MAKEDONIE za KAČKU

Podceňovaná, pro hodně lidí v podstatě neznámá, přitom tak blízko, tak snadno dostupná, levná a ve svém hrubém zrnu tolik krásná! Makedonie, perla Balkánského poloostrova.

Cestopis z roku 2019 napsala CESTUJI za KAČKU

Zážitky pro tebe sepsala CESTUJI za KAČKU
Cestopis byl naposledy aktualizován 2019-11-21T11:35:42+01:00

CESTUJI za KAČKU procestovala 46 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 68 úžasných cestopisů.

Avatar uživatele viktor.hristovski
viktor.hristovski
před 4 měs

Zdravím, jako rodili Makedonec ktery v Čechách žije uz dlouho, musim rict ze jste země popsala presne jak i ja je vidim a citim teď. Milé lidí dobre jidlo a všechno levne. A i ten bordel bohužel. Jediné by vas koregoval, Makedonie vubec chuda neni, jen velmy zkorumpovana a mistni politici nas okradaji už 30 let. Velká cast národa je v chudobě. Velice me to mrzi jak zlomilo to duch toho naroda, ktery se driv velice hezke staral a pečoval, ten bordel dřív nebyl a ani by se takovej kýč nedovolil v centru mesta.

P. S stalo to 700 milionů eura... Snad vám bude jasné kde jsou penize za popelnice a lepsi autobusi 😉

Avatar uživatele Tonda 2
Tonda 2
před 4 lety

Dobré a zajímavé čtení, díky za napsání. Hezky nabité jako obvykle...a tak on se člověk pak dospí v klidu doma a odpočine si práci :-)

Severní Makedonii moc neznám, zastavovali jsem se jen ve Skopje.

Pokud byste někdo chtěl projet Balkán ze západu na východ, tak před pár lety nás to vyšlo takto:

Podgorica- Ulcijn- 80km-bus -5 Eur

Pristina- Pejë-90km vlak- 4,20 Eur

Pejë-Pristina-90km bus 3 Eur

Pristina- Skopje- 90km vlak 6Eur

Skopje-Sofie-250Km bus – 17Eur

Sofie-Burgas-430Km-vlak 17,5 EUR (lůžkové kupé)

Super! Píšu si! 👌✌️😊

Avatar uživatele dolphi
dolphi
před 4 lety

Přijemný kvalitní cestopis, obdivuji tě si s tím takhle hrát a sepisovat poznatky. Makedonii jsem procestoval letos na začátku letních prázdnin, ale ne v tvém hardcore tempu :-) . Tím myslím přilet do Skopje a hned za dvě hodiny jet "Busem" Ford Transit s mikro sedadly 3,5 hodiny do Ohridu a stejnou dobu a den zpět. Jen malý update, doplnění pro budoucí cestovatelé na Skopje stačí 1,5 dne max i s kaňon matka, kde jede místní doprava snad bus 61 tam i zpět cca hodinu, jizdní řády platí. Lodička fine, jeskyně zbytečná 4 barevné žárovky a jedno schodiště. Určitě nedoporučuji kajak, možná jen fanouškům. Rozumnější mi přijde absolvovat Bratislava - Skopje - Ohrid - Videň. Odlet z Ohridského mikro letiště je v lidskou hodinu a z Vídně jezdi co 30 minut Flixbux, či Regiojet zpět do Bratislavy , autobusy vidíš hned na totemu.

před 4 lety

Bus 60 jede přibližně jednou za 100 minut, přinejmenším dnešní (sobotní) odpolední jízdní řád byl takový, viděli jsme u řidiče. Pozor na to, že často nejede až ke kaňonu, protože je tam narváno auty a neotočil by se, takže vás vyklopí 3 km od hráze. Pak je taky potřeba dojít zpátky na stejné místo nebo si vzít taxíka. Zbytečnost návštěvy jeskyně potvrzuju.

před 4 lety

Dolphi - díky za milá slova!! ♥ Máš pravdu - jednak je to fakt práce a mrak hodin... někdy si až říkám, jestli by nebylo lepší vlítnout třeba na svou zahradu a zkusit udělat z té své planiny úrodnou zem :D ... Ale pak si přečtu třeba takovýto koment a taky si vzpomenu na sebe, jak brouzdám netem před každou svou cestou a hledám věcné podrobné info k tomu, jak to v destinaci, do které jsem si právě koupila letenku, chodí. Vzpomenu si, jak moc mi pomůže, když někdo "přesně tyhle detaily" - myšleno čísla autobusů, ceny, odhady doby potřebné na prohlídku daného místa, na co pozor ...někde zveřejní. Čerpám z toho, pomáhá mi to vytvořit vlastní itineráře. A čím víc mám před každou cestou informací, tím víc mohu itinerář "nadupat"... Takže díky za tebe a všechny, kdo mě ten "rýč a hrábě" vždycky vezmou z ruky.. :)

Stran Matky - v cestopise spoje - včetně čísla autobusu, kde se nastupuje, kolik to stojí a jak dlouho cesta trvá - mám :) Ostatně tím busem jsme i jely... Souhlas i s Joxem - s tím vysedáním z busu u Matky BACHA! Ráno nás v 7:45 bus vyklopil až u restaurace a "vchodu" do Matky, v poledne už tam nebyl schopen projet a stál cca 500 metrů od místa, kde nás vysadil. Naštěsí mám na cestách asi strašný štěstí na lidi... o této skutečnosti mě makedonskou angličtinou :D :D informoval i řidič, co nás tam dovezl (moc jsme mu nerozumněly a nechápaly, co nám říká...) a posléze jedna místní babička, která nás nabrala na zastávce a odvedla tam, kde se bus opravdu zastavil :) Nenechala nás tam sedět a čekat, prostě do nás hustila, dokud jsme se s úsměvem a pod kouzlem jejího úsměvu nezvedly a nešly s ní... :)

Díky Vám oběma za ujištění, že jsme v jeskyních o nic extra nepřišly - a opět souhlas s Joxem - Moravský kras je nepřekonatelný!! :)

A k letenkám a kombinaci s návratem do Vídně... Asi to má každý jinak - je to dané místem startu, pohledem na cenu a efektivitu cesty. Já jsem v tomto opravdu přísná a všechny varianty pečlivě zvažuji. Cena jízdy busem z Vídně mnohdy překračuje cenu letenky do dané destinace. Navíc nejezdí spojů tolik, aby to pro mě nebyla časová ztráta. Je pro mě milejší projet makedonské vnitrozemí a kochat se z okénka busu (ostatně od toho tam jsem), než koukat z Flixu na trase Vídeň - Brno. Navíc za ty love...Flixem z Brna jedu do Bratislavy za 119,- + 1,5 eura MHDčko na letiště z nádru. Flixem z Brna na letiště ve Vídni 400 - 530 Kč jedna cesta.... Navíc jedou jen tři spoje za den, a to opravdu není moc velká pravděpodobnost, že ti sednou na odlet/přílet. Čekat několik hodin na letišti na spoj "domů" mi nevadí třeba u letů do Asie, kdy už tak jsem na cestě i den a řeším hlavně cenu letenky. Když ale letím za 900 a na 3 noci/4 dny - zohledňuji jak navýšení cesty (v případě Flixu směr Vídeň tam a zpět je to víc než za letenku), tak i délku cesty na/z letiště (opět u Flixu do Vídně i deset hodin (čekání + vlastní spoj) - a to je s ohledem na délku pobytu opravdu neadekvátní. Vídeň jako letiště mám ráda, je tam super Billa :D , všechno tam frčí a ocípá, taky mi tam na jediném letišti prošla 2x vývrtka v příručáku :D ...ale využívám ji opravdu velice sporadicky - třeba lety na Santorini. Ty z Vídně vyjdou i s tou děsnou dopravou a cenou za ni nejlépe... Ale na třídenní trip do Skopje a okolí je pro mě pravdu ideální (čas a cena) návrat do Blavy...

S tou náročností makedonského tripu taky souhlasím...byl to docela PUNK... Zkusila jsem svoje možnosti a vím že i když se to dalo, nebylo to něco, co bych hned kopírovala... Dojela jsem víc rozhozená jak s cesty za oceán s časovým posunem 8 hodin. Taky s nějakou virózou (střevní), kterou víc než jídlu přičítám hlavně únavě a nespánku. V těch chvílích, kdy se spát dalo - třeba přejezdy - jsem obvykle datlovala cestopis ... :D

Jox - jste s Evčou dobří!! Bych se nedivila, kdybychom se příště někde potkali a už i jeli na stejné místo ve stejném čase :D

před 4 lety

Jet Flixem z Brna na Schwechat je blbost, Regiojetem taky, stačí dojet na hlavák a z něj S-Bahnem s přestupem na st. Rennweg na letiště. Min. ve dvou se to vyplatí, jízdenka je jen o kousek dražší než pro jednoho. Dá se i Flixem (nejlépe se slevou 😉) na Erdberg (pozor -autobusák balkánského typu!) a přejít pěšky na St. Marx a odtud zase S-Bahn na letiště.

před 4 lety

Tím Flixem s přestupem v Erdberg jsem taky jela. Přestup byl nad ránem, tedy vprostřed noci… 🙈🙈 Vzala jsem sebou tehdy svého syna a musím řict, že už nikdy více! Raději regiojet - dražší, ale přímý spoj. Každopádně furt trvám na tom, že spoj Brno Bratislava je cenově i časově nejlepší. A co se týče bratislavského letiště, nabízí nejvíc možných nízkonákladových letů. To bez debat.

Jo a s Flixem jinak než se slevou (jejich boží poukazy na slevu od 20 % ) nejezdím ..🙈😂 Holt ZA KAČKU od A po Z 😂🙈😂

před 4 lety

Uprostřed noci bych se na to vybodl každopádně a na Erdberg obzvlášť. Jezdíme večer na hlavák, pak S-ky na letiště, večeře v salonku zadara a přespíme třeba na Fku, kde jsou lehátka. Z Vídně létá dost levných spojů.

Píšu si!! 🙃

Avatar uživatele dolphi
dolphi
před 4 lety

Jen pro doplnění jizdní řády ke kaňonu, my jeli v 11:20 a zpět 14:40, žádne davové šílenství se určitě nekonalo jen krásné teplo a sluníčko. Tohle opravdu nejsou davové Pustevny, Ondřejník, Lysá horá atd. V

From Skopje (weekday): 7:00 / 8:45 / 10:30 / 12:10 / 14:00 / 15:30 / 16:50 / 18:35 / 20:10 / 22:30

From Skopje (weekend): 7:00 / 7:45 / 8:45 / 9:40 / 10:30 / 11:20 / 12:10 / 13:00 / 13:50 / 14:40 / 15:30 / 16:20 / 17:10 / 18:00 / 18:45 / 20:15 / 22:30

From Matka (weekday): 5:50 / 7:45 / 9:40 / 11:20 / 13:05 / 14:55 / 16:25 / 17:45 / 19:20 / 21:00 / 23:20

From Matka (weekend): 5:00 / 7:45 / 8:45 / 9:40 / 10:30 / 11:20 / 12:10 / 13:00 / 13:50 / 14:40 / 15:30 / 16:20 / 17:10 / 18:00 / 18:45 / 19:30 / 21:00 / 22:55

2 Katka jen malý komment: letenka nas stala 10 Euro z Bratislavy do Skopje a 10 euro z Ohridu do Vídně. Termín 28.06. - 02.07. 5 euro bus regiojet z Vidně. U Ikey jen vyzvednuti našeho auta, oběd a hurá dom.

před 4 lety

Tady je odkaz na jejich mobilní aplikaci: https://play.google.com/store/ap...in.jsp_otg

Vladimír
před 4 lety

Ten kdo navštíví balkán, tak si ho prostě zamiluje a nebo taky ne. Jsou prostě dvě sorty lidi a jedny balkán milují a druzí ne.

Katko máš to pěkně napsané: Co se týká celkově psů na balkáně, je to prostě tak jak píšeš.... je potřeba si uvědomit, že to není západní svět a balkán takový byl, je a bude. Pokud ho někdo chce změnit k západnímu světu je to smutné a vyprchá taková ta balkánská hrdost a vstřícnost lidí.

Na řece Treska, kde leží jezero Matka lodě opravdu jezdí do jeskyně, to zaručím.

Možná to je jen slovíčkaření ale cesta vytesaná do skály od restaurace matka až k jeskyni rozhodně není trek.

PS: pěkné fotky

před 4 lety

A pak jsou taky lidi, kterým se na Balkáně něco dost líbí a něco jiného dost nelíbí, ale přesto se tam občas vrátí za tím prvním. 😉 A když má člověk nevhodnou obuv, tak to trek určitě je (vlastní zkušenost, rychle jsme si cestu rozmysleli). 😁

před 4 lety

Pánové, souhlasím s vámi oběma. Co se týče treku, uvědom si, Vladimíre, že jsme my ženy v hodnocení našich fyzických aktivit stejné, jako vy například rybáři. Pro nás je Trek i celkem pohodová procházka na cestičce ve skále, pro vás je zase s bídou mírovej kapřík legendární úlovek skoro 80 cm velký 🙈😂😂. Navíc mi vzal Jox můj argument pro hodnocení… Žabky na mých nohou dělaly i z této idylické procházky opravdu krkolomný Trek ✌️😂

Balkán rozhodně měnit nechci, naprosto jej respektuji a líbil se mi přesně takový, jaký jsem viděla. Co se týká těch psů, jsem v tomto dlouhodoběji... přecitlivělá. Vadí mi to jak v Asii, tak i v Evropě. Prostě mě mrzí, že ti čtyřnozí nemají pod kůží ani gram tuku, člověka, který je pohladí, domov… A když jich vidím “na ulici” takové množství (až mě skoro paralyzuje obraz člověka člověka, který psa venčí na vodítku), prostě to nejde nezmínit. Na druhou stranu - o to víc si vážím toho, v jaké zemi žiju já. Že zde psy vnímáme jako členy domácnosti, staráme se o ně, poskytujeme jim jak veterinární péči, plné misky, tak i pohlazení a domov. A pro ty, kteří takové štěstí nemají, máme alespoň síť útulků. Ale samozřejmě chápu, že pánové mé stesky nad osudy psů ve světě neprožívají.. 😊

No a nejvíc souhlasím s Joxem – někomu se líbí něco dost na to, aby se třeba i vrátil, ale neznamená to, že se mu líbí všechno. Neplatí to jen pro Balkán, ale vlastně pro celou mapu světa… Přesně taková jsem já. Něco se mi líbí, něco respektuji, něco mi vadí. A píšu o všem, co mi prolítne hlavou. Ty mé cestopisy nejsou žádné objektivní informace alá Wikipedie, jenom pocity z cest jedné holky…

A děkuji za pochvalu, vážím si jí 💛

Avatar uživatele mmm
mmm
před 4 lety

Já byl v Makedonii letos a musím říct, že mě spíš zklamala. Místní lidi se nás stranili hned jak zjistili, že jsme cizinci, místní jídlo mě nenadchlo (maso na grilu na 1000 a 1 způsob) a hlavně všude ty odpadky a bordel. Příroda ovšem krásná, myslím že třeba v horách to tam musí být boží. Ohrid má potenciál, to jezero je krásné, zato jediná větší pláž co v Ohridu je je nic moc a hlavní promenáda je zabetonovaná, takže se tam do vody nebo se opalovat v podstatě nedá.

Jinak jsem nepochopil taxíky - jednou jsme měli objednaný ve Skopji a platili jsme 100 dinárů, což je pakatel, necelý 2 €. Zato když jsme si brali taxíka zpátky z Matky do Skopje, tak jsme dinárů za těch ani ne 15 km platili 900 (15€) a v Ohridu chtěli za odvoz v rámci města dinárů 300 (5€), což mi přijde jako u nás, nebo snad i dražší.

cali
před 4 lety

Někdo má rád vdolky jiný holky... Jídlo, prostě balkánské, pro mě super. Lidi, jedni z nejlepších, co jsem potkal, pokud to byli Makedonci. Pláže... Samozřejmě jsou tam super pláže, ale ne přímo v Ohridu, ale okolo, třeba Ljubaništa nebo Gradiště u toho muzea na jezeře. Taxíky... To jsou svině všude na světě:-)

Avatar uživatele mmm
mmm
před 4 lety

Pravda, to určitě nerozporuju, záleží na člověku a taky záleží na okolnostech. Mě nadchla Ukrajina a ani nevím proč, tak jsem čekal podobnou bombu a ono to až tak úplně nebylo. Ale určitě jsem rád, že jsem se do Makedonie podíval.

Cali - naprostý souhlas!

Mm - i s tebou naprosto souhlasím - s drihým komentářem – s Ukrajinou se Makedonie rozhodně nedá srovnávat. Ukrajina je úplně jiný level, mnohem lepší! Ale i tak, Makedonie určitě stojí za návštěvu 😊

Martin Vícha
před 4 lety

Sledoval jsem už na fcb, takže takové hezké shrnutí. Díky za něj. :-) Sice nevím, jestli se mi do Makedonie má chtít, už "pořádek" v Římě byl na mě moc, ale ty fotky z přírody jsou fakt krásné.

A na cestopis z Lvova se už taky těším, protože ho mám v plánu před vánoci.

A ještě jedna otázka, ta nejzásadnější. V čem transportujete ty sklenice na víno? Já si minule rozdrtil i ty plastové :-D

:D :D :D

Tak teď se fakt směju ::D Sklenice jsou plastové - skládací! Nožička se odšroubuje a do sebe to pak pěkně zaklapne :) Jednak to nezabere místo, ale také je to pevnější (nerozbitnější). Sklenice jsou z rock pointu, kde já obvykle teda nenakupuji (není to zrovna "za Kačku krám"), ale kamarádka je dostala jako dárek a jednu mi věnovala :) Do té doby jsem měla normální plastovku z Tigera za 35 korun, která se mnou procestovala pěkný řádek zemí bez újmy.

Ještě dřív jsem cestovala s normální skleněnou a světe div se - ani ta se nikdy nerozbila. Nyní si skleněnou vozím coby suvenýr z každé země - doma si na ni napíšu místo a datum.. Vždy bez újmy. Co je ale zajímavá věc, když už jsi toto téma nakousl :) - skleněná sklenice projde kontrolou příručního zavazadla jako nic, ale otvírák na víno (vývrtka) mi snad až na dva případy vždy zabavili :) Přitom prásknout sklenicí a použít ji rozbitou jako zbraň mi přijde snad ještě víc nebezpečné než ta vývrtka...

Jinak moc děkuji za sledobvání jak na FB, tak i zde :) Lvov až na konci září :) Ale věřím, že bude stejně krásný jako Kyjev (a ten byl pro letošek snad tím nejhezčím místem, kde jsem byla!).

Makedonii zkus! Bordel tam sice byl, ale Ohrid, Matka a Kuklica JSOU více než solidní náplast!!

Martin Vícha
před 4 lety

:-) Tak to si fakt šikovná, že sklo přežije . Já tašku používám jako polštář/sedátko, takže co není pancéřované, je poničené. To s tou vývrtkou jsi mi připomněla náš první pozdní večer v Římě, kdy v ubytování byla vývrtka zlomená a mi s manželkou seděli nad láhví vína a snažili se jí otevřít bez ní. Taky jsem proklínal vídeňskou bezpečnostní kontrolu...

Iveta _D
před 4 lety

Vždycky, když vidím nějaké ultra levné letenky k Ohridu, říkám si "co tam?" Díky za cestopis, přidávám Makedonii do seznamu "chci navštívit" :) Jen tu Bratislavu jako startovací bod nemám zrovna nejblíž

před 4 lety

Děkuji za milou zpětnou vazbu! Makedonii určitě doporučuji! Uvidíte – nebudete litovat. Stran Bratislavy – ani pro mě to není zrovna ideální startovací místo. Praha je pro nás z okolí Brna lépe dostupná (více spojů a mnohdy jízdenky za Kačku - Flix). Nicméně Bratislava nabízí největší množství opravdu nejlevnějších letenek. Vychází mi to cenově mnohem lépe, než odlety z Prahy…

jirkabarton
před 4 lety

Děkuji za popsaný pohled na Makedonii(Severní Makedonii) Kateřině Ostré. Otevíraná možnost přímé letecké návštěvy Skopje ať už z Prahy nebo Bratislavy je pro Čechy velkou příležitostí. Ochridské jezero, příroda a historické památky stojí za návštěvu. Klub přátel Makedonie tuto krásnou zemi objevil v roce 2015. Poslední Váš obrázek knížky Malý princ mě fascinoval. Koupit si knížku Malý princ v Makedonštině byl hlavní důvod naší první návštěvy Makedonie. Pro naši sbírku to byla sedmnáctá knížka. Protože v každé zemi, kterou navštívíme, si tuto knížku v jejich jazyce, kupujeme. :-)

před 4 lety

...je milé, že jste si všiml zrovna tohoto detailu.. I my jsme si knihu Malý princ , mimochodem výtisk z roku 1970, v Makedonii koupily 💛

Tomáš Cibulka
před 4 lety

Vidím, že Makedonie je nový cestovatelský hit. Letíme za měsíc, tak snad bude ještě dobré počasí. Trasu i způsob dopravy mám naplánované dost podobně :)

Tak si to užijte!! A děkuji za zpětnou vazbu 😊

Kdoví, proč je to hit. Že by dotované letenky? 😊

Avatar uživatele yellow
yellow
před 4 lety

Děkuji za čtivý cestopis. :) Letenky do Skopje mě taky zaujaly, ale bohužel letos jsem na tom se zbývající dovolenou tak mizerně, že už si nemůžu dovolit ani ten jeden den. Tak třeba příští rok. :)

...o tom mi povídejte.. 🙈

Dovolená - to je neustálý boj i pro mě... Tolik míst a tolik možností, přitom pořád ve stresu z každé hodiny...

před 4 lety

Yellow: dá se to i bez dne dovolené - BTS-SKP pátek večer, v neděli večer zpět.

Jiří M.
před 4 lety

Dobrá inspirace a pěkný fotky (kdyby je cestujlevně nesmyslně neroztahovalo dle velikosti prohlížeče).

Letíme příští víkend, některý tipy se určitě budou hodit. :)

Tak si to užijte, Jirko!! Určitě budete nadšeni! 😊

před 4 lety

Tolik fotek jídla jsem vážně nečekal.🤣👍 Jinak to náhodné setkávání už mě ani moc nepřekvapuje, obzvlášť po tom, co jsem 3x za 9 let potkal jednoho japonského bezdomovce, přestože se za tu dobu přestěhoval z Tokia do Ósaky a zase zpátky. 😁 BTW před časem jsme potkali v letištním autobusu v Bari Tonica, ale ten o tom ještě neví. 😂

před 4 lety

:D :D :D :D A z Ukrajiny bude jídla ještě jednou tolik!! :D :D Čekám na ta doporučení! :)

Jinak naprosto souhlasím - svět je malej a i já to poznávám dnes a denně ...

Každopádně i tak - ty s Evou jste byli obrovský "šok"!! Ale jen v tom nejlepším slova smyslu!! :D

před 4 lety

Doporučení bude, Lvov má snad nejvíc ujetých restaurací na km².