Venezuela,zem zasľúbená?
Cestopis z roku 2018 napsala Marta Garage
Venezuela.Krajina ,kde zajtra bolo už včera a dnes bude možno až o týždeň.Ak chce človek zažiť skutočné dobrodružstvo,mal by sa tam vybrať.Zajtra iste nie, ale isto príde čas aj na návštevu tejto skutočne interesantnej krajiny s množstvom nádherných prírodných krás a na druhej strane neuveriteľnej chudoby a strachu o vlastnú existenciu. Vybrali sme sa tam skupinka nadšencov,túžiacich uvidieť najväčší vodopád na svete Salto de Angello a popravde využiť hyperinfláciu v krajine a užiť si superlacnú dovolenku. Leteli sme začiatkom novembra 2018 španielskymi aerolíniami Vueling s medzipristátím v Madride,koniec-koncov,nikto iný tam asi ani nelieta.Doma sme sa sa vybavili jednodolárovkami a toaletným papierom,ktorý je tam vraj úzky profil.Pristáli sme po trinástich hodinách letu v Caracase,meste s jenou z najväčších kriminalít na svete.Po nekonečných vypisovaniach formulárov,koľko tričiek,nohavičiek a ponožiek máme v batožine a kde a s kým budeme spať,sme opustili letisko,kde sa nás ochotne ujali ziskuchtiví miestni taxikári,ktorí trvali na pripásaní sa počas jazdy,ale popíjanie piva počas jazdy zjavne patrilo k ich šoférskemu rituálu. Hneď nám navrhli výmenu dolárov za venezuelské bolívary,ktoré v tom čase mali hodnotu na čiernom trhu 400 k jednému doláru,v banke to bola zhruba polovica,čo by bola v podstate úplne zbytočná transakcia,nakoľko bankomaty neakceptovali zahraničné karty a ktovie,či by v nich nejaké peniaze aj boli.Za dvadsaťdolárovku sme dostali celý zväzok bankoviek,ktoré v prvom momente nebolo možné ani spočítať.Samozrejme,že nás pekne obtiahli, prvý dotyk s touto krajinou. Ubytovali sme sa na jedenástom poschodí v hoteli blízko pláže,na ktorú nebol voľný prístup,cesta k nej spočívala v asi dvojkilometrovej obkľuke okolo dvojmetrového múra,za ktorým v istých úsekoch sedeli prdelnaté hispánky a vyberali poplatok 9 dolárov za vstup na pláž,kde nebolo živej duše. Izba bola priestranná,so základným vybavením a húpacou sieťou,ktorá je typická pre každú domácnosť, s malou chybičkou krásy a tou bola takmer celodenne netečúca voda. Na rovníku pri tridsiatich stupňoch a vysokej vlhkosti nič moc.Do izby sme sa museli prebojovať cez troje pancierové dvere,ale aspoň sa človek cítil o chlp bezpečnejšie. Majiteľ sa nám stal tak trochu sprievodcom a koordinátorom v jednej osobe,prvé čo sme pochopili,že najväčší vodopád na svete neuvidíme,lebo dostať sa k nemu po vlastnej osi bolo nemožné a miestna cestovka ponúkala tento úchvatný zážitok za mierny poplatok na osobu 650 dolárov,čo bolo na miestne pomery skutočne smiešne,nakoľko priemerný plat tam bol asi 20 dolárov na mesiac.Nevadí,navštívime Caracas ,potúlame sa uličkami,veď je to veľkomesto,musí tam byť niečo zaujímavé. Ráno sme sa vybrali na autobusovú stanicu,odkiaľ premávali autobusy krížom-krážom,ale všetky boli plné do prasknutia,ľudia z nich viseli,stáli na schodoch pri otvorených dverách(doprava zadarmo),preto sme zvolili alternatívu taxi.Odviezol nás tam so sľubom,že príde asi po štyroch hodinách pre nás.Caracas,mesto plné špiny, chudoby,chátrajúcich budov a potulujúcich sa hladných psov.Na 100 000 obyvateľov tam pripadá iba 120 vrážd.Na rovinu,nebolo tam čo vidieť.Obrovské reklamy záchrancu krajiny s najväčšími zásobami ropy na svete,Nicolasa Madura,bývalého autobusára,ktorý doviedol krajinu k absolútnej chudobe.Taxikár samozrejme neprišiel a s postupným stmievaním sme začali mať naozaj strach.Po ďalších dvoch hodinách zháňania nášho záchrancu sme sa konečne dostali do našej nedobytnej pevnosti na jedenástom poschodí. Bývali sme 10 km od Caracasu,v nejakej mestskej časti,kde to bolo obdobné.Špina,všade neuveriteľný smrad,na chodníkoch odpadky( nemajú odvoz odpadu ani smetiaky),žiadne obchody,ak nejaký nájdete,predávajú za mrežami iba alkohol a chipsy,potraviny na prídelový systém.Reštauráciu sme po dlhom pátraní našli,nachystali nám chutné jedlo,ktoré stálo v priemere 2 doláre,ale nemali nám vydať z dvadsaťdolárovky, otvorili kasu ,ktorá bola úplne prázdna.Predbehli sme Trampa a týždeň sme robili charitu v podobe desať a dvadsaťdolároviek za jedlo a pitie. Najväčší vodopád nám nebol dopriaty,zaletíme si aspoň na Isla Margaritu,karibský ostrov,ktorý je považovaný za jeden z najkrajších na svete.Vnútroštátnym jednohodinovým letom sme sa tam prepravili s nádejou skutočného vysnívaného raja. Ďalší omyl. Zabudli sme, že ostrov patrí Venezuele,chudoba prenikla aj tam.Bývanie síce na piatom poschodí,s jedným bonusom navyše aj bez elektriny.More nádherné,obrovské mušle,ktorým sme neodolali pri návrate na pevninu,colník povedal,že je to samozrejme zakázané,ale za bakšiš môže byť. Ďalšia dvadsaťdolárovka. V posledný deň pred odchodom nám náš samozvaný sprievodca navrhol,že za 100 dolárov nám urobí okružnú jazdu po Caracase,zavezie nás na najkrajšie a najzaujímavejšie miesta,tak sme pristali. Výlet to bol pekný,zaviedol nás na najkrajšie miesta hlavného mesta,mauzóleum Simóna Bolívara, najväčšieho hrdinu venezuelského ľudu,národný športový komplex s oddychovými zónami pre obyčajných ľudí a umelým jazierkom s plávajúcimi labuťami,podotýkam všetko zadarmo.Všade prázdno,s prázdnym žalúdkom sa asi nedá veľmi športovať. Chceli sme sa vyviezť lanovkou ponad mesto,aj tá bola úplne prázdna, avšak po zistení ceny,ktorá bola pre miestnych 1 dolár a pre cudzinca 20,sme z princípu oželeli aj túto atrakciu. Aj dvadsaťdolárovky už došli. Pred odletom opäť do Madridu sme na letisku chceli ešte kúpiť zopár darčekov, v obchodoch ale nebola elektrina a samozrejme nemali žiadne peniaze.Nevadí,posledné peniaze sme utratili za dvojitú vodku,po tom všetkom sme si zaslúžili. Domov sme si priniesli plné hrste bolívarovských bankoviek,ktoré sa povaľovali všade na ulici,keďže z večera do rána ostávali neplatné.Poznatky? Rozporuplné. Nádherná krajina,ktorá má veľký potenciál,ale je v hlbokom úpadku. Doporučujem navštíviť, ale určite nie zajtra. Možno o pár rokov,keď tam kapitalistický imperialista spraví poriadok.
Marta Garage procestovala 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Já bych si cestopis rád přečetl, ale nechápu, proč autorka nepoužívá mezery za čárkou a mezi větami, to se fakt nedá číst...
Ahoj
Po Venezuele jsem cestoval 5 měsíců tady jsem schrnul nějaké své poznatky.
Platit tam dolarama je pěkná hloupost a při příletu se vyplňuje úplně stejný formulář jako do všech ostatních zemí. Salto Angel je s společně s Roraimou to nejdražší z Venezuely, nezávisle na režimu. Tady ty gringoši neviděli z Venezuely nic, ale hlavně, že je všetko na piču
Ahoj
Po Venezuele jsem cestoval 5 měsíců tady jsem schrnul nějaké své poznatky.
Venezuelu jsem v minulosti ještě za Cháveze navštívil 3x, ale nedovolil bych si tvrdit, že jsem ji celou projel. Za ta léta se situace změnila neuvěřitelně k horšímu a kdo tam teď jezdí, zřejmě vyhledává krapet dobrodružnější dovolenou. Na 2 týdny bez místních kontaktů to asi levně moc nepůjde, ale na delší dobu s místní platební kartou možná ano, jak dosti arogantním způsobem na youtube vysvětluje onen dobrodruh Vítek. Zajímavý je, že mi i před 10-15 lety Venezuelané moc přátelští nepřipadali, na rozdíl od prima Kolumbijců a Brazilců. Teď je smůla, že je ve Venezuele situace totálně zamrzlá, takže pokud se ihned něco zásadního nestane, stane se z ní dlouholetý skanzen socialismu jako z Kuby ...
Soudruzko Marto, nebudte vcerejsi a neverte, ze plany revansistu zhati vasi vepri boubelati. Socialisticka revoluce hadra, spise se jedna bud o zamrznuti stavu dle kubanskeho scenare nebo obrat k dobremu a porazka toho papalase Madura se zbyvajicimi vojacky. Snad to Trump s prispenim aliancnich pratel Duque a Bolsonaro uz nejak sikovne diplomaticky zaridi. A zase bude dobre a Venezuela se priblizi kapitalistickemu raji treba do pristich 50 let ...
Venezuela je můj sen, ale návštěvu asi odložím až po Konečném vítězství pracujícího lidu. Nenechám si kazit návštěvu diverzními akcemi agentů imperialismu, kteří se snaží oslabit zápal revolučního boje.
Nadezdo naivni, za poslednich 15-20 let sla Kolumbie neuveritelne nahoru a Venezuela totalne dolu. Cim to asi bude? Nedochazi Vam to? Stale nic?
Jakube, to spíš vám nedochází, že krmíte trolla, který používá asi 3 nebo 4 profily.
Nebojte, dochazi. Krmit jej nebudu, na chleba si musi v nasi spolecnosti tvrde vydelat, pacholek komunisticka ...
A já pořád kde už jsem ten ksichtík viděl :-)
A já pořád kde už jsem ten ksichtík viděl :-)
Niemandos neříkají ti doma blesku? 😂 Originál Kačenka je řádně vypatlaná a název pořadu slibuje něco, co nedokáže splnit. 🤣
Joxi budeš se divit ale neříkají. Bohužel již 11 let nevlastním televizi, takže originál Kačenku neznám. Na internetu jsem ji nikdy neviděl a komunistické weby nenavštěvuji. To samozřejmě neznamená, že bych si myslel, že Padrino je originál. Každopádně blesku by měli zřejmě říkat chlapče tobě :-) To že originál je vypatlaný jedinec zralý na Chocholouška je snad jasné každému normálnímu jedinci. Ale zřejmě ti něco uniklo. Nebo mně. Nějak tě nechápu.
Ano, něco ti uniklo, ale to se stává i těm nejlepším. 😊 Představ si, že televizi ani komunistické plátky taky nesleduju, ale přesto vím, kdo jsou nechvalně proslulé předlohy pro místní Padrinovy alter ega Kačenku Konečníkovou a Rudou Martu. Až tak nechvalně proslulé jsou... Možná je ale každý, kdo o nich neslyšel, vlastně šťastný člověk. 🤣
Tak asi jsi masochista, když čteš články nebo sleduješ podobná individua. Já něčím podobným svůj čas neztrácím. Na to je život moc krátký. :-) Vlastně poté, co u nás vyhrál Zeman poprvé prezidentské volby, jsem politiku přestal sledovat úplně. Samozřejmě soudruha Bureše znám, páč to ani nejde ho neznat, ale u skalních komunistů se opravdu omlouvám, ale kromě Filipa a Grebeníčka bych snad nikoho jiného nepoznal. A jsem tomu rád. Každopádně jsem rád, že jsem tě pobavil :-))
Tak já myslel skalní komunisty. Ty co se k tomu hrdě hlásí a zůstali věrni straně :-). Každopádně ty Kačanko z této situace musíš mít velkou radost, když tito 2 řídí naši zemičku. Tak ale jaký lid takový vůdce. Co chtěli, to maj.
To jsou komenty, autorka přece nic nekritizuje, jenom konstatuje, takový Piss Vítek má hned jasno, aby ne, když všechno ví a všude byl, někde dokonce i dvakrát. A ty bolševické žvásty asi nemá cenu ani hodnotit.
Jak píše Marta Garage, Venezuela ano, ale až to dá do pořádku nějaký Pinochet, protože chaos a anarchie, která tam momentálně je, učinila z jinak nádherné země totalitní žumpu