Rím pre milovníkov dobrého jedla
cestujete radi? a vyhľadávate na svojich cestách dobré jedlo? tak cestujte s nami :)
Cestopis z roku 2022 napsal cubonovak
Je mi jasné, že cestopisov o tom, čo vidieť v Ríme, alebo čo zažiť, ako sa presúvať apod., ste už čítali mraky. S partnerom cestujeme radi a veľa a vedľa pamiatok, je pre nás najväčším zážitkom JEDLO. Preto pri plánovaní výletov, venujeme veľa času výberu rôznych podnikov a reštaurácií tak, aby sme čo najviac ochutnali to najlepšie, čo dané mesto ponúka. Takže tento cestopis je určený hlavne pre cestovateľov s "rovnakým postihnutím" :)
Kde sa ubytovať
Začneme klasicky - ubytovaním. Ubytko hľadáme na www.booking.com, ktoré už okrem klasických hotelov, združuje aj airbnb ubytovania a tak máte všetko na jednom mieste. Občas je super kontaktovať priamo ubytovanie, ktoré Vám vie vedľa appky booking.com ponúknuť lepšiu cenu.
My sme tentokrát cestovali s rodičmi, takže sme volili také ubytko, aby bolo čo najbližšie, čo najväčšiemu počtu pamiatok a podnikov, ktoré sme plánovali navštíviť.
Ubytovali sme sa teda v Residenza Frattina (https://www.residenzafrattina.it/). Hotel sa nachádza asi 200m od Španielských schodov, hneď vedľa Via Corso, a Vy sa tak viete dostať do 15 min ku Koloseu, do 20 min do Vatikánu, 5 min. Fontána di Trevi - teda podľa mňa vôbec nepotrebujete ani metro, ani autobus (ktorému by som sa tu vo všeobecnosti radšej vyhla, nakoľko sú zastávky dosť neprehľadné a o nejakom cestovnom poriadku nemôže byť ani reč). Nie je to ale Hotel v klasickom slova zmysle, dostať sa do izby je taká únikovka :) Ale ak viete základne po anglicky, tak sa v pohode dohovoríte a izby sú krásne, tiché a čisté. Každý deň Vám doplnia kávu, čaje, croissanty a vodu - takže máte de facto snídani v cene a voda je na nezaplatenie.
Super štvrť je aj Trastevere a pre milovníkov výhľadu a Gladiátora ešte odporúčame White Ostilia Apartments, ktoré v podstate susedí s Koloseom, ubytovanie je nádherne(!!!) skôr pre viac ľudí a oproti vchodu do ubytka je výborná reštika :) Ak ich booknete s dostatočným predstihom, dajú sa objednať aj za veľmi super ceny. Tesne pred cestou už stoja raketu. U týchto možností ale určite budete musieť využiť MHD.
Taxíky
poznámka pod čiarou - v Ríme sa dajú objednávať taxíky aj UBER, ktorý s miestnymi taxíkmi spolupracuje, a tak Vám vyhľadá vždy UBER luxury možnosť, ale aj local taxi za normálne ceny. Taxíky sme využili, jazdia spoľahlivo, samovražedne, ale dovezú Vás bez úhony do cieľa. Inak, ak ste skupina, tak z letiska je taxi super možnosť. Stojí VŽDY 50 EUR a taxi spot je hneď vpravo, keď vyleziete z letiska (organizovaná frontička - taxík príde, vy nastúpite a pohodlne sa doveziete pred ubytko). V taxíkoch sa dá platiť kartou, platba smart watch nám nefungovala - je lepšie mať pri sebe kartu.
GASTRO TIPS
Rím je ráj, ale aj tu sa dá spáliť - o čom sme sa presvedčili, keď sme tu boli prvýkrát. Odvtedy - vrelo odporúčam VŽDY urobte rezerváciu do podnikov, do ktorých chcete ísť jesť, a to aj na obed. Vždy ju viete zrušiť, alebo prebookovať. Používame pre bookovanie stolu buď formulár na stránkach daného podniku, alebo appku FORK. Tu odporúčam stiahnuť, funguje určite v celom Taliansku a aj v iných EU mestách. Pohodlne tak spravujete svoje rezervácie z jedného miesta a navyše FORK máva často spolupráce s jednotlivými reštauráciami (aj s Michelin), a tak môžete získať rôzne zľavy na účet (aj 20%), alebo zvýhodnené degustačné menu v michelin reštauráciách, či dokonca fľašu vína zadara..a to sa čo? Vyplatí.
Aby sme našli tu pravú reštiku, pozeráme appku Michelin, TripAdvisor alebo Instagram. Za Rím odporúčame teda tieto:
Kde sa najesť :)
Cipasso (https://www.cipassoitalia.it/)
malá, útulná reštaurácia, ocenená aj v Michelin sprievodcovi. ponúka klasické jedlá, cestoviny a ryby. ceny sú na Rím veľmi priaznivé, obsluha hovorí po anglicky - vie skvelo odporučiť aj víno, a navyše majú každý deň špecialitky - čerstvé ryby, lanýže, cestoviny apod. My sme si tam dali burratu, ktorá bola výborná a dokonalosťou boli cestoviny s kačacím ragú, amatriciany aj tagliatelle s hubami. Reštiku nájdete kúsok od Fontany di Trevi :) odporúčam na večeru.
Poldo e Gianni (https://www.poldoegianna.it/)
tento podnik má dokonalú zahrádku - ak si budete robiť rezervačku, napíšte do poznámky, že chcete sedieť vonku. Naozaj neoľutujete. Je to tradičná trattoria, varia neskutočne. Tu si dajte rybu a tiramisu. Ja som bola nadšená aj s linguine s treskou a pórkovým krémom. Veľmi nám chutila aj teľacia saltimboca (mäso sa úplne rozpadalo). odporúčam na večeru.
Il Bacaro (https://www.ilbacaroroma.com/ind...al-bacaro/)
do tejto reštaurácie sa vraciame vždy, keď sme v Ríme. Úžasná obsluha!! Skvelý tuniakový tatarák, steak! A aj zahrádka. Je to akoby ste sedeli pod hviezdami. Odporúčam rezerváciu, ísť tam na večeru a zapnúť kompas, lebo tento podnik len tak z cesty nenájdete.
Armando al Pantheon (https://www.armandoalpantheon.it/)
tak toto je MUST! Ale rezerváciu treba robiť aj týždne dopredu. Je to najtradičnejšia a asi aj najznámejšia rímska trattoria. Je hneď vedľa Pantheonu, nad klasickými cestovinami s rajčinovou omáčkou vám ukvapne slza. Nám sa tentokrát nepodarilo urobiť rezervačku pre štyroch, ale Vy neváhajte a rezervujte :) ideál na obed.
L'altra guancia (https://laltraguancia.it/)
tento skvost nájdete asi 7 min. od vchodu do vatikánskych múzeí. prisahám, som lepšie carbonary nikdy nejedla. Dajte si tu dršťky (v lístku ako trippa). Robia ich s rajčinovou omáčkou a sú vynikajúce. Ideálne na obed, posilníte sa pred návštevou vatikánskych muzeí.
Pizza Mami (http://www.pizzamami.it/)
toto je tieť MUST - v uličkách vedľa Piazza Navona. Malinký stánok s úžasnou foccaciou, kľudne ako my na stojáka :) každopádne, ak Vám vyhladne pri prechádzkach Rímom, tak toto je to miesto, kde sa zastaviť na rýchle jedlo.
Kam na kávu
TreCafé (https://www.trecaffe.it/)
Výborná káva, fresh džús, koláčik, aj niečo malé pod zub. Nájdete ich aj vo Vatikáne, aj v centre blízko Fontány di Trévi.
Bar Gastronomia D'Angelo (https://www.tripadvisor.com/Rest...Lazio.html)
autentická kaviareň, ako vystrihnutá z nejakého filmu. Chodia sem prevážne miestni, káva je skvelá a na rýchly snack, alebo croissant je to ideálne miesto pri ceste do Vatikánu.
La Casa del Caffé Tazza d Orro (http://www.tazzadorocoffeeshop.com/)
legendárna rímska kaviareň "to go" vedľa Pantheonu. Ak budete mať tadiaľto cestu, tak rozhodne nevynechajte - skutočne nebudete sklamaní. Postávajú tu ako turisti, tak aj miestni na malé presso na stojáka. Typický talianský hluk, ruch - ale káva prvotriedna.
Dajte nám vedieť, či ste niektoré z týchto miest navštívili a či Vám chutilo. Pre viac gastrotipov nás sledujte na insta pod účtom Kristína Čuboňová.
cubonovak procestoval(a) 22 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 2 lety a napsal(a) pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Nejsem sice gurmán, přesto věřím že by se mi mohlo povést něco z tipů využít. Vlastně budu v Římě v první polovině dubna a to by mohlo klapnout. Baví mně tipy pro seniory, oni přece mají některé věci "jinak" :-))
pravda - můj táta všude hledá gulášovku, takže vzít do na degustačku do michelinky by mu spíš ublížilo, než ho potěšilo. :) užijte Řím a dejte vědět, zda se vám někde povedlo se dobře najíst :)
U Vatikánu excelentní restaurace s pizzerkou Goose, dardy místních večer nával ale co jsem koukal i okolo co vařili fakt topovka a ceny v klidu.
Vedle je Mox caffe, taky úžasné ale s kávou těžko uděláte někde chybu, je to národní sport...
Byl bych opatrný k tipům na restaurace z TripAdvisoru. Píšou tam skoro výhradně cizinci a podle toho ty tipy vypadají. Vezměte si nějaké místo, které znáte a hned to uvidíte. Viz. například Praha:
1. místo - indická
2. místo - indická
3. místo - japonská
4. místo - indická
5. místo - indická
Stejně tak Fork hodně jede slevové akce a většinou restaurace, které jsou dobré, lákat na slevu nepotřebují.
Tipy z michelinského seznamu jsou super, pokud chcete dobrý poměr cena/výkon, hledejte ty s označením Bib.
1. místo - indická
2. místo - indická
3. místo - japonská
4. místo - indická
5. místo - indická
to máte pravdu, já prolézám na tripadvisoru první 50tku; často googlim i místní průvodce, a i přesto se nám stalo párkrát, že jsme se spálili. a stejně tak i přes michelina :(
100lidí, 100 chutí - znáte to.
k tomu michelinovi - mají appku, kde máte rovnou cenový odhad, u některých možnost online rezervace.
kromě Bib jsou podle mě k navštívení hodné i všechny ostatní; ty cenové hladiny jsou různé - i Bib může být dražší než 1*michelin :)
100lidí, 100 chutí - znáte to.