Příspěvky uživatele Druid

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Za me letos hodne velka bida a vetsina letu jen navstevy doma. Za tyden se ale snad po dvou letech zase podivam mimo Evropu a s nadeji vyhlizim pristi rok, kdy by to uz melo byt o poznani lepsi.

01 Leden
Praha - Helsinky (CSA)

06 Cerven
Helsinky - Frankfurt (Lufthansa)
Frankfurt - Praha (Lufthansa)

07 Cervenec
Praha - Mnichov (Lufthansa)
Mnichov - Helsinky (Lufthansa)

10 Rijen
Helsinky - Palma de Mallorca (Norwegian)
Palma de Mallorca - Helsinky (Norwegian)

11 Listopad
Helsinky - Frankfurt (Lufthansa)
Frankfurt - Praha (Lufthansa)
Praha - Mnichov (Lufthansa)
Mnichov - Helsinky (Lufthansa)

12 Prosinec
Helsinky - Miami (Finnair)
Miami - Cancun (American Airlines)
Tuxtla Gutierrez - Mexico City (Volaris)
Mexico City - Madrid (Iberia)
Madrid - Praha (Iberia)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ja jsem letel do Helsinek v cervenci a v ramci online checkinu mi to nevydalo boarding pass s tim, ze musim na prepazku, kde overi nalezitosti pro vstup do zeme a az pak mi vydaji boarding pass. Pokud se ted uz ale zvladnes dostat k boarding passu pri online checkinu, tak bych postupoval presne jak pise niemandos.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ja se vcera vratil z CR (zpet do Finska). Trochu me prekvapilo, jak moc je to uz v Cechach rozvolnene, konkretne treba davy lidi uplne vsude v Brne nebo preplnene Prachovske skaly byly hodne velky kontrast vuci i nadale neobvykle prazdnym Helsinkam, ale jinak docela pohoda :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Michal napsal(a):

Ono do cestuj dementně patří spíš ty aerolinky, co létají, jako by se nic nedělo. Slabším duchem to bohatě stačí jako důkaz, že vše je OK.

Hlavně, že už i u nás máme na mikrovlnce či pračce, že tam nemáme dávat zvířata a takovou botu nechají bez povšimnutí. Někdo asi rád vypravuje repatriační lety. 

A turisti na miste, kteri se potrebuji dostat zpet, pripadne mistni vracejici se domu (napr. studenti v Evrope) budou mit smulu, protoze pro zmenu dementni aerolinka zrusila lety driv, i kdyz na nich lidi mela a dane zeme ji to nezakazaly? Nebo by snad aerolinky mely zacit sami kontrolovat pasy a rozhodovat, ze nepusti cast lidi na palubu na zaklade rozhodnuti CEO, podle ktereho to pro tyhle lidi uz neni bezpecne tam letet?

Nemluve o tom, ze letela do jizni Afriky, jestli takovy clovek nema soudnost ohledne odletu, co vsechno se mu asi muze stat na miste?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Aluška napsal(a):

Teď je to asi skoro jedno, zda máme nebo nemáme otevřený hranice, stejně se nedá pořádně nikam vycestovat. Já mám akorát strach z toho, že třeba za pár měsíců se situace uklidní, okolní státy hranice otevřou, ale naše vláda to neudělá a bude nás tu držet třeba fakt ty 2 roky, což by byl masakr nebo přijde s takovýma nařízeníma, že si každej rozmyslí, jestli pak někam pojede na prodloužený víkend, s představou, že pak bude sedět min. 14dní doma v karanténě.

Politikum jde ve vetsine pripadu o znovuzvoleni, tudiz ve vetsine pripadu jednaji tak, aby to velka cast jejich volicu ocenovala. Ted se lidi boji a prijimat tvrda opatreni je vseobecne ocenovany krok, ktery vlade pridava na popularite. Tak by to ale urcite nebylo v pripade, ze by okolni staty oteviraly hranice a i u nas by situace byla docela v pohode, nicmene vlada by i nadale drzela hranice zavrene. Pokud by opravdu drtiva vetsina obyvatel mela byt silne proti zavrenym hranicim, tak drzet hranice zavrene by pro vladu byla politicka sebevrazda. Takze toho bych se osobne moc nebal :)
0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Druid napsal(a):

Tudiz zkus si predstavit, ze by sis ted hned vydupal zruseni toho zakazu, na coz by okolni zeme zareagovali vysoce pravdepodobne uzavrenim svych hranic ze svoji strany (vysvetleno vyse). Jaky rozdil by to tedy udelalo a k cemu by ti to zruseni zakazu bylo? Kam bys ted jel?

Nezbyva mi nez opravit sam sebe, dokazal jsem najit jeden stat nasi velikosti, kde by zruseni zakazu vycestovat rozdil udelalo. Madarsko ma porad jeste obcasny spoj do Amsterdamu a Londyna.

Je otazkou, zda ty spoje vydrzi letat i do budoucna, ale min. v tuhle chvili tam porad jeste jsou a to presto, ze Madarsko uzavrelo svoji hranici uz pred 12 dny. A zrovna tak je otazkou, zda by u nas byla aerolinka ochotna provozovat takove spoje, kdyz SmartWings oznamily (narozdil od Wizzairu v Madarsku) zruseni vsech letu jeste pred uplnym uzavrenim hranic, pokud se nepletu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Coinneach napsal(a):

Jenže velká část těchto zemí nezakázala vycestovat svým občanům. 

Ok, uznavam, ze v tomhle mas naprostou pravdu.

Ovsem pokud se na to podivam z ciste pragmatickeho hlediska, pak se mi nabizi docela dost otazka, jaky realny rozdil by zruseni tohodle zakazu v tuhle chvili udelalo:

  • Zminoval jsi napriklad to Nemecko a jeho oficialne otevrenou hranici vuci nam. Ja osobne povazuju za pomerne pravdepodobne, ze pokud by ta hranice nebyla zavrena z nasi strany, tak ji pro nas uz zavrelo samo Nemecko. Podivej se na priklad Danska, ktere v dobe uzavreni hranice s nim ze strany Nemecka melo v prepoctu na obyvatele mene nemocnych nez ma aktualne Ceska Republika (nemluve o celkovych cislech, ktera byla uz vubec nesrovnatelne nizsi, kdyz ma polovicni populaci nez CR). Nemecko presto hranici zavrelo. Jaka je tedy sance, ze by hranici k nam nezavrelo, kdyby nebyla zavrena uz nami? A naopak my sami nemame hranicni kontrolu na hranici s Polskem a Slovenskem, protoze spolehame na hlidani hranice sousednim statem. Tedy praktika neresit hranici, ktera je uz uzavrena z druhe strany, je zjevne celkem bezna. Z tohodle duvodu jsem toho nazoru, ze cestovani do okolnich statu by i bez toho zakazu mozne temer jiste nebylo.
  • Pak se nam nabizi samozrejme moznost odletet nekam daleko a na okolni staty se vykaslat. Tady ovsem narazime jednak na problem toho, ze nemalo zemi vstup lidem priletajicim z EU proste zakazalo, kvuli obavam z koronaviru (mimo jine napr. Thajsko, Malajsie, Rusko, USA, vetsina zemi stredni Ameriky a spousta dalsich) a druhak na problem, ze defakto vsechny lety jsou uz davno zrusene i v tech zemich, ktere zakaz vycestovat nemaji, protoze u vsech zemi s uplnym uzavrenim hranic by aerolinky litali tak max. s nekolika odvazlivci a to se nikomu moc nevyplati (ponechme stranou vyjimky, kdy k uzavreni hranic doslo v poslednim tydnu nebo kdy jde o zemi s 5-8x vic obyvateli a s nesrovnatelnou kupni silou obyvatelstva, tudiz dana zeme mela mnohem vice turistu za hranicemi a porad jeste je potrebuji dopravit zpet, to jsou pripady s CR opravdu nesrovnatelne).

Tudiz zkus si predstavit, ze by sis ted hned vydupal zruseni toho zakazu, na coz by okolni zeme zareagovali vysoce pravdepodobne uzavrenim svych hranic ze svoji strany (vysvetleno vyse). Jaky rozdil by to tedy udelalo a k cemu by ti to zruseni zakazu bylo? Kam bys ted jel?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Coinneach napsal(a):

Martine, tohle je zažitá představa, ale není tomu tak. Většina států EU se ani zdaleka nezapouzdřila tak jako ČR a Slovensko. Kupříkladu Rakušané ani Němci nám své hranice neuzavřeli.


Muzeme tu urcite diskutovat o tom, jestli se CR uzavrela o neco vic nebo o neco min nez ostatni staty. Faktem ovsem je, ze drtiva vetsina statu EU hranice do urcite miry uzavrela a nemalo z nich (a to vcetne nekterych 'zapadnich' statu) kompletne pro vsechny cizince (s vyjimkami podobnymi tem u nas). Pokud mas nejaky duveryhodny zdroj, ktery tohle rozporuje, samozrejme smele sem s nim :)

"21 out of the total 26 Schengen Member States have already introduced borders and banned entry for foreigners. While most of them have introduced complete shut down of the borders, Austria has closed its borders with Italy, Switzerland and Luxembourg. Germany as well has only partially closed borders with France, Austria and Switzerland, Luxembourg and Denmark."
Zdroj: https://www.schengenvisainfo.com...sion-idea/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak i moje ocekavani se kloni spis k te pesimistictejsi casti lidi tady, ac tak extremne cerne jak nekteri to asi nevidim. No a k mym cestam:

  • Cervnove letenky do CR mi Finnair uz zrusil
  • Cervencove letenky s Lufthansou do Brazilie sice jeste drzi, ale moc sanci tomu nedavam
  • New York planovany na zari jsem pred radenim viru jeste nemel koupeny a jsem uz tak nejak smireny s tim, ze ten se asi bude muset presunout na pristi rok

No a prvni misto, kam poletim, bude temer jiste CR. Tak nejak doufam, ze by to snad mohlo byt uz nekdy na zacatku letnich prazdnin a ze by tou dobou snad mohlo z Helsinek do Prahy neco litat (i kdyby to melo byt s prestupem buh vi kde a o poznani draz nez obvykle) a zaroven by me snad mohli pustit pres hranice (a hlavne taky pak zpatky do Finska). Jestli to ale dopadne, to si moc netroufam hadat.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

eremi napsal(a):

Tak ale to se píše i v těch zprávách na našich webech, že vstup občanů jmenovaných zemí je zakázán pouze v případě, že nebudou schopni absolvovat po příletu 14 denní karanténu.

V te zprave, na kterou reaguju a ktera je v mem prispevku zobrazena, Michal pise, ze izraelci jdou do karanteny a pro ostatni obcany je zakaz vstupu. Ja jsem nereagoval na zadne zpravy na nasich webech.

Nicmene kdyz uz jsme u ceskych webu, tak nektera ceska media uvedla (napr. Novinky.cz), ze do karanteny jdou obcane danych zemi. To ovsem taky podle vseho neni pravda, izraelska media uvadi, ze do karanteny jdou lide, kteri prileti z danych zemi, ovsem na obcanstvi vubec nezalezi. A naopak obcane jmenovanych zemi, kteri ale prileti z jine zeme (=ze zeme, ktera neni na seznamu), do karanteny podle vseho nemusi. Coz mi popravde dava i vetsi smysl, nez hazet lidi do karanteny podle obcanstvi a nikoliv podle zeme, ze ktere pricestovali, jak pisi nektera (mozna nejen) ceska media.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Michal napsal(a):

Karantena se tyka pouze izraelskych obcanu. Cestující z Číny, Francie, Hong Kongu, Itálie, Japonska, J. Koreji, Makaa, Německa, Rakouska, Singapuru, Španělska, Švýcarska a Thajska mají nyni zakázany vstup do Izraele. 

Primo izraelsky Haaretz pise, ze ani cizim statnim prislusnikum neni vstup odepren, pokud jsou ochotni podstoupit karantenu. Byl by k dispozici nejaky duveryhodny zdroj uvadejici, ze by cizi statni prislusnici pri priletu z tech zminenych zemi meli opravdu zakaz vstupu a nemohli podstoupit karantenu stejne jako obcane Izraele?

https://www.haaretz.com/israel-n...-1.8627580

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Roiman4 napsal(a):  

W6 prodává Bari taky oba směry. 

Tak na Bari se ten zakaz letu nevztahuje, ne? Vsak je hodne na jihu a vsechny ty jmenovane regiony v narizeni byly na severu Italie, nebo se pletu?

A ja se musim priznat, ze mi prijde celkem logicke, ze zakazou jen smer z Italie do CR a ne opacne. Stat tu chce omezovat pohyb osob, coz neni jen tak. Podle me CR nema pouzitelny argument, kterym by mohla obhajit zakaz letu v opacnem smeru.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Josef napsal(a):

Problém je v tom, že do Madridu proudí cestující ze severu  Itálie a neexistuje zatím žádné bezpečnostní opatření, ani to minimální změření teploty. Prostě se tváří, jako že nic. Upozorňují na to na twitru sami cestující.

Osobně jsem se rozhodl pro storno.

aeropuerto Madrid coronavirus

Je nas v EU skoro pul miliardy, jen Italie sama o sobe ma 60 mil. obyvatel, a na tohle vsechno pripada aktualne cca 250-300 nakazenych. Bez ohledu na to, zda se tam teplota meri nebo nemeri, povazuju vase sance na nakazeni se virem v sobotu v Madridu za hodne mizive. Madrid ma 6. nejvetsi letiste Evropy, kterym denne projde v prumeru pres 150 tis. lidi, a zatim problemy s nakazou nepocitilo. I kdyby se tam zrovna v sobotu nakaza objevila, jak vysoka muze byt sance, ze to z tech 150 tis. lidi chytite prave vy? Bych si osobne tipl, ze mate vyrazne vetsi sanci, ze vas nekde po ceste srazi auto nebo ze umrete kvuli chripce.

Ja osobne bych na zaklade prechoziho odstavce volil opacne, ale samozrejme kazdy mame jiny vztah k riziku a neseme si sami zodpovednost za svuj zivot. Navic dovolena je pro vetsinu lidi predevsim o odpocinuti si, takze asi dava smysl to zabalit, pokud napr. uz ted vite, ze byste se akorat celou dovolenou stresovali :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Josef napsal(a):

Mám letět v sobotu z Vídně přes Madrid do Mexica a dál San José. Trochu mi dělá hlavu Madrid. Jinak si myslím, že by to mělo klapnout. Otázka je jak to bude vypadat za tři týdny při návratu. 

Spanelsko ma aktualne pouze 3 pripady, pricemz vsechny jsou na ostrovech (1 Kanary, 2 Baleary), v jakem smyslu by Madrid mel byt problem? :)
0
Citovat Zobrazit ve vláknu

kimloss napsal(a):

Například zde: https://asm.org/Press-Releases/2...1580590219

 Precetl jsem celou tu zpravu a narazil jsem tam jen na popis toho, ze mutace muzou byt velice nebezpecne a je proto dulezite provadet monitoring pripadnych mutaci. Nenasel jsem tam ani slovo o tom, ze by k jakekoliv mutaci uz doslo:

"“Alarmingly, our data predict that a single mutation [at a specific spot in the genome] could significantly enhance [the Wuhan coronavirus’s] ability to bind with human ACE2,” the investigators write. For this reason, Wuhan coronavirus evolution in patients should be closely monitored for the emergence of novel mutations at the 501 position in its genome, and to a lesser extent, the 494 position, in order to predict the possibility of a more serious outbreak than has been seen so far."

kimloss napsal(a):

Říká to například epidemiolog Rastislav Maďar, viz zde :

https://www.irozhlas.cz/zpravy-s...230700_eku

A podobne mi to prijde i tady. Redaktor tam zminuje zpravy o mutacich bez jedineho odkazu, ale dany pan epidemiolog opet pouze konstatuje, ze mutace mohou byt nebezpecne a sam o probihajicich mutacich aktualniho viru nerekl ani slovo. Navic ne ze by pan redaktor nemel pravdu, i ja jsem zpravy o mutacich zachytil, ale zatim pouze v mediich, ktera mi uz v minulosti sama dokazala, ze si s overovanim faktu hlavu prilis nedelaji. A kdyz k tomu pridam, ze nemala cast ostatnich medii ty zpravy od nich neprevzala, tak se mi jednoduse jevi jako mnohem pravdepodobnejsi, ze k mutacim zatim nedoslo.

Pripadne preskocil jsem v tech clancich omylem neco? Je tam preci jen nejaka cast, ktera zminuje uz probihajici mutace a kterou jsem opomnel?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

kimloss napsal(a):

Podle epidemiologu virus navíc mutuje a kromě starých lidí napadá nejvíce chronicky nemocné.

Nejaky odkaz na verohodny zdroj zminujici mutace by byl? Ja zatim ve vsech alespon trochu duveryhodnych clancich narazil na presne opacne info, ze koronaviry obvykle prilis nemutuji (v porovnani s nekterymi jinymi viry, vseobecne ale k nejakym mutacim samozrejme dochazi) a ze ani u tohodle zatim mutace potvrzene nebyly.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nejsem si jisty, jake presne informace potrebujete, tak to zkusim popsat tak nejak obecne. Ted v prosinci jsem navstivil Sierra Maestra a zvazoval jsem trek na Pico Turquino, ale nakonec jsem navstivil jen nedalekou Comandancia de la Plata. Comandancia i Pico Turquino se nachazi v narodnim parku a vstup tam neni mozny bez pruvodce. Lezt na Turquino se da bud ze severu z vesnicky Santo Domingo (ze ktere jsem do parku sel i ja) nebo od jihu, coz je varianta, ktera se pouziva pokud je vychozim bodem Santiago. Vystup z jihu jsem moc nezkoumal, protoze jsem navstevu Santiaga neplanoval s ohledem na moje casove moznosti.

Pokud budete mit pujcene auto, tak by doprava na misto mela byt celkem hracka a budete resit jen pruvodce a vstupne do parku (podle Lonely Planet by to melo byt 68 CUC za osobu pri dvou dennim treku). Ja puvodne dost vahal, jak vyresit dopravu do Santo Dominga, a nakonec jsem si zaplatil tour z Bayama. Zadny pouzitelny autobus do oblasti jsem nenasel a cena tour ke Comandancia de la Plata cca odpovidala tomu, co bych jinak zvlast zaplatil za taxik, vstup do parku a pruvodce. Na druhou stranu nase skupina byla tak trochu netradicni v tom, ze jsem tam byl ja a dva moji znami kubanci, na ktere se vztahovaly jine ceny, tudiz si urcite propocitejte nakolik vyhodna nebo nevyhodna by ta tour byla pro vas.

Pokud byste auto nemeli a nakonec taktez zvazovali tour, tak mi to nejlevneji vychazelo pres Bayamo Travel Agent. Vsechno s nimi fungovalo tak, jak jsem ocekaval a pres Whatsapp se mi dostavalo odpovedi na vsechny moje dotazy v ramci nekolika hodin, takze bych je klidne i doporucil. Tady je pripadne odkaz: https://www.bayamotravelagent.co...quino-hike

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Vsiml jsem si, ze se asi vloudila chybicka u odkazu na socialni site na profilu uzivatele. Pokud vyplnim v nastaveni profilu pouze link na svuj Instagram a vsechny ostatni socialni site necham nevyplnene, pak se mi na profilu ikonka Instagramu vubec nezobrazi, jako kdybych Instagram vubec nezadal. Staci ale pridat i link na FB a uz se na mem profilu spravne zobrazuji oba - FB i Instagram.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

rsaf napsal(a):

Podle rychlého pohledu do flightradaru se vzdušnému prostoru Íránu vyhýbá většina společností, ale třeba Qatarci se toho nebojí. Naopak nad Irákem je to jako na dálnici.

Qatarci jsou v dost obtizne situaci, protoze maji od roku 2017 zakazane prelety nad Saudskou Arabii, UAE, Bahrajnem a Egyptem (https://en.wikipedia.org/wiki/Qa...ir_travel). Pokud by se meli vyhybat jeste Iraku a Iranu, tak by meli hodne zasadni problem.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

mikir napsal(a):

Jen by me tak jeste zajimalo ,kdyz to Lufthansa otocila nad Bukuresti , zda uz vedeli co se stalo ,nebo to vyhodnotili jako potencialni nebezpeci  coz bych videl jako spravny pristup

Nektere aerolinky (napr. Austrian, KLM, Air France, Qantas) se zacaly vyhybat irackemu a iranskemu vzdusnemu prostoru po tom, co americka FAA zakazala lety pres dane oblasti vsem americkym letadlum (v reakci na raketovy utok z Iranu, ale jeste pred tim nez doslo k sestrelu u Teheranu). Lufthansa se pokud vim otocila az po tom, co predstavitele USA a Kanady prohlasili, ze dle jejich zpravodajskych sluzeb to byl sestrel a nikoliv porucha.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jano napsal(a):

WarGaming? ak môžeš povedať.. 

Jop, v Belorusku jsem pracoval pro Wargaming. S prechodem do Finska jsem menil i zamestnavatele, takze ted Redhill Games.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Proky napsal(a):

Že jsem tak smělej, stěhuješ se za prací nebo co tě přitáhlo do BLR/FIN?

Presne tak, pracuju ve videohernim prumyslu a obe ty zeme bylo stehovani za praci :)
0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ja se letos prestehoval z Beloruska do Finska, takze se mi zmenilo domovske letiste. No a v prosinci me jeste ceka stredni Amerika, zatim to vypada na 31 letu letos.

01 Leden

Minsk - Riga (Air Baltic)
Riga - Helsinky (Air Baltic)
Helsinky - Minsk (Finnair)

02 Unor

Minsk - Praha (Belavia)
Praha - Minsk (Belavia)

03 Brezen

Minsk - Praha (Belavia)
Praha - Helsinky (CSA)

06 Cerven

Turku - Marienhamn (Air Leap)
Stockholm - Helsinky (Norwegian)

07 Cervenec

Murmansk - Moskva (UTair)
Moskva - Riga (Air Baltic)
Riga - Praha (Air Baltic)
Praha - Helsinky (CSA)

08 Srpen

Helsinky - Riga (Air Baltic)
Riga - Kaliningrad (Air Baltic)
Kaliningrad - Riga (Air Baltic)
Riga - Helsinky (Air Baltic)

10 Rijen

Turku - Gdansk (Wizzair)
Gdansk - Helsinky (Norwegian)

11 Listopad

Helsinky - Praha (Finnair)
Praha - Helsinky (Finnair)

12 Prosinec

Helsinky - Riga (Air Baltic)
Riga - Varsava (Air Baltic)
Varsava - Pariz (Air France)
Pariz - Mexico City (Aeromexico)
Mexico City - Guatemala City (Aeromexico)
Guatemala City - Flores (TAG)
Cancun - Camaguey (VivaAerobus)
Havana - Pariz (Air France)
Pariz - Varsava (Air France)
Varsava - Praha (LOT)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nemam zkusenost s Ruskem, nicmene v Belorusku se tohle da resit pres agenturu (resp. nabizi to nektere cestovky). Uzavrou s vami smlouvu, poslou vam na ucet na chvili potrebne penize, ktere jim po prokazani prostredku poslete zase zpatky a za tuhle sluzbu si nauctuji prislusny poplatek. Pokud by nebylo jine cesty, muzete zkusit proverit i tuhle moznost a jeji potencialni dostupnost v Rusku.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

ancerf napsal(a):

Diktatura tam fakt je, hloupa a nesmyslna. Proto je moc "fajn", kdyz nekdo na ceskem foru povida o tom, jak tam funguje system. V tom systemu jsem stravil hodne casu a sleduji ho cely zivot. Ikdyz bych nechtel. Vase predstava o totalirite Beloruska je az moc fatalni. V diktature interpretace pravidel se hodne lisi, proto diskuze o pravidlech nema cenu.

Pokud máte takové zkušenosti s běloruským systémem a zároveň jste si očividně vědom, že jste na českém fóru, kde většina lidí o fungování věcí v Bělorusku moc dobrý přehled nemá. Nedá mi to se nezeptat, opravdu si myslíte, že váš původní příspěvek o obcházení vízové povinnosti byl na místě? Nabádat k něčemu takovému způsobem, kdy to poměrně silně vyznívá, že se nemůže vůbec nic stát? A to navíc lidi, kteří si nemusí být dost dobře vědomi ani potenciálních následků a ani všech pravidel v Bělorusku, čímž ke svojí osobě můžou poměrně snadno přitáhnout pozornost policie a potenciální kontrolu (asi se shodneme, že většina turistů v Minsku půjde pít? o pořizování fotek bez detailní znalosti toho, co se může a co nemůže fotit, ani nemluvě)?

A tohle nemyslím nijak špatně, jen přesně jak jste řekl, jsme na českém fóru. Většina lidí tady spoustu pro vás samozřejmých věcí nemusí vůbec vědět. Připadá mi proto víc než rozumné poukázat na obě stránky věci - ano, pravidla se obcházet téměř jistě dají. Ne, nepostihnutelný za to člověk opravdu není :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu