombinacii s tak malo dnami na ostrovoch, nie je zaujimavejsie ist na Mauricius, ci Madagaskar?
My sme tam strávili skoro 5 týždňov (penzisti 65+...) - tropická Austrália Queensland, Brisbane, Sydney, 2 týždne na NCL Sun po Gold Coast a Melanézii, vystúpili sme v Lautoke na Viti Levu a pokračovali sme na Fidži. Cieľom neboli pre nás prioritne pláže - tie na Fidži nie sú nič moc ani na menších ostrovoch ako Dravuni, Savu Savu či Mala Mala. Na Polynéziu sa jednoducho nechytajú. Aj lety z a do Európy sme si rozdelili tak, aby sme strávili polčas v Singapure. Na Mauriciu a aj na Madagaskare sme už boli a - v tej oblasti pre nás bolo naj na Reunione.
mě teda Fiji taky úplně neoslovilo. Mimo drahý resorty je to skoro Indie.
Ubytko:
- v Nadi jsem bydlel u nějakejch Číňanů, co pronajímali jako "pokoj" postel za závěsem ve vlastní kuchyni :-)
- v Taveuni jsem spal u místních, co měli pro změnu doma štěnice
- poslední noc už jsem radši spal na letišti (první taky), to bylo na pohodu
Trajekty totální fekál, autobusy taky kvalitně zavšivený, bezpečnost (zvlášť Suva) nic moc.
mě teda Fiji taky úplně neoslovilo. Mimo drahý resorty je to skoro Indie.
Ubytko:
- v Taveuni jsem spal u místních, co měli pro změnu doma štěnice