Thajsko
Shrnutí 14 denního cestování po Thajsku :-) Bangkok/ Songkran, Chiang Mai, Kanchanaburi, Erawan NP, Phuket.
Cestopis z roku 2025 napsala Míša K.
Termín cesty 1. - 15.4. 2025, letěli jsme z Prahy do Bangkoku s Qatar Airways, přestup v Qataru 3 hodiny. Cena letenky 16 000 Kč, doplatek za business na 1. segmentu PRG/DOH za 9000 Kč/osoba. Cesta bezproblémová, pohodlná a business super i ve starší A330, která na některých letech z Prahy nahrazuje 787 - byla to ale naše první zkušenost, tak je člověk nadšený z každé blbinky... :-) Dostali jsme amenity kity, pyžámka, spoustu jídla, drinků, prioritku na bagáž až do Bangkoku i přesto, že v business jsme letěli jen na prvním segmentu. Za nás velká spokojenost. Do Bangkoku jsme přiletěli 2.4., 13:00 tamního času - celá tahle cesta vznikla na základě právě tohoto segmentu (DOH-BKK) - Qatar Airways totiž často létají tento segment s A380... :-) 3 dny před naším odletem zasáhlo Barmu a Thajsko velké zemětřesení - díky bohu to na naši dovolenou nemělo žádný dopad.
2.4. - cesta z BKK přes DMK do CNX
Po příletu do Bangkoku jsme se poměrně dlouho motali z letiště, čekání na krosny bylo taky delší, na letišti rovnou vyměněny i peníze (dle místních zkušeností ve směnárně Happy Rich) a stažena aplikace na taxi - Grab. Čekala nás jen cesta do centra na pozdní oběd a následně přesun na letiště Don Mueang, odkud jsme v podvečer přelétali na sever Thajska do Chiang Mai. Ubytovali jsme se až po 20 hodině večer v hotelu Lani Chiang Mai (cena na 3 noci se snídaní =2 800 Kč). Vyčerpaní po dlouhé cestování jsme večer nezvládl už nic kromě sprchy...
Mimochodem, z Bangkoku na sever jsme letěli s NOK Air a protože jsme předem nevěděli, kolik budou vážit naše krosny, měli jsme koupeny letenky v kategorii NOK Premium - cena zpáteční letenky z Bangkoku byla 3 500 Kč. Zahrnovala i vstup do salonku na DMK (nic moc v něm není, ale na malé občerstvení super), sedadla u nouzáků dle výběru, priority baggage a 1 hlavní jídlo s vodou.
3.4. - Wat Phra That Doi Suthep, centrum Chiang Mai
Ráno jsme nikam nespěchali, po skvělé snídani jsme se nechali taxíkem odvézt na kopec na Chiang Mai k chrámu Doi Suthep (300 Thb), kde jsme strávili více jak 3 hodiny. Byli jsme v mimo sezoně a sehnat červený minibus, co na kopec vozí turisty bylo nereálné. Využili jsme jej ale cestou zpět do Chiang Mai (100Thb/osoba) - dlouhé čekání na naplnění kapacity.
Za vstup jsme platili 30 THB/osoba. V komplexu je snad nekonečná výstava soch Buddhy, v celém areálu musíte chodit bosí a musím říct, že atmoška na Vás dýchá ze všech stran. V samotném chrámu jsme seděli a rozjímali víc jak 20 minut. Z tohoto místa jsou i krásné výhledy na celé Chiang Mai - nám je ale trochu kazil smog.
Po návratu zpět do centra nás sejmul jet-lag a tak jsme odpoledne odpočívali na hotelu. Večer jsme se prošli centrem a na večeři jsme zašli do skvěle hodnocené restaurace- Mr. Kai, kterou s klidnou duší doporučíme. Jídlo za pár korun a bylo opravdu chutné. Večer jsme pak zakončili na místních vyhlášených nočních trzích.
4.4. - Sloní rezervace, jízda na bambusovém raftu a vodopád Mao Sa Pok
Tento den jsme celý věnovali výletu po okolí Chiang Mai, pohybovali jsme se po Národním Parku Doi Inthanon a jeho blízkém okolí. Tato cesta byla zakoupena přes cestovku na Bookingu. Celý den jsme cestovali klimatizovaným minibusem s anglicky mluvícím průvodcem ve skupině 10 osob. Cena = 2 600 Kč za 2 osoby včetně oběda a všech vstupů.
První zastávka byla na řece Wang - bamboo rafting, svezli nás na bambusových vorech asi 30 minut po proudu řeky, jelo se skrz bambusový les, kolem různých záchranných stanic. Cestou jsme míjeli i koupající se slony. Po jízdě nás popovezli dál proti proudu řeky do sloní záchranné stanice. Tam jsem strávili na pláních se slony asi 2 hodiny. Měli jsme možnost se s nimi i vykoupat v řece a nakrmit je banány - jízda na nich, díky bohu, striktně zakázaná. Následoval pozdní oběd a přesun k vodopádu Mao Sa Pok, kde jsme měli možnost sledovat posvátný rituál buddhistických mnichů, kteří se na tomto místě sházejí pouze 1x do roka - foceno nemáme, nehodilo se to... ale zážitek neskutečný. Návrat do Chiang Mai až ve večerních hodinách, takže již jen večeře a spánek.
5.4. - Centrum Chiang Mai a přesun zpět do BKK.
V 11 hodin check - out z hotelu a vydali jsme se do centra města, kde jsme měli konečně čas si projít a navštívit všechny větší chrámy ve městě. Wat Chiang Mai, Wat Phra Singh Woramahawihan (50THhb), Wat Chedi Luang (40Thb), Wat Lok Moli a i Three Kings Monument. Po pozdním obědě jsme se prošli na jih centra do Buak Hard Public Park, kde jsme našli ještě pozůstatky místního květinového festivalu a usadili jsme se do místní kavárny. Zde jsme přečkali déšť a následně jsme se již vydali zpět na letiště, odkud jsme v pozdním odpoledni odletěli zpět do Bangkoku. V Bangkoku jsme se ubytovali v Bangkok Midtown Hotel za cenu 2 500 Kč/2 noci včetně snídaně. Cesta z/na letiště nás vždy vyšla pomocí aplikace Grab kolem 350 Thb - bacha na Don Muenag ještě extra hradíte poplatky za dálnici hotově řidiči - 110 Thb.
6.4. - Kanchanaburi (Železnice smrti a most přes řeku Kwai) a Erawan National Park
6.4. kolem půl 8 ráno nás v hotelu vyzvedl minibus a v počtu 6 osob jsme se vydali do Kanchanaburi. Tam jsme absolvovali povídání o historii města i výstavby železnice smrti. Po řece Maeklong jsme se svezli lodí k mostu přes řeku Kwai - pohled z řeky byl úžasný. Za loď jsme připláceli 150 Thb/osoba, alternativou bylo popojetí minibusem zdarma, peněz v tomto případě určitě nelitujeme. U mostu jsme pak měli rozchod a čekalo se na příjezd vlaku, který nás postupně dovezl až do zastávky Wang Pho (1,5 hodiny), kde jsme si ve stejnojmenné restauraci dali oběd v ceně výletu.
Poté již přesun do Erawan National Park (300Thb - již jsme měli v ceně zájezdu) + je povinný pronájem záchranné plovací vesty za 20 Thb (bez té Vás do parku nepustí a na většině míst ani do vody ne). 7 stupňový kaskádový vodopád se rozléhá na asi 1,5 km dlouhé cestě - mysleli jsme si jaká to nebude pohoda, ale jak já ráda říkám, málem jsme tam pošli... :-) Velké vedro, velmi vysoká vlhkost a ne úplně ideální terén. Nicméně výstupu až na 7. stupeň vodopádu nelitujeme. Nejen že tam bylo poměrně málo lidí, ale plavčík zde ani neřešil koupání bez vesty. Ve vodě tam žijí takové ty rybičky, co Vám okusují odumřelou kůži... Jsou dost hladové, já si nemohla na jejich přítomnost vůbec zvyknout, kdo se ryb bojí, tak si to asi moc neužije. :-D No, odcházela jsem ale dolů s puchýřema přes celá chodidla... :-) - Sandále na boso na výstup fakt nedoporučuju :-D.
