Pár postřehů z cesty po Jordánsku
fakta, která jsem hledal před cestou
Cestopis z roku 2025 napsal nickcarter
Rozhodně si nedovolím to nazvat cestopis, spíš jen pár postřehů a informací, které bych rád měl před cestou. Lety Ryanair téměř vždy na čas. Víza přes Jordanpass vyřízena docela svižně. Po příletu vyzvednutí půjčovnou Right Cars (Monte Carlo) o patro výš u odletů, kontaktujte s předstihem přes WhatsApp a letištní wifi, používají to všichni. Tuto půjčovnu jednoznačně chválím - dobrá cena, solidní Nissan Sunny automat, cca 65 EUR na týden, trochu poškrábaný, což je lepší, 120000 km najeto, bezproblémový. Svoji pojistku vůbec nenutili, měl jsem od Worldwideinsure. Z nedůvěřivosti jsem chtěl všechny škrábance zapsat a nafotil + natočil, i když ve tmě jsem si nebyl jistý, jestli všechno vidím. Mezinárodní řidičák vůbec nechtěli, ani při kontrolách na silnici, nikdy ho nikdo ani nezmínil. Stejně tak mi řekli i ostatní, s kým jsem mluvil.
1) Dead sea view apartment Samara resort - tak to bylo velký zklamání. Několikanásobně dražší, resort duchů. Objednali jsme to předem, že si dopřejeme a budeme mít koupání v Mrtvým moři hned u nosu. Inzerovaný bazény rozkopaný, vstup do moře příšerný. Restaurace v Samarah mall předražený. Interiér samozřejmě pěkný, ale rozhodně ne o tolik moc jiný než jinde. Úplně mě dojalo to placení pouze v hotovosti, zazvoní pohůnek (bez domluvy), Ahoj, já jsem Ibrahim a jdu pro peníze - tak mu dáte 220 JOD a dík. Ty musíte rozměnit - takže cesta do Madaba přes kopec - docela zážitek ta silnice - ne snad stav, ale přejezdy horizontů a klopení. Doporučuji, ale osobně jsem nebyl a lituji - na koupání v Mrtvým moři zajet na Salt beach (jestli se nepletu), podle fotek a vyprávění perfektní přístup do moře, hrabání se v soli a možnost si ji nabrat, poplatek 3 JOD a asi 2 za kýbl bahna, sprchy tam jsou. Kousek vedle pěkný Pink Lake. A ještě kousek vedle Wadi Mujib - mimo všude zmiňované kaňony také vodopád a koupání v horkých pramenech - tak snad někdy příště.
2) Petra - Wadi Musa - Raqeem hotel - normálka, jen bych vypíchnul snídani úplně nahoře s pěkným výhledem. Turistická opičárna, jako na pouti, urvi, co můžeš. Já si tedy naivně myslel, že když je to UNESCO a hlavní tahák pro koupi Jordanpassu a první, co se každýmu vybaví při vyslovení Jordánsko, že to bude mít nějakou kulturu a trochu "německýho ordnungu" - takže ne. Chudáci oslíci. A jdou tak rychle, jak rychle jde jejich majitel.... Vlastně asi nejhezčí je ta cesta po skalních římsách. Podcenil jsem přípravu plánu cesty - to nedoporučuji. U visitor centre se u busu k Backdoor na vás sesypou taxikáři, že bus pojede až za dlouho a řidič se snaží chovat, aby jim dal za pravdu. Nedal jsem se a pak ejhle příplatek za další cestu dalším "busem". Dnes bych asi přemýšlel o kombinaci svýho auta a cestě pěšky. A paradox, leckde není problém zaplatit šátek kartou přes terminál v prachu na schodech. Naprosto přesvědčivě vám tvrdí, že cesta někam trvá 2 hodiny a vy tam jste do půl hodiny s prstem v nose a cigárem v hubě.
3) Aqaba - ArwaHotel - perfektní, velká terasa. Výborný deal, živé město. Hned vedle vlastně jediná použitelná pláž, další až u hranice se Saúdskou Arábií. Nedaleko i 2 Liquer store - oficiální prodej alkoholu, tady s nižší daní než na severu. 0,7 tvrdýho za obyčejný značky cca 6-10 JOD, pivo za 2-3 v plechovce, i Budvar. Na severu zhruba dvojnásobek. Taky byla kontrola kufru a zavazadel kousek před odbočkou na Wadi Rum, povolen převoz 1 litr na osobu. Na severu alkohol jen v některých lepších restauracích (zřejmě pod licencí), většinou pivo za 5 (i malý), sklenka vína 7. Fish market je zřejmě jen "skanzen" a ne skutečný trh, ryby jen asi v 5 pultech a prováděli tam nějaký turisty.
4) kvůli tomu místu jsem se rozhodl něco napsat. Mám rozporuplné pocity. Předem dodávám, že Wadi Rum a výjezd na Toyotě byl nejlepší zážitek z celého Jordánska. Ale jednoznačně si nás podali jako hlupáky k odrbání. Dokonce si tipuji, že snad bude úplně jedno, kde se ubytujete, protože průběh bude úplně stejný, zaplatíte všichni tak nějak stejně a fungují jako kmen a velká komunita několika rodin. A nemáte možnost s tím cokoliv udělat, vždy budou ve výhodě. Vy tam chcete a stojí to za to. Nevím přesně film, asi Klub rváčů, kde Brad Pitt hraje cikána, co tam všechno má pod palcem. Přestože si ani název filmu nepamatuji, tak mně při pohledu na všechny se hned ta jeho tvář a výraz vybavil. My byli nakonec jen na 1 noc (což je asi dobře) - nevím, co bysme tam dělali třeba celý den bez výletu. Takže fakta: příjezd, hned si vás každý všimne, hned zavolá a rozeberou si vás. Nabídka balíčku jídla s sebou za 5 JOD (igelitka s plackama, taveňák, humus v krabičce nebo mini konzerva tuňáka, okurka, rajče, 2 prefabrikovaný oplatky nevalné kvality - což zjistíte až po objednání). Výlet jeepem na 2, 3, 4 a 6 hodin, i celý den, ceny se délkou příliš neliší, cca 45-60 JOD. Jede se na korbě, sezení pro 4 lidi, bunda nebo šátek ke krku se hodí. Objedou s vámi pěkná místa (všichni tam jezdí), nechají vás projít kaňonem, pro čekání na západ slunce má zřejmě každý jeep svoje vyhrazený místo. Ve stanech u zastávek vám kupodivu nic nevnucují a dostanete libovolně čaje. Asi každý jeep si veze sandboard - jezdí se na něm po zadku, vázání většinou rozbité. Stejně to každý zkusí tak 1-2x. Po západu jedete do kupole, koupelna jako ve městě, z písku vyndají společně pomalu vařený kuřecí maso, zeleninu, rýži, vaše skupina to sní a jde si povídat k ohni ve stanu. V noci teploty hodně spadnou, spaní v kalhotech, čepici a mikině pod dekou, některá ubytování ale mají vytápění. Ráno snídaně, klasická jako všude v Jordánsku. All inclusive to rozhodně není, ale vlastně to ani nepotřebujete. Ráno odvoz k místu, odkud se vyjíždí, závěrečný účet - na nic nezapomenou - pouze hotovost - možno USD, EUR za špatný kurz nebo s vámi dojede k bankomatu u vstupu do resortu s poplatkem 7 JOD, předání peněz a čau. Úplně vidím, jak na začátku říkal, Když nebudete spokojený, tak nemusíte platit :) tak to někdo udělejte:) Nebo se ubytovat na 3 dny s polopenzí (inzerovaná cena třeba i 1 JOD) a říct, že nechci žádný výlet - mají milion možností, jak vám dokázat, že se po kolenou připlazíte odprosit. Myslím, že na násilí ani nikdy v minulosti nedošlo, protože nebylo potřeba - ani byste nevěděli, kde si stěžovat, na koho a ani byste nevěděli na koho ukázat. Vlastně obdivuji tu dokonalou a sebejistou eleganci s jakou si obstarají solidní živobytí. Z rozhovoru třeba: Já jsem posílal ceník - Ne ! - Jo - Já vám o něj psal třikrát a ještě dotazy - Jé sorry, my friend, já toho mám moc, to jsem asi zapomněl. Ale všem posílám toto: (ukazuje mi telefon) 4 hour trip in desert 50 JOD 4-(konec řádku) people. Hmm, říkám si, to by šlo, jenže "my friend, my píšeme zprava doleva, takže to 4- znamená bod č.4 a zbytek je text:)
5) Jarash (Jerash), Amman - opět nedostatečná příprava, protože "to je v Ammanu" - jo, ale hodinu jízdy jeden směr... Archeologická lokalita, docela fajn, naštěstí bylo otevřeno do 18 hod a ne do 16, jak jsem vyčetl na netu. Nejsem fanda archeologie, ale pěkný a velký, o něco lepší než hromady šutrů jinde. Týpek v amfiteátru ulovil kolegu, že ho vyfotí jeho iPhonem, tak mu ho kolega půjčil, asi 5 minut s ním strávil (ovládal ho bravurně a fotky byly tedy fakt dobrý), kolega mu kupodivu v záchvatu dobrosrdečnosti tedy dává rovnou 2 JOD a on se cítil rozezlenej a podvedenej, že chce 5 a že je chudák Palestinec... Amman je prostě mega. 5 mil. lidí, polovina obyvatel. Pěkný v noci i přes den. Citadela s výhledem, downtown s trhy, silnice často bez pruhů. Kdo umí jezdit myšky jako s motokárou a zároveň se nebojí o auto nebo uhádat případnou škodu, tak je to ráj. Při cestě na letiště trochu rezervu, zácpy jsou nevyzpytatelné. Salonek Petra Lounge na letišti - fakt pěkný a na úrovni, až poslední za Plaza Premium a Crown, blíž ke gatu Ryanair. Jen Johnnie Walker 10 let a vodka, dobrý bílý a červený (asi 2 druhy), kuřárna, jídelna odděleně od odpočívky s kávou, colou, alkoholem a zákuskem v krásných křeslech a pohovkách.
Postřehy
kouří každý a všude. Cigaret menší výběr než u nás, ceny 2,25 - 2,75 JOD za krabičku podle značky, v Ammanu jsem pak našel i Gitanes za 2 a nějaký místní za 1,75. Takže za první krabku jsem zaplatil 4 jako zelenáč. Na letišti v Ammanu při odletu po kontrolách jsou Duty free a ceny jsou mírně nižší než v obchodě.
1 JOD=30 Kč Všude se píše o dolarech na směnu, bude to proto, že jejich kurz dináru je v podstatě fixovaný na USD, takže má dlouhodobě lineární graf, 1 USD = 0,71 JOD a proto ho upřednostňují. Eura samozřejmě berou taky za stejně reálný kurz. Asi nejčastější a nejvyhlášenější jsou pobočky Alawneh Exchange, při první směně vás zaregistrujou, to trochu trvá, dáte i tel. číslo, podruhé se už jenom na vyvolávacím zařízení přihlásíte tel. číslem a jde to rychle. Benzín 90 je za 0,85 JOD a při každým tankování vám "za obsluhu" připočtou 0,75 nebo 1 JOD, kartou normálně. Osobně jsem z bankomatu nevybíral, ostatní říkali, že většinou za 5 JOD.
kde jsou lidi, tam je i bordel. Všudypřítomný plast. Pole vypadají, jako když je před sklizní PET flašek a pytlíků.
policejní kontroly všude, zastavují namátkou, když vidí cizince, tak většinou hned mávnou, ať jedete dál. Všudypřítomný retardéry, každý jiný, místa i razance je docela špatně předvídatelná. Tak si nevyrazte zuby nebo neutrhněte kola, stejně na něj párkrát vjedete blbě nebo si ho nevšimnete... Kamery a měření rychlosti prý velmi časté, pokuty cca 20-100 JOD, při vracení mi online zkontroloval, jestli jsem ji někde nedostal, že bych hned doplatil. Na rozdíl od jiných jsem pokutu nedostal, překračoval jsem občas tak o 10-20km/h, spíš v pustině nebo jel jako ostatní. A blokaci spoluúčasti na kreditce uvolnil okamžitě a ještě mi k tomu vytiskl potvrzení.
Myslel jsem, že Jordánsko to politicky hraje na obě strany. Možná jsem potkal jen jednu sortu lidí, ale nabyl dojmu, že slovo Izrael je tabu a sprostý slovo a že jeho zničení je zatím jen otázka času (prý "kdyby se to nepovedlo brzy, tak to radši vyřiďte svým dětem"). takže nějaký diskuze asi radši ani nezačínat. A na závěr, asi jako leckde - každý vám dokáže naprosto suverénně poradit, přestože ví úplný hovno. Mluví s váma jako native speaker, po chvíli zjistíte, že vůbec nerozumí. Když neví, co říct, tak Welcome to Jordan, třeba několikrát po sobě. Where are you from ? a Hello my friend mi doteď zní v uších. Až po 3 dnech mi došlo, že P na začátku asi všichni vyslovují B, takže bulís a bást je Police a Past. Takže ne, že si někdo bude myslet, že si stěžuju a plivu na ně síru. Naopak, byl to super strávený týden, moc se mi tam líbilo, klidně bych jel znovu, bohatší o výše napsané zkušenosti, které snad někomu budou k užitku.
nickcarter procestoval(a) 48 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 3 lety a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.
Dufam, ze tieto "postrehy" si neprecita niekto, kto sa chysta do Jordanska prvy raz. Nadobudol by skresleny dojem o tejto krajine. Bola som 2x, v 2023 a tento rok koncom augusta. Domaci si stazovali, ze prestali chodit turisti z Izraela :) V Samarah Mall sme mali poslednu veceru, ceny adekvatne polohe - stale omnoho nizsie ako u nas, platba kartou bez problemu. A ano, treba si obcas mozno nieco o mieste, kam sa chystas precitat, usetris si neprijemne prekvapenie, vid poloha Jerashu.
Sorry, nicku cartere, máš tam fajn postřehy, ale trochu respekt. Já byl v Jordánsku asi 8x a jsou to celkem fajn lidi a oproti některým jiným arabským národům dost v pohodě a ne moc zákeřný. Spíš si o nich zkus něco přečíst, než tam pojedeš (stačí třeba průvodce Rough guide nebo něco takového). A taky s nimi zkus víc komunikovat, budou k tobě otevřenější. Taky bych neřekl, že jsme jako Češi vrchol civilizace:-)