Kišiněv, Moldavsko 14.–15. 6. 2025
Cestopis z roku 2025 napsala Marichen81
V červnu začal z Katovic létat Wizz Air do Kišiněva, a tak jsme neváhali a koupili letenky. V sobotu ráno tam, v neděli dopoledne zpět – takový rychlovýlet.Let z Katovic proběhl načas a v 9 hodin místního času jsme přistáli na letišti v Kišiněvě a prošli celní kontrolou. Předem jsme si pořídili datovou eSIM, která nám spolu s hotelovou Wi-Fi bohatě stačila.
Po příchodu do příletové haly jsme potřebovali směnit peníze na místní měnu, abychom měli hotovost na zaplacení autobusu do města. V hale jsou tři směnárny – stačí si vybrat tu s nejlepším kurzem.
Po odchodu z haly jsme si stoupli do fronty na autobus (trolejbus) č. 30. Zastávka je hned u jednoho z východů. Autobus odjížděl zcela přeplněný, sotva zavřel dveře, ale i tak se k nám nakonec propracovala paní průvodčí, u které jsme si zakoupili jízdenku. Jedna jízdenka stojí 6 MDL (cca 8 Kč), platba je možná pouze v hotovosti. Trochu mi to připomnělo návrat do minulosti.
Jakmile jsme se přiblížili k městu, autobus nasadil sběrače a dál pokračoval jako trolejbus. Čím blíže jsme byli centru, tím víc lidí vystupovalo. My jeli až na konečnou a odtud jsme se vydali poznávat nové město – a vlastně i novou zemi. Cesta trvala zhruba 40 minut.
Cestou k parku s Vítězným obloukem a Katedrálou narození Páně jsme s údivem minuli českou Kozlovnu. Zaujalo mě, že semafory mají odpočítávání času do změny signálu – skvělá věc, kterou bych uvítala i u nás. Okolí katedrály tvoří rozlehlý park, v sobotu dopoledne plný lidí – místních i turistů, ale také zaměstnanců údržby. Všude bylo čisto.
Jen o kousek dál přes křižovatku je další park – Centrální park Štěpána Velikého. Před vstupem do něj stojí socha moldavského knížete Štěpána III. Naproti přes silnici se nachází budova Národního divadla opery a baletu, pojmenovaná po slavné moldavské sopranistce Marii Biesu. Budova na mě působila typickou komunistickou architekturou.
Nedaleko jsou také Prezidentský palác, Parlament Moldavské republiky a pravoslavný kostel Proměnění Páně. Podle Googlu má kostel zajímavou výzdobu, ale právě zde probíhaly křtiny, takže jsme jen nakoukli od dveří a nerušili.
Pomalu jsme se vydali směr hotel, abychom se ubytovali a mohli pokračovat v prohlídce města. Po check-inu jsme zamířili do parku Valea Morilor (Údolí mlýnů). Po cestě jsme minuli vodárenskou věž, ve které dnes sídlí městské muzeum. K jezeru jsme sestoupili po dlouhém žulovém schodišti.
V jednom cestopise byla zmínka o malé sošce Malého prince – a tak jsme se ji vydali hledat 😊. Prvně jsme na zábradlí zahlédli červenou růži – že by patřila právě k němu? Museli jsme obejít část jezera, než jsme Malého prince našli. Je to opravdu malinká soška na zábradlí, milý detail. Od Malého prince jsme se vrátili ke sousoší Dívka s talířem a vyšlapali Kaskádové schodiště – 218 schodů, které byly po dlouhých letech chátrání v roce 2016 zrekonstruovány. Na vrcholu se nachází Rotunda s krásným výhledem na jezero i celou kaskádu.
Cestou zpět jsme minuli Národní muzeum etnografie a přírodní historie a přes park Štěpána Velikého dorazili zpět do centra.
Odpoledne s přestávkami víc či méně pršelo, takže jsme procházku často přerušovali a schovávali se pod stromy. Naposledy v parku Štěpána Velikého, kde se v sobotu odpoledne scházeli starší lidé, hrála reprodukovaná hudba a tančilo se. Měla jsem z toho hezký pocit – že kdo nechce být sám, má kam jít, s kým se pobavit nebo třeba i seznámit.
Z parku jsme zamířili „na jedno“ do Kozlovny. Půllitr světlého Kozla stál 43 leu, třetinka 33 leu a tuplák 73 leu 😊.
Navštívili jsme ještě pár obchodů pro něco malého k snídani. Ceny byly víceméně podobné jako u nás. Plechovka Kozla stála cca 30 leu, lahvové pivo jsme koupili v akci za 16,90 leu.
V neděli ráno jsme se vydali zpět na letiště. Nejbližší zastávku jsme měli u Národního divadla Mihaie Eminescu. Lístky jsme koupili u stejné paní průvodčí jako předchozí den. Trolejbus byl tentokrát poloprázdný, takže jsme měli prostor sledovat předměstí Kišiněva.
Trolejbus zastavuje přímo před halou, odkud i vyjíždí. Kousek od letiště se nachází památník letadla TU-134, který si můžete prohlédnout ze všech stran.
Letiště v Kišiněvě je malé, ale odbavení proběhlo rychle a bez komplikací. Palubní lístky bylo nutné si nechat vytisknout u přepážky, i když v aplikaci nebylo nic naznačeno. Mnoho cestujících to nevědělo, takže personál tiskl vstupenky těsně před nástupem a to celý proces zdržovalo.
Duty free zóna je malá, ceny jsou uvedené v eurech. V 1. patře je občerstvení – např. voda 0,5 l stála 35 MDL, bageta 95 MDL, muffin 45 MDL.
Z výletu jsme se vrátili nadšení a spokojení. A upřímně doufám, že to nebyla naše poslední návštěva Kišiněva a Moldavska obecně. Zdaleka jsme neviděli vše – snad příště 😊
Marichen81 procestovala 25 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Oceánii. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.
taky mne zmátl ten trolejbus, marně jsem před letištní halou hledal troleje, abych trefil na stanici. Troleje končí/začínají kousek u Botanické zahrady
Narozdíl od mnoha jiných zemí, kde před příletem eSIM místního operátora buď neseženete nebo hodně draho, tady zdaleka nejlevnější eSIM se spoustou gigabajtů v ceně koupíte v aplikaci moldavského Orange.
Ten autobus z letiště je parciální trolejbus - jede část cesty na baterii. Jsou v něm terminály na bezkontaktní platby kartou, takže se kvůli tomu nemusí vyměňovat peníze na letišti.
Na fotce sousoší marně hledám talíř. 😆 Jsou to dva skejťáci se psem.
V letištním duty-free obchodě jde koupit moldavské víno za velmi příznivé ceny, ale na jeho e-shopu je ještě větší sortiment - lze předobjednat a vyzvednout tam.
Na fotce sousoší marně hledám talíř. 😆 Jsou to dva skejťáci se psem.
Terminály tam jsou, ale asi nefunkční. I místní platili hotovostí u paní průvodčí
Se sousoším máte pravdu, správně to asi bude Dívka s prknem, překladač mi špatně poradil a už jsem si to neověřila někde jinde :)
Já jsem v něm platil kartou v březnu. Zároveň je tam i průvodčí, takže kdo nechce kartou, platí v hotovosti. :) Tady je seznam linek, kde se dá platit kartou: https://www.maib.md/en/achita-co...ort-public