Cestou zpět jsme ještě znovu zastavili v Kanchanaburi War Cemetery uctít památku válečných zajatců z barmské železnice. Vrátili jsme se do Bangkoku zase až pozdě večer, takže už jsme si jen vyzvedli vyprané prádlo a zabalili na další den. Cena tohoto výletu byla 2 500 Thb/osoba a nelitujeme ani koruny, byl to asi jeden z nejhezčích thajských zážitků.
7.4. - Přesun z DMK na HKT
Ráno v Bangkoku lilo jako z konve a tak jsme si check out prodloužili až do 13:00, přesunuli jsme se do centra na oběd a poté již zase na DMK, odkud jsme odpoledne odlétali na Phuket. Volný čas na letišti jsme zase strávili v salonku, jelikož jsme opět letěli s Nok Air Premium za cenu 3700 Kč/osoba. Na Phuketu jsme si půjčovali auto od Chic Rent za cenu 3 300 Kč/5 dní. Poprvé jsme zažili řízení na levé straně vozovky, tak byla aspoň i trochu sranda, ostřikovací kapalina nám došla pomalu dřív než jsme dojeli na hotel...:-) Na první 2 noci jsme byli ubytování na východním pobřeží v The Oceanic Sportel Phuket za cenu 3 000 Kč/se snídaní. V hotelu měli skvělou restauraci, velmi dobrý pool bar a dostali jsme vzhledem k mimo sezoně i free upgrade pokoje. Standard 5* hotelu by se zde mohl v klidu srovnávat s 5* hotely v Evropě. Tady se nám opravdu líbilo.
8.4. - James Bond Island, Kanoe na moři a Monkey Cave
A další celodenní výlet před námi...Cena = 1 900 Kč/ 2 osoby. Začínali jsme kolem 8 hodiny ráno, kdy nás zase minibus vyzvedl na hotelu a odvezl nás na výchozí bod výletu - Boonchu Pier. Odtud jsme jeli ve větší skupině lidí motorovým člunek do okolí Ko Thalu Island, kde nás na kanoích provezli místními mořskými jeskyněmi (jízda cca na 45 minut). Poté přesun na James Bond Island - přítel je velkým fanouškem série, takže jsme nemohli vynechat. Ostrov byl ale overcrowded, místní prodejci byli nepříjemní a extrémně dotěrní. Je to krásné místo, ale znovu bych tohle dobrovolně neabsolvovala - byli jsme v mimosezoně, neumím si snad ani představit, jak to vypadá v té hlavní...Nicméně alespoň výhledy na ikonické ostrovy při jízdě motorovým člunem opravdu stály za to.
Na oběd nás odvezli do rybářské plovoucí vesnice Ko Panyi, kde jsme měli asi hodinový rozchod. Poté přesun lodí zpět na pevninu a autobusem přesun do Monkey Cave na prohlídku + volný čas strávený mezi makaky. Tento výlet nedoporučuju, extrémně turistické, moc toho neuvidíte a ještě den trávíte s velkou skupinou lidí... No, člověk se má pořád co učit, že..? :-) Pozdní odpoledne jsme pak strávili u hotelového bazénu s drinkem v ruce.
9.4. Výlet na vyhlídkovou terasu letiště, pláž Khao Khad
Tento den jsme měli konečně volnější program. Na oběd jsme vyrazili na sever ostrova do Skywalk Restaurant u vzletové dráhy místního letiště. Nejen že zde velice dobře vařili, ale na letadla jsme koukali ještě hodinu po jídle. Na kávu jsme si zastavili opodál v Sea Sky @ My Home, kde jsme si na soukromé terase s bazénem vychutnali ledovou kávu. Následoval přesun přes celý ostrov až na jih nedaleko Cape Panwa, kde jsme se ubytovali v apartmánovém domě na pláži. Cena za ubytování v pokoji s výhledem na moře, bazénkem na terase a snídaní nás vyšla na 2 noci na 4 000 Kč. Pozdní odpoledne jsme pak strávili na přilehlé pláži a u bazénu. Moc veřejných parkovacích míst kolem nebylo, ale místní pláž byla bezvadná - nebyla na ní ani noha! Na večeři jsme tento i následující večer byli v The Garden Phuket - toto místo musím doporučit, vaří fantasticky.
10.4. - Phuket Town
Dnes na nás už trochu dopadala únava a tak jsme se rozhodli pro klidný program. Původně jsme chtěli navštívit Big Buddhu, ale vzhledem k nestabilnímu podloží byla socha v době naší návštěvy uzavřena na neurčito. Začali jsme tedy den doplněním serotoninu v kočičí kavárně v Phuketu. Auto jsme měli celý den zaparkované zdarma na Thep Krasattri Road. Oběd jsme měli v Burger House Old Town (Cena meníčka za Burger s wagyu masem, hranolkama a pitím byla 229 THB)- opět balzám na duši. :-) Jinak jsme si prošli většinu centra a navštívili jsme i Wat Mongkol Nimit (bez poplatku). Odpoledne patřilo opět koupání na liduprázdné pláži - mimosezona má občas něco do sebe. :-)
11.4. - přesun z HKT do DMK, China Town
Po check - outu nás čekala zase cesta přes celý ostrov k letišti. Před odletem jsme se ještě ale zastavili na Mai Khao Beach, která plynule navazuje na přistávací dráhu letiště. Parkovat se dá u Maikhao Beach restuarant (severně od letiště), kde je veřejné bezplatné parkoviště. Z tama pak můžete jít pěšky, nebo se za 30 THB popovézt Tuk-tukem. Při odchodu z pláže se dostavila velká bouřka a tak jsme na letišti strávili čekáním více času než jsme plánovali, jelikož letadlo mělo zpoždění. Zpět do Bangkoku jsme se dostali až kolem 17 hodiny a opět jsme byli ubytovaní v Bangkok Midtown Hotel za cenu 3 700 Kč/3 noci.
Po ubytování jsme se vydali do China Town, kde jsme bez problému strávili úplně celý večer. Jíst místní street food jsme se ale neodhodlali... :-) Po většinu dní v Bangkoku jsme si večeři objednávali pomocí dovážky na hotel přes Grab.
12.4. - Sea Life Bangkoku, Madame Tussauds a Siam
Sobotu jsme věnovali, jak je vidno, turistickým pastím a obchodní čtvrti Siam. původní plán byl navštívit pouze Sea Life, ale samostatné vstupy na zmíněné aktivity vyšly na 800 Thb, Combo ticket Sea Life + Madame Tussauds ale vyšlo na 900 Thb, tak jsme to spojili. V Sea Life jsme bez problému strávili 2 hodiny a zážitek byl pozitivní - návštěvu v rámci klidového režimu/návštěvu s dětma s klidnou duší doporučím. Do Madame Tussauds už bych se tedy nevrátila :-D A myslím, že nestojí ani za těch 100 Thb navíc, natož na samostatných 800 Thb. Tak trochu jsme to ale čekali, takže zklamaní jsme nebyli, je to prostě typická turistická past - bohužel. Chtěli jsme ještě navštívit Bangkok Art centre, ale z důvodu blížících se oslav Nového roku měli zavřeno. Prošli jsme si tedy místní obchodní centra a poslechli si místní street umělce.
13.4. - Maeklong Railway Market, Damnoen Saduak Floating market a Songkran
Na Songkran ráno jsme se vydali na další výlet. Tentokrát na Maeklong Railway a Floating market. Cena za dopravu tam a zpět 500 Thb/osoba. První byla návštěva tržiště skrz které jezdí vlak, to nejikoničtější je samozřejmě ve Vietnamu, ale rozdíl byste nepoznali bych si tipla. Minibus nás pak popovezl do Damnoen Saduak, kde jsou plovoucí trhy. Nejdříve jsme od našeho průvodce odmítli plavbu lodí po nich za cenu 400 Thb/ osoba (cca půl hodinová plavba s ostatními účastníky zájezdu), hned kousek dál nás ale oslovil jiný prodejce a u toho se nám podařilo usmlouvat cenu na 200 Thb/hodinová plavba, takže jsme byli spokojení. Lodivod Vám zastaví kdekoliv si ukážete, my si na tržišti moc nekoupili, jen oběd a vodní pistolky na odpolední bitvu. :-)
Kolem 15 hodiny nás dovezli zpět do Bangkoku a vysadili nás přímo u Khao San Road. Ve všech okolních ulicích už kolabovala doprava, všude byla spousta lidí...a všichni mokří s pistolkama v ruce. Začala dnes totiž největší vodní bitva na světě! Songkran - thajský Nový Rok. Postupně jsme procházeli ulicema, kde vládla neuvěřitelná atmosféra. Lidi tančili, slavili a polévali se vodou - aby ze sebe omyli to špatné a vstoupili do dalšího roku s čistým štítem - tedy, tak nám to jeden z místních vysvětloval. :-) Mokří a vyčerpaní jsme se vrátili na hotel až večer.
14.4./15.4. - Lumphini Park, Icon Siam a odlet domů
Závěrečný den dovolené jsme se chtěli držet stranou centra dění, protože oslavy Songkranu ještě stále pokračovaly a my chtěli na cestu domů zůstat suší. Začali jsme pozdějším obědem v Arnos Wireless - moc dobrá americká restaurace. Kolem 15 hodiny jsme se prošli skrze nedaleký Lumphini park, kam jsme se chtěli zajít podívat na Varany, kteří v parku v poměrně velkém množství přebývají. V parku jsme strávili bezmála 2 hodiny. Poté jsme se ze zvědavosti přesunuli do jednoho z největších nákupních center v Bangkoku - Icon Siam, kde jsme si dali kávu, dokoupili suvenýry, povečeřeli, užili si výhled z třešní terasy na okolní mrakodrapy a už jsme se vydali rovnou na letiště. Odtud jsme odlétali 15.04. v 1 hodinu ráno. V Praze jsme přistávali kolem 16:00 místního času. Cesta pohodlná i v economy, jen tedy jsem snad ještě nikdy nezažila takový zimo-let, i v mikině a dlouhých kalhotách jsem pod dekou klepala kosu celou cestu a samozřejmě po návratu následovala angínka za odměnu. :-)
Závěr
Thajsko nás nadchlo, je na turisty skvěle připravené, kultura je fantastická a lidé jsou neuvěřitelně milí a pokorní. Pokud bychom jeli na stejnou dovču znovu, neměnila bych asi nic, kromě návštěvy James Bond Island - to fakt doporučit nelze... :-D No a tento den navíc bych rozhodně věnovala okolí Chiang Mai - tam je fakt krásně. P.S. Songkran alespoň jednou za život je absolutní MUST HAVE! :-)
Míša K. procestovala 21 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 3 lety a napsala pro tebe 11 úžasných cestopisů.
bezva report, Thajsko jak má být, za 2 týdny se toho prostě více stihnout nedá a i tak jste to měli našlapané
Songkran v červenci?
Songkran v červenci?
A sakra :-D koukám, že jsem se od půlky cestopisu posunula do dneška...:-) Platí datum zmíněné hned na úvod, tedy první polovina dubna. Díky za pozornost... :-)