Z Dany do Petry

Dle National Geographic jeden z 15ti nejhezčích treků světa.

Cestopis z roku 2020 napsal Jaroslav Schmidt

Zážitky pro tebe sepsal Jaroslav Schmidt
Cestopis byl naposledy aktualizován 2020-02-27T14:24:01+01:00

Jaroslav Schmidt procestoval 15 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 6 úžasných cestopisů.

Avatar uživatele milax
milax
před 3 měs

Ahoj, bohužel se mi nedaří nikde stáhnout GPX soubor treku z Dany do Petry. Stránky mi přijdou tak nějak funkční na půl. K nějakýmu GPX souboru sem se dopracoval, ale při pokusu o Upload do Google map mi to napsalo že soubor je větší než 5MD (skutečně má 9MD) a z toho důvodu není možné soubor nahrát. Nemáš nějaký funkční soubor ideálně i pro Mapy.cz.

Moc díky (bohužel odjíždíme dnes v noci, tak nevim jestli stihneš odpovědět :)

Milan

Avatar uživatele Blessed
Blessed
před 3 měs

A zkusit třeba upload do mapy.cz? Podle mě na turistiku top mapa a i v Jordánsku se nám podle nich dobře chodilo. Škoda, zrovna v úterý jsem byl na přednášce kluka, co šli z Dany do Wadi Rum na části Jordantrailu v únoru 22. Celé to dali s vlastním stanem vč. Wadi Rum. Je to bývalý kolega manželky z práce, ... volal jsem paní a zkouší ho zatím neúspěšně kontaktovat, jestli by nějaké podklady neměl. My tento trail půjdeme pravděpodobně letos na podzim. Dám vědět, jestli se to někam posune.

Avatar uživatele borekj.jan
borekj.jan
před rokem

Co se týče dopravy do Dany, nezapomínal bych na stop, který v Jordánsku fungoval na 1

Avatar uživatele polasekjan
polasekjan
před rokem

Prosím tě jaké bylo počasí v noci, hlavně teda teplota? A přespávání je pod širákem? Žádný "camp" s nějakým zázemím po cestě nebyl, Díky!

Libor_S
před rokem

Teploty a srážky pro Danu jsou tady: https://en.climate-data.org/asia...na-459275/

1. noc je výrazně níž a 2. noc měli v podobné nadm. výšce jako Dana.

Zrovna jsem tam byl, ale trek jsem nešel. Šel jsem jen krásnou a snadnou túru po vrstevníci na White Domes.

Včera večer bylo 19 st.C, parkrat večer a v noci zapršelo, což se stává v zimě prý asi 1-2x za týden, ale teď to byl 1. déšť od zimy. Taky byl silný vítr a v noci blízká bouřka s pěknými blesky, což je v zimě běžne, když prší.

Jinak jsem dnes mluvil s thruhikerem 55letym Maďarem (CaminoSteve na soc. médiích), který jde sám Jordan Trail bez podpory dovozu vody na smluvené místo, jak bývá běžné, ale za asi 200 JOD to bylo pro nej drahé. Od 18.10. došel od syrské hranice do Dany a pokračuje až k Rudému moři (kam já dojel dnes autem).

Jiri Sindelar
před 3 lety

V Jordánsku jsem byl několikrát.. naposledy když jsem stál u Feynan lodge tak jsem říkal že pokud se sem ještě někdy vrátím tak kvůli tomuto treku:)otázka k autorovi?podle fotek a celkového vyzneni cestopisu me to prijde jako fajn prochazka ale nic svetoveho..doporucujes?

před 3 lety

To je moje chyba jakožto pisatele, protože trek opravdu stál za to. Krajina několikrát mění ráz, trek není tolik dlouhý a navíc jdete několik dní pouští prakticky jen s jedním místem kde lze doplnit vodu. Určitě trek doporučuji.

Jakub Stanko
před 3 lety

Ahoj, Super cestopis, bavili jsme se s vámi v Petře, pamatuješ?

před 3 lety

Myslíš v Cabin Hostel&Restaurant? Partička Bangu?

Jakub Stanko

Jasně, přesně tak

Avatar uživatele Standa 009
Standa 009

Patří do top 15 právem?

PS: Ještě bych do nákladů zařadil jordanpass ;-)

před 3 lety

Informace, kterou jsem uvedl, není úplně správná. Včera jsem hledal onen zmiňovaný žebříček a našel jsem, že se nejedná o 15 nejlepších treků světa, ale 15 nejhezčích míst světa. Trek bych určitě doporučil, zatím nejlepší co jsem kdy šel. Není moc dlouhý a typ krajiny se často mění, takže je pořád na co koukat. Moc jsem toho zatím nenachodil, takže se mi nechce vynášet soud, zda si být v žebříčku zaslouží. Díky za doplnění jordanpassu. Bral jsem ho natolik jako samozřejmost, až jsem na něj zapomněl.

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před 3 lety

Opravdu ten trek zahrnul National Geographic v roce 2011 mezi 15 nejlepších treků na světě (World's Best Hikes: Classic Trails), ale ten seznam je podle mě subjektivní. Jde spíš o názor jednoho autora, který je dobrý akorát pro inspiraci. Např. z Nového Zélandu vybral Queen Charlotte Track, který je sice pěkný, ale podle mě poměrně jednotvárný a vede i obydlenými oblastmi bez původní vegetace, což je u většiny NZ treků neobvyklé. Já bych ho po projití 20 treků na NZ a částí mnoha dalších zařadil spíš do poslední třetiny z treků na NZ. Vybral bych asi North West Circuit na Stewartově ostrově (případně + Southern Circuit), ale jako autor NG bych ho asi nezmínil, aby se tam nenahrnulo moc lidí.

Jinak pěkný cestopis. Dobře že jsi to sepsal, protože takové info o low-cost přechodu se těžko hledá. S průvodcem to prý stojí asi 100 USD na osobu a den all inclusive a ještě tento úsek jdou o den déle. Na psy je dobré mít v ruce připravený velký kámen a naznačovat, že ho hodíš (když byl poblíž majitel, tak asi napadení nehrozilo).

Edit: Zaměnil jsem seznam Epic a Classic Hikes od NG a příspěvek jsem proto upravil.

před 3 lety

Díky moc. Zmátl mě oficiální zdroj, kde se chlubí tímto seznamem https://www.nationalgeographic.c...ions-2018/. Zde je ale uveden Jordan Trail jako takový.