Příspěvky uživatele goro

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

pro přestup vizum nepotřebujete vubec.

potřebujete ho jen pro případ, že budete chtít ven z letiště a podívat se do třeba do města.

evisa vyřízená dopředu jsou jednodušší, ale mělo by to jít vyřídit i po příletu (pro cestující Saudia a Flynas by to mělo jít zdarma).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

přechod Madeiry jde jít na mnoho způsobů, ale nejčastější je východ západ či naopak z Porto Moniz do Porto da Cruz/Canical/Ponta sao Laurenco, apod. nebo naopak (každá varianta má svoje +-). Většina poutníků, co to jdou v kuse, spí ve stanu (budto na ofiko tábořištích, nebo v případě jednotlivců/malých skupin není problém spát kdekoliv v přírodě), ubytování na trase moc není, tedy v civilizaci ano, a horských partiích, kde většina přechodových tras vede, ubytování prakticky skoro nejsou.

Pohodlnější varianta, kterou využívá naprostá většina lidí, je mít někde ubytování a jezdit autem na jednoltivé výlety. Není to taková romantika, ale je to mnohem pohodlnější, zejména když přijde špatné počasí (v autě jde snadno ujet jinam, pěšky moc ne, max stopem). Počasí na Madeiře bývá velice proměnlivé a někdy dost drsné (vichřice, prudké deště, sesuvy cest..)

Peší přechod je moc krásný, ale je třeba vzít veškeré vybavení na cca 5-7 dnů (pokud by to chtěla jít celé), v případě špatného počasí to umí být velmi náročný podnik. A i když je hezky, má trasa pořádné převýšení, ale to jestli má maminka ráda chození, tak si s stím určitě poradí :)


Na netu je hromada cestopisů či videí, na fcb je k tomu i pár českých skupin (česká madeira, treky a výměna kartuší apod.)

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

pokud jste zaplatili sedadla a následně vám změnili let, mělo by být v pořádku požádat o vrácení.

evisa dříve nešly požádat dodatečně, jen při koupi letenky, i když tam ta nabídka byla zobrazena, většině lidí to nešlo reálně použít (ale třeba se to změnilo).

Lety mění docela často, ale nepravidelně. občas pár měsíců nic, pak dvě změny za sebou.. nějaká jasná pravidelnost v tom není :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Máte prosím někdo zkušenost, jak se na FD tváří Air India? konkrétně klasická letenka z Evropy do Thajska přes DEL, a za to přilepit nějakej 3X třeba něco po Indii s odstupem pár měsíců..
Má to nějaký rizika? Vždycky můžou trvdit, že ten 3X za půl roku se chystají proletět, kdyby to někdo řešil, ale není to pro mne, tak zvažuju potenciální rizikovost.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, taky by se mi zrovna nějaký kod hodil, moc děkuju :D

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Petr Matys: máte nárok si vybrat mezi vrácením kupní ceny změněné letenky a nebo alternativním letem, který vám Saudia nebídne.
A jaký let vám nabídne, to už záleží na systému Saudie (co uvidí), ochotě agenta, a i na vás, jak obhájíte potřebu letět nějakým specifickým vybraným letem (což ale pokud potřebujete mít přílet tak, jak jste měli původně se Saudiou koupené, tak to je celkem legitimní požadavek), to by mělo klapnout.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

přesně tak, bez problémů, třetí prostě nepoletí.

kdyby byla na poslední chvíli nějaká změna nebo let měl velké zpoždění, je možné na základě toho požádat o refund (ale to se děje jen výjimečně).

pokud prostě necháte propadnout, můžete si pak zpětně nechat proplatit letištní taxy. stačí klidně až po letu

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

jox: víš nějaké podrobnosti? ;)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

:D GDS používají Amadeus, to je jasné z mailů a potvzení, které posílají.

Ale spousta aerolinek používá více GDS.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

někde jsem to tu už psal.. nevím, jestli je za tím nějaký cílený algoritmus, spíš ne, podle toho, jak se to chová půjde spíš o nezamýšlenou chybu..

