Příspěvky uživatele Liborek

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Ledová je relativní, já jsem se tam koupal i v květnu :-) Vzduch už měl přes třicet, takže to šlo. V létě, kdy je tam na slunci kolem 40, rozmrzneš rychle, i když voda na otevřených plážích má jen něco málo přes dvacet, v nějakých menších klidnějších zátokách bez vln pak o stupeň dva víc. Surfoval jsem v neoprenu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

PRG-KBP-PRG aneb Silvestr a Vánoce na Ukrajině. Z Prahy SkyUp pár dní před Silvestrem, na odbavení jen kontrola očkování, pojištění je nezajímalo. Na příletu na Boryspilu vojáci vychytávali lidi ještě před security kvůli kontrole pojištění, bez toho k security nepouštěli, jinak žádný zádrhel. Na místě klasika, roušky prakticky nikdo nenosil ani tam, kde by podle ukrajinských pravidel měl, s jedinou výjimkou kyjevského metra. Na Nový rok a na pravoslavné Vánoce byly v centru Kyjeva zavřeny stanice metra, kde je možný přestup mezi linkami, aby se tam neshromažďovaly davy slavících lidí. V meziměstských vlacích kontrolovaly děžurné*  očkování společně s jízdenkami, ale roušky nebo respirátory neřešily.

Zpět jsem letěl ČSA (pořád ještě lítají :-) ) Online odbavení nevydávalo boarding pas s poznámkou, že bude vydán na letišti kvůli kontrole dokladů.  Od 1.1. se na ukrajinských letištích znovu kontroluje infrateploměrem při vstupu na terminál. Na checkinu mi dle očekávání stačilo očkování + příletový formulář, ale po Ukrajincích chtěli i testy a možná ještě něco dalšího, protože se jich tam dost kvůli něčemu dohadovalo, tipuju, že kvůli výjimce z testů pro lidi s předchodným pobytem v ČR. Ti co měli roušky ještě museli ukázat respirátor. Na příletu do Prahy mi znuděný Slovák odmávl formulář, ale chtěl vidět ještě doklad o očkování nebo test, že prý od pátku novinka, nicméně nijak blíže to nezkoumal. 

* zajímal jsem se, jestli existuje ukrajinské slovo pro děžurnou a sice mají providnycju a čerhovu , ale ani jedno z nich nevystihuje tu roli báby s funkcí a neomezenou mocí nad pasažéry tak dobře jak ta ruská děžurna  :-)

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ehm, dvě kliknutí na webu flydubai:

https://www.flydubai.com/en/flyi...-equipment

Surfing equipment 235cm x 90 cm x 45 c AED 150 per sector
0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já třeba cestopisy prakticky nečtu, protože mě nebaví a klidně bych je odsunul někam mimo hlavní stránku, ale chápu, že své fanoušky mají.

Navrhuji, aby se v průvodcích objevilo datum poslední aktualizace nebo info ve smyslu "údaje platné k x.y.zzzz", protože některé méně populární destinace mají informace zastaralé, s dávno nefunkčními linky a podobně. Možná by dávalo smysl, kdyby se průvodce (nebo některé jejich části) převedly na nějaký wiki model nebo tam aspoň přidat tlačítko "navrhnout úpravu / opravu". 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nedovedu si představit, jak by tam ty desítky pěšinek, po kterých běžně chodí místňáci, zavřeli. Leda, že by tam někde natáhli plot. Ale ono se to dá obejít z různých směrů, třeba z Dár al-Madíny, odkud mimochodem vede cesta i na tu "horu" nad Údolím králů (al-Qurn, 420 m).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Luxor se na obou březích dá v pohodě prochodit pěšky. Nebo stačí se nechat dovést od řeky třeba k Rameseu a pak už si chodit podle potřeby. Tři dny jsou ideální, netlačí tě čas a můžeš se vyhnout nájezdům tour grup. Pak si i odpoledne i velkém karnackém chrámu chodíš prakticky sám, k tomu západ slunce, všechny kameny mají nádhernou medovou barvu, je to super zážitek. Mě osobně se hodně líbil přechod "přes hřeben" z Údolí králů k Dár al-Bahárí (Hatšepsut), kde je úžasný výhled na zelené údolí Nilu a kontrast s okolními kopci a pouští a není tam prakticky ani noha. Zašel bych do Madínat Habu, který je na opačnou stranu, než všechny ostatní chrámy, je krásně zachovaný včetně barev a turisti tam moc nechodí, protože není po směru prohlídek. Čelovka se určitě hodí, to potvrzuji. Edit: Pokud tam plánuješ jet v zimě, tak tam vedro není. Byl jsem tam v prosinci a v únoru a v únoru jsem byl rád, že jsem měl sebou teplou mikinu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

V arabštině je tam q a na začátku ještě "ajn", takže správný český, řekněme akademický přepis by vypadal jinak než Akaba :-)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Když jsem se na to díval po dopoledne a po obědě, tak termínů za 6000 se dalo najít dost, jak to vypadalo později už nezkoumám, co jsem chtěl, mám zařízeno.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Máš s tím nějaký konkrétní problém?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Smartwing zase začaly lítat do Dubaje, zpáteční letenky na říjen, listopad a prosinec vycházejí na cca 6000 Kč s cabin bag nebo cca 7000 Kč s odbaveným zavazadlem.

0
Zobrazit ve vláknu

Booking se snaží sjednotit celý proces přípravy zahraničních cest do jednoho molochu. V byznys verzi webu to spustil před pár týdny a je to... no, ne úplně povedené.

Napsal jsem do feedbacku nějaké komentáře a během několika vteřin mi přišel dvouobrazovkový email, jak nás bude všechny čekat zářná budoucnost s novou platformou, která bude umět bookovat hotely, letenky, jízdenky a mít další nadbytečné funkce. Teda, až to v bookingu všechno doladí. A že jsou si tedy vědomi že "make a quick booking can be frustrating, to say the least".

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Opakovaně Bavorsko (Erlangen, Norimberk). Autem na pohod, ale na místě... Centrum Norimberku absolutně natřískané přes den i v noci, stovky opilých studentů, před katedrálou sv Vavřince proticovid protest, food festival věnovaný bismarkům a jiným rybím houskám, na hlavní tribuně Zepelínova pole hajlovaly ruské turistky... No, bylo tam veselo.

To, že chtějí všude vidět očkovací certifikát nebo test nebo potvrzení o prodělání (tzv. 3G) jsem věděl. Ale teď po mě opakovaně chtěli i ID, abych potvrdil, že dané potvrzení je opravdu moje, jsem tento víkend zažil poprvé. Jinak striktně hlídané počty osob při vstupu do muzeí a památek, takže fronty a skoro všude se vyplňovaly formuláře nebo jsem se musel logovat přes luca appku. S ohledem na ulice, kudy se kvůli davům nedalo projít, a kde nikdo roušky neměl, mi to přišlo poněkud absurdní. Na semináři na FAU balené jídlo a to tak, že měli zabalená i jabka a banány. Ode zdi ke zdi.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Mě ten dotazník připadá, jako by tazatelka neměla s cestováním žádné zkušenosti.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

To není úplně pravda, pokud je to let v rámci EU, tak i když je delší než 3500 km, tak je nárok jen na 400 EUR.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

mikir napsal(a):

 ciste teoreicky me zajima co by se stalo pri chyceni nekoho bez ockovani a bez testu na priletu  ve Vidni , na odletu je to jasne nemusi te pustit do letadla, ale na priletu co ? Pokuta ,narizeni  testu ,karantena v hotelu ? Porad jsem ale v te chvili tranzitni cestujici ,takze je otazka zda Viden ma vubec pravo neco kontrolovat ,kdyz vesmes se vseobecne na tranzitnim prestupu nic nekontoluje ,az na vyjmky coz Viden asi neni  a Rakousko za par hodin opustim

Nebylo by jednodušší se místo tolika vypisování a spekulací podívat do aktuálně platného rakouského opatření, kde se vysloveně píše, že na tranzitní pasažéry se tyto povinnosti nevztahují? ;-)

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Říjen bývá docela v pohodě, zvlášť u moře. Ale asi bych jel spíš na Sinaj než do Marsy nebo Hurghady.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ono k tomu MZ vydalo nějaké opatření a v Praze to pojali plošně (viz https://zdopravy.cz/letiste-prah...ru-90604/)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Mapka je zde: https://experience.arcgis.com/ex...ge/page_1/ nebo, s tou hnědou barvou, co jsem zmiňoval, na https://reopen.europa.eu (či v reopen appce).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

baca12 napsal(a):

len neni nemecko ako nemecko. kazdy region ma ine pravidla :)

Ok, v Bavorsku (Erlangen) byly normálně bufety. Čísla nicméně už byla na hranici nebo nad ní pro přísnější opatření (myslím, že hranice byla 35/100000), v mapce byli žlutí, teď jsou hnědí, uvidíme, jak se situace vyvine, mám tam na podzim jezdit celkem pravidelně. V každém případě jestli má hotel bufet nebo balenou snídani mi žíly netrhá, zrušený Oktoberfest je horší :-)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Aluška napsal(a):

Jak je to teď v hotelech v Německu? Můžou bejt švédský stoly nebo jen balený jídlo? Díky za odpovědi.

Byl jsem pár dní minulý týden a v hotelech byly normálně snídaňové buffety. Sice psali, že "omezená nabídka", ale neměl jsem pocit, že by něco chybělo.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Pár dní v německém Erlangenu. Hotel striktní, všichni roušky a respirátory, neustále upozorňují na dodržování opatření, i pro snídani nebo bar jsme museli vyplňovat fomuláře (dá se nahradit appkou Luca, kde se scanují qrkody). Ale bylo vtipné, že je nezajímal žádný doklad totožnosti, jediný dokument se jménem, který jsem při checkinu ukazoval, byl očkovací certifikát. Když jsme jedli mimo hotel nikdo nic nekontroloval ani neřešil. Všude jsou cedulky plaťte bezhotovostně a i když jsem si kupoval v pekárně preclík za 80 centů, tak prodavač prosil, ať přístě zaplatím kartou.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Yachtwedding.cz nekvalitní svatby, místo švédských stolů nabídli francouzská okna, oddávající vyvolal démona, loď se potopila, svědkové uplavali, nevěstu sežral žralok, dodnes jsem na opuštěném ostrově s tchýní a yachtwedding.cz nehodlá situaci řešit!

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Schovat se na WC? :-)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ve Firefoxu (aktuální 90.0.2) nefunguje:

zobrazení funkčních ikonek v diskusním foru (editace, nahlášení, citace apod), ukazují se prázdné čtverečky

na mapě států, které jsem navštívil, nejdou odebírat státy - není tam ten křížek pro odebrání

Povypínal jsem všechny extensions i enhanced tracking protection, ale vliv na funkci to nemělo. V Chrome i Safari obojí funguje normálně.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Je ovšem otázka, zda bude česká pojišťovna v případě, že by mělo dojít k plnění, opravdu lepší než ukrajinská :-)

Jinak k těm linkům - ve fóru se často objevují "jednopříspěvkoví" uživatelé, kteří zrovna měli potřebu doporučovat nějaký úžasný nejlepší eshop / ubytovací zařízení / půjčovnu aut / pojištění / zájezd a tak podobně, které nejsou nic jiného než nepovedený linkbuilding nebo honění affiliate provize. A spousta místních dlouhodobých návštěvníků včetně mě je na to docela alergická.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu