Indie
„Sám buď změnou, již chceš vidět ve světě.“Mahátma Gándhí
Cestopis z roku 2025 napsala Šárka Skrbková
Indie jedna z nejrychleji rostoucích ekonomik, ale také má obrovské množství lidí s velmi nízkými příjmy. Je to země koření, chudoby, neskutečných památek, pálivého jídla a jedinečných živočišných druhů - země je domovem pro indického slona, tygra bengálského, levharta sněžného nebo buvola indického. Indie je nejlidnatější stát světa, počet obyvatel se odhaduje na 1,4 miliardy. Hlavní město Dilí má 33 milionů obyvatel. Časový posun je o 4,5 hodiny během zimního času a 3 a půl hodiny během letního času. (ano, vidíte správně, půl hodina).Kráva je zde posvátném zvířetem. Indické ženy se oblékají do sárí, jednoho pruhu látky dlouhého 5 až 9 metrů. Milovníci kávy, piva a alkoholu budou „trpět“. Zato milovníci čaje a street food si zde přijdou na své (no, úplně bych neřekla😊 V úterky a čtvrtky si zřejmě nikde nedáte maso, vejce ani alkohol – alkohol byl k dostání pouze ve specializovaných obchodech. Tyto dva dny jsou považovány za posvátné a jsou věnovány bohu Hanumanovi. Na první pohled by se mohlo zdát, že národním indickým jazykem je hindština. Ve skutečnosti však země nemá pouze jeden národní jazyk, ale rovnou 23 (22+angličtina). Podle ústavy si jsou všechny jazyky stejně rovné. Nejvýše položená sjízdná silnice světa má nejvyšší bod v nadmořské výšce 5791 m n. m. Nejvíce filmů za rok se točí právě v Indii, konkrétně v Bollyvoodu. Název je přesmyčkou slova Bombaj a Hollywood. Ročně se zde vyprodukuje až 2000 snímků. Kastovní systém byl zákonem zrušen před více než 70 lety, ve společnosti ale stále přetrvává. Příslušnost ke kastě je dědičná a posun mezi kastami, obzvláště směrem nahoru, je velmi obtížný.
Vízum zařídíte jednoduše online, stojí 25 dolarů. Teda, stránky pořád padaly, ptají se Vás na to, co dělají rodiče a platba byla v blokacích asi 4 dny, ale nakonec jsem vízum získala. Pozor, nově je změna a vyřízení víza může trvat až 12 dnů.
Měna je rupie. Za 23 Kč dostanete 100 rupií. V Indii je velmi levno, ubytování se dá sehnat už za 50 korun na noc, ty lepší hotely za 160 Kč/noc. Noční vlaky můžete koupit od 69 korun do 500 Kč za první třídu. Půjčení skútru na den jsou zhruba 4 eura, voda stála 5 korun, za 2 nanuky jsme dali 50 ale i 200 rupií, záleželo na místě.
Počasí v prosinci jasno – 23 -25 stupňů. Ideální doba pro návštěvu je od října do března, kdy nepamatují taková vedra. Sluníčko vylezlo, ale často přes vrtstvu smogu nebylo pořádně vidět.
Let tam trval 12 hodin, let zpátky měl 23 hodinovou zastávku v Azerbajdžánu ve městě Baku (třeba si taky zařídit vízum).
6.12. 10:05 z Prahy – 7.12. 3:25 Delhi (let 12 hodin)
18.12 4:25 Delhi – 8:05 Baku (let 4 hodiny), 19.12 7:02 – 9:05 Praha (pátek)
My si Indii rozdělili na 4 hlavní zastávky, mezi městy jsme se přesouvali na motorce (půjčovné 10 euro na den), pouze mezi Agrou a Varanasí jsem zvolila noční vlak (první třída stála 500 Kč/osoba).
Dilí je hlavním město miliardové země. Setkává se zde krása staré Indie, koloniální město a chaotické bazary. Navštivte Indickou bránu, trh Chandi Chowk, staré město, největší mešitu Indie Jama Masjid ze 17. století. V Novém Dilí naopak nevynechejte bazar s kořením a mešitou Fatehpur Masjed. Delhi bylo opakovaně zničeno a znovu obnoveno. Pozůstatky zaniklých říší uvidíte téměř všude. Doprava je všude šílená, ale po čase si na místní styl provozu zvyknete. Přesouvat se lze též metrem nebo tuktukem.
První dva dny jsme strávili v Dilií, Červená pevnost byla zavřená, u mešity Jama Masjid jsme byli hlavní atrakcí my, místní se s námi chtěli fotit. Večer jsme zakončili u 42 metrů vysoké brány, kde je i památník připomínající vojáky padlé v 1. světové válce a afgánských válkách. Druhý den navštěvuje zavřený Lotusový chrám (stavba za roku 1986), a tak zavítáme k chrámu kousek vedle, a den zakončíme u Kutub Minár, 72 metrů vysokého minaretu, což z něj činí největší kamenný minaret na světě. Třetí den se vypravíme k Humájúnově hrobce, kde jsou uchovány ostatky druhého panovníka Mughalské říše. Na motorce se přesuneme do 200 km vzdáleného města Agry. V hlavním městě strávíme ještě poslední den před odletem, kdy navštívíme hinduistický chrám Akšardham, kde dovnitř můžete bez mobilu, chytrých hodinek, není povoleno si vzít mnoho věcí, je třeba mít zakryté nohy. Stavba je impozantní, byla otevřena v roce 2025.
Agra je město na břehu řeky Jamuny a její hlavní památkou je Tádž Mahal – mramorové mauzoleum, pomník a hrobka. Brána, která symbolizuje vstup do ráje, se návštěvníkům většinou otevírá 30 minut před východem slunce a 30 minut před jeho západem se zase zavírá. Výstavba trvala dlouhých 22 let a ruku k dílu zde přiložilo 20 tis dělníků. Stavba začala roku 1631, Šahen Džáhábem oplakával manželku Mumtaz Mahal, která předčasně zemřela při porodu a vyhlásil dvouletý státní smutek. Jedná se o památku UNESCO a jeden ze sedmi novodobých divů světa (Velká čínská zeď, Petra v Jordánsku, Socha Krista Spasitele v Riu de Janeiru, Machu Picchu v Peru, Chichén Itza v Meziku, Koloseum v Římě). Navštívila jsem je všechny. Trvalo to jenom 13 roků :D Taj Mahal je to opravdu impozantní, dle doporučení průvodců jsme se tam vydali brzo ráno, abychom se vyhnuli davům turistů. V areálu se volně pohybují opice. Připravte se všude na dvojí vstupné, na většinu památek místní platí 40 rupií, zatímco turisté i 1200 rupií. Přesto to vychází na naše na pouhé tři stovky.
V Agře navštívíme ještě Red Fort, jedná se o ukázku Mughaské architektury. Patří mezi nejdůležitější pevnosti v Indii. Pevnost má 4 brány, od roku 1983 je památkou UNESCO, pevnost pochází pravděpodobně z 11. století. Poté se přesuneme se na nádraží, odkud nás čeká cesta noční vlakem do Varanasí. Na nádraží nás ještě stihnout okrást opice, než si toho všimnu, ukradnou mi mango džus.
stavbu z bílého mramoru nechal v 17. století postavit mughalský panovník pro svoji mladou ženu, která zemřela během porodu
Varanasí je poutní město na břehu řeky Gangy a je duchovním centrem země, jak náboženské, tak kulturní. Varanasí je velmi bouřlivé a pestrobarevné místo. Navštivte slavné gháty – schodiště k řece, zatoulat se můžete v uličkách města nebo navštívit mnoho chrámů. Řeka Ganga je pro Indy posvátná a patří mezi védská božstva. V jejích vodách se omývají miliony lidí, kteří tak čistí nejen svoje tělo, ale i svoji duši. Některé gháty slouží ke kremacím, ohně tu hoří téměř nepřetržitě. Lidé zde touží zemřít a dosáhnout blaženosti. Všichni mě před Indií varovali, jak nás okradou. Tady jsme 2 dny courala po uličkách sama a špatný pocit jsem neměla. Nejvíc mě vyděsilo, když na mě zaútočili 2 toulavý psi. Jinak po Indii se volně pohybují krávy, kozy, psi, opice a většinou jsou „přátelští“. Večer se též projedeme lodičkou po řece, ceny se pohybují od 100 rupíí za větší loď s více lidma až po 1000 rupií za menší sólo projížďku. Zde ve Varanasí je vzduch vidět, hodně smogu. Na hotelu mi opice ukradne šlupku od banánu. Většinu věcí platíme hotovostí, vybrat lze na mnoha místech z bankomatu nebo většinou na recepci hotelu jsou ochotni vám vyměnit eura.
Naše čtvrtá zastávka je růžové město. Po cestě uděláme zastávku v Fatehpur Sikri, kde je Jama Masjid. Velká mešita, kde se koná páteční modlitba. Vchází se do ní branou, která se jmenuje Buland Darvázá – „Vysoká brána“, na níž je krásný kaligrafický nápis, který hlásá: „Svět je most, překroč jej, ale nestav na něm dům. Kdo doufá hodinu, může doufat věčnost.“ Brána je vysoká 54 m. Na nádvoří mešity je dargáh, tj. hrobka muslimského světce Salíma Čištího. Právě tento světec předpověděl vládci Akbarovi narození syna. Mimo jiné je zde pětiposchodový palác, který sloužil dámám od dvora. Poprvé zde naletíme, když si bereme místního průvodce, který nás pak posílá do mešity, a že se nám splní přání, a jak velký dar chceme dát na charatu, na děti. Bohužel máme ale pocit, že peníze jdou jemu do kapsy, jen nám bylo blbé říci ne. Toto město bylo roku 1585 opuštěno pravděpodobně pro problémy se zásobami vody.
Růžové město v Džajpuru je hlavním městem a srdcem Radžastánu a zároveň i jedním z nejkrásnějších míst v Indii. Počet obyvatel je 4,3 milionu a založeno bylo roku 1727. Co vedlo místní obyvatele k tomu, aby „obarvili“ celé město na růžovo. Důvodem byla plánovaná návštěva královny Viktorie a jejího syna Edwarda, prince z Walesu. Maharadža chtěl tehdy na velkolepou návštěvu zapůsobit, a tak vydal pokyn natřít všechny domy růžovou barvou. Proč padla volba zrovna na růžovou? V Indii totiž symbolizuje pohostinnost. Navštívit tady můžete například obří observatoř Mantar Jantar, která je zapsána na seznam UNESCO a jsou zde největší sluneční hodiny na světě. Vystoupáme k Nahargarh Fort, který se tyčí nad městem a je z něj nádherný výhled do okolí, krásně malované místnosti a všude přítomné opice. Městu dominuje palác větrů Hawa Mahal, který je největší stavbou světa postavenou bez základů. Cestou míjíme z Dzal Mahál, zatopený palác, kdy tři patra jsou zatopená a 2 patra jsou „nad vodou“. Velký dojem na nás udělá Amber Fort, stavitelem byl maharádža Man Singh I., pevnost a její hradby jsou rozlehlé, poskytují krásné výhledy do okolí.
Co jsme nestihli:
Džodhpur neboli modré město, která má zhruba milion obyvatel. Dříve to bylo hlavní město království Marvár. Za městem se rozkládá poušť. Modrou na domech i chrámech volí lidé také z úcty k hinduistickému bohu Šivovi, který je právě s touto barvou často spojován. Himalájské městečko Dharamsala, kde sídlí současný Dalajláma Tadzina. Dárdžiling město známe pro pěstování čaje nebo město jogy Rišikéš.
Rozpočet:
Letenky z Prahy 10 500 Kč (příruční 10 kg zavazadlo)
Ubytování – 2600/10 nocí/ 2 osoby, tedy 130 Kč na noc
Vlak – noční lůžkový 500 Kč/osoba (první třída)
Motorka – 10 euro den
Jídlo od 50 rupií po 300 rupií
Vstupy – 200 rupií, častěji 600 rupií, skoro všechny vstupy platby pouze v hotovosti
Vízum – 558 Kč
16 pevnost Amber, přejezd do Delhi
17 Delhi – mešita Akšardam
18 brzo ráno odlet – celý den v Baku, Azerbajdán
19 přílet Praha
Šárka Skrbková procestovala 73 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 8 lety a napsala pro tebe 36 úžasných cestopisů.