Příspěvky uživatele Liborek

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Albánie, zpátečka z Prahy do Tirany s ryan/wizz nebo v kombinaci bez problémů pod 2000 v základu.

Nebo si zkus pohrát s tím, co ti na zadané parametry najde AZair.

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ridder napsal(a):

V srpnu jsme byli v Indonésii (Jáva, Bali, Lombok). Počasí úplně v klidu snesitelný. Na severu Bali nám dokonce byla zima v bundách při jízdě na skútru 😃

Malajsie a Singapur taky v pohodě snesitelné. Až na ty klimatizacemi mražené interiéry.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Karel napsal(a):

Asi tak. Borec chce USA nebo Asii, načež se tu doporučí Pobaltí/Skandinavie :D

Aneb chci recept na srnčí guláš, ale dostanu doporučení na šunkofleky.

Převážně USA nebo Asii, což další destinace nevylučuje.

 

Ahmad Masúd napsal(a):

Pobaltí však není na 20 dní (i kdybychom zahrnuli spornou Kaliningradskou oblast). 

Jaký si to uděláš, takový to máš ;-)

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jestli chceš Asii, tak zkus Malajsii a Singapur. Místo do Skandinávie bych vyrazil spíš do Pobaltí, kde to je dost podobné a víc budget-friendly.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Když si na webu prodejce rozklikneš konkrétní atrakci, tam jsou všechny informace vypsány, včetně linku, kde si to zarezervovat, pokud tam je podmínka rezervace. Stejně tak je to popsáno pro atrakce, kde rezervace není povinná. Někde je potřeba po předložení pasu vyzvednou lístek a čas si vybrat, někde stačí jít rovnou a "skip the line". Případně to jde vše zjistit přímo v aplikaci, ve které máš elektronickou verzi svého AI pasu.

Není na tom nic nepřehledného.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

1. To je záměr, že "Můj profil" a "Nastavení" vedou na stejnou stránku?

2. Zase nemůžu nikde dohledat historii svých příspěvků.

Dřív se mi na stránce s profilem v seznamu cestovatelů (kam se tedy z dvojjedinné stránky Můj profil / Nastavení proklikám přes neintuitivní mini ikonku vedle jména) zobrazovaly alespoň poslední příspěvky. Teď už se tam nezobrazuje nic, resp. jen číslo, které ale není totožné s tím, co mám ve fóru.

Umím si toho dost dohledat přes google, ale mít to někde vylistované v profilu mi opravdu přijde pohodlnější, než si vzpomínat, co asi jsem psal a kdy pro hackování google hledání.

 

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

Poslední můj náhodný upgrade byl AF CDG-PRG, když jsme se vraceli z nějaké chybotarifové Ameriky, takže bych to ani nespojoval s cenou letenky.

Ale mám v okolí překvapivě vysoký počet lidí, kteří dostali upgrade, když přišli na odbavovací překážku pozdě (vrchol byl upgrade pro dva z economy low na C u Austrian na PRG-VIE-JFK). Ale úplně bych na to nespoléhal, já jsem se k odbavení dostal (nezáměrně) pozdě několikrát a upgrade jsem nikdy nedostal, spíš volali na gate, jestli mě ještě vezmou :-)

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Swiss je fajn, už se mi u něj několikrát stalo, že po Evropě byl v byznysu levnější nebo za stejné peníze jako v economy. A to nejen pro "last minute" odlety, kde by se dalo čekat, že economy v levných třídách bude vyprodaná.

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ze stanice Al Khail kolem parkoviště Americké univerzity a Radisson hotelu je to na Palm Gateway cca 20 minut chůze. V tom Radissonu jsem před pár lety bydlel, takže tu cestu jsem šel osobně. Ale lepší je hledat spojení na Palm Jumeirah Tram station, která je hned vedle stanice monorailu, pokud je vaším cílem pokračovat k Atlanits (platí tam NOL karta, ale za speciální tarif).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

OK, to pak smysl dává.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Čistě pro zajímavost - jaký máš plán, že si tam na stopover chceš půjčovat auto?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Burdž Chalífu v poměru cena / výkon považuji za naprosto tragickou, ale z mnoha důvodů si nedovedu úplně představit tam nejít.

Hodně se mi líbil Dubai Legoland + WaterPark. Bylo to na celý den a užily si nejen děti, ale i rodiče. Okolo jsou i další zábavní parky, pokud by vás takový typ atrakcí bavil.

Pokud zbyde čas, tak bych přejel do Abú Dhabí podívat se na Zajjídovu mešitu a případně navštívit Ferrari world.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Lufthansa to nabízí jako kombinaci letadlo do FRA a navazující Lufthansa bus na nádraží do Strasbourgu (jede to necelé tři hodiny), kdysi jsme tak jeli na služebku, poté co ČSA zrušily přímé lety, kterými jsme tam cestovali dříve.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ono navíc s vhodným pasem (typicky) ze země EU těch víz zas tolik potřeba není, podle passport indexu mám s českým pasem 128 zemí bez víza, 47 on arrival a jen 23 s vízem k zajištění dopředu. Pokud mě někdo štěstí na dvě občanství a tak pasy, kde ty země k zajištění víza předem jsou rozdílné, tak jich v reálu bude potřeba řešit ještě méně.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Marsy Alam bych se v únoru nebál, ony ty průměry jsou dost ošidné a v reálu tam je docela teplo. Ten vítr je mnohem horší třeba v Hurghádě nebo na Sinaji (Šarm, Dahab), ale i tam to je na koupání celkem OK. Emiráty budou o kapku teplejší, asi by šel i Omán. Kanáry a Kapverdy bych si po předchozí zkušenosti nevybral.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Už cca 14 dní pozoruji, že se mi z nějakého důvodu na titulce webu neaktualizují diskuze. V průběhu dne zůstává seznam témat tak, jak tam byl při prvním otevření webu daný den a jen naskakuje čas u "před xx hodinami" u příspěvku, který v tu dobu byl v zobrazených diskuzích poslední. Teprve po kliknutí na "zobrazit další aktivitu" se objeví diskuze s aktuálními příspěvky.

Firefox na W11.

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ono tedy to původní zadání "teplo na Silvestra" je dost volné. Pokud je představa válet se na pláži a pít koktejly s deštníčkem, tak bych Kanáry nevolil, ale pokud je moje představa nemrznout v Česku, tak Kanáry jsou OK. Moje bývalá kolegyně tam jezdí přes 10 let vždy přes Vánoce a dlouhodobě tam zažila vše možné - od 15 stupňů a deště celý týden po slunné třicítky.

Kapverdy mám zimní zkušenost z Boa Visty. Přes den relativně teplo, ale dost větrno, noc chladná. Oceán divoký, ale koupal jsem se, ale v podstatě jako jeden z mála. Tam kde nefoukalo, to bylo mnohem lepší, ale nebylo to teplo, co by si lidi představili od "jedu do Afriky", což spoustu koupáků na místě poněkud překvapilo (mě ne) :-) Ale zase - nezmrznu, takže asi OK.

6
Citovat Zobrazit ve vláknu

Na Kapverdách i Kanárech v zimě jsem byl a bylo to spíš "není mi zima" než "je mi teplo". Asi hodně záleží na konkrétní destinaci a štěstí na počasí, ale zkrátka nejsou to tropy jako někde v Karibiku či JV Asii.

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahmad Masúd napsal(a):

Káhira klidně, ale jak tam oslavit Silvestr netuším. 

Většina lepších hotelů má New Years Eve parties a jak je egyptska libra dost na dně, tak už to není ani moc drahé. Akorát to je (většinou) v arabštině a vyžaduje vhodný společenský oděv. Ale bývají tam fakt dobré břišní tanečnice a místní celebrity a all you can eat.

Z klubů je legendární Cairo Jazz Club, populární i mezi expaty, tam bych se nebál zajít, ale asi bude třeba rezervace. Mívali striktní door policy, že pouští jen páry nebo míchané skupinky, samotné muže nebo mužské skupiny ne, tak záleží, v jaké budete sestavě. Další expat friendly místa v centru jsou v Zamaleku a Garden City, mimo centrum v Maadi a Heliopolis, kde se v některých klubech dá koupit i (místní) pivo nebo víno. Zahraniční alkohol spíš v těch hotelech. Nová "posh" předměstí jako Festival City moc neznám.

Zajímavá verze by mohla byla nějaká party loď / dinner cruise na Nilu, ale tam bych šel jedině před doporučení / cestovku, rozhodně ne přes nějakého naháněče u řeky, zvlášť pokud sebou budete mít holky.

Low cost verze je ohňostroj u pyramid.

Edit: ještě k tomu počasí - v prosinci/lednu je v Káhiře fakt docela kosa a větrno. Mnohé levnější hotely, hostely a mnoho apartmánů nemají vůbec žádné topení a topení pomocí klimatizace, pokud je dispozici, není žádný zázrak. Na to bacha při hledání ubytování.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Je možnost. I Lufthansa má "preffered zone" economy sedačky s větším prostorem pro nohy, které nejsou u nouzových východů, typicky taková ta první řada za přepážkou, oddělující jednu sekci paluby od druhé (bulkhead seat). Příplatek bývá cca 80-100 EUR v závislosti na destinaci. Podíval bych se do zprávy rezervace, zda tam taková sedačka volná.

Tyto sedačky obvykle mají stoleček a monitor v područce, což někteří cestující nemají rádi.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já jsem měl díky covidovým prodlužováním solidně nakrmený profil v M&M, ale pro využití se nakonec jako nejlepší varianta ukázala nabrat si věci ve worldshopu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já jsem bral na konci září přes dollar trochu last minute a i s pojištěním to vyšlo na cca 800 za den za kompakt (clio nebo ibiza). Všechna auta v půjčovnách mají ze zákona instalovanou krabičku na mýtné, takže mi za pár dní ještě stáhli z karty cca 15 euro za dálnice, což by odpovídalo tomu, co jsem projel.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Koncem srpna bude hodně lidí skoro všude (je to pořád high season). Surfování je z mého pohledu nejlepší od Lagosu na západ a pak podél pobřeží na sever, ale Lagos samotný je dost party destinace. V Sagres mi to přišlo o kapku klidnější, ale přímo v létě jsem tam nebyl, tak netuším, jak moc divoké se to může stát. Na východ od Lagosu směrem na Faro začínají resorty, ale taky tam jsou pláže s vlnami vhodnějšími pro začátečníky a méně zkušené. Surf housů a apartmánů u pláží jsou k dispozici desítky, hodně surfařů tam žije i v dodávkách, takže něco najít problém nebude.

Co se týká cestování, tak záleží, co čekáš, s autem není problém se kamkoliv dopravit, ovšem zaparkovat tam někde v sezoně už tak jednoduché není :-)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

S pojištěním od půjčovny navíc s nulovou spoluúčastí se není třeba ničeho bát, nikdo nic řešit nebude a to platí v podstatě pro každou půjčovnu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já jsem tam byl devět dní a spali jsme na více místech, protože i když je Madeira relativně malá, tak ty přesuny autem i tak zabírají docela dost času (a na těch horských silničkách se fakt nedá jezdit rychle).

V Santa Cruz jsem spal v Boutique Hotel Santa Cruz po příletu i před odletem, byl super, ale bohužel (aktuálně) nefunguje. Na letiště to bylo 25 minut chůze, na pláž 2 minuty.

Pak jsme spali přes airbnb v malém hotýlku někde nad Faialem (myslím že https://sanroque.pt/pt/ ), což bylo super pro noční výjezd na východ slunce na Pico do Arieiro + Pico Ruivo a nějaké cesty v okolí (Balcoes, Ribeiro Frio, Penha de Águia a další).

Nakonec jsme byli v Lombada dos Marinheiros, odkud jsme vyjížděli na západ ostrova. Bydleli jsme v https://www.madeiranativemotion.com/ a tam to určitě doporučuju.

Údolí jeptišek jsme dali cestou zpět do Santa Cruz.

Ve Funchalu jsem čas netrávil (jen chvíli na katedrálu, park v centru a nějaké nákupy).

1
Citovat Zobrazit ve vláknu