Příspěvky uživatele matej15

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Jo úplně v pohodě. Na hranicích musíš koupit povinné ručení, aktuální ceny před měsícem pro vypůjčené auta byly 20 eur na 3 dny a 35 eur na měsíc. Pozor ale na omezenou otevírací dobu budky s pojištěním. Nikde není napsaná a nás při prvním přechodu v 7 večer otočili a museli jsme jet na sousední přechod v britském území, kde jsme těsně stihli koupit pojištění než tam v 8 vecer zavřeli. Nejlépe tedy první překročení udělat přes den a ještě lépe v pracovní den. Nonstop pojištění je údajně jen na silničním přechodu v Nikosii. Pro překročení hranic je potřeba mít pas.

Pokud tedy Famagustou myslíš Varoshu a ne staré město, tak platí následující:

U vstupu je velké neplacené parkoviště:

https://maps.app.goo.gl/etVewVtJFPjTWBxV7

V areálu se pak buď dá chodit pěšky, nebo se u vstupu dá za pár lir půjčit kolo, ale jsou to totální šroty, často bez brzd nebo sedla 😀. Za víc lir se dá půjčit i elektro koloběžka. Reálně se dá jít až po pláž za opravenymi hotely na jedné straně a ke staré mešitě na druhé straně. K pláži jezdil za 20 lir i minibus, ale myslím že to je jenom v sezóně. 

Jinak Severní Kypr v porovnání s republikou totální láce. Oběd není problém za 200 lir, benzín litr za 32 lir, alkohol v obchodech Turecká raki za 120 lir, skotské whisky za 200 atd... Teoreticky se může do republiky přivézt jen 1 litr na osobu ale za 6 přechodů hranic nás nikdo nekontroloval co vezeme a místní to na tuty pašujou ve velkém. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Určitě se víc soustředit na Shiraz a Yazd na úkor Isfahanu. Isfahan je jenom o těch památkách na tom hlavním náměstí a okolí, kdežto ze Shirazu se dá jet na Persepolis a v kombinaci s hrobkama je to na celý den. Yazd měl rozhodně největší kouzlo ze všech měst, co jsme tam navštívili. Město uprostřed pouště, úplně jiná architektura a lidé. Jen v samotném městě je toho hodně co vidět, plus jen návštěva Towers of silence zabere s cestou pár hodin. Každopádně doporučuji návštěvu tak hodinu před před západem slunce. Z Yazdu určitě doporučuji při západu slunce i výlet do pouště za městem, kde jsou pak krásně vidět hvězdy. Je potřeba to usmlouvat s nějakým taxikarem, že vás tam hodí a tak 2 hodiny počká a zase hodí zpátky. 

Ten itinerář bych rozdělil na 2 dny v Shirazu a 2 dny v Yazdu. Myšleno jako 2 celé dny od rána do večera. 

Kashan je v pohodě na to dopoledne přijet a večer odjet, prespavat je tam zbytečné. Teherán záleží. Dá se tam vyjet lanovkou na hory za městem téměř do 4000 metrů nad mořem + krátký výstup na horu Tochal. Což je sám o sobě výlet na půl dne aspoň. Plus ty paláce, Bazaar atd...

Z toho Hormuzu se budete dostávat jak? Lodí a pak po zemi? Z Bandar Abbasu jezdí přímý noční vlak do Yazdu a i samotné město stojí za pár hodin návštěvy. Jinak obecně na ty větší vzdálenosti doporučuji spíš ty noční vlaky. Stojí to pár korun a ty spací kupé byly to nejluxusnější, co jsem kdy na kolejích viděl. Každý vagon má svého pruvodciho a na konci vlaku je super jídelní vůz kde připravují čerstvé jídlo a interiér jako v luxusní restauraci. Lze takto jet i Yazd - Isfahan nebo Shiraz - Isfahan. Mezi Yazdem a Shirazem se musí po silnici. V Shirazu se dají usmlouvat i taxikáři na cestu do Yazdu, ze zastavkama v Persepolis, na hrobkach a v Pasargadech. Takže i to se dá při nedostatku času.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jo tohle není v Íránu problém. I když tam není oficiální úschova tak vám to tam místní hlídač za nějaký bakšiš pohlídá.V Kashanu jsme to tak udělali. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Je to úplně v pohodě. V půjčovně nad tím ani nemrknou. Když jsem já letěl do LA, tak jsem bookoval na polském Hertzu, který v té době byl ještě levnější než český. V Kalifornii musí být povinně pro non US rezidenty full pojištění v ceně. Když dáš US portal tak právě vidíš jinou cenu, protože místní za pojištění platí plnou pálkou, pokud ho tedy chtějí. 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak on ten sníh bude i začátkem května. V Tioga pass na 100% a nejspíše i na Glacier Point Road. My jsme měli začátkem května sníh i v Grand Canyonu, Brice Canyonu i Cedar Breaks, nicméně všechny silnice mimo těch 2 v Yosemite už byly otevřený. Jen pozor na to že auto dostanete na letních gumách. Přelom březen-duben bude sníh ještě i v Sequoia a třeba k Tunnel Log se budete brodit pěšky sněhem. 

BTW na tý pláži s Rypoušema stačí tak 5 minut. Ten smrad vás spolehlivě vyžene 😉 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, 1. a 2. den je OK, lepší dospat ten jetlag.

3. den budete muset vyjíždět celkem dosti brzy.

Přespání večer bych směroval spíše do Fresna, budete mít kratší cestu z Yosemite a zároveň pak ten 4. den můžete zahájit Sequioa jednosměrně od General Grant Tree, kam byste jinak od Visalie museli zdlouhavě zajíždět a pak se vracet zpět stejnou cestou.

Přespání 4. den bych pak směřoval do Bakersfieldu. Dát to ze Sequoia do LV na jeden zátah fakt nechceš a přijít o Death Valley je fakt škoda.

5. den bych dal přesun z Bakersfieldu směrem na Ridgecrest a následně přes Death Valley do LV. To bude cesta na celý den příjezdem do LV večer.

6. den LV s výjezdem na Hoover Dam.

7. den Zion - zde bych zvážil večer přeonocování někde v okolí - St George nebo Cedar City. Samotný Zion je krásný a třeba výstup na Angels Landing několik hodin zabere, takže by bylo škoda pospíchat na přesun do Page.

8. den Bryce Canyon via Cedar Breaks a pokračování až směrem na Page - jak již bylo zmíněno, ubytování je v téhle oblasti o hodně levnější před Page v Utahu (Kanab, Big Water). Zároveň po cestě je i dost zajímavostí, třeba The Wave, což je obdoba Antelope Canyon, ale zdarma nebo přímo u hlavní silince Catstair Canyon nebo Toadstool Hoodoos. V samotném Page je ubytování hodně napálený.

9. den Grand Canyon do Kingmanu - po cestě je hodně míst souvisejících s Route 66 - Seligman, Ash Fork

10. den Z Kingmanu přes Joshua do LA je OK. Z Kingmanu to vem přes starou Route 66 přes Oatman.

11. den - Na LA stačí bohatě necelý 1 den a to ještě rádi bude utíkat pryč. Přespal bych tedy večer až v té Santa Barbaře, to máš z LA 1,5 hodiny.

12. den - Máš něco konkrétního co chceš navštívit mezi Santa Barbara a Morro Bay? Ta nejhezčí část cesty je totiž až mezi Morro Bay a Monterey. Zároveň cesta Santa Barbara - Monterey po Highway 1 je dosti pohodová a i se spoustou zastávek ještě dorazíte do Monterey relativně brzy

13. den - Monterey to SF via Santa Cruz a Sillicon Valley, zase relativně pohodová cesta i s časem na nákup v outletu v Great Mall v Milpitas.

14. den - Myslím že už se vám v SF znovu nebude chtít být, jelikož za ty první 2 dny asi uvidíte vše zajímavé. Vydal bych se spíš na výlet na sever přes Golden Gate bridge na Muir Woods a Point Reyes. Případně celý itinerář posunout a jeden den ještě přidat na Utah.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Vidím dobře v rezervačním systému, že PMI z Prahy na zimu zrušeno? To je fakt škoda, s těmi časy tam šla udělat krásná prodloužená víkendovka od pátku ráno do pondělí večer. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ještě jsem si vzpomněl, že před měsícem jsem vybíral v Ciezsine v Millennium Bank a ta byla taky zadarmo.

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

Bez poplatku je Santander bank.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Čerstvá zkušenost z JFK T4. Po příletu jsme čekali na imigračním přesně 2,5 hodiny. Had byl přes polovinu té imigrační haly a otevřeny 4 přepážky. Na odletu obří fronta na security. Fronta asi tak 30 krát zatočená, odhadem tak kilometr dlouhá. Byli jsme v ní 2 hodiny před odletem a museli nakonec předběhnout mnoho desítek lidí a i tak jsme dorazili na gate na last call. Pokud bychom nepředbíhali, odhaduji dobu čekání také na 2,5 hodiny. Opravdu je nutné přijet na letiště alespoň 3 hodiny předem Příšerný terminál a nejprotivnéjší personál co jsem kdy zažil a to i proti čínským letištím. Přestupovat bych tu nechtěl ani náhodou, za ten stres jestli to stihnete to fakt nestojí. Jedině mít fakt velkou rezervu. Letiště očividně trpí extrémním nedostatkem personalu.

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak jsem se poptal u check in přepážky Lufthansy a slečna řekla, že je to úplně bez problému, že to takhle dělá spousta lidí a že si jen máme vzít kopii oddacího listu, ideálně přeloženou.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jen bych doplnil, že aktuální čekací doba na interview na ambasádě v Praze je 56 dní, takže to se stejně do odletu nestíhá. To jestli se v tomto případě dá aplikovat standardní obnovení víza bez pohovoru není úplně jasné, jelikož je to podmíněno tím, že se nezměnily osobní údaje.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

To jestli je pas slovenský nebo mongolský, platný nebo neplatný nehraje roli. Dotaz byl na prokázání se novým platným pasem s platným příjmením a k tomu doložení víza ve starém pasu.

On totiž případ platného víza v neplatném pase je zcela běžný a všude popsaný, že toto lze. CBP officer pak jen dá razítko do nového pasu, že vízum je v jiném pasu. V našem případě zde je navíc faktor, že se liší příjmení mezi novým pasem a starým pasem včetně víza v něm.

Ohledně rozdílného jména se vesměs objevuje variace na tuto odpověď. Nikde nezmiňují, že by to nebylo možné, proto mě zajímalo jestli už si tím někdo prošel:

I changed my name. Is my U.S. visa with my old name still valid?

If your name has legally changed through marriage, divorce, or a court ordered name change, you will need to obtain a new passport.  Once you have a new passport, the Department of State recommends that you apply for a new U.S. visa to make it easier for you to travel to and from the United States.

 

Některé US ambasády mají na webu variaci na toto:

FAQ 4) Is my visa still valid if my name has changed?

If your name has changed since the visa was issued, we recommend that you carry a copy of the document showing the name change.

 

Z čehož my vyplývá, že toto legálně lze. CBP s tím problém nemá, ale může s tím mít problém blbec u odbavení letu, proto doporučují nové vízum.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

No jenže manželka má slovenský pas a tam nejspíše žádnou takovou podmínku uplynutí platnosti nemají. Alespoň jsem nic takového nenašel. Při ověření na webu ministerstva vnitra to ukazuje oba pasy jako platné, zároveň od svatby uplynulo více jak půl roku. V databázi ztracených a kladených pasů tak není. Zároveň i ten nový pas ji vydali jen s platností 5 let, jelikož to brali jako 2. platný pas a v tomto případě se 2. pas vydává na jen na 5 let. 

V pátek letíme do Varny, tak vyzkoušíme jestli se starým pasem projde branama.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

U úředníka to podle všeho problém není a nemají s tím problém. Spíš mě trápí, že člověk na checkinu nebo gatu může mít svojí vlastní pravdu, což už jsem mnohokrát zažil a prostě si nenechá říct, že pro CBP je to takhle v pohodě i když to od nich budu mít v mailu písemně :) Koneckonců i očkovací certifikát je na staré jméno a takových lidí musí do USA létat hromada.

Tréninkově se na to v pátek na letišti v Praze u CSA Handling na checkinu zeptám, jak to vidí :)

Jinak starý pas je nadále platný a v podstatě pokud by nebylo na letence nové jméno, tak by nebyl vůbec žádný problém. Pro příště budu vědět, že mám letenky kupovat pořád na staré jméno a dokud nevyprší platnost toho pasu, kde je zároveň i to vízum, tak to bude v pohodě.

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

ESTA nelze kvůli návštěvě Íránu, jinak bych to neřešil :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, řeším následující problém:

Za měsíc letíme s manželkou do New Yorku. Manželka má stále platné turistické vízum, avšak na dívčí příjmení v pase, který je také na dívčí příjmení. Pas ji na úřadě po oznámení, že v něm má vízum, ponechali a nechtěli ho vrátit. Zároveň má i nový pas na nové příjmení. Letenky jsou kupované na nové příjmení. 

Máte někde zkušenost, že se takto dá bez problému letět? Usatraveldocs mají ve FAQ akorát takovou neurčitou odpověď, že doporučují požádat o nové vízum, ale nikde není napsáno, že by to vysloveně nebylo možné. Po dotazu na ambasádu v Praze, aby to upřesnili, tak jen udělali copy paste té samé odpovědi. Některé zahraniční ambasády například v Británii, vysloveně píšou, že to lze s překladem oddaciho listu. 

Položil jsem dotaz i přímo na CBP, ale zatím bez odpovědi. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Cestopis super jako vždy, ale nazývat Madeiru portským... :) 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ano to je normální. V Kalifornii je pro cizince automaticky v ceně plné pojištění bez spoluúčasti. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Fion napsal(a):

Ahoj, mohl bych se zeptal jaká já časová náročnost na celou stezku? Chtěl bych to otočit vlakem z Malagy,  tak ať vím kolik počítat,  ať stihnu spoj. Děkuji 

Samotná stezka je cca na 2,5 hodiny pohodovým tempem. Od nádraží je ale ještě potřeba přičíst 20 minut autobusem k začátku stezky a 20 minut pěšky od autobusu ke vstupní bráně. Raději bych si tedy dal 4 hodiny mezi přijezdem a odjezdem. Kdyžtak u nádraží je hospoda kde mají studený pivko ;D. V červenci to určitě chce hned ráno na 9. jinak bude ukrutné horko, ale nevím jestli se to dá vlakem takhle brzo stihnout. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

No přijít... taky to může platit z nějaký anonymní prepaid karty. Navíc i kdyby to platil z kradený a nechal to na ni refundovat, tak mu furt zůstanou ty prachy, co mu pošle hejl na účet nebo v bitcoinech.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ou jé, Ryanair nahodil letní letový řád z Prahy. Nově je tam Gdaňsk, Rimini a Skiathos. Zatím bez cen, v mobilní appce. 

4
Citovat Zobrazit ve vláknu

Výběr sedačky při online checkinu 23 hodin před odletem je zdarma. U dálkovky na Mauricius se mi dokonce povedlo zdarma vybrat sedačku v Economy Max, kde mimo většího rozestupu sedaček, byl i alkohol zdarma. Letenku jsem měl do obyč economy.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nedošlo tam k nějaké změně času, klidně třeba o 5 minut? Lufthansa Group obecně bez problému bezplatně přehazuje na jiné lety v rámci groupy, v případě, že je tam nějaká změna itineráře.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Platí v Praze stále, že s boarding passem na odlet z T2 mě nepustí na T1?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu