NEAPOL a pobřeží AMALFI
Dejte si s námi pizzu v nejstarší Neapolské pizzerce, objevte největší archeologické náleziště a nalezněte klid v zahradách Ravella
Cestopis z roku 2022 napsal cubonovak
Amalfské pobřeží byl dlouhodobě můj cestovatelský sen, takže když naběhly levnější letenky do Neapole, bylo rozhodnuto. Letěli jsme od 18.5- do 23.5. 2022, a bylo to tak akorát.
NEAPOL a POMPEJE
Na základě všech možných (převážně negativních) recenzí, jsem neměla velmi velká očekávání. Potvrzuji, že s Neapolí je to asi jako s New Yorkem - hate it or love it. My v tomto případě ocenili atmosféru města, architekturu a opravdu výborné jídlo na každém kroku. Ne, že bych se sem musela vracet každý rok, ale jako odrazový můstek pro další výlety, je Neapol ideální.
Doprava z letiště je EASY - Alibus, který stojí asi 200 m. od výlezu z letiště, Vás vezme třeba na hlavní vlakovou stanici (a zároveň stanici dvou linek metra), Garibaldi. Odtud se dostanete všude. Cena je myslím asi 3 EUR/os. , cesta na Garibaldi trvá 20 minut. Doprava po Neapole je taky jednoduchá, co nezvládnete pěšky, tak můžete použít metro (1 jízda 1,5 EUR/os) nebo lanovku - do kláštera a hrad na kopci nad Neapolí. Nebo kolo, koloběžky .. cokoliv :)
My bydleli v hotelu TOLEDO LIFESTYLE SUITS, který měl skvělou polohu v centru města, hezká lokalita a snídaně průměrně dobrá (kafe z automatu, rozpečené - převážně sladké pečivo, ovoce, šunka a mortadella, voda, džus). Pro "fajnšmekry" to asi není, ale nám to stačilo a kafe jsme si stejně nejradši dávali na stojáka. V Itálii nutnost :)
Z Neapole můžete realizovat několik výletů (Sorrento, Capri, Amalfi, Positano apod.), my vybrali Pompeje - protože na Amalfi jsme se chystali přesouvat na delší dobu. Do Pompejí se dostanete úplně jednoduše, opět z nádraží Garibaldi - vlak chodí každou půlhodinu, lístky koupíte na stanici hned u vstupu na nástupiště. Vlaky vyjíždí zpravidla načas, zpoždění naberou až po cestě:) Jízda trvá cca půl hodiny, budete projíždět i kolem výchozí stanice na Vesuv, nebo do Herculanea. Herculaneum je menší než Pompeje, tedy levnější vstup a méně lidí. Je tady zachovalejší - protože je blíže u Vesuvu, ale už jsme ho nestihli.
Pompeje jsou krásné, ale pokud jsem půjdete v létě, tak opalovák a něco na hlavu - bylo i takto v květnu docela nesnesitelné vedro. Pokud si to nechcete jen tak bezhlavě projít, tak určitě doporučuji průvodce, nebo nějakou průvodčí skupinku. My jí neměli a trvalo nám tak cca půlhodinu, než jsme se po zběsilém pobíhání sem a tam konečně dostali, kam jsme chtěli. Nezapomeňte si u vchodu vzít mapu. Areál má asi 2 hektary a na žabky to tam taky není. Ale za návštěvu to rozhodně stojí. Vstupenky si kupte předem na netu, stojí asi 16 EUR/ osoba a prodávají se na den a čas (ten je ale jak jsem pochopila, orientační :)) Vstup do Pompei je hned u stanice - sledujte dav.
Pro gurmány - když vylezete z areálu Pompeí za Amfiteátrem, tak tam najdete dostupnou michelinskou restauraci s názvem President. Doporučuji si stáhnout i michelin appku, pro nás , postižené jídlem, je to vděčný průvodce. Je to opravdu zážitek, nicméně nenechte se hned "obelstít" že mají jen degustační menu a vyžádejte si klasický jídelní lístek. To jídlo za to stojí a kuchař nemůže za to, že se majitel snaží vydělat. My měli rezervaci, ale byl tam kromě nás pouze jeden stůl, takže přes oběd to asi zvládnete i bez objednání.
Co vidět v Neapole Vám popisovat nebudu, protože to najdete v jakémkoliv průvodci - my jsme si dali okruh centrem - tedy oba hrady, přístav, pak náměstí s královským palácem, katedrálu a nákupní galerii. Ta se nápadně podobá té Milánské - důvod je ten, že je dělal stejný architekt. Copy paste bylo zjevně populární i v dobách minulých. :)
gastro tipy Neapol a Pompeje
rozhodně doporučuji pro skvělou, netradiční a michelinskou (i když bez hvězdičky) Essencia Restaurant. Nečekejte klasickou pizzu a těstoviny. Itálie v netradičním pojetí
Z jiných restaurací, co se nám líbili, ale nestihli jsme navštívit bych doporučila - Il Gobbetto, Di Marino Sea Front Pasta Bar.
A pizza - my vystáli frontu na stůl do L´antica Pizzeria da Michele. Je to nejstarší pizzeria v Neapole, založená 1870. Na výběr mají jen 4 druhy pizze - aktuální nabídka je vždy na tabuli před restaurací a i když to není nejlepší pizza jakou jsem v životě jedla, rozhodně to stojí za návštěvu. Už jen pro tu atmosféru. POZOR - pizza je obrovská! Podruhé bychom dali jednu napůl, ale když už byla přede mnou, tak jsem jí sežrala samozřejmě.
Z jiných pizza podniků pak doporučujeme - Gino Sorbillo (zde je prý pizza nejlepší) a Palazzo Petrucci Pizzeria :)
Amalfské pobřeží
Na Amalfské pobřezí se dostanete z Neapole více způsoby - my volili vlak do Sorrenta (když si budete kupovat jízdenku v Neapole, řekněte až cílovou destinaci - cena a jízdenka platí pro celé amalfské pobřeží). V Sorrentě hned po pravé straně po výstupu ze železniční stanice je bus (chodí jich několik za sebou, i ve stejný čas, proto nestresujte když nestihnete, nebo se nevejdete do busu, který jste si vybrali). A na stejnou jízdenku pak můžete cestovat na Amalfské pobřeží.
Naše cílová destinace byla Praiano - je to 15 min od Positana, 20 min od Amalfi. A ceny jsou úúúúplně někde jinde. Pokud budete tedy hledat ubytování, za nás se vyhněte Amalfi. V Positanu i na Amalfi jsou ceny ubytovacích zařízení astronomické. Takže buď rezervujte hodně (aspoň 2 měs.) předem, nebo vyberte město mezi. Praiano mohu jedině doporučit.
Praiano
Malinké městečko "mezi". Jako všechny amalfské městečka, je celé v kopci a pro pěší turistiku to chce kondičku. My bydleli v hoteli Holiday s neskutečným výhledem na moře a skvělou snídaní. Hotel můžeme doporučit i pro nesmírně milou a nápomocnou recepci. Měl výbornou pozici taky proto, že hned u hotela je zastávka místního local busu, který Vás vezme k pláži, nebo i bud do Positana. POZOR nikoliv do Amalfi, nebo do Sorrenta, na to je potřeba sejít kopec :)
Pláž je menší, oblázková, určitě jsou potřeba boty do vody. Kolem jsou asi 4 nebo 5 restaurací a jeden "sunset" bar :)
K jídlu velice doporučuju nejlepší restauraci našeho pobytu KASAI. Famózní čerstvé ryby, úžasný výhled, dokonalé předkrmy a těstoviny. Konkurence schopné je i Il Pino, které dokonce pro své hosty jezdí a rozváží je do ubytování. Milý majitel a opět výborné jídlo. Velmi chutná a taky s úžasným výhledem byla i restaurace La Moressa.
Ravello a Amalfi
Do Ravella a do Amalfi jsme si udělali jednodenní výlet. Zvolili jsme kombinaci člunem tam a busem zpět. Skvělá volba. Cena za člun, který vyplouval z pláže v Praianu je 50 EUR, v Amalfi jste za 25 minut a výhledy z člunu jsou k nezaplacení. Do Ravella Vám jede bus přímo z přístavu (stojí doleva) - kupte si v tabacchi lístek. U řidiče to jde taky, ale nejsou moc nadšení a stojí 2x tolik. RAVELLO rozhodně nevynechte!
V Ravellu jsou k vidění v podstatě tři věci - jedno super malé malebné náměstí a dvě villy. Jedna je hned u vstupu do historického centra - Villa Rufolo. Nabízí přenádherné výhledy na celé pobřeží a opravdu tu zůstanete v úžasu stát. Nevynechte, ani přes vyšší vstupné. Villa Rufolo je v podstatě botanická zahrada, můžete tu posedět, odpočívat, a to stejně jako Greéta Garbó, nebo Richard Wagner. Pro něj byla dokonce vila a její výhledy natolik inspirující, že tu složil jednu ze svých nejznámějších symfonií.
Villa Cimbrone je nyní luxusní 5* hotel, s michelinskou restaurací. Ale je možné si její nádvoří a její zákoutí projít. Nabídne Vám mimo jiné terasu s názvem infinity, se které je skvělý výhled a která opravdu nabízí pohled až do nekonečna.
Co se týče jídla, vynechala bych centrální náměstí a v uličkách se najíte kdekoliv skvěle. My volili starou tavernu, restauraci Compa Cosima - kde obsluhovala nejstarší číšnice, co jsem kdy viděla. Jídlo průměrné dobré, ale chutné a odpovídalo ceně. Ravello nás celkově uchvátilo ze všech amalfských měst nejvíce a plánujeme tu rozhodně ještě jednu cestu za mentálním odpočinkem.
Positano
Do Positana jsme se vybrali poslední den. Jak jsem psala výše, u hotelu jsme měli rovnou bus, takže s dopravou na místo nebyl problém. Bus staví na mostě, odtud jste dolu kopcem za 20 minut a můžete se jako bonus kochat neskutečným výhledem. Positano jsme si prošli křížem - krážem. Nevynechali jsme kostel, zmrzku, kafe, oběd a menší procházku na vzdálenější pláž. Únava už dosahovala značných rozměrů a bylo hodně pod mrakem, ale pokud by to tak nebylo, tak bych si vzala plavky a na té vzdálenější pláži bych klidně zůstala celý den. Vyhněte se pláži hned v přístavu - too much turistic.
Jinak tedy doporučuji ke snídani (přes oběd tam byla neskutečná fronta) kavárnu Casa e Bottega, kde mají nesmírně chutné snídaně, kafe a malý obchůdek s výrobky, které jen tak někde na amalfském pobřeží, nenajdete. Na oběd nám moc chutnalo v da Vincenzo (je to "na kopci"). Dejte si tam talíř mořských plodů. Nebudete litovat.
Nazad jsme se vraceli busem do Sorrenta - a pak chtěli pokračovat busem přímo na letiště v Neapoli. Nedělejte to! Autobusy mají neskutečné zpoždění. My nabrali po cestě téměř dvě hodiny a v Sorrentu jsme nestihli bus, který jsme měli zaplacený. Takže volte raději kombinaci do Sorrenta busem s dostatečným předstihem (raději si tam dejte kafe, než lamentovat nad zmeškaným letadlem) a pak vlak do Neapole + bus (hned před vlakovou stanicí) na letiště. Vlaky ze Sorrenta jezdí každou půlhodinu.
Tak se Vám snad naše cesta líbila a alespoň trochu jsem Vás navedla. Cestujte! Má to smysl :)
Kristína
cubonovak procestoval(a) 22 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 2 lety a napsal(a) pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Pekny cestopis, pripomenul mi nas vylet do Kampanie v januari tohto roka. Itinerar sme mali takmer rovnaky, mali sme ale pozicane auto a ubytovanie v Ercolano. Bohuzial, Villa Cimbrone bola v case nasej navstevy uzavreta kvoli rekonstrukcii.
P.S.pred navstevou Neapola som si nikdy v pizzerkach, ci uz nasich alebo talianskych, neobjednavala margheritu, prisla mi obycajna. Velka chyba, tato neapolska pizza je neskutocne chutna :-)
ďakujem a presne tak :) aj v da Michele maju v podstate na výber len 4 druhy a na prvý pohľad Vám prídu všetky rovnaké. Ale chuť fantastická :)