Zkrátka ceny zavazadel při různém načtení rezervace mohou být různé.
Není mi jasné, co se musí přesně udělat, ale možná v tom hraje roli nějaká kombinace cookies, přihlášení k wizz účtu, počet předchozích načtení rezervace, apod. Dřív pomáhalo i přihlášení z mobilu (webová verze) nebo přes aplikaci.
Zkrátka když se přihlásím k rezervaci dostatečně často, nakonec se na jeden z mnoha pokusů podaří přidat zavazadla výrazně levněji. Pak se stačí jen přihlásit k účtu, zaplatit a je to. Proletěno mnohokrát.

Někdy to nabízí jen levnější odbavené, někdy levnější priority, někdy oboje, je to fakt o náhodě. Strávil jsem tím už hromady hodin a na stovkách rezervací pro kamarády jsem tím ušetřil hodně tisíc korun (v součtu se to rozhodně vyplatilo), pořád jsem však nezjistil, co je ten spouštěč/kombinace faktorů, která vede k nabídce levnějších zavazadel. (A rozhodně to nejsou dynamické ceny ze strany wizzairu, stačí jen udělat refresh stránky a jsou zpět staré ceny.. no prostě fakt záhada).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

velmi by mně zajímala praxe po příletu s odbavenými zavazadly, když přiletím z Shenghenu a pustí mně do salonku (zatím vždy pustili), jak dlouho tam můžu být, abych se pak nějak normálně dostal k zavazadlům.

Předpokládám že nějakých 30 minut na rychlou zastávku nebude problém (minule jenom cca 20 minut trvalo čekání, než první zavazadla vůbec přijela na pás), ale občas mám koupený levný vlak s větší časovou rezervou a hodilo by se mi zůstat v salonku třeba 1 hodinu, nebo 1,5h.

Různá letiště mají různé postupy, někde to nechají bez problémů jezdit třeba půldne, někde to jen položí vedle přepážky lost baggage a taky není problém, ale nerad bych, aby se zavazadlo zbytečně ztratilo někde v útrobách letiště a byl problém se k němu dostat. Vídeň dokonce vydání ztracených věcí zpoplatňuje. Ale možná je praktický postup při cca hodinovém zpoždění daleko méně dramatický (různí lidé můžou mít různé důvody, kde a jak se držet..), nemáte někdo zkušenost? Nebo možnost se při nějaké cestě zeptat?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

záleží, na jakém letišti.
tohle jsem kdysi zažil v Praze na T1, kde se šlo jen přes pasovku a bezpečností kontroly jsou až před každým gatem, takže jsem dostal nálepku fasttrack na boarding pass, ale pak tam reálně stejně žádný fast track nebyl.

nevím, jaký je aktuální stav..

všude jinde, kde jsou salonky v Airside to logicky uplatnit nejde, nevím o letišti, kde by vám dali fast track zdarma jen na základě kreditky.
(ještě ve VIE šlo jít na Diners, ale to je taky už minulost)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj,
Wizz zkouší vyhnat doplatky za příručák do absurdních výšin.
Na letu BCN-VIE začátkem prosince (off peak season) 50€.

Máte někdo aktuální info, kolik reálně chtějí doplatek u gatu, když budete mít větší příručák (55x40x20cm) a to priority nekoupíte předem?

tady wizz píše, že cena na letišti je 45€
https://wizzair.com/en-gb/inform...z-priority

a tamtéž ve FAQ se zase píše, že pokud se malé zavazadlo nevleze, tak pokuta je 30€, což je pořád o dost méně, než řádná koupě předem :o)

Máte někdo +- aktuální zkušenost?


screenshot-2023-11-14-at-15-14-49-wizz-dream-more-live-more-be-more.png

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

mirjur napsal(a):

@goro: a ty jiné aerolinky/termín ti nabídli oni nebo sis dopředu vyhledal na co to chceš změnit?

no já to zrovna potřeboval změnit na datum, kdy tam Saudia letí svoje vlastní lety, takže mi v ten samý čas nechtěli nabídnout rebooking na jinou aerolinku. Ptal jsem se, jestli je možná jiná aerolinka, a prý že ano, např. kdybych potřeboval o den dřív, kdy tam Saudia lety nemá, tak ano, ale nevyužil jsem, bohužel.

 

Btw. nevíte jak se dá zabavit na Saudských letištích RUH/JED během cca 3:45h stopoveru? Dá se tam zařídit nějaký salonek nebo jiná zábava? :D

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

taky mám koupenou letenku BKK-JED-MUC s layoverem 13h přes OTA, hned na první zavolání (přes voip na kanadské číslo) přebookováno, v nabídce i jiné aerolinky.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

to je prosté - je potřeba vybrat společnost, která to umožňuje. Tím padá většina lowcostů (Ryanair, Wizzair, asi i většina dalších), ti vezmou psa na palubu jen jako ofiko asistenčního, jinak vůbec.

Pak záleží na velikosti psa: Malý pes (zpravidla do cca 8kg+-) může cestovat normálně v kabině s cestujícími v přepravce. Většího psa vám vezmou jen do nákladového prostoru, zpravidla je to dražší a náročnější i pro psa, musí zvládnout cestu v kleci, s kterou manipuluje personál letiště, přečkat cestu bez podpory majitele..

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

brum: ty tyčky myslím jako tyčky :) To do země jsou kolíky :)
PS. mám stan Jurek Atak 2.5, tady jsou tyčky kovové, ale ne ostré, viz příloha.
Zatím prošly naprosto všude, vozím je v příručáku běžně už 12 let, cca 150 letů.

Kolíky do země, to je jiná. Ty standardní jsou kovové a mají ostrý konec a přes security neprojdou. Ale jdou relativně snadno něčím nahradit.
Dražší a lehčí řešení je např. tohle https://www.pod7kilo.cz/p/plasto...rt90-10-ks (dobré, ale drahé), nebo kdo cestuje lowcost, tak v decathlonu po příletu koupit kolíky za 4EUR. Kupoval jsem je jako jednorázovku. Pak jsem zjistil, že ty kolíky z Decathlonu nemají ostrou špičku, tak je zkušebně vozím a přes security mi prochází taky. Akorát jsou hodně těžké, takže je bereme jen pokud nejdeme přechod, ale jezdíme autem. A když mám odbavené zavazadlo, tak beru samozřejmě ty lehké originální..

Ale tyčky prochází v příručáku naprosto všude. Snad možná na BTS nevím, tam jsem to nikdy neriskoval.
Překvapení roku jsou ty trekové hole.


original-1.jpg

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

taky mi přijde, že je to poslední dobou víc v pohodě, aspoň pokud můžu soudit ze svých cest po Evropě.

Ano, stěry na výbušniny dělají docela často, generuje se to zjevně random, možná teda zvýšili tu frekvenci, kolik lidí algoritmus na stěr pošle, zase to je zjevně rychlější (před 10 lety to bylo vzácnější, ale čekalo se déle, dnes je to otázka v podstatě vteřin).

Rozhodně se postupně uvolňují pravidla pro tekutiny, jak postupně letiště zavádí nové scanery, někde vidím, že přimhouří oko a i běžnou flašku s pitím projedou scanerem a nechájí být, což dřív nešlo.

Poslední dobou taky koukám na víc a víc lidí, kterým projdou trekové hole, i s ostrými konci (letos KTW, VIE, LGW, FNC).

Jediný, kde snad zůstávají velmi přísní, aspoň pokud jde o nás batůžkáře se stanem, tak je prý Bratislava. Údajně prý vyhazují i tyčky od stanu, které nejsou ostré (mne prošly zatím úplně všude, na asi 50 letištích), na BTS jsem raději vždy dal do odbaveného..

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

cali: použil jsi to? taky jsem to našel, ale po mně to chtělo MC Prepaid, a přestože jich pár mám, systém všechny rozpoznal jako debit (s poplatkem, tj. dražší než u FR).

Pro w6 semtam pěkná sleva přes drákulovu trysku (v poslední minutě).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

během cesty zpět (BKK-JED-MUC) změna letu tak, že v JED máme 13 hodin během noci.
Nevíte jak je to s těmi e-visa? (cena, požadavky, postup) a možností dostat transitní hotel?
Zkoušel jsem přes stránky Saudia ten jejich stopover program, tam to po zadání PNR napsalo, že není nárok. Nicméně změnu udělali oni, tak jestli máte třeba někdo podobnou zkušenost a hotel se z nich podařilo dostat.

Díky

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

já mám s Record Go na Mallorce spoustu půjčení úspěšně za sebou, vždy jsem je bral za extremně nízkou cenu, pár euro na den a vždy jsem měl externí pojistění spoluúčasti, kdyby něco.

Navzdory nízké ceně se mi ale jen 2x z 16 výjpůček stalo, že mi chtěli něco naúčtovat, v jednom případě to bylo možná bylo moje (nejsem si jistý), ale ukecal jsem to, ve druhém to určitě nebylo moje a stačilo ukázat fotku při převzetí a hned to vzali zpět. Takže pokud spokojenost. Ale všechno jsou to starší věci, poslední podzim 2022.

Bohužel jsou jedna z mála půjčoven, která odmítá vydat písemné potvrzení, že je auto po vrácení ok a uvolňují depozit. 
Nicméně, pokud mi to potvrdili ústně, tak to pak vždy dodrželi, na kreditku uvolněno během pár dnů.
Na debetku celou částku strhávají, pak nechají uplynout celý měsíc po vrácení, a pak zase vrací, takže se to vyplatí jen pokud nemůžete mít kreditku, a na debetce máte dobrý kurz (nebo přímo EUR kartu).

Pokud je to letos tak, že i proti fotce, kde je jasné, že poškození tam už bylo, trvají na platbě, tak bych opravdu zkusil chargeback u banky, postupy viz výše, je to nejjednodušší a zdarma.

Pro klid duše doporučuju pro příště nějakou externí pojistku spoluúčasti, je to otázka pár euro.

A držím pěsti!

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

a taky část lidí má koupené ty vyšší tarify, kde máš klasický checkin na přepážce v ceně, takže nechají odbavení až na letiště.
A něteří neví, že s běžnou wizz letenkou je online checkin povinný.. poměrně dost lidí ve frontě na boarding má pak v ruce takovou tu malou palubku vytištěnou na přepážce.

druhá věc je, že IT oddělení wizz je snad chráněná dílna. V systému je tolik bugů, že u některých už ani není jasné, jestli je to chyba nebo vlastnost :D

4
Citovat Zobrazit ve vláknu

máte někdo zkušenost, zda jde u letenky s wizzair koupené přes OTA dosáhnout vrácení peněz napřímo zákazníkovi (např. převodem na IBAN) a obejít tak poplatky OTA?

Ryanair už se nechal slyšet, že to umožní (pokud zákazník prodje tím jejich ověřením), u wizzu vím, že kdysi za covidu podepsali memorandum, že to umožní (https://ec.europa.eu/commission/...P_21_4944), ale praktickou zkušenost nemám.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

bohužel, na lokálním čísle už striktně řeší jen osobní asistence a nepravidelnosti letů ze strany wizzair (zpoždění/zrušení letu), všechny ostatní věci asertivně odkazují na tu předraženou linku.

Nechápu, že je tohle v EU legální..

Nicméně, totéž co na lince jde ještě řešit na online chatu, zcela zdarma.

Ale u těch plateb je to blbý, co jsem slyšel, tak pokud se to nezpárovalo automaticky samo, moc s tím nebyli schopni dělat.. ale dejte vědět, třeba se zlepšili.. :D

Každopádně, nevidím důvod k platbě převodem, má to jen samé nevýhody (musíte čekat na potrvrzení, riziko že to nespárují, chybí ochrana spotřebitele formou chargebacku, a výměnou za to... nic.
Nechápu, proč si to někdo vůbec vybere..)

6
Citovat Zobrazit ve vláknu

zkuste regionální kanceláře TK. 

I když logické by bylo, že největší pravomoce bude mít turecká centrála, není tomu tak.

Řešil jsem změnu letenek KTW-IST-BKK, koupeno přes OTA, pak TK ty Katowice odpískali, chtěl jsem to změnit na odlet z PRG, u Turků se fakt snažili, ale vždy těsně před potvrzením nového itineráře se ukázala nějaká komplikace, nešlo to převystavit, zkoušeno opakovaně s různými agenty asi 10x, mnohokrát vyplněný feedback form, voláno zpět apod, po několika týdnech jsem myslel, že je prokleju a koupím to znova s QR :D

Pak mně napadlo zavolat na polskej regionální kancl TK a během 10 minut bylo vše vyřízeno, změnili mi to přesně na lety, které jsem chtěl, nové e-tickety během pár minut v mailu. Přesně to, co centrála neuměla vyřešit několik týdnů a přehazovala si to mezi x supervizory, marně..

 

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu