Kypr - levný lék na podzimní smutek
Cestopis z roku 2018 napsala girasole
Základní údaje o Kypru
- ostrov ve Středozemním moři ležící 120 km jižně od Turecka
- délka 225 km, šířka 90 km
- na ostrově jsou nejen vyhlášené pláže, ale i turisty navštěvované pohoří, nejvyšší hora má 1952 m
- 1,1 mil. obyvatel, z toho kyperští Řekové 80% a kyperští Turci 19%
- do získání nezávislosti v roce 1960 kolonie Velké Británie
- po politických nepokojích byl v roce 1974 ostrov rozdělen na 2 části, v severní části byla vyhlášena Severokyperská turecká republika, která však nebyla mezinárodně uznána, zbytek území patří Kyperské republice, která je od roku 2004 členem EU
- oficiálním jazykem Kyperské republiky je řečtina, měnou je EURO
Pobyt v listopadu 2018
Naše rozhodnutí vyrazit začátkem listopadu na Kypr bylo výsledkem nabídky zpátečních letenek Ryanair za 1500 Kč a informace, že i v tomto období se dá na Kypru koupat. Neměli jsme za cíl podniknout nějakou dobrodružnou výpravu nebo ostorv co nejvíce procestovat, chtěli jsme se jen příjemně vyhřát... Počasí bylo lepší než naše očekávání. Až na jeden polojasný den, kdy trošku sprchlo, bylo celý týden slunečno, teploty vzduchu kolem 26°C a moře kolem 23°C. Až do 13 hodin jsme vyhledávali stín, odpoledne už slunko pálilo mírněji, takže jsme si užívali paprsky bez slunečníku a po 16. hodině začalo slunko zapadat. Mezi 17. a 18. hodinou se úplně setmělo a ochladilo. To považuju za největší nevýhodu podzimního pobytu. Jinak nám pobyt na jihu v tomto období vyhovoval více než v létě.
Paphos
Ryanair letěl z Bratislavy do Paphosu, což nám maximálně vyhovovalo. Paphos je příjemné menší městečko na jihozápadě ostrova (40 tis. obyvatel), které bylo v roce 2017 vyhlášeno Evropským hlavním městem kultury. Vyhřívání na pláži se dá spojit s návštěvou historických památek, kromě kostelů a pevnosti můžete vidět i známe archeologické naleziště s hrobkami králů. Nečekejte však město, kde na vás dýchne tradiční kyperská kultura. Poblíž přístavu, kde se nachází hlavní turistická oblast, řečtinu téměř neuslyšíte, budete však mít možnost procvičit své znalosti ruštiny a angličtiny. I restaurace s typicky řeckou kuchyní a atmosférou jsou bohužel v menšině. Historické centrum města tzv. old town je od pobřeží dost daleko, dojeli jsme tam místním autobusem. Centrum nás však nijak neoslovilo, v pátek kolem 19 hodin tam bylo úplně mrtvo, naproti tomu v přístavních restauracích a barech to žilo.
Ubytování
Ubytování jsme našli přes Airbnb, týdenní pobyt v apartmánu pro 3 osoby vyšel celkem na 7500 Kč. Nabídky začínali už kolem 5000 Kč, ale my jsme se rozhodli raději připlatit za dobře vybavený apartmán v blízkosti pláže a v dosahu MHD. Bydleli jsme jihovýchodně od přístavu, to je část, kde se na pobřeží nachází většina luxusních hotelů, tomu odpovídá i upravené okolní prostředí. Kolem moře vede dlouhá promenáda, která je i večer pěkně osvětlená a pohodlně po ní dojdete až do přístavu.
Pláže
Pláže jsou v Paphosu skalnaté i písčité. Plánovali jsme, že většinu času strávíme u moře, proto jsem vybírala ubytování tak, aby bylo blízko příjemné pláže. Vycházela jsem zhodnocení pláží na Tripadvisoru a vybrala jsem Vrisoudia B Beach. Je to veřejná pláž s potřebným zázemím a sprchami, lehátko nebo slunečník si můžete pronajmout za 2,5 EUR na den. Veřejné pláže jsou celkem dobře udržované, ale dokonalou čistotu tam nehledejte, tu najdete jen na soukromých plážích hotelů. Ocenili jsme, že je na pláží nejen písek, ale i skály, kolem kterých plavalo dost malých rybek i větších ryb, takže jsme si užili i šnorchlování. Voda byla průzračná . Za městem je vyhlášená dlouhá písčitá pláž „Coral beach“, je však potřeba tam dojet autem nebo autobusem.
Doprava
Na Kypru se jezdí vlevo, to nás celkem spolehlivě odradilo od půjčení auta. Ve městě i okolí funguje dobrá autobusová doprava, je potřeba si jen zvyknout na to, že jízdní řády udávají pouze čas výjezdu z výchozí zastávky, kdy autobus dorazí na další zastávky, je potřeba odhadnout… Kdo netuší, jak vypadá místo, kde má vystoupit, můžete být také nepříjemně překvapen. V autobuse většinou nebývá display, na kterém by se zobrazovaly názvy zastávek. Řidič někdy názvy pouští z nahrávky, která je však tak nesrozumitelná, že pro lepší orientaci rozhodně nepomůže. Na počítání zastávek se taky nedá spolehnout, zastávky, kde nikdo nečeká, řidič projíždí (musíte dát znamení, že chcete vystoupit). A přímo na zastávce jsou názvy napsané jen řeckou abecedou…. Zachránila nás navigace v mobilu, kterou jsme průběžně s jízdou v autobuse sledovali. Jízdné se platí přímo řidiči. Cena je jednotná – 1,5 EUR. Za tuto cenu jsme dojeli do města i z letiště. Autobus z letiště však jezdí jen v době od 7 hodin ráno do půlnoci, mimo tuto dobu si budete muset vzít taxi za cenu minimálně 27 EUR. Plánujete-li cestovat autobusem častěji, můžete si koupit týdenní nebo celodenní jízdenku. Celodenní jízdenka stojí 5 EUR a platí nejen ve městě, ale i v okolí. Za tuto cenu jsme zajeli na severozápad ostrova a zpátky, kdy jedna cesta trvala 1,5 hodiny. Týdenní jízdenku pořídíte za 20 EUR.
Výlety
Rybaření na moři
Pro výběr výletu lodí je nejjednodušší zajít do přístavu a vybrat si z široké nabídky, kterou tam najdete. Manžel s čtrnáctiletou dcerou vyrazili na tří hodinový rybářský výlet „Deep see fishing trip“. V ceně 25 EUR je veškeré potřebné vybavení včetně návnady. Zájemci, kteří nechtějí sami chytat, ale jedou jen jako doprovod, zaplatí 15 EUR, mezi ty patřila i dcera. Společně s nimi vyrazil na ryby kromě majitele lodi i britský pár. Malou lodí vyjeli asi 3 km od pobřeží a chytali v hloubce 20 – 40 m. Nevím, jestli to bylo zkušenostmi „rybářů“ (manžel byl naposledy na rybách před 30 lety..) nebo byl problém někde jinde, ale úlovek byl celkem bídný. Majitel dal nakonec udici i dceři a ta nachytala nejvíc ryb… Cestou zpátky ji svěřil i řízení lodi, takže byla spokojená, přestože mezi úlovkem nic velkého nebylo. Úlovek zůstává majiteli lodi, „rybáři“ si nachytané ryby neodnesou, jak by někdo mohl čekat.
Bath of Afrodite
Místo, kam se chodila údajně koupat Afrodita, leží na poloostrově Akamas. Samotné místo nebylo důvodem našeho výletu, kolem je sice malá botanická zahrada, ale tato návštěva určitě nestojí za 1,5 hodinovou cestu autobusem. Vychází však odtud několik turistických tras do přilehlého národního parku a pohoří Akamas. Okruhy nejsou dlouhé, ale je nutné se dobře zásobit vodou, cestou není kde vodu doplnit. Trasy jsou pěkně barevně vyznačené na mapce u vstupu do botanické zahrady. To je však asi poslední místo, kde je turistům, kteří jsou v této oblasti poprvé, jasné, kudy trasy vedou. V terénu jsou trasy značené „jižním způsobem“, občas narazíte na šipku a domýšlíte si, ke které trase se šipka asi vztahuje… Dodnes nevíme, po které z tras jsme vlastně šli, důležité je, že jsme se vrátili zpátky… Našlapali jsme jen 13 km, polovina z toho bylo stoupání, ale vzhledem k tomu, že na nás většinu cesty pražilo slunko, byli jsme rádi, že jsme se po 3,5 hodinách dostali zpátky k moři. Šli jsme pohodovým tempem, občas se schovali ve stínu a užívali si krásné výhledy na okolní kopce a moře. Část pobřeží je pro koupání nepřístupná, koupat se dá pod restaurací v Bath of Afrodite, kde jsou na pláži oblázky, téměř černý písek a skály pro příjemné vyhřívání. Nevím, jestli je to v této oblasti pravidlem, ale na pláži foukal celkem silný studený vítr, celkově je ráz tohoto pobřeží drsný a má svoje kouzlo. Nejbližší letovisko Latsi působí příjemným dojmem, nejsou tu řady moderních hotelů, převažují spíš nízké vilky schované v zeleni, místo ocení turisti, vyhledávající klidnou dovolenou.
Nákupy
Potraviny jsme nakupovali ve větším supermarketu na Lidas street poblíž přístavu. Velký supermarket nenajdete na každém rohu, v okolí přístavu jsou zejména obchůdky s tretkami pro turisty. Zájemci o značkovou módu musí vyrazit do nákupního centra Kings Avenue mall nebo do části „Old town“. Ceny potravin jsou vyšší než u nás, ale není to nic dramatického, některé místní lahůdky jsou naopak levnější – čerstvé ryby jsme kupovali v supermarketu za 9 EUR/Kg, řecký sýr feta nebo halloumi za přibližně stejnou cenu. Fastfood pořídíte od 4 EUR, v levnější restauraci začíná menu kolem 10 EUR.
Bezpečnost
Celkově jsme se na Kypru cítili bezpečně, chodila jsem po městě sama i po setmění, neváhala bych vyjet sama autobusem na výlet i mimo město. Lidé jsou přátelští a v porovnání s jinými jihoevropskými zeměmi je vidět celkově lepší organizace věcí. Kypr je pro nás zkrátka ideální ostrov na listopadové koupání a rozjasnění podzimních dnů.
girasole procestovala 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.