Lanzarote 2025
Lávové polia, oceán, divoké pláže na juhu ostrova, Cesar Manrique a jeho tvarovanie krajiny.
Cestopis z roku 2025 napsal Miňo147
Ostrov Lanzarote, najsevernejší z Kanárskych ostrovov, je veľmi osobitá krajina, ktorá nesadne každému. Sopky ničili a zároveň vytvárali. Tým dali tomuto miestu úplne inú, svojskú atmosféru. Ten, ktorý sa snažil o vzkriesenie ostrova v zmysle udržania cestovného ruchu bol domáci umelec, architekt Cesar Manrique, ktorý zahynul vo svojej rodnej krajine v r.1992 pri autonehode.Patrí mu vďaka za tento 12-dňový zážitok.
Lanzarote je čarovné a má vlastnú atmosféru. Nehľadajte zeleň, ale sopečnú krajinu s chladným oceánom, krásnymi divokými plážami na južnom pobreží a množstvom dobrej a zdravej turistiky obohatenej o kúzelné výhľady.
Z mesta Playa Blanca na pláže južného pobrežia ostrova - najznámejšia Playa Papagayo, divoká Playa Mujeres , Playa Memos a iné. Oceán s výnimkou Playa Papagayo je na týchto miestach pomerne búrlivý. Ide o chránenú rezerváciu Los Ajaches, cesta autom v rozmedzí cca 15-20min. vedie po prašnej a nie asfaltovej ceste. Ak sa chcete pokochať výhľadmi na pobrežie, chôdzou z mesta Playa Blanca k pláži Playa Papagayo sa dostanete cez sopečné kopce za 1,30 h. Vyskúšal som obidve možnosti, odporúčam pešochod kvôli spoznaniu väčšej časti pobrežia.
El Golfo , vyhasnutý vulkán v juhozápanej časti ostrova a jeho pobrežie. V blízkosti zelené jazierko Los Clicos láka turistov kvôli kontrastu viacerých farieb - modrý oceán, čierny sopečný piesok, lávové kamene a zelená farba jazierka tvorená riasmi.
Vínna réva La Geria - rastlinky zasadené v čiernej zemi a okolo nich polkruh lávových kameňov, ktoré ich chránia pred vetrom. Oblasť sa tiahne dlhým územím a keď aj rastlinky vyhynú, vína bude dosť :-)
Nič lepšie nevystihuje sopečný charakter ostrova ako Národný park Timanfaya. Prístup autom, aj na pešo je zakázaný a aj z výhliadkového autobusu v priebehu cesty sa nedá vystúpiť. Silný zážitok,ktorý stupňovala aj hudba znejúca v autobuse, ktorá akurátne gradovala na miestach kde boli erupcie najsilnejšie.
Cesar Manrique a jeho, podľa mňa tak trochu komerčne ladený Jameos del Aqua. Sopečný tunel, ktorý umelec využil a vsadil do neho prvky svojho umenia aby pretváral obraz surovej prírody, napr.v kombinácii s bielou farbou.
V blízkosti El Golfo so zeleným jazierkom sa nachádza prírodná zaujímavosť Los Hervideros. Masívne sopečné útesy , skamenelá láva s otvormi/jaskyňami, v ktorých silne narážajúci oceán vytvára pekný vizuálny efekt vriacej a spenenej vody. Žiaľ, v čase mojej prítomnosti nepracoval :-)
Jardín de Cactus, katusová záhrada s reštauráciou z dielne umelca Cesara Manriqua.
Mestečko Haría najlepšie vystihuje architektúru a vzhľad ostrova. Biele domčeky vystavané v klasickom lanzaretskom štýle. Oblasť sediaca v údolí, v svahoch, s peknými výhľadmi až na oceán (Mirador de los Helechos), palmy, dobrá lokalita pre turizmus, cyklotúry v akomkoľvek ročnom období.
Mestečko je zároveň miestom, kde žil a tvoril ostrovný umelec Manrique.
Lago Mar, blízko pekného mestečka Teguise, kedysi hlavného mesta ostrova ,presnejšie v Nazarete. Ďalšia práca umelca Manriqua, ktorý opäť využil dielo prírody a do sopečných kameňov vystaval dom. Kedysi bol aj obývaný, v súčasnoti slúži na výstavu expozícií vo vnútornej časti, ktorá je spolu s exteriérom tiež sprístupnená verejnosti. Z juhu na sever za hodku autom. Z mesta Playa Blanca na Mirador del Rio, s výhľadom na protiľahlý ostrov La Graciosa. Mrzí ma, že toto krásne miesto na vzniku ktorého sa opäť podieľal domáci umelec Manrique bolo zahalené hmlou. Dlho predlho som čakal, náznaky boli, ale nedočkal som sa. A tak si hovorím, že aj toto má svoje čaro .Vyhasnutý kráter Montana Roja, v pešej dostupnosti z mesta Playa Blanca na juhu ostrova. Kráter sa dá obísť po celom obvode a z každej strany sa naskytnú rôzne výhľady, najmä na mesto Playa Blanca a okolie. Silný vietor na zážitku nič nepokazil :-)
Ten, ktorému priaznivci ostrova Lanzarote vďačia za všetko. Domáci umelec, architekt Cesar Manrique a jeho ateliér v meste Haría, kde sa vrátil po svojom pôsobení v Amerike aby pretváral surový obraz sopečnej krajiny.
Miesto môjho takmer dvojtýždňového pobytu, Playa Blanca, autíčko, ktoré poslúžilo a pozdrav z kráteru Montana Roja.
Miňo147 procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 4 měsíci a